| Autor |
Zpráva |
Baju
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 10:28
- Nahlásit
Chtěla bych moc poprosit o radu. Máme skoro tří měsíční štěndo Jorka. Doma ho máme asi 3 týdny a po přeočkování jsme s nim začali chodit ven, on ale poslední dobou vůbec nechce chodit na procházky, zprvu jsem si myslela, že je to vodítkem, ale i když jde bez něho tak se loudá a kňučí a jakmile jdem cestou k domu chodí i na vodítku jak víno, hlavně aby jsme už byli doma. Dokonce kňučí u každých vchodových dveří, kolem kterých projdem. Celou cestu dostává pamlsky a odměny. Je to naše první štěně, tak jsme nevěděli, že se za to vodítko nesmí tahat, když chceme aby se neloudal, ale podle mě to není ten problém, protože cestou domů, nebo když se od domova oddálíme, jde na vodítku krásně. Poraďte prosím.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 10:52
- Nahlásit
Baju
Je to bojínek, taky jsem to měla, když jsme šli na procházku, musela jsem nejdřív schovat vodítko do kapsy, protože jakmile by ho viděl, tak by zdrhnul a nikam by se nešlo. ) Ať jsme šli kamkoliv, bezpečně poznal kdy se už vracíme a pak mazal. aby už byl doma.
Chce to vydržet, venku ho pouštět z vodítka jen tam, kde víte, že vám nezdrhne domů, dělat venku všechny běžný věci, hlavně cvičení, za který se odměňuje a hraní, ale tohohle jeho chování si víceméně nevšímat, ono se to časem zlomí. U nás to teda trvalo do roka, ale od tý doby jak vidí vodítko, ta skáče metr do vejšky a těší se na procházku.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 10:56 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Baju
Mně čuba taky nějak v tomhle věku (možná o malinko později) stávkovala s odchodem od baráku, přitom jsme ji měli od osmého týdne a do té doby chodila venku bez problémů. Prý je to takový období, kdy jsou štěnda zvýšeně fixovaná na svou "noru", aby se mámě vlčici bez dozoru nezaběhla daleko od obydlí, nebo něco v tom smyslu. Protože tahání na vodítku by u mojí štěňuly mohlo skončit zraněním (fakt se zapřela a "nepudu a nepudu"), tak jsem ji prostě vzala do náručí a odnesla dál - jak byla za určitou kritickou vzdáleností od baráku, tak už chodila bez problémů. Přešlo to samo asi za 2-3 týdny.
|
Baju
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:02
- Nahlásit
Tak to jsem ráda, že jsme neudělali chybu ve výchocě my on je to hroznej vyčůránek, vím, že si teď vyslechnu kritiku, ale učíme ho chodit vyjonávat potřeby ven, ale jelikož chodíme do práce má doma plínu aby chodil když je doma tam. Moc dobře to chápe, přijdeme z práce a plínka pěkně počůraná pokaděná ani kapička vedle. ale v tu chvíli kdy jsme doma, čůrá po celém bytě. nechápu to. i v noci když spíme chodí na plínu, ale jak vsataneme udělá to veedle. Nevím jestli nás jen zkouší nebo co. zkoušela jsem mmu v tom i jemně ,,vymáchat" čumák( jak tu někdo radí) a dát na plínu, ale je to marný jinak je milionovej, poslouchá, je hodnej, učenlivej, ale podle mě s námi vyčůrává :-D
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:07
- Nahlásit
Baju
Vymáchat čumák v moči je hovadina! Copak lidské dítě bys učila na nočník tak, že mu omatleš obličej plínou?
Prostě mu plínu nechej, jen když jste pryč, a když jste doma, tak plínu schovej a lítej s ním co nejčastěji ven. V noci si nařiď budíka a jdi s ním tak dvakrát za noc ven. Ráno hned po probuzení, ještě v pyžamu. Po každém jídle, spánku, hře.
Teda jestli nechceš jorka, co bude do konce života čůrat na koberec...
|
Baju
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:12
- Nahlásit
neee to určitě nechci( naštěstí ho ani nemáme) s tím čumáčkem jsem se to dozvěděla tady, tak jsem si myslela, že je to nějaká super metoda. Ale posledních pár dní už ho za to absolutně netrestáme, nemá to cenu a má to dělat venku tak myslíte, že to nedělá naschvál? Známý, co cvičí lovecké psy( chápu, že je to jiné odvětví) tak říka, že nás jen zkouší. ale mně se to nezdá
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:14
- Nahlásit
Baju
Tady? Kdo to psal, proboha?
Tříměsíční štěně nedělá nic naschvál, a vyměšování tedy tuplem ne! Ještě prostě nemá vyvinuté svěrače a v zápalu hry často "zapomene", že se potřebuje vyvenčit. Musíš na to myslet za něj a jít s ním dřív, než se mu začne opravdu chtít.
Srovnej si to s půlročním dítětem - taky by sis myslela, že ten bobek do plínky udělalo naschvál?
Jo a ohledně těch "naschválů" - doporučuju si přečíst knížku Lidé a psi: Střet kultur.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:18
- Nahlásit
Baju
tak myslíte, že to nedělá naschvál?
je doma v noci je s vámi podle mě je prostě malej a nevydrží, chodte s ním pravidelně jak píše lamalucni a v ničem ho nemáchejte, brzo to pochopí. Já bych mu i tu plínu po čase vzala, až bude velký, tak po čas pracovní doby by měl doma vydržet...tedy pokud neděláte 12ky
|
Baju
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:20
- Nahlásit
Dobře děkuju moc za rady. Vím, že se ptám asi jako blbec takže myslíte, že to s tím čůráním není ztracené ? :-D plínu mu dám, jen když tu nebudeme a jinak ven. Už vydrží třeba hodinu a půl, takže by se to dalo i vyozorovat
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:23
- Nahlásit
Baju
no jasně je to miminko, ještě prostě nevydrží, ale bude to jen lepší, hlavně pravidleně venčit hned po probuzení atd...
|
Baju
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:27
- Nahlásit
Dobře, tak vám všem ještě jednou moc děkuju Bohoušek to ocení
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 11:43
- Nahlásit
Baju
Jo a za vyvenčení venku mu samozřejmě vždycky dej pamlsek Nehody doma nekomentuj, prostě jeho chyba to není, to vy jste to nestihli
|
Baju
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 12:03
- Nahlásit
problém je, že když se vyčůrá ve vysoké trávě, tak kolikrát ani nepostřehnu, jestli čůrá nebo jestli jen stojí :-D takže občas ho dostane občas ne (ale snažím se to hlídat) :-D ale on stejně dostává celou procházku. za chůzi na vodítku když jde pěkně atd. takže motivace má podle mého dost :-D ale moooooc děkuji za rady
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2012 20:54 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Baju
takže myslíte, že to s tím čůráním není ztracené ?
no jasně, že nééé ... Stejně, jako ti radily holky, jsem naučila nečůrat a nekadit v bytě i dospělé psy, kteří k nám nově přišli a neměli navyklou čistotnost v bytě...
Plus jsem jěště znečištěná místa přetřela vodou se Savem. Ani ne tak kvůli dezinfekci, ale abych přebila jejich "vůni" a nezvykli si na ta místa opakovaně chodit... Savem chvilku smrděl byt ukrutně, ale pomáhá to.
|
jarkas
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2012 11:25
- Nahlásit
Baju
Ani mě nechtěl štěnda chodit na prochajdy - musela jsem ho lákat na pamlsky, bylo jedno jestli byl na vodítku nebo bez, prostě byl nejraději doma, teď je mu půl roku a už nějakou dobu chodí ven rád
A s čůráním jsme to řešili stejně jako píšou ostatní, většinou si začal hledat místo, kde by čůral - chodil dokola po bytě s čumákem u země, okamžitě jsem ho lapla a vzala ven, netrvalo to dlouho než pochopil, že doma se to prostě nedělá. V noci jsem chodila zhruba po 3 hodinách, teď už vydrží celou noc. Pokud jsem ho přistihla že čůrá doma - řekla jsem mu "pohoršeně" fuj hned ho vzala dočůrat ven - tam dostal pochvalu
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2012 11:39
- Nahlásit
Baju
máchat štěněti čumák v moči, trestat ho za vyčůrání se doma je ta největší blbost, když jsem učila čičstotnosti, tak když se stala nějaká nehoda, tak jsem to uklidila a byla bez nějakým emocí, když se vyčůrali a vykadili venku, ak obrovská radost a odměna, velmi rychle to všichni mí psi pochopili, že se oplácí vykonávat odměnu venku....
znám takové, co štěněti máčeli čumák v moči a trestali a jejich psi, pak měli hodně dlouho problém naučit pejska čistotnosti
Jinak problém chodit na procházky jsem neměla, všichni rádi chodí od štěňátka ven a na procházky, jen u svého prvního psa jsem to jednou neodhadla a trochujsem ho přetáhla a chvíli teda nechtěl chodit na delší vzdálenosti (tím myslím kousek od domu) ale to ho za chvíli přešlo
|