| Autor |
Zpráva |
Lexter
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:04
- Nahlásit
Zdravím,
v dnešní době je trochu problém správně socializovat štěně a dobře ho vychovat v okolním prostředí. Mám veliký problém s neuvědomělými páníčky, kteří snad nemyslí na nic jiného, než jak ze svých módních doplňků (psíků) vyrobit letadlo, přehnaně ochraňovat, zakazovat chodit k jakémukoli psu. Kdyžý jdu já ven se psem, vyloženě psy vyhledáváme a málokdy narazíme na slušného člověka. Většinou to vypadá tak, že mě seřvou za to že moje 3-měsíční štěně chce sežrat jejich jezevčíka. Jejich psy zpravidla plápolají na vodítku div se neudusí, občas i obletí kroužek okoli majitelovi hlavy nebo se snaží utéct jak se bojí. Pak také následuje škrcení. Každý pako tady nemá nic jiného než flexinu se kterou to stejně neumí.
Ne, opravdu u svého prcka nemám 100% přivolání a ani to nechci zkoušet a mrvit si povel, který se učíme. Takže mi nezbyde nic jiného než si pro něj dojít.
Nejspíš to znáte, zvláště majitelé větších plemen. Jak to řešíte vy? Já se snažím ze všech sil se nenaštvat a trochu lidi poučit i když o to stejně nestojí. To zase skončí tak jakej že jsem chytrák či co.
Bez ostatních psů to nepůjde. To je mi jasné, co byste doporučili?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:11
- Nahlásit
Lexter
Bez ostatních psů to nepůjde. To je mi jasné, co byste doporučili?
řešila jsem stejný problém s kavakazandou, která byla v 6ti měsících už opravdu hodně veliká.Šla jsem na cvičák, ne kvůli výcviku, ale kvůli tomu, že tam jsou většinou lidi, kteří pochopí, že štěně byt´ velkého plemene,jim malého psa opravdu nesežere a časem když jsem potkávala venku stále ty samé lidi, tak se osmělovali víc a víc a pak si psi spolu hráli, poznali, že nehrozí nebezpečí jejich psům, ale to je jen o lidech.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:16
- Nahlásit
že mě seřvou za to že moje 3-měsíční štěně chce sežrat jejich jezevčíka
a co mít pejska na vodítku a pouštět ho jen k těm psům, kde to budeš mít domluveno? Světe div se, jsou i psí asociálové a mohl bys mít i po štěněti...
A doporučila bych jako kejtlin psí školku nebo cvičák, případně nějaké domluvené společné venčení, které bývá dneska už snad v každém větším městě
|
Lexter
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:19
- Nahlásit
a co mít pejska na vodítku a pouštět ho jen k těm psům, kde to budeš mít domluveno?
Nevím proč bych měl když mi za psy neutíká a prostě jde se mnou. Ale to jsem neřekl, to je fakt. A vím o psech, kteří zrovna hanbu slovu predátor nedělají a tam ho samozřejmě nepouštím.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:23
- Nahlásit
Lexter
Ne, opravdu u svého prcka nemám 100% přivolání a ani to nechci zkoušet a mrvit si povel, který se učíme. Takže mi nezbyde nic jiného než si pro něj dojít.
Tohle tomu,že neutíká za psy nějak neodpovídá. A ani neznám takhle malý štěně,který by se nehnalo kamarádit vždycky a s každým. Prostě musíš těm situacím předcházet a nepouštět ho ke psům, které neznáš a jejichž majitelé si to nepřejí. Jak už bylo napsáno, časem se v místním kroužku pejskařů poznáte/seznámíte a možná i ti,co se teď bojí nebo prudí, budou v pohodě,když budou vědět,že se bát nemusí. Na socializaci jsou v dnešní době super socializační školky a lekce na cvičácích, ve velkých městech jsou i psí parky, na cvičáku nebo i na netu se najde řada možností,jak domluvit společné venčení, výlet atd.
|
Lexter
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:25 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit
Tohle tomu,že neutíká za psy nějak neodpovídá.
Prostě jdeme kolem tak si čuchne. Divné?
Dobře, dám tedy na Vaše rady, díky!
PS: Jáí chodím nejvíc do psích parků tady u nás ale kde že si myslíte že právě ty lid potkáváme. Ale to už je jiná věc.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:27
- Nahlásit
Já bych se trochu zastala těch, co se bojí o malé pejsky. Mám štěně středně velkého psa, takže žádný obr, teď má cca 13-14 kg ( 4 měsíce), ale když vidím, jaký je slon, tak chápu, že majitel třeba yorka má strach, aby na něj nehamtnul, neskočil, ony by to ten mrňousek fakt nemusel ustát, to není o sežrání
|
Lexter
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:31 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit
Já bych se trochu zastala těch, co se bojí o malé pejsky.
To já chápu. Mému dnes sundali sádru protože mu jeden pesan omylem zlámal nohu (prostě zacouval po hodinkovém bezproblémovém hraní). Ale ten měl 42 kilo, ne ten můj co má 9. Nikdo tady přece není takový hlupák aby svého 40 a více kilového obra nechal vyskočit na nějakého malého prcka. To jistě ne.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:35
- Nahlásit
Lexter
No,tady třeba ne, ale obecně je takových docela dost. Ještě když jsem bydlela v Praze, tak jsem potkávala min. 5 lidí s pidi psy, kteří z dálky hystericky ječeli,ať si chytnu psy, a když si uvědomili,že jsme to my, tak zas ječeli,ať je pustím, že nás se nebojí bohužel získali špatnou zkušenost, kdy ty jejich minipsíčky opravdu zadupal velepes, většinou v tom nebyla agrese, ale ten pidipes z toho měl šok i tak, stejně páneček a po druhé třetí takové zkušenosti všechno větší, s čím nemají zkušenost, nesnáší a řvou na dálku. Bohužel
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:48
- Nahlásit
Lexter
Prostě jdeme kolem tak si čuchne. Divné?
Já to prostě beru tak, že ke psovi na vodítku toho svého bez předchozí domluvy nepouštím. To, že je pes na vodítku může mít mnoho důvodů. Může to být nejen neposlušnost, ale i třeba panický strach ze psů, agrese, nebo nakažlivá nemoc. Proč způsobovat stres minimálně cizímu psovi a jeho majiteli, ale třeba i sobě a svému psovi (v případě agrese nebo nemoci), když to není nutné?
|
Lexter
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:52
- Nahlásit
Já to prostě beru tak, že ke psovi na vodítku toho svého bez předchozí domluvy nepouštím.
To máš pravdu. Budu na tom svém přístupu muset zapracovat.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2012 19:54
- Nahlásit
Lexter
já k tomu došla ve chvílích vzteku, kdy za mým psem na vodítku někdo přiletěl (často ve chvílích, kdy jsme spěchali na ujíždějící vlak či tak něco)
|
hally001
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 10:53
- Nahlásit
Je fakt, že tohle je nemoc dnešní doby...měla jsem prvního psa v osmi letech...moment, to se psal rok 1983...a neexistovalo, aby člověk nějak řešil setkávání se psama...nebo tahal štěně v parku na vodítku...., když jsem si pořídila druhého-dogu-psal se rok 1991 a ani tenkrát jsem nepotkávala oblečené yorky /v květnu/a nemusela jsem řešit to, jestli moje štěně půjde očuchat jiného psa, nebo naopak. Jasně, vždycky se našel nějakej psychouš, kterej měl nezvládnutýho asociála a vědělo se, že na toho bacha, tak si člověk psa odchyt...ale byl to jeden magor na lesopark...s lidma, který by se báli o to, že jim štěně dogy zašlápne čivavu...s těma sem se nesetkala. V roce 2006 už jsem si k nové doze musela hledat kamarády přes net a chodit na socializační procházky po domluvě.... . Vidím velkej rozdíl v přístupu mých současných psů, které sem byla nucena několikrát za vycházku připínat a předešlých, kteří byli v dospělosti naprosto v pohodě, ke psům které potkáme. Když jsem přivezla pepku k doze, která měla v té době asi 65kilo, měla pepka asi 2kila....hrály si velmi a nikdy se nestalo, aby doga na štěně šlápla..nebo mu něco udělala...i velkej pes se musí, v rámci socializace, kontaktovat s malejma čoklama...Posledních pár let v Praze jsem chodila ven s nervama, jakýho hysterku zase potkáme....na vyhrazený místa....stojí to za prd a jsem ráda že jsem se vodstěhovala do prdelákova, kde to nikdo neřeší....zatím
|
hally001
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 11:00
- Nahlásit
a ještě k těm pidipsům....když je pidipes řádně socializovanej, to jest není zvedán před vším větším než je on nad hlavu, stane se z něj dost sebevědomé zvíře.....a né kilodvacet nervů. Sousedi z Vinohrad mají čivavu kříženou s pražským krysaříkem a můžu říct, že doga z něj měla respekt jaik prase. Před 3lety jsme našli yorka a protože se k němu nikdo nehlásil a byl tak příšerně hubenej a zanedbanej...dfali jsme ho kamarádce na statek kousek od nás. Emin dneska zastaví stádo krav a odežene i psího vetřelce obřího plemene.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 11:28
- Nahlásit
hally001
Na tohle jsem taky alergická. Co jsou lidi z těch pidipsů schopný vychovat tím, že jak zahlídnou jiného psa než stejné gramáže, šup s ním do ruky. Už jsem měla i to "potěšení" setkat se s paní, která neváhala si toho psa vytáhnout do ruky za vodítko.
Přitom na druhou stranu potkáváme yorka, kterej se k nám z dálky hrne, panička z toho nedělá žádnou vědu a pes je naprosto v pohodě.
Tohle je bohužel právě o lidech, nikoliv o psech
Lexter
Nejlepší variantou v dnešní době je určitě ta psí školka. My jsme chodili od 3 měsíců a myslim že i díky tomu mám teď psa, kterej je v kontaktu s jinýma naprosto bezproblémovej.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 13:29
- Nahlásit
hally001
Tak ale ono to bývá i obráceně. Pidipsi puštění a skákající po velkopsovi na vodítku, ale běda, kdybych velkopsa vypustila taky.
Zrovna nedávno jsem dvěma majitelům rozjetých pidipsů 2x důrazně řekla, že toho svého teda pustím taky, než si je šli sebrat, a ještě se na mě ksichtili.
|
hally001
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 15:42
- Nahlásit
LucieS-já si prostě pořád myslím, že ty psi vědí co si můžou a nemůžou dovolit....když si můj 6ti kilovej pes dovoluje na velký psy , tak je schopnej rozpoznat, kdy už přestřelil. S dogou se "rvou"..vrčej na sebe, Pepka jí chytá za mordu...kouše do slabin...a najednou toho nechá, protože Ajda prostě zavrčela jinak...to samé když dorazej velký knírači mojí kamarádky...já se jim do her neseru...A jak to tady před dávnou dobou někdo napsal...nevím jestli Psíček.." i 150cm lidi choděj s 2metrovejma na pivo"..já si jen myslím, že se tady pejskaři pomátli...některý
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 16:59
- Nahlásit
LucieS
Pidipsi puštění a skákající po velkopsovi na vodítku
jj zrovna dneska se mýmu "drobkovi" pověsil za zadek jork, pán mi řek "von mu nic neudělá". Nevím kterého z těch dvou myslel...
hally001
já si prostě pořád myslím, že ty psi vědí co si můžou a nemůžou dovolit
tak to si po zkušenostech s mnoha zvířaty, které přijdou k mému (pro ně naprosto cizímu) psovi zezadu a hned mu strčí čumák skoro až do zadku fakt nemyslím
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:13
- Nahlásit
tak já mám doma obojí, jak velkopsa tak minipsa a NESNÁŠIM!!! když mi někdo pustí k maločubě nějaký tele. Fena má neustále vyhřezlou plotýnku, je to starší pani a navíc jak psům po kastraci voní, neustále se mi stává, že ji nějakej zasr obrovskej pes vrazí čenich do zadku a prakticky ji poponáší po poli. K malýmu psovi svýho velkopsa nepouštim bez předchozí domluvy, ať je na vodítku nebo ne. A když mi cizí malopes de po psovi, do malopsa si klidně kopnu, nemám s tim problém. Když k mýmu velkopsovi přijde velkopes, čekám jak bude můj velkopes reagovat, to samý když k mýmu malopsovi přijde malopes. Tzn neni to černobílý.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:39
- Nahlásit
Já to prostě beru tak, že ke psovi na vodítku toho svého bez předchozí domluvy nepouštím.
