Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výcvik obrany a pozitivní motivace
Autor Zpráva
Eny
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 11:02
- Nahlásit

Ahojte, ptám se zkušenějších, jak naučit psa klidné dohlídání po pouštěčce, jinak, než "standardním způsobem" typu "napadneš dostaneš".
mám dominantnějšího psa a problémy s ovladatelností na obranách nechci si na ní vynucovat poslušnost po zlém. pokud není na place přítomen figurant funguje mi bezproblémově, ale jak vidí rukáv má zatmíno
dá se nějak pozitivně vysvětlit psovi, pro kterého je obrana ta největší zýábava na světě, že se prostě figurant nenapadá? máte s tím někdo zkušenosti?
díky za rady

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 11:24
- Nahlásit

Eny
Určitě to jde, ale právěže zvlášť u psů kteří mají předpoklad, že ač jinak mají dobrou ovladatelnost, u figuranta se jim "zatmí", je hodně důležité pracovat systematicky odzačátku a do problémů se tak vůbec nedostat..
Pokud už se vytvoří "zlozvyk" a je se s figurantem možné domluvit, je podle mě řešením se vrátit zpět. Nevím jak cvičíte, ale nejlépe překopat úplně obrany ve stylu výcviku poslušnosti. Vpodstatě při obranách cvičených pozitivním posilováním by pes měl podle mě fungovat úplně stejně jako při poslušnosti, jen místo např. míčku je zákus na figuranta.
Vrátit se k úplně jednoduchým cvikům, aby pes pochopil,že figurant je cílová motivace, ke které se dostane splněním povelu. Pak při dohlídání postupovat odzadu a postupně ztěžovat podmínky. Ale základ je opravdu figurant ochotný cvičit přesně podle tebe.

Eny
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 11:43
- Nahlásit

figurant ochotný pracovat podle mě by problém nebyl, problém je že už nevíme jak na to... a další problém je, že v treninku mi to na 95% neudělá vůbec, ale na ostré akci to vypadá, že jsem nastoupila úplně s jiným zvířetem, než jsem byla dva dny předtím na treninku což znamená, že někd v treninku je chyba, ale nevím kde...
v treninku pěkně pouští a dohlídává za doměnu dostane na povel kousnout. a vypadá to fakt pěkně, ale na akci po puštění mrkně okem, jak moc jsem daleko a "odmění se sám". Je to klasická neposlušnost, to ano, ale co s tím.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 11:54
- Nahlásit

Eny
A obrany jste dělali opravdu odzačátku čistě pozitivně, nebo jste používali nějaké korekce? U tohoto cviku,nebo jiného? Ještě je možnost, že tzv. "prokoukl" ostré akce. Protože je fakt,že tam je jiná situace a pes může mít problém - spojí si,že po zákusech nedostává rukáv a nakonec ho nedostane vůbec a tím pádem je problém na světě. Zkusili jste na tréninku někdy "nasimulovat" závod nebo zkoušku?

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 11:59
- Nahlásit

Eny
Pokud v tréninku má dohlídání spolehlivé, je to opravdu komplikované. Asi by to chtělo i vynechat veškeré závody a zkoušky, aby se problém ještě nezvětšil. Zapracovala bych na ztížení podmínek při dohlídání -vzdálenost,cizí figurant, přítomnost jiných lidí kolem psa, občas nasimulování závodu. Prostě zvýšit tlak a ztěžovat podmínky, protože pokud s tím blbne jen na akcích a v tréninku je 100%, je to opravdu těžké.

Eny
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 12:08
- Nahlásit

já si právě myslím, že prokoukl akci. měl obrany vždy přes 95 a pak najednou asi na páté zkoušce začal dělat tyhle blbosti a došlo to tak daleko, že teď nepustil vůbec. Myslím, že to je přesně z toho důvodu, že na akci nedostane odměnu a ví to a proto se snaží "urvat co to jde" dokud může... Chovatel mi radil elektriku, že si ze mě dělá ten pes srandu, ale to já nechci. Chci sama sobě dokázat, že to uděláme po dobrém, ale zkoušky teď o víkendu mi vzaly hodně motivace, protože mít na IPO2 95,97,0 fakt zamrzí...
nehledě na to, že v treninku se tváří jak andílek a to i když jak ty píšeš nasimulujeme akci, tzn. nemá postroj, přidju na plac, nahlásím se... jenže tady je problém i vě mně, protože v treninku nejsem nervozní a na akci jo, a tak on pozná, že je trenink... prostě fakt nevím co dál a nechce se mi sahat po donucovacích prostředcích, aby se jak říkají bál neposlechnpout, takhle já cvičit nechci a proto si zase on dělá co chce, když může...

