Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Strach z hladkých/lesklých povrchů
Autor Zpráva
Terčus
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2012 02:55
- Nahlásit

Ahoj, dobrý den.
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám rok a půl starého Huskyho a přibližně před 2 měsíci se mu objevila nepochopitelná fobie z hladkých povrchů (plovoucí podlaha, lino, lesklá dlažba). Jakmile se na takovýto povrch dostane, lehne si, ztuhne, rozklepe se a nedokáže se ani pohnout. Ani nemluvím o tom, že je celý tento 'proces' doprovázen žalostným kňučením. Snažím se to trénovat, být pozitivně naladěná a vysílat dobrou energii, nemít strach a ani ho nelitovat, i když je to těžké. Nehladím ho, pouze mu promasírovávám záda, krk a nohy. Po chvíli se trochu uklidní, povolí a uvolní, ale strach nikdy nezmizí úplně. Jediné, čeho jsme docílili bylo to, že se vyloženě proplížil podél zdi asi metr z předsíně k obýváku, kde přechází dlažba na plovoučku. Tam jsme však vždy skončili, dál už ho nedostanu. Tam se jeho ztuhlost ještě několikanásobně zhorší, vykroutí si nohy a postaví se vyloženě na drápy ( a pak se diví, že se mu to klouže )... Nedokážu ho přimět, aby stál v klidu jen na polštářkách. Vím, že řešení by bylo natáhnout koberce, ale to není celkové řešení našeho problému, navíc mi to dělá občas i venku ( na namrzlých přechodech, zamrzlých kalužích, mokrých kanálech ). Pokud nezareaguji včas, trhne mi na opačnou stranu, nejen, že to je na vykloubení ramene, ale nedávno mi vyloženě skočil do silnice, málem mi ho přejeli na vodítku! Nemáte někdo zkušenost s tímhle problémem? Na internetu jsem nic podobného nenašla a ani můj veterinář, ani cvičitelé u nás ve městě si neví rady.
Nestojím však o rady typu: Nechte ho 2 dny vyhladovět a pak ho nalákejte na jídlo, nebo ho tam dotáhněte násilím... Moc děkuji za odpovědi, s přáním krásného dne, Tereza

moll
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2012 07:44
- Nahlásit

a dřív jste měli stejnou podlahu a chodil po ní bez problémů nebo jste dali novou? zkuste mu obout botičky - pro hasku by neměl být problém je sehnat doma i ven na namrzlé povrchy. třeba to pomůže a pak byste mohli vyzout jednu, po čase druhou a tak až by chodil zase bosky. dejte vědět pokroky

laja
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2012 10:41
- Nahlásit

a neuklouznul někdy na podobném povrchu a neublížil si někdy? Třeba je víc citlivý a stačilo,že blbě spadl nebo tak a už se šprajcuje.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2012 11:13 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Terčus
Tady je video s Victorií Stilwell (v češtině) se psem