| Autor |
Zpráva |
Hančule
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 17:23
- Nahlásit
Zdravím, opět jsem tu s Miou (15 měsíců) a Marvinem (9let), Mia je čévečko s ohařem a Marvin křížený jezevčík, už docela spolu vycházeli, ale Marvin na ni opět vyjel a pořádně, no a co se nestalo, Mia to poprvé nesnesla a vzala ho za krk, Marvin je po operaci, já taky, pač jsem je odtrhávala, ale moje blbost, to mi ale nevadí. Jen teď nevím, jak s nimi, Marvin vrčí a očividně se jí už bojí, nechci, aby to bylo opět tak drsné... Jak se teď mám chovat? Jak je dostat zpět dohromady? Děkuju moc.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 17:42
- Nahlásit
Hančule
to ti teda nezávidím, dostala jsem se do stejný situace a je to běh na dlouhou trať, ti povím. Jde o to, jestli ten, kdo "dostal" bude v tom vyjíždění pokračovat, anebo se bude držet zpátky. Záleží i na povaze těch psů. Někdy se může stát, že po nějaký potyčce můžou být psiska vůči sobě tak nevraživý, že jim to může vydržet zbytek života. Jde taky o to, jestli ta situace vyvstala z důvodů pokusu o změnu místa v hierarchii, prostě ten důvod je taky důležitej. Rada je tímpádem odvislá od toho, jak to mezi něma celkově je. Ideální by bylo, kdyby je dva pospolu někdo viděl naživo, někdo, kdo těmto věcem rozumí.
Já řešila první průšvih ve smečce tím, že ta, která vyjížděla a prala se, nosila košík. Prostě měla košík a byla na vodítku. Mám štěstí, že "napadanej" pes, o 25 kg těžší, než agresor, neměl sebemenší zájem se prát, jen ustupovala (fenka). Tudíž jsem pomalu pouštěla fenku k tý druhý, potom povolovala vodítko, potom sundávala košík...ale bylo to složitější, nestačilo jenom tohle.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:12
- Nahlásit
HančuleMarvin je po operaci, já takynebojí se oprávněně?na mě radostně vyjet takovej kolos,kdyby mě všechno bolelo po operaci startuju taky,může operant někam zalézt aby nan nemohla a měl klid?Velko psa trošku brzdit,prostě si nebude tolik dovolovat na staříka,v jejím věku zkouší co vydrží okolí a nemá ten cit ani u hry,prostě jí dát mantinely,odsud podsud.Košík,určitě tím se zamezí větším ztrátám Hlavně stou kombinací vekého psa čévečko s ohařem
bude potíž veliká,todle není zrovna štasné spojení genetického materiálu
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:20
- Nahlásit
danajasa
já to pochopila, že byl operován kvůli následkům té rvačky (nebo se pletu?)
Hančule
neporadím, nám takhle pokouší mladší čuba starší ke hrám a rvou se kvůli tomu jako koně, naštěstí jsou velikostně skoro vyrovnané (mladší je vyšší a starší zase robustnější) a nemá to vážné následky. Pomáhá akorát nenechávat v klidu spolu a na procházkách mladší zaměstnat tak, aby neměla čas ani pomyslet (ideálně běhat, jezdit na kole, protože pak nestíhá, nebo stále po ní něco chtít).
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:25 - Změnil/a: danajasa
- Nahlásit
birmajá to pochopila, že byl operován kvůli následkům té rvačky Já to blbě napsala,jako,že ted po operaci to bude ještě těžší ukočírovat,akorát to blbě vyznělo bo sem to napsala vlastně jako první A nebo jinak,at to má fazonku-proč jezevčík vyjel?měl důvod-kost,klidové místo co si bránil,nebo si nechtěl hrát,nebo jen tak vystartoval bez důvodně?(nějakej důvod měl,akorát chce vykoumat kerej si vymyslel)zkus nějak popsat co tomu předcházelo,prostě najít proč a tomu příště zabránit
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:31
- Nahlásit
Počkejte, abyste pochopili, Marvin na ni neustále útočí a ona si stále před ním lehá no a ted poprvé v životě, když po ní opět šel, to už asi nevydržela a chytla ho. Ona se ho jinak vůbec nedotkne, doposud byla ona od něj docela dost buzerovaná...
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:40
- Nahlásit
HančuleTak to sem zvědavá co kdo navrhne jako řešení
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:52
- Nahlásit
Hančule
Marvin na ni neustále útočí
jako jen se optám..on(samec) takhle hodně jde do feny??
jako to neni úpa normální ne?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:53
- Nahlásit
Hančule
Pokud jsi to neřešila doteď,tak teď to půjde velice těžko,když už čuba převzala svojí obranu. Jestli nejseš schopná zabránit psovi,aby fenu prudil a napadal,tak je budeš muset mít oddělené,jinak už příště nepřežije
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 19:57 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
jana33
Jestli nejseš schopná zabránit psovi,aby fenu prudil a napadal,tak je budeš muset mít oddělené
vidim to stejně
edit
ted jsem prolítla tohle
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&topic=12138&forum=8&page=0
myslim,že čuba měla svatou trpělivost,vysíral do ní odmala a dle mýho je to trošku zmeteček rozcapenej,kterýmu nikdo neřek co může a co ne..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 20:18
- Nahlásit
Souhlasím s holkama, asi bych je měla odděleně a pokud by byli spolu v jedné místnosti, tak bych striktně vyžadovala, aby se pes na čubu ani nepodíval, natož aby se odvážil zavrčet a zároveň aby se ona jemu vyhýbala (nedala mu důvod ke strachu). Rozhodně bych jim už nikdy nevěřila a nenechala je spolu o samotě...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 20:26
- Nahlásit
No,jestli celý rok pokračovalo to,co bylo probíráno v té druhé diskuzi,tak se divím,že feně nedošla trpělivost už dávno.-)
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 22:07 - Změnil/a: Hančule
- Nahlásit
Takže Marvina jsem před 7 lety našla, tohle chování až takové nebylo, ale s věkem se to zhoršuje,jinak na kočky a lidi je děsně hodnej. Ano, dělám stím něco, chodíme na cvičák a paní nám tam pomáhala i s Marvinem. Ta situace se v celku uklidnila, ale teď se stalo, co se stalo. Taky jsem si říkávala proč je takovej, když ona je fenka, veterinář říkal, že Marvin je děsná dubová palice, že z něj se to už nedostane. Mie se nedivím, že už to nevydržela, i když mi přišlo, že to udělala, pač jak mě zahledla, nabrala sebevědomí. Nemyslete si, že se jak kráva nesnažím. Ona totiž měla skončit tnekrát v útulku, neboť jsem měla nezodpovědného přítele a při našem rozchodu řekl, že ji tam dá,pokud si ji nevezmu a opravdu to není pro mě lehká situace a já si rozhodně nemyslím, že pes je televize, aby se odložil... Chci jen pomoci, abych s nimi zase mohla chodit na jednom vodítku a šlo se nějak takhle žít, jsem prostě zoufalá
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 22:09
- Nahlásit
btw ano super kombunace čevečko a ohař, ale je děsně chytrá a učenlivá..
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 22:49
- Nahlásit
Hančule
ty jsi si o tenhle problém koledovala od začátku .... Mia byla problém a Marvin stál u tebe na piedestalu, což asi stále trvá. Jestli něco chceš udělat pro oba dva, tak si přečti minulou diskuzi a pouč se z rad, které tam máš. A že jsou opravdu důležité, to snad uvidíš alespoň teď, když už jsi to neviděla před rokem.
Začni tím, že budeš opravdu svým psům šéfem a nejen ženskou, která je krmí a venčí. Možná už nikdy nebudeš moct oba venčit najednou, možná časem to půjde, ale to fakt musíš ty změnit svůj přístup k nim ...
Možná ti to přijde tvrdé,ale jinak se to po tvých všech příspěvcích shrnout nedá ...
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 23:17
- Nahlásit
Hančule
Souhlasím s Brut-nejvíc by si měla myslet na to, že " ty chceš mít oba psi doma" a ty o tom rozhoduješ, nikoliv Marvin.....to, co se stalo je zjevně o tom, že fenka se necítí chráněná a převzala svojí ochranu ...což při stáří jezevčíka není úplně dobré, ale je to zcela logické.(A máš kliku, že to zatím dělá vcelku kontruktivně). Proč by do sebe měla pořád někoho nechat vandrovat jenom proto, že panička má strach, co si pes o ní myslí....Bohužel do toho budeš muset začít vstupovat rázněji na obou stranách. Marvin si v 9 letech si zaslouží klid, ale ani 9 let ho neopravňuje k tomu být agresivní na druhé zvíře -a že je tvrdohlavý? Pokud ty se nerozhodneš, že budeš ještě tvrdohlavější než on, tak si je neporovnáš. V první řadě je to o změně ve tvé hlavě. Dokud jí neuděláš, praktické rady budou k ničemu. .....Tipla bych si, že ti Marvin prostě stále a nenápadně šéfuje .....Přečti si v minulé diskuzi znovu příspěvky LucieS, přesto že si jí tehdy nařkla, že tě odsuzuje namísto aby ti radila, její příspěvky byly jedny z těch nejkonstruktivnějších.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2012 23:28
- Nahlásit
Hančule
Mie se nedivím, že už to nevydržela, i když mi přišlo, že to udělala, pač jak mě zahledla, nabrala sebevědomí.
tohle je hodně špatně, naopak pes, který tě vidí a VÍ, že si nepřeješ aby se rval má ustát i provokaci, protože TVOJE zloba je pro něj horší než to, že si na něj někdo dovoluje. Zároveň ale musí vědět, že ty ho před tím provokatérem ochráníš. Jak píše brut a Hyena - ty odměňuješ, trestáš, chválíš, ale především rozhoduješ.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 12:16
- Nahlásit
já vím, že všichni máte pravdu, ale řídila jsem se všemi pravidly, které jsem měla i ze cvičáku, ta situace byla opravdu čím dál lepší, dokonce si udělali pelech vedle sebe, Marvin měl vždy tendence mít navrch. Ale teď to prostě nějak vygradovalo a mě ta situace hrozně zaskočila, nečekala jsem, že se to stane, když šlo vše dobrým směrem. Psy jsem tedy izolovala. Já se omlouvám, ale mám takový strach, že se to stane znovu, že už nevím. Jsem na vše sama a úplně na vše, musela jsem pracovat na více místech, abych vše zvládla a tak to prostě být nemělo.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 12:57 - Změnil/a: Eninka
- Nahlásit
Hančule
mám takový strach, že se to stane znovu, že už nevím.
chápu tvůj strach, sama jsem si tím prošla, ale když budeš mít ten strach a izolovat je, ti psi to vycítí a budou na sebe ještě víc "vyskakovat". Oni to tvoje vnitřní vypěti a napětí z tebe cítí. Musíš ten "strach" překonat, srovnat si sama v sobě, že to prostě musíš nějak pořešit, i když víš, že to nebude bez ztráty kytičky. Já byla v háji navíc tím, že se mi praly tři feny a jsem taky sama. Oddělej od sebe tři psiska, z toho jednoho velikýho.
A šlo to, prostě jsem se překonala, zdravě se nasrala a postupně jsem to řešila. Netvrdím, že máme vyhráno, máme křehkou dohodu o neútočení, která je někdy na hraně, ale co mi zbývá. Já se právě jako ty nechala, když se to začalo vylepšovat, uklidnit tím, že už se to lepší a v ten okamžik člověk "povolí" v upevňování autority a všechno se vrátí zpátky. Počítej s tím, že už budeš celej život s nima ve střehu a budeš muset pracovat na tom, aby z tebe měli psiska respekt a nechovali se ve smečce tak, jak ty si nepřeješ. Vím, hezky se to mluví, ale blbě realizuje, není to lehký, sama to vím.
edit: tou větou ddělej od sebe tři psiska" jsem myslela při rvačce
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 13:19
- Nahlásit
Hančule
sy jsem tedy izolovala. Já se omlouvám, ale mám takový strach, že se to stane znovu, že už nevím.
podle mě je nech klidně chvíli zvlášť, Mia si oddechne od bručouna, Marvin trochu vstřebá nepříjemný zážitek a ty se taky trochu zklidníš. Strach ti nepomůže, naopak, psi ho z tebe vycítí. Zdravě se naštvi a přesvědči sama sebe, že pokud se cokoliv stane, tak ty to zvládneš (pak to ale opravdu zvládnout musíš). Kdyby došlo k nejhoršímu, tak je prostě zvládneš i roztrhnout (ideálně bez toho, aby kdokoliv musel na šití) - u dvou takhle velkých psů by to mělo jít. Prostě si věř, vyřešíš to, protože ti stejně nic moc jiného nezbývá
(taky mám zkušenosti s roztrháváním psů - například cane corso od bandoga, případně držení psa velikosti kokra víc než 5 minut v natažené ruce ve vzduchu tak, aby se k němu nedostal můj pes - CC, kterého jsem držela druhou rukou, čekajíc, kdy si pro agresora dojde majitel... ono to nakonec jde, když se víc naštveš, než aby ses bála)
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 13:29
- Nahlásit
Děkuju moc, dodali jste mi odvahu ))
|
worick
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 15:01
- Nahlásit
Hančule
Jestli je Marvin alespoň trochu socializovaný pes, tak po tomhle ,,upozornění" že už stačilo, by se měl stáhnout, předat vedení Mie, ta by měla pochopit, že výstraha stačila a byl by ,,klid v rodině"...
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 15:36 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Hančule
Když byly konflikty mezi mými psy, dala jsem jasně najevo, že kdo prudí - ostrouhá. Padni komu padni... tj. netolerovala jsem to ani v náznaku starému pejskovi ani nově příchozí fence.
Zároveň jsem podporovala sounáležitost smečky společnými aktivitami a odměňováním - tj. posadit si je a jmenovitě odměňovat. Když někdo zabrkal kvůli pamlsku nebo se snažil dalšího psa odstrčit a blokovat, tak nedostal nic...
Takže u nás fungovalo - chválit chválit chválit, odměňovat... a když někdo vysíral, tak dát jasně najevo, že tohle NE.
Asi po roce si to sedlo, a dříve rozkmotřený psi spolu spali natištěný v jednom pelechu. K čemuž bych je nikdy nenutila, jen jsem jim dávala najevo, že si nepřeju, aby někdo z nich druhého napadal.
Jídlo dostávají každý zvášť, protože to je u nás "nejrizikovější" moment...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 17:51
- Nahlásit
Hančule
určitě je nech po dobu léčby psa oddělené. Věnuj se zatím každému zvlášť a poté se soustřeď na to, aby jsi jakékoli povrkávání, vysírání atd okamžitě utnula a daného psa potrestala (třeba jen vykázáním z daného místa). Holt, musíš začít znovu od začátku, uvědomit si své chyby a začít na nich pracovat. Opravdu si přečti minulou diskuzi a popřemýšlej nad tím. Uvidíš, že jsi silnější než se zdá a strach brzy nahradíš správnou dávkou naštvanosti .... ještě doporučuju Miu pořádně utahat, aby nedělala neplechu a Marvinovi nechat trochu klidu na obnovení sil, přece jen v devíti letech už chce trochu víc odpočívat než bláznit...
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2012 21:25 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Hančule
birma
ono to nakonec jde, když se víc naštveš, než aby ses bála
Ano, přesně, ono i to naštvání (aspoň u mne) je transformovanej strach... Taky jsem musela ze začátku v mé nepřítomnosti separovat, případně holení rozkopávat nebo odhazovat od sebe, aby si neublížili. Byla jsem naštvaná pekelně, a dala jsem to znát...
Možná jsem ani nebyla vždycky spravedlivá, když jsem slyšela nějakej bengál, vlítla jsem na ně se slovy třeba: "Vypráším vám kožichy, hajzlíci, okamžitě toho nechte!" A ani jsem nehledala viníka. To je rychle stmelilo v jeden šik, zírali na mě pospolu s vykulenýma očima a tvářili se jak neviňátka...
Zkrátka, mým psům je jasný, že mě jejich půtky štvou a jsou mnohem raději, když se s nima mazlím a blbnu, než když jsem naštvaná...
Teď už se ani nemusím naštvat, zatímco tohle píšu, zaslechla jsem nějaký brky ze svý postele. Stačilo jen důrazněji říct: "Holčičky, necháte toho, laskavě? Děkuji... " ...Vykoukly na mě dvě hlavy s nastraženejma ušima a je klid...
|