Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Po letech zpátky a hned s dotazem :)
Autor Zpráva
birma
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:12
- Nahlásit

Možná si mě ještě bude někdo pamatovat z doby před pár lety, kdy jsem se tu zjevovala celkem pravidelně. I když s touhle diskusí to vlastně nemá nic společného
Tak k tématu: Mám psa, jmenuje se Altar a je mu 9 let.
Altar je cane corso, ohluchl někdy okolo 2 - 3 let, ale přišli jsme na to mnohem později (protože on ve spoustě případů vážně vypadá že slyší, dodnes nad tím nevěřícně kroutím hlavou) a z toho plynula spousta problémů a mých výchovných přešlapů. Má vysokou DKK, DLK, artrózu ve všech nohách a před rokem jsem ho ze zdravotních důvodů nechala kastrovat.
Někdy okolo půl roka věku si začal hodně dovolovat na psy (i feny) pokud šlo o nějakou "jeho" věc (třeba klacek, se kterým si hrál před půl hodinou), to jsem z něj dostala a od té doby to byl co se psů týče prakticky bezproblémový společník. Věděl, že se rvát nesmí a ten vylágroš ode mě mu za to prostě nestál. Navíc ho většina psů uznala za silnějšího už od pohledu a prostě mu šla z cesty.
Před pár měsíci jsme se vrátili po několika letech z vesnice a posléze malého města do Prahy. Jak na vesnici, tak na malém městě jsme potkávali stále ty samé psy, věděla jsem co čekat, nebyl žádný problém.
A v Praze to začalo. Po kastraci psům prostě voní, takže není výjimkou, že se k nám řítí nějaké neovladatelné a nepřivolatelné torpédo, které, kdybych ho nechala, bude zkoušet na Altara naskakovat. Drahoušek stále ví, že mu to za konflikt se mnou nestojí a tak to neřeší. Problém nastává v jediné situaci a to ještě ne vždy - všimne si dalšího psa pozdě. Prostě si čuchá a nevnímá okolí, nebo pes přijde zezadu. Pak pantáta startuje. Není problém ho uklidnit, nikomu se nic vážného (ani nevážného) nestalo. A já si nejsem zcela jistá, že to řeším dobře, protože to prakticky neřeším. Většino se zatvářím ve smyslu "dědku už jsi dost starej, aby sis tohle nechal pro sebe", případně dostane lehkou facku, ale jinak nic. (Pokud chce startovat na psa, kterého vidí včas a nechce se hned zklidnit, tak to naopak řeším poměrně razantně, jenže taková situace nastává jednou za uherák). Nutno dodat, že pantáta funguje venku poměrně bez problémů i bez vodítka, psy většinou ignoruje (i když k nim ho bez vodítka nepouštím), je to flegmatik až na půdu (to byl vždycky) a má prostě svůj svět, ve kterém je čím dál tím uzavřenější. Přesto poslouchá v rámci možností hezky, nezdrhá, nenapadá, nic...
A já si tak říkám, jestli situace s náhle se přiblíživším (nadrženým) psem řešit razantněji a kazit tak náladu sobě i jemu, nebo to dál sice neschvalovat, ale v podstatě nechat být. Přecijen Altar tu už dlouho být nemusí a proč ho zbytečně trestat za něco, v čem ani tak moc nevidím jeho chybu. Na druhou stranu tu může být pěkně dlouho (kéž by to tak bylo, už dnes oproti prvním prognózám "přesluhuje" 7,5 roku) a rozhodně nechci, aby si z toho odnesl, že vvlastně startovat může a začalo se to stupňovat...
Omlouvám se za elaborát, stručné vyjadřování nebyla nikdy má silná stránka

jana33
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:19
- Nahlásit

birma
Nazdar paní, že veterán Samoušek pozdravuje veterána Altárka, prvního CC, co jsme znali
Hele,já myslím,že to děláš správně, samozřejmě primárně je potřeba předcházet těm situacím,kdy se k němu přiblíží pes, o které neví, ale jinak bych prostě jen lehce vyjádřila nesouhlas (samozřejmě pokud se nepokusí dotyčného jako ouplně sežrat).
A prosím tě z čeho ohluchl takhle mladej? Já bych se ho spíš bála v Praze hluchotu pouštět,ale to musíš vědět ty

birma
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:26
- Nahlásit

jani nevím, jakto že takhle ohluchl, nikdy jsem o ani nezkoumala, nezajímalo mě to. Prostě je to tak.
Pouštět se ho nebojím, mám oči jak ostříž, aby nikde nebyl pes a on je fakt pantáta, šine se tempem 2 km v hodině, tuhle travička, támhle travička a sem tam mě zkontroluje, jestli ho nevolám, že by bylo něco do huby

jana33
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:29
- Nahlásit

birma
Teda ten si taky vyžral,co mohl, chuděra. Ale hlavně,že mu to teda ještě šlape,když si vzpomenu na ty hororový předpovědi v jeho mládí

birma
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:32
- Nahlásit

jana33
tak ono mu to už nešlape jako kdysi, dneska za hodinu obejdem to, co dřív za 20 minut, dál už prakticky nechodíme. Ale zatím chodí, vstává z pelechu... jen už je to fakt důchodce

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 22:19 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

birma

A já si tak říkám, jestli situace s náhle se přiblíživším (nadrženým) psem řešit razantněji a kazit tak náladu sobě i jemu, nebo to dál sice neschvalovat, ale v podstatě nechat být

já jsem laik, ale řešila bych to razantněji - ovšem ve smyslu k náhle se přiblíživším a nadrženým psům. Páč mi přijde oprávněný, že se pes, který neslyší potom nějakým způsobem ozve, protože je mu to nepříjemný. Můj pes taky nemá rád, když se k němu nařítí nečekaně zezadu pes (to asi ale nikdo nemá rád, takovýhle situace -ani my lidi- taky bychom se ozvali), protože má za sebou napadení, řeším to tím, že ho sama upozorním, když o něm neví a třeba si čuchá. Což ty nemůžeš, takže bych se snažila - asi to nevyjde vždycky, ale většinou asi jo, když máš i takhle oči všude - tomu předejít. A kdyby se nepodařilo, tak bych to asi dělala tak, jak to děláš. Já prostě sama taky nemám ani trochu ráda, když se (čistě nedopatřením ) zamyslím a někdo mě "nečekaně přepadne" .

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 22:24
- Nahlásit

birma
Nebral pár měsíců před tím ohluchnutím atb? Po nich mi ohluchl pes v 6 letech. Já se ho snažím trénovat, aby se nenadálých situací zezadu nelekal, tak možná zapracovat na tom, protože jinak samo se psa, co přijde zezadu a on ho neslyší, lekne a startí. Jinak si myslím, že to děláš dobře, dát mu najevo, že se ti to nelíbí, ale moc to nehrotit, on za to v podstatě nemůže.

birma
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2012 22:36
- Nahlásit

PetraK
řešila bych to razantněji - ovšem ve smyslu k náhle se přiblíživším a nadrženým psům to řeším pokud je to pes, který by si fakt něco dovolil, ale dneska se drahoušek naštval, když zvedl hlavu od čuchání a 2 metry před ním byl jorkšír. Nějak nemám na to, abych razantně řešila jorka, kterej se stejně většinou zasekne v uctivé vzdálenosti, připadala bych si jak idiot samozřejmě že nadrženýho výmara zastavím několik metrů od nás (a pokud ne a zkusí na pantátu naskočit, tak si se mnou udělá leteckej den).
řeším to tím, že ho sama upozorním, když o něm neví a třeba si čuchá
to mám zase strach, aby nebral jako pobídku, k tomu jít psa řešit, ale zkusím to nějak promyslet, mohlo by to fungovat, dík

Maya
Nebral pár měsíců před tím ohluchnutím atb?
je to už pár let, takže si okolnosti nepamatuju (hlavně ani nevím přesně kdy ohluchl
Já se ho snažím trénovat, aby se nenadálých situací zezadu nelekal
problém je v tom, že on se neleká, on je taková flegma, že si nejsem jistá, jestli jsem ho vůbec kdy viděla se něčeho leknout. Spíš mu vadí náhlý narušení prostoru a ještě tam musí být okolnost, kterou jsem nerozklíčovala (možná jak se vyspí, nebo nevím), protože někdy fakt řeší psa, který se "náhle" objeví 2 metry před ním, jindy se mu nějakej malej dotěra pověsí za zadek a on se po něm jen ohlídne a dál to neřeší...

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 08:19
- Nahlásit

birma
ještě tam musí být okolnost, kterou jsem nerozklíčovala
a jseš si jistá, že je stoprocentně hluchej?
hlavně ani nevím přesně kdy ohluchl
jsem to právě měla stejně, všechno mi došlo až zpětně, protože atb ničí sluchový nerv postupně, ne najednou, mě pes hluchnul rok a zůstaly mu zbytky sluchu, slyší jen vysoký hlasitý zvuky tak na metr, takže mu vadí víc psi, kteří stojí blízko a štěkají vysokým hlasem, u tvého psa to může být podobný, že slyší jen některý zvuky a proto reaguje někdy tak a někdy jinak
jinak co se týká nežádoucího chování, já naučila psa, že když ho podrbu na zádech, má se na mě podívat a pak jedno gesto, který znamená něco jako nesmíš, fuj, takže když se začne příliš zajímat o cizího psa a já si to nepřeju, dojdu k němu podrbu ho na zádech a jak se na mě koukne, ukážu mu, že teda jako tohle ne, takže ví, že dělá něco co nemá a má s tím přestat a nemusím to hrotit do trestů

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 11:19
- Nahlásit

Maya
jseš si jistá, že je stoprocentně hluchej?
chodí se se mnou zblízka dívat na ohňostroj a nevšimne si ho (civí na mě, rány jak kráva, ani nehne hlavou). Přijdu po x hodinách domu, on je vzhůru a dívá se na opačnou stranu, tleskám, řvu, hulákám a nic, když si k němu dojdu, tak se může zbláznit radostí... Takže myslím, že je fakt hluchej úplně
takže mu vadí víc psi, kteří stojí blízko a štěkají vysokým hlasem
jemu ti psi vadí i když jsou zticha
když ho podrbu na zádech, má se na mě podívat a pak jedno gesto, který znamená něco jako nesmíš, fuj
to umí taky (v podstatě je schopen na posunky udělat třeba celou ZOPkovou poslušnost a s běžnou poslušností problém taky není)
í, že dělá něco co nemá a má s tím přestat a nemusím to hrotit do trestů
To on ví právě už od začátku, že to nemám ráda a vzhledem k tomu, že on k agresivitě měl sklony jako malej, tak si jen říkám, aby se mu to na stáří nestupňovalo, jinak bych tresty taky vůbec neřešila

žanda
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 11:28
- Nahlásit

birma
ahoj- nevím,zda si pamatuješ mě a mého krakena- měl se psy problém skoro vždy a vždy dostával "do nosu"........taky holt došlo na kastraci,ač jsem nadšená nebyla,že......
jasně,že psům voníme víc, ale u nás bych neřekla, že je vše při starém- buď psa sejmout chce- nebo nechce......někdy je mu fuk, že si někdo čuchá, někdy je naprdnutej....
většinou to řeším já, svýho upozorním, že je MALEJ- což znamená že se cizí pes nežere-...druhýho vyexpeduju za pánem.....(zatím tak bylo
zklidnil se pes, zklidnila jsem se já, řeším to klidněji než dřív a pesan taky.....horší to podle mě nebude a podle toho,jak si pamatuju tebe i hafího, měla jsi to v paži, a pes to věděl.....

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 11:30
- Nahlásit

birma

o mám zase strach, aby nebral jako pobídku, k tomu jít psa řešit, ale zkusím to nějak promyslet, mohlo by to fungovat, dík

no tož ho zavolej jménem. Jde o to, "vytrhnout" ho z tý činnosti, kterou právě dělá. Hm kurnik jsem idiot, zavolat ho nemůžeš, mám fakt v hlavě průvan. Ale určitě máš nějaký upozorňování, aby Tě vnímnul. Tak to jsem myslela. Připodobním to k nám - máme normální takový to přivolání, pak máme že zavolám Ashi, kdy chci aby se na mě třeba podíval, věnoval mi pozornost a pak máme takovej nejlehčí stupeň , velmi vlídnej, kdy /ne abyste se někdo smál, kdo se bude smát, dostane do držky / , kdy na něj zavolám "Pipi", nebo třeba "Pipi hele", což je nepracovní, nebuzerační, přátelská nota. A tu použiju, když je třeba takováhle situace, páč to má spojený s naprosto jen příjemnejma věcma.

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 11:36
- Nahlásit

žanda
to víš, že pamatuju
řeším to klidněji než dřív a pesan taky....
tak to je super
horší to podle mě nebude a podle toho,jak si pamatuju tebe i hafího, měla jsi to v paži, a pes to věděl.....
díky za povzbuzení

PetraK
dík, něco na ten způsob asi ozkoušíme

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 11:43
- Nahlásit

a jinak pantáta, ať se pokocháte
asi 4 roky stará fotka:

a asi 2-3 roky zpět i se mnou a částí kočičí smečky

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 11:57
- Nahlásit

birma

a jinak pantáta, ať se pokocháte

bože dostala jsem hroznej hlad!!

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:01
- Nahlásit

PetraK
bože dostala jsem hroznej hlad!!
jíš častějc psy, kočky, nebo velký syrový hovězí kosti??

sarax
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:03
- Nahlásit

birma
je cau....te jen pozdravim..a co se tyce Altara pokud to funguje resila bych to tak nadale samo ze kdyz budes chtit najdes vetsi problem ale to je zbytecny

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:06
- Nahlásit

birma
.
jíš častějc psy, kočky, nebo velký syrový hovězí kosti??

tetkon momentálně bych sežrala cokoliv - teda krom
psů
koček
a syrovejch hovězích kostí

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:09
- Nahlásit

sarax
jé stará známá tvář

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:11
- Nahlásit

PetraK
psů
koček

pak už jsem na těch fotkách byla jenom jáááá. Pomoooooooooc

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:16
- Nahlásit

birma

Pomoooooooooc

pomoc tetkon jáá sem si poplákla teda tenhle detail mi ne že uniknul,ale vůbec nedošel

takže eidt

psů
koček
a birmy (ha, češtinářský oříšek , jaký i/y tam flákneme? )

birma
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:20
- Nahlásit

PetraK
tu brečim smíchy a to bych měla psát diplomku...
a birmy (ha, češtinářský oříšek , jaký i/y tam flákneme? )
jednoznačně y, birma je plemeno kočky a skloňuje se podle vzoru žena

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2012 12:23
- Nahlásit

birma
tu brečim smíchy

to se nedivím, páč to byl dost dobrej zásek (a........ jak říká má drahá půle - "Nejlepčí ftipy sou stejně ty vlastní!" )

birma je plemeno kočky

ááá odtud to slůvko znám! jen se mi to nespojilo. Odhadovala jsem, že to bude rodu ženskýho, jenže jsem si nebyla jistá, když nevím co to je.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání