| Autor |
Zpráva |
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 17:59
- Nahlásit
Never
podobě dalšího psa. Aby trochu pozdvihl sebevědomí kníračce a ta měla dojem, že ve dvou se to lépe táhne - na kočku
Nebo hnedka několik psů. Kočku trefí šlak a z partn (pant) era se stane místo kočkychologa kynekolog... a bude
|
Never
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 18:26
- Nahlásit
Pak by v diskuzních skupinách hledal pomoc a rady přítel a terapeutickou skupinu by sháněl pro kočku :-D
|
brut
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 19:22
- Nahlásit
Never
já mám kočku a dva psy .... jako první byl v bytě pes, ale začal jí postupně láskyplně "mučit" a i přes mé zásahy jeho radostné oblíznutí Sviniííí nebyla schopná vydýchat, s fenkou vychází o hodně líp a nechá se i od ní pomazlit. Kočka je od psů oddělená hlavně při žrádle a spaní,aby měli všichni klid.
Kočka mi nesmí do talíře a přesto, že tohle ví, tak čas od času to zkusí. Chodí na přivolání jak pejsek, ale je velký rozdíl mezi nimi. Ona je víc "samostatná" jednotka, která si chodí pro mazlení jen když potřebuje. Ale drobnou výchovu jsme zvládli ... zoubky a prohlídku tlamy zvládá, polykání léků taky není problém, ve chvíli, kdy zkusila použít na mně drápy a kousanec, tak letěla a od tý doby to sice občas naznačí, ale nikdy ne tak, aby mi ublížila. Hodně se osvědčilo hlazení, jemné mnutí okolo uší, na tvářích atd ... A pak taky jasně daná pravidla, kteá se dodržují...
Jinak, jestli chodí po lince a shazuje věci, tak na to pozor, aby nevylekala fenečku ... ony maiské jsou potvory, které se chovají chvílema jak psi křížené s kočkou a bestiíí. Takže spíš opatrně, ale důsledně.. Fence bych možná pořídila nějakou přepravku a kočku k ní vůbec nepouštěla.. tak by fenečka měla svůj klid a pelíšek, kde by se cítila bezpečně.
|
Never
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 20:19 - Změnil/a: Never
- Nahlásit
Já bych vlastně také potřebovala vědět, jaké výchovné pomůcky na kočku aplikovat. Na psa jsem používala pokud možno psí způsoby, tedy povalení na záda, jinak na ní stačilo měnit intonaci hlasu, občas jsem cenila zuby - to když byla puberťačka . Cvičily jsme na míček a střídavě na pamlsky. Vlastně i s kobylou jsem "mluvila" po koňsku... Nevím, zda s kočkou dělat totéž...respektive co dělat - cenit zuby, syčet? Nemám tak vypozorované chování koček. A co jí dát za odměnu - myšku? Pamlsky asi nebudou to pravé neb není žravá a jídlo nebere jako motivaci, ale spíš jí do jídla nutí.
Pro fenku mám díky našim aktivitám dost výbavy - plastovou kenelu, výstavní klec, skládací plátěnou boudu, normální pelíšek a psí matraci. Takže alternativ, kde se bude cítit nejlíp, bude mít fena na výběr tak akorád. Zatím měla v bytě jen ten pelíšek, ze kterého jí ovšem kočka vykázala - tedy pokud v něm fena ležela, kočka k ní nakráčela a čubina se raději zvedla a odešla ke mně a kočka si lehla do pelechu čuby a v ten moment se tam již fena nevracela. Naštěstí tyto epizody probíhaly opravdu v klidu, žádný řev a šermování drápů - což je možná dočasné
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 20:50 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Never
Hlas... pochvala, lichocení, pohlazení /jen je otázka, jestli to bude ta kočka od tebe brát?/... versus "ne"... popadnout a odnést...
Kočka by si tě neměla asi spojit s něčím zrovna nepříjemným, ale naopak.
Myška, to myslíš živou? to asik né... ale teda teď nevím, když nemá ráda jídlo ani tebe.....
Kočičí ani psí mluvu nepoužívám... nemyslím, že to je nutný, ... kocouři by se podle mě spíš dívali, že mi hráblo, kdybych na ně mňoukala...
Edit:
co pohrát si s provázkem, chrastítkem? nebo už je na to moc "dospělá"?
a hlavně ji nikdy neuhoď, až tě vytočí. kočka by ti nemusela "odpustit", narozdíl od psa.
prostě měj důsledně svoje mantinely, dodržuj je, vlídně, přátelsky, a obrň se trpělivostí.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 20:53 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Vlastně bys ji neměla moc vychovávat, jako cizí element, co se jí nastěhuje do teritoria... Spíš jen si hájit to své, a svého psa, a být zdrojem přáíjemností - sama musíš přijít na to, co má ráda, resp. se zeptat partnera.
A jak se k tobě chová kočena teď? Můžeš se taky setkat s ignorací, projevy zášti - takže na výchovu jaksi nebude prostor...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 20:57
- Nahlásit
Never
pelíšek, ze kterého jí ovšem kočka vykázala - tedy pokud v něm fena ležela, kočka k ní nakráčela a čubina se raději zvedla a odešla ke mně a kočka si lehla do pelechu čuby a v ten moment se tam již fena nevracela. Naštěstí tyto epizody probíhaly opravdu v klidu, žádný řev a šermování drápů - což je možná dočasné
A jak to vypadalo, když tam nakráčela?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 20:59
- Nahlásit
Vero
já teda kočku občas plesknu stejně jako psi po čumáku, když ho někam strká, kde se mi to nelíbí.. stejně tak jí občas musím chytit za kožich za krkem a zvednout, jinak by vyškrábla psům oči... Jenže já nad tím nijak nepřemýšlím... prostě reaguju, jak je potřeba a ještě s patřičným slovním doprovodem
Jinak bych jí nemohla ani vykoupat a to bohužel bílá kočka potřebuje...a to nemluvím o různých ošetřeních, která jsou potřeba....
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 21:00 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
brut
Ale dyť Never je pro tu kočku cizí osoba.
já teda kočku občas plesknu stejně jako psi po čumáku
navíc tomuhle stejnak neříkám "uhodit"
|
brut
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 21:02
- Nahlásit
Never
já bych jí asi nedovolila, aby lezla fence na pelíšek, ale je fakt, že kočky jsou svérázné, ovšem tyhle jsou i mimořádně chytré. Takže pokud budeš reagovat v klidu, rozhodně a důsledně budeš "pravidla" dodržovat, tak si postupně dá říct... jen je opravdu oddělujte na žrádlo a na spaní, pak taky když půjdete pryč... jo a ještě jeden dost důležitý postřeh.. kočky umí otevírat dveře, takže si na to dejte pozor...
|
Never
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 21:09
- Nahlásit
Né myšku živou nemyslím - má takové malé 5cm velké polystyrenové myšky
Já jí nechci vychovávat - jen jak korigovat její chování až bude okupovat čuby pelech, plížit se za čubou atd. a co pak dělat, až toho nechá - jakou jí dát odměnu.
Jinak na hraní má laserové světýlko, tak si ho někdy vezmu a zkouším jí rozhýbat. Ale to zase dělám buď pomalu nebo daleko nebo nesouvisle - no zkrátka vždy se do toho vloží přítel, vezme mi laser a hraje si s ní sám . Pak má takové hady na tyčce, ale to už jí moc nebere...
No asi si nechám předepsat platíčko Lexaurinu
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 21:12 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Mám čtvrtou kočku (momentálně dva kocoury), k tomu psa (už jen jednoho). Všechny kočky byly/jsou koťata ze stáje, na které do cca 2 měsíců nesáhl člověk, poslední kocour je teda nalezenec. Přesto se všemi nebyl/není problém co se týče manipulace, nechaly si 3x denně kapat do uší, na veterině píchat injekce atd., bez kousanců a škrábanců.
Jak toho docílit (a jak tedy nejlíp komunikovat s kočkou) - podle mě jako se psem. Po dobrém (fyzické tresty nejsou třeba a u kočky už vůbec ne), důsledně, maximálně čitelně, klidně, sebejistě a rozhodně. Podle mě je hodně důležité se chovat ke kočce férově, tj. nedělat třeba to, že "teď tě budu dráždit a lechtat rukou a pak tě tou samou rukou budu chtít pohladit". Nikdy nedráždím kočky, ani ze srandy, ani když ony samy by to jako srandu asi braly. Dodržovat rituály (takže třeba u toho čištění uší - řeknu "uděláme ouška", posadím kočku na pračku, vyčístím - vždy stejně). Kočky nejsou blbé, mainky už vůbec ne. Rozumí slovům, naučí se.
Co se týče těch zákazů, nikdy jsem nespoléhala na to, že kočka např. na linku nepoleze. Holt poleze, když se nebudu koukat. To asi naučit nejde (nebo mně se to nepodařilo). Je to taky hodně individuální, první kocour na zakázaná místa prostě nechodil, ostatní kočky klidně a ten poslední kocour je fakt psycho, má pocit, že řídí zeměkouli.
A teď trochu k tématu, právě ten poslední kocour mi začal šikanovat druhého, staršího kocoura. Začal blbě čumět, skočil po něm, prohnal ho. Řeším to výhrůžným okřiknutím, povelem, zezačátku jsem ho i zahnala. Není blbej, naučil se to. Když jsou sami, tak to samozřejmě neovlivním, ale když jsem na zahradě, tak se mi tam prostě všichni motají a platí zákaz útočení, i ze strany psa (ten naše kočky nežere, ale občas prožene).
Takže tip za mě - po dobu nepřítomnosti zavřít fenu zvlášť. Po dobu vaší přítomnosti naučit kočku, že fena se neotravuje. Klidně bych jí místo toho nabídla nějakou lepší činnost - hru, zkusila pamlsky apod., prostě našla něco, co by na ni platilo.
Rozhodně bych kočce nedělala dusno, jen jí ukázala, na čem přesně se mnou je.
Akorát bacha, kočky jsou konzervativní, takže vše jde dost pomalu a můžou z toho stresovat, chodit mimo záchod apod.
Držím palce.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 21:13
- Nahlásit
Never
Já jí nechci vychovávat - jen jak korigovat její chování až bude okupovat čuby pelech, plížit se za čubou atd.
Tak to jo, to samozřejmě musíš. Jak už bylo napsáno...
A za odměnu si pohrát, pokud si ráda pohraje, to bude určitě dobře. I s tou myšou.
|
Never
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 21:20
- Nahlásit
Vero : A jak se k tobě chová kočena teď? Můžeš se taky setkat s ignorací, projevy zášti - takže na výchovu jaksi nebude prostor...
Teď když přijdu, tak přijde mezi dveře, koukne a jde pryč. Dle toho kde jsme a co děláme, je tam s námi. Na gauči u TV, v kuchyni když vaříme se motá pod nohama. je ale vázána spíše na přítele, jak odejde, jde za ním.
A jak to vypadalo, když tam nakráčela? Fena leží v pelechu, kočka někdy klusem, někdy takovým plížením - že leží čelem k psovi, popojde 2 -3 kroky a zase lehne (no lehne, má nohy pod sebou, jen se odrazit, není to žádný válení na boku ) a upřeně kouká na psa. No jakmile to přesáhne snesitelnou mez pro čubu, ta se zvedne a kočka šup a je v pelechu, tam si zase lehne a kouká na čubu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2012 08:36
- Nahlásit
Never
můžeš mi hodit na sebe emila?? mám pro tebe ten kontakt. a plus se číhni sem:
http://naszviretnik.net/2012/09/10/btw-ztraceny-fo rtel/?#comment-246138
v diskuzi pod článkem jsem se ptala - je to devátý příspěvek od shora.
Musíš počítat nejen s kočičí povahou odlišnou od psa, ale taky s tím, že mainky jsou opravdu dost jiné, než klasické kočky, což tam taky v reakcích padlo. Nicméně myslím, že ti hodně bude nápomocná právě Apina, na kterou mám pro Tebe kontakt.
|
Never
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2012 13:03 - Změnil/a: Never
- Nahlásit
PetraK- moc díky , jdu pročíst odkaz a můj mail je
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2012 14:36
- Nahlásit
Never
emila už můžeš smazat ať tu nevisí, za chvíli je na cestě můj emil.
|