Eny
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 12:14
- Nahlásit

asi máš pravdu, on prostě miluje figuranta a rukáv víc než cokoliv jiného a to že na akci nedostane rukáv na odnešení za odměnu prostě nechápe. pořád si lámu hlavu co s tím, jak to udělat v treninku jinak, aby fungoval i na akci, aby prostě moje radost a pochvala bylo víc, než že si odnese kořist... ale nenapadá mě nic, tak kdyby byl nějaký nápad, sem s ním... v podstatě na akci ho za správně provedenou práci trestám tím, že nedostane odměnu... v tom si myslím, že vězí celý problém a chyba nácviku, ale nenapadá mě jak jinak to udělat. zkoušela jsem i ho přeorientovat na balonek, jako že vyměníme rukáv za balonek, ale bez úspěchu, jindy by mi "ukous ruku" když vytahnu balonek, ale jak má rukáv, tak mu můžu mávat s balonkem před očima, nebo strkat maso až k nosu a stejně to nevymění

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 12:23
- Nahlásit

Eny
Tak ono takovýto že si z tebe pes dělá srandu apod. je podle mě prostě blbě vyložený.. Pro psy je normální dělat to, co je pro ně výhodnější.
Podle toho, co píšeš, to asi fakt bude tak, že si vytvořil spojení mezi akcí a nedostáním odměny. Takže pokud je do obran blázen, je jasné, že si bude chtít rukáv užít co nejvíc. A pokud bylo akcí víc, vyústilo to v nepuštění. Už jsem nad tímhle problémem hodně přemýšlela.
Zkusila bych opravdu zvyšovat ten tlak na tréninku, změny prostředí i fuguranta- aspoň mě tohle spolehlivě vynervuje aspoň trochu ..
A taky ještě se mě napadá střídat tréninky, kde rukáv dostane a kde si ho neodnese. Mít u sebe nějakého peška a ukončit trénink jako na zkoušce a odměnit peškem od sebe,ikdyž to na rukáv samo nemá . Časem odměnit peškem třeba až za pěkný odchod z placu.
Nebo ještě můžete zkusit na tréninku po dohlídání se psem odejít, jakoby se odhlásit, odejít z placu a figurant druhou stranou a dávat kousnout za hezkou chůzi někde mimo a až pak rukáv dostane. Aby si byl jistý, že odchodem z placu zábava nekončí a rukáv bude.
Jinak nepozitivně ta elektrika.. Myslím, že při správném použití nemusí být pro psa vůbec nijak bolestivá a vzbuzovat strach,ale pokud cvičíte obrany opravdu pomocí poz. motivace, je to prostě škoda.
Navíc podle mě i s korekcemi se může na akcích stát ta samá situace..

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 12:28
- Nahlásit

Eny
om si myslím, že vězí celý problém a chyba nácviku, ale nenapadá mě jak jinak to udělat. zkoušela jsem i ho přeorientovat na balonek, jako že vyměníme rukáv za balonek, ale bez úspěchu, jindy by mi "ukous ruku" když vytahnu balonek, ale jak má rukáv, tak mu můžu mávat s balonkem před očima, nebo strkat maso až k nosu a stejně to nevymění
Tohle přesně znám .. Ale i to se dá.
Nejdřív jen mít na place rukáv a kolem něj si dělat poslušnost normálně za míček atd. Jakoby rukáv nebyl.Až nakonec dovolit klidně jen od tebe si rukáv odnést.
Pak mít úplně stejně naprosto pasivního figuranta a za pár her s balonekem s tebou pak povelem poslat na zákus. Ale jde to samo pomalu všechno, než psovi docvakne že si vlastně musí hrát s tebou,aby pak dostal kousnout..

Eny
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 12:31
- Nahlásit

moc děkuji za radu, vyzkoušíme a uvidíme, jak říkám "stopařině se můžeme věnovat vždycky"
strašně mě to štve, co dělá a nejradši bycho ho "roztrhla jak hada" ale na druhou stranu je to pro mě výzva dokázat všem, že i IPO jde dělat pozitivně (i když u nás to teď tak moc nevypadá )
zkusím to s tím kousáním ještě mimo plac, jako za to, že pěkně odešel, dík uvidíme jestli se mi ho podaří přesvědčit.
měj se

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 12:41
- Nahlásit

Eny
Nejseš sama, podlě mě jde - jako všechno prostě!!
Já doufám, že časem nás bude přibývat..
Ikdyž je to prostě mravenčí práce a pokud člověk chce výsledky, chce to holt trénovat navíc i často s figurantem (dobrým),aby byla návaznost.
A to chce často mít i spoustu peněz.. Pak pokud nemá člověk tyhle podmínky a chce zúročit úsilí nějakou zkouškou atd., aby to aspoň trochu vypadalo a pes si figuranta neodnesl z placu, stejně se dopracuje ke korekcím..
Já doufám, že se mi taky podaří někdy v budoucnu třeba s dalším psem demonstrovat v praxi i někde na závodech, že to jde, protože jinak se samo nikomu nechce věřit, ani nic měnit, ikdyž je to logické naprosto.
V poslušnosti a na stopách je to mnohem jednodušší,tam si člověk vystačí i sám vpodstatě..
Držím palce do dalšího snažení!!

Hyena
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 13:02
- Nahlásit

Eny
jenže tady je problém i vě mně, protože v treninku nejsem nervozní a na akci jo, a tak on pozná, že je trenink...
Hele zkus opustit přesvědčení, že to je " jen neposlušnost při ostré akci" a nepozorovat jenom psa, ale i sebe a vaší vzájemnou interakci. Možná si ho tam něčím v situaci " naostro" posíláš. Tak je další věc, že ve zouškové situaci může být víc nervozní i ten pes sám.Mám doma podobného "nadšence" a co mě pomohlo byla práce s figuranty,kteří dělali " víc než jen to,c o řeknu"- tj. sami mi vraceli zpětnou vazbu, co oni zvenku viděli, co se týká naší člověkopsí vzájemné akce a reakce. O tom, že je to práce nejen na čubě, ale i na mě samotné nemluvě

Eny
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 13:12
- Nahlásit

holky moc díky za podporu

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání