| Autor |
Zpráva |
twingas
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 16:12
- Nahlásit
Ahoj, v úterý nám zemřel náš 17 let starý jezevčík. A ted 1,5 let starý pes vyvádí. Protože nikdy předtím nezůstával úplně sám, byli spolu. A je takový malý závislák, vybírá si radši společnost a pořád je někomu "za zadkem". A ted musel být 3 hodiny sám a snaží se dostat pryč z bytu za paničkou, nebo za společností. Včera byl sám déle a stihl zdemolovat podlahu a okousat dveře. Nemáte někdo podobné zkušenosti? Srovná se a naučí se být sám? Je i docela bázlivá povaha. Nikdy jsme tak bázlivého psa neměli. Jezevčík byl sebevědomý a porval by se i přes svůj věk s vlčákem, kdyby malýmu něco hrozilo. Jinak samozdřejmě má k dispozici hračky a vše možné, tak kdyby měl někdo něaký tip...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 16:26 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Je mi moc líto, že jste přišli o přítele... 17 let byl krásný věk.
S mlaďochem bych asi postupovala jako se štěndem, které se poprvé učí samotě - tedy nelitovat, odcházet po malých chvilkách, i během dne nechávat chvílemi samotného třeba v jiné místnosti, postupně dobu osamění prodlužovat atd. Taky mu rozhodně dávejte něco na kousání - výborná je hovězí morková nebo kloubová kost (dávám přímo z mrazáku), někdo prý s úspěchem používá i Kong nacpaný třeba pokrájeným masem a zmražený.
A než se naučí být sám v klidu, zvážila bych ohrádku nebo klec.
edit: Ještě jsem zapomněla - trochu by mohl na přechodnou dobu pomoci i některý z přípravků na přírodní bázi, buď Bachovy esence, nebo přípravky typu Relaxis, Allegris, Zylkene, Serene-UM... Nejsou to "oblbováky", psa neuspí ani neutlumí, ale můžou trochu pomoct snížit hladinu stresu a hodit psa malinko víc do pohody. Samozřejmě to není jediné a samospasitelné řešení, je potřeba psa samotě hlavně naučit.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 16:44
- Nahlásit
twingas
Upřímnou soustrast.
Osobně bych zašla do útulku a pořídila pejsanovi kamaráda, který bude přátelský ke psům a bude se k němu hodit velikostí. Pokud nechcete, tak učit samostatnosti.
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 16:53
- Nahlásit
Asi budeme muset začít od začátku. Sice jsme ho zvykali aby byl i sám v bytě ale nikdy to nebylo víc jak hodinu. A ted ho to musíme nějak naučit. Vítá nás jak po 2 dnech a s pískotem. Před tím celé dopoledně prospali. Když on právě nikdy nevydržel moc dlouho okusovat něco jiného než pískací hračku (dokud jí nerozcupuje). Ale zkusíme mu tam něco takového dát. byl na Benju hrozně fixovaný a i večer před spaním ho shání.
A 17 je krásný věk a jezevčíci jsou naštěstí dlouhověcí, tak doufám, že nás to zase dloooouho nepotká.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 17:01
- Nahlásit
twingas
Jen mě napadla taková kacířská myšlenka, jestli to ví, že mu kamarád umřel. Nebo jestli prostě zmizel.
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 17:04
- Nahlásit
Já osobně bych taky zašla do útulku, v plzni je přeplněno skoro pořád. Něco malého tam určitě budou mít, Aron je trpasličí jezevčík má 5-6 kg. Ale já jsem na kolejích, takže se budou muset rozmyslet rodiče. A je to zatím hodně čerstvé. Ale osobně si myslím, že Aron je hodně bojácný a bojím se aby se nevrátil zpátky do doby, kdy na vycházkách každou chvíli kníkal a bál se tašky. V kontaktu se psi nikdy problém neměl ani se jich nebojí, pokud se na nás teda nežene rozuřený dobrman. jinak si vždy hrál i s velkými psi. Ale zezačátku byl dost nejistý.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 17:04
- Nahlásit
Vlčáčková
a není to ve výsledku jedno?
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 17:06
- Nahlásit
No měl by to vědět, Benja umřel doma v pelechu ve spánku. Ale Aron je takovej ... no, nemá moc povahu jako jezevčík. Tak nevím jestli mu to došlo. Ale chová spíš jako kdyby Benja prostě zmizel. Podle mého názoru.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 17:08
- Nahlásit
twingas
I kdybyste si pořizovali dalšího psa, stejně by bylo dobré, aby se naučil být i sám - nikdy nevíš, kdy to bude potřeba (například pojedete s druhým psem na veterinu či co já vím...).
Výš jsem ještě dodatečně dopsala další info o přípravcích - kdyžtak mrkni.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 17:20
- Nahlásit
twingas
Tak já jsem přízvivec větší smečky než jednoho psíka. Ale je pravda, že moje smečka se začala chovat tak, že když některého vezmu pryč, zbytek se často chová jako parta blbců...
Na to "vědění" jsem se ptala proto, že moje fenečka byla moc smutná, když umřelo její štěndo. A to mu byly 2 roky, bydlel v sousedství a poznala to podle zakrváceného prostěradla, které jsem přinesla domů. Pak šla k nim na zahradu a přesně našla ta místa, kde mrtvý ležel. Trvalo jí to od pátku do neděle, než jí to v nedeli večer přešlo.
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 18:19
- Nahlásit
Vlčáčková
no tak Benja je taky na zahradě, akorát tam ještě nebyl nikdo s malým nebyl. Nemáme zahradu u bytu. A nevím jestli se snaží dveřma prokousat ven za paničkou nebo za Benjou. Vlastně jsme poprvé měli víc než jednoho psa a to jsme si pořizovali štěně k 15-ti letému psu. A to se chodili venčit často odděleně, protože každý má jiné tempo. Ale i tak byli 2 psi úžasní.
lamalucni: děkuji za typy na přípravky i na přeučení. Musíme ho naučit, že když je sám, že se nemá bát,, že se vrátíme. Aby nebyl ve stresu.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 18:40
- Nahlásit
Vlčáčková
Jen mě napadla taková kacířská myšlenka, jestli to ví, že mu kamarád umřel. Nebo jestli prostě zmizel.
Tak to sem ráda, já si dodnes myslela, že smrt chápou jen někteří primáti a sloni. Ode dneška vím, že i pes, tak to sem ráda
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 19:21
- Nahlásit
stetisek123
Tak já to brala tak, že jestli byl u toho a viděl ho mrtvého, nebo jestli se živý psík odvezl na veterinu a prostě se už nevrátil.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 19:51
- Nahlásit
Vlčáčková
ale ten pes v tom nedělá rozdíl. Prostě kámoše už nějakou dobu neviděl, tak smutní. I kdyby viděl mrtvolku, tak mu prostě nejdou souvislosti.
Já tohle smutnění řeším pořízením dalšího psa
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 19:58
- Nahlásit
stetisek123
I kdyby viděl mrtvolku, tak mu prostě nejdou souvislosti.
To si nemyslim. Psum jdou souvislosti velmi dobre, pach smrti jasne poznaji.
twingas
takže se budou muset rozmyslet rodiče.
Az se rodice rozmysleji, tak jiste vyberou pro pesana spravnyho partaka - pokud o to budou stat. Jinak ano, podle myho smutnit muze, veteran mu delal spolecnost. Nektery psove jsou po smrti starsiho opravdu smutni a zacnou vyvadet, i naopak, kdyz vedle starsiho psa umre ten mladsi. Takze bud jak bylo psano vyse - ucit josefcika jako stene navykani samoty nebo mu poridit kamose, aby nebyl sam. Jeden nebo dva psi, to uz je fuk, doma mit.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 21:03 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
stetisek123
Jak kterému. Bekynka byla velmi smutná skoro tři dny a své štěně na cizí zahradě hledala, až našla všechna místa a všechny větvičky, kterých se po srmrti dotýkal, včetně místa, kde byl pohřben. Astřička to vůbec nepochopila, ta volala brášku za plotem pokaždé, když jsme šli kolem jejich plotu, ještě mnoho měsíců. Přitom obě očichávaly stejné prostěradlo, akorát že Beky ho studovala a Astra do něj strčila frňák a jala se blbnou z radosti, že jsem dorazila domů.
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2012 21:42
- Nahlásit
Asi taky záleží na osobnosti psa. A taky přišel o šéfa. Sice má ještě člověčí, ale byl podřízený i stařešinovi, třeba to taky má vliv. Moc děkuju všem za odpovědi, dám vědět jak to vypadá. Snad, se naučí rychle být o samotě, je to důležitý i kdyby přibyl další pes.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2012 08:34
- Nahlásit
twingas
já toto řešila před rokem, měla jsem psa (nedožitých 11 let) k němu jsem si pořídila feňuli, byli spolu pořád, od jejich osmi týdnů, nehli se od sebe, pořád jen spolu, Monty malou bránil, malá vyhledávala Montyho společnost. Pak jsem Montyho musela utratit kvůli ledvinám (už se neudržel na nohách, nic nejedl, jen zvracel, zrácel se před očima) malá (Sophi) byla s Montym v pohodě, potom co najednou nebyl, tak začala, šíleně kňučet a ničit věci, chodila jak tělo bez duše, začla i dělat věci, co dělával Monty, venku ve společnosti psů byla šťastná, sem tam plachá, protože s Montym se vždycky cítila v bezpečí, věděla, že jí vždy ochrání.... po dvou měsících jsem se odstěhovaly, bála jsem se co bude dělat v novém prostředí, na nový byt si rychle zvykla, vlastně dalo by se říct, že jí byl moc sympatický od první chvíle, co jsme se šly na něj podívat, byla moc ráda, když jsme tak šly uklízet a podobně
po přestěhování jsme měly do 3 měsící nový přírustek, osmi týdenní holčičku ty dvě se tak milujou, že to snad ani není možné, když jsem říkala, že sophi a MOnty byli nerozlučná dvojka, tak co teprve ty dvě
no a jelikož nemám rozum, tak jsem si pořídily třetího kluka, Sph i začala docela pěkně jíst (od Montyho odchodu, jedla hrozně a nepomohla k její chuti ani Faith až náš kluk Guli )
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2012 21:43
- Nahlásit
můj gólie zdánlivě po odchodu parťáka nesmutnil, udělal to mnohem rafinovaněji, začal mít různý bolístky a marodit a mně po půl roce prdly nervy a běžela jsem pro nový štěně. Moc mu to pomohlo a teď je jak vyměněný. Zdravý a veselý
|
twingas
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2012 18:44
- Nahlásit
Děláme pokroky, už nevítá stylem, celý den mi ubližovali . Už se asi vřádil a už neničí. A uvidíme, třeba někde ještě objevíme toho pravého parťáka. Kdyby jsme to náhodou nevydrželi. Nebo kdyby Aron zkoušel něco rafinovanějšího. U jezevčíka nikdy nevíte.
Děkuju všem za vlastní zkušenosti a názory
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2012 18:55
- Nahlásit
twingas
Blahopřeju.
(Jinak: v útulcích je plno psích parťáků, těch "pravých" a vhodných zrovna pro tohohle jezevčíčka ... Kdyby teda byla ta nutnost.).
|