Tak to bych vypíchla.......a jinak....mám malé i velké ,snášenlivé a míň snášenlivější psy......pokud nevím,jak budou reagovat na jiné psy moji,nepouštím je k nim a pokud nevím jak budede reagovat jiný pes na mé,nepustím ho k nim taky.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:42
- Nahlásit
mám malé i velké psy, jsou ok ve vztahu k jiným, ale taky je nepouštím bez domluvy, i když se stále častěji setkávám, po otázce: je váš pejsek hodný k ostatním, můžu pustit mé psy, aby si pohráli? tak mi řekne druhý majitel: já nevim
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:49
- Nahlásit
jablunka
Tak to bych vypíchla.......a jinak....mám malé i velké ,snášenlivé a míň snášenlivější psy......pokud nevím,jak budou reagovat na jiné psy moji,nepouštím je k nim a pokud nevím jak budede reagovat jiný pes na mé,nepustím ho k nim taky
to se mi líbí
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:49
- Nahlásit
kejtlin
tak mi řekne druhý majitel: já nevim
Občas to řeknu taky - mám psího důchodce, je hluchej, má bolavý nohy. V 99 % případů ostatní psy očuchá a pak ignoruje (a to i když se na něj cizí pes věší, zkouší ho obskakovat, štěká na něj....) jenže pak je tu ono 1 %, kdy zareaguje na podnět, který nevzešel třeba ani od toho psa a vystartuje. Prostě nemůžu za něj dát ruku do ohně a přijde mi lepší to přiznat. I když pokud jde o pohrání si, tak to s ním vážně nehrozí
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:54
- Nahlásit
birma
který nevzešel třeba ani od toho psa a vystartuje. Prostě nemůžu za něj dát ruku do ohně a přijde mi lepší to přiznat. I když pokud jde o pohrání si, tak to s ním vážně nehrozí
jasný.Já mám psy ovladatelný a cizích si venku na procházce moc nevšímají, ale když některého z nich vyzývá ke hře jiný pes, tak se nechají mlad´oši strhnout
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:56
- Nahlásit
kejtlin
tak ten můj je prostě flegma a navíc chabrus na nohy, takže na vyzývajícího a šílícího psa chvíli zírá, jestli jako spadl z Marsu nebo odkud a pak si jde očuchávat nejbližší keřík
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 17:58
- Nahlásit
birma
tak ten můj je prostě flegma a navíc chabrus na nohy, takže na vyzývajícího a šílícího psa chvíli zírá, jestli jako spadl z Marsu nebo odkud a pak si jde očuchávat nejbližší keřík
chápu
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 18:12
- Nahlásit
Ebony
to se mi líbí
oooo díííky .....ale ono je to logické.
Pes je ,stejně jako člověk,k někomu snášenlivější a k někomu ne.....a ještě se to může s rokama vyvíjet,to vidím podle sebe.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 19:15
- Nahlásit
jablunka
ale ono je to logické
jak pro koho, když to tady čtu...
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 19:54
- Nahlásit
Ebony
jak pro koho, když to tady čtu...
Ale no jasně..........někdo psa ukope k nesnášenlivosti a a je klid,někomu je zase putne,že jeho čokli obtěžujou ostatní a největší sranda je,že ty lidi se pak sejdou,separujou psy a všechno je v pohodě......a nebo je neseparujou a pak jsou majitelé těch otravných překvapení,páč ono to z fóra vypadalo jinak.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2012 20:50
- Nahlásit
hally001
já si prostě pořád myslím, že ty psi vědí co si můžou a nemůžou dovolit...
Většinou jo, ale ne vždycky. A vysírací jork ňafající z bezpečné metrové vzdálenosti může mě i psa slušně naštvat... Což o to, on by si to velkopes pořešil být na volno, ale majitelé těchhle jorků z nějakých nevysvětlitelných důvodů těžce nesou, když jim jiný pes jejich drzého miláčka trochu pomuchlá nebo procedí přes košík...
Takže souhlas s Jablunkou, pouštět, ale po dohodě.
|