Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Rychlost v agility
Autor Zpráva
Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 19:55
- Nahlásit

Mám přes rok starou fenku výmarského ohaře, dělám už od malička s ní agility dělám (tunýlky, probíhání bočnic) už samozřejmě umí všechny překážky a už jsme nějaké ty závody úspěšně absolvovali. Mám ale takový malý problém, když je teplo od 25 stupňů celsia výš tak se jí nechce běhat, můžu skákat jak šašek s balónkem ( bálonky ona miluje) nebo s pamlsem, ale pořád nemění tempo, jinak normálně je jako kulovej blesk a na parkuru jí nestihám, ale vzhledem k tomu že se teď o prázdninách chystáme na závody a mají být velký vedra tak se obávám že to asi moc nepůjde. Nemáte někdo nějaký typ? Za všechny odpovědi děkuji

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 20:16 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Terka a Amy
První otázka je, jestli nemá nějaký zdravotní problém, který by jí bránil v teplejším počasí běhat.

Pokud ne, tak se zkus zamyslet - ne nad ní, ale nad sebou jakožto vůdcem. Co uděláš, když ti doběhne sekvenci tímhle pomalým tempem? Hodíš jí balónek, případně jí dáš pamlsek? Pokud ano, tak jsi ji v tu chvíli odměnila za pomalý běh. A chování, které odměňuješ, bude fenka příště opakovat. Proč by se zalamovala a sprintovala, když odměnu dostane i za ležérní výkon? Stejně tak i to tvoje "šaškování" v průběhu běhu (nic ve zlém). Pro většinu psů je odměna už i jen to, že na ně člověk mluví a věnuje jim pozornost, takže pokud fenku při pomalém běhu slovně povzbuzuješ, máváš u toho míčkem a celkově děláš "divadlo", zase je to pro ni pravděpodobně spíš odměna za pomalý běh, čímž jí tohle chování upevňuješ.

Pointa je - odměňuj jen výkon, který je průměrný nebo rychlejší než průměr. Až ti fenka díky tomu celkově trošku zrychlí, tak přehodnoť svou definici "průměrného" běhu a znovu - odměňuj jen průměr a lepší.

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 20:56
- Nahlásit

Žádný zdravotní problém nemá, to neodměňovaní jsem zkoušela, ale přišlo mi že se to ještě zhoršilo, ona se jakoby urazila a běžela ještě pomaleji

lamalucni
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 21:12 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Terka a Amy
to neodměňovaní jsem zkoušela, ale přišlo mi že se to ještě zhoršilo
Nemyslím tím neodměňovat pomalé běhy vůbec nikdy. Ber to tak, že "teplo" je jakoby nové prostředí a fenka se musí teprve naučit v něm fungovat - stejně, jako kdybys ji chtěla naučit, že má běhat uprostřed rušného náměstí mezi lidmi (jen příklad). Nemůžeš očekávat, že za takových okolností podá stejný výkon, na jaký jsi u ní zvyklá jindy. Pořád bys měla odměňovat dejme tomu 70% akcí - tedy neodměňovat jen ty, které jsou pomalejší než průměrný výkon ZA TĚCHTO PODMÍNEK (ne průměrný výkon za ideálních podmínek).

Ale teda při teplotách přes 30 bych ji já osobně nenutila běhat vůbec, leda by byla možnost ji zchladit někde blízko ve vodě...

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 21:22
- Nahlásit

Jo, takže když bude vedro a poběží na to jak je, dobře tak ji mám odměnit ale když poběží pomalu tak jen někdy. S tou vodou je to taky těžký, ikdyž je to ohař tak vodu nesnáší

agáta12
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 21:49
- Nahlásit

Terka a Amy
Mám boxera a když je vedro , tak to taky pro něj není OK.
A tak , když je tepleji tak ho máčím . Když je voda plavací tak tam . A když není nastupuje hadice a když ani ta ne mám stříkadlo na kytky nebo na co to ještě je . Prodávaj se v několika velikostech . Teď je mé oblíbené 2 litrové . Nastupujeme na trénink nebo na závody zlití podle horka .
Dost to pomáhá . Navíc je to šikovnější než miska na pití )

Monty
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 21:57
- Nahlásit

Terka a Amy
my jsme dneska měly intenzivku a moje dvě feňule stávkovaly (2 roky a 1 rok) byl dneska fakt hic, jediný, kdo neměl dost, byl nemladší člen, sedm měsíců

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2012 22:19
- Nahlásit

Monty
Co máš za plemeno?

Monty
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2012 08:24
- Nahlásit

Terka a Amy
tři westíky jindy jsou akční až až, ale včera byly dokonce i teplotní rekordy

helps
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2012 13:07 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

názor lamalucni se mi moc nelíbí...... pokud člověk chce za každou cenu, aby pes lítal tak ok, ale má to být zábava i pro psa a podle mě pokud jí naopak nebudeš pořádně povzbuzovat a hecovat, tak se ti na to taky může vykašlat úplně. navíc kdo asi v tom vedru může běhat jak blesk? to je na infarkt chtít po psovi ve třiceti stupních, aby lítal rychle jako vždycky..... ani můj pes (šeltie), kterej je magor a lítá vždycky a všude a ještě vo půlnoci mi nosí šišky a chce házet aportky má v těhlech vedrech dost. běží rychle, ale taky určitě neběží naplno. to se prostě nedá nic dělat, pes není stroj, aby fungoval stejně za každého počasí a situací... asi takhle - pokud ti jinak lítá jak blesk, tak bych si tím hlavu moc nelámala. jediný co můžeš udělat je motivovat a třeba se i zkusit zamyslet, co má pro ní největší hodnotu (odměnou nemusí být jen míček nebo pamlsek) .... ve vedrech jí chladit, aby měla vodu k dispozici, namáčet jí packy, popřípadě i břicho ať se osvěží..... no a mít realistický nároky. upřímně máš štěstí, že máš výmaráka, kterej je šikovnej a lítá ti rychle. všeho všudy jsem na agility závodech viděla asi jen tři výmary a jen jeden běhal hezky a poměrně rychle.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2012 13:59
- Nahlásit

helps
Ale já jsem nemyslela štvát ji za hranice fyzických možností do padnutí, ani trvat na tom, že poběží stejně rychle, jako když je chladno, to rozhodně ne - a psala jsem i, že nad 30 stupňů bych nenechávala psa běhat vůbec. Šlo mi jen o to, že pokud je to ten typ psa, který třeba za balónkem lítá vedro nevedro jako blesk, kdežto na agi se mu prostě jen v teple tolik nechce (a Terka psala, že začíná "stávkovat" už kolem 25 stupňů, to není podle mě žádné extrémní vedro), tak je to jen otázka motivace a přinejmenším trošku zrychlit by mělo být možné. I bez toho, aby člověk na psa nějak tlačil nebo ho přepínal nad jeho možnosti. Asi jsem to blbě napsala, líp to bohužel neumím...

Monty
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2012 14:41
- Nahlásit

helps
jo, taky ty svoje povzbuzuju, aby mi vůbec něco uběhli, ale zase to nehrotím, když neběží rychle, nechci je uštvat, měli jsme s sebou dost vody a polívala jsem je, fakt při takových vedrech, je to psycho, já včera běhala se třema a myslela jsem, že umřu, tak přeci je nebudu hnát

helps
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2012 18:29
- Nahlásit

lamalucni

v pohodě, samozřejmě u ohaře člověk musí motivovat a na té motivaci pracovat, co nejvíc.... mít se psem super vztah a umět celé agility převrátit do hry, která ho bude moc a moc bavit. na druhou stranu když zadavatelka píše, že jinak je jak kulovej blesk a na parkuru ho nestíhá, tak to bude především tím vedrem....a věř mi, když je parkur venku na slunci, tak i 24 je hodně a člověk i pes po chvíli chcípá. jde mi hlavně o to, že si nejsem jistá, jestli by odepření odměny a odměňovat jen za "rychlejší" výkony pomohlo. zaprvé si myslim, že je hodně těžký tu nuanci rozlišit (psovod přece jen při agi musí řešit spoustu dalších věcí a myslet kudy, jak a co vést) a za druhák by opravdu pes mohl za chvíli přestat makat. pokud ale je balónek pro psa tou nej odměnou, tak souhlasím s tím, že by se dalo průměrnej běh odměnit jen nějakou mlskou a po doběhu "rychlého" si s ním pořádně pohrát, radovat se a míček hodit. ale jak píšu v těhle vedrech má problém většina psů. já bych hlavně dodržovala to chlazení a nějaké přestávky nebo trénovat kratší dobu...... taky záleží jak dlouho pes běhá a jak je zkušenej. pokud ještě není ostřílenej závodník, tak klidně mu jen postavit v horku jen něco lehčího, motivačního.

Monty

já to vidím i na sobě, že dělám kraviny, špatné vedení, hůř to udejchávám.... a pokud se to opravdu vyhoupne ke třicítce, tak mám problém pomalu i přes den jít jen na procházku takže to taky nehrotím. je pravda, že můj pes to nese statečně a běží rychle, ale taky je po chvíli vidět, že do toho nedává všechno. každopádně se taky snažíme trénovat až večer a tak. vy děláte taky agi?

JO a co se týče závodů... nejlíp sebou mít nějakej přístřešek aby to dělalo stín, do stínu třeba kenelu a psa průběžně chladit a hned jak doběhne tak zase schovat do stínu. Nic lepšího asi nevymyslíš. Na druhou stranu to české léto asi takhle nevydrží, takže možná budete mít stupňů 16 na závody

Monty
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2012 20:43
- Nahlásit

helps
já s sebou hned na začátku málem flákla, asi 10 minut, ci jsme přišli a vytahovali jsme překážky, zrovna jsem vytahovala těžkou a zamotala se mi hlava a viděla jsem černo, pak jsem se z toho naštěstí dostala
my právě, že měli intenzivku, od 7:30 do 15:30 ale nakonec byli všichni mrtví, tak se zkrátila
jo jo děláme, se třema se to docela záhul, ale jsme zatím začítečníci, děláme to od dubna
my jsme koupili stan a byli v něm, stan jsem pořád přendávala do stínu, vodu měli u sebe nonstop a jak jsem psala, polívala jsem je vodou, ale stejně byli ke konci bobci mrtví, tréninky přes léto nemáme, naše trenérka přes léto netrénuje, ale máme ještě 3 intenzivky přes léto, tak snad už nebudou takové hice

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2012 11:38
- Nahlásit

Moc děkuju, nám se taky teď tréninky přesouvají až na pátou nebo na půl sedmou, když je už trochu stín, no a jak už jsem psala tak ona vodu moc nemiluje tak nevím s tím políváním, myslíte i přesto že je to dobrý nápad???

birma
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2012 12:41
- Nahlásit

Terka a Amy
můj pes polívání nerad (než bych ho dostala pod venkovní sprchu, tak radši umře), ale když přes něj hodím mokrý ručník, tak je naprosto spokojený a zchladí ho to perfektně

helps
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2012 21:03
- Nahlásit

hlavně ty tlapy.... celýho ho polejvat nemusíš

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2012 21:42
- Nahlásit

Díky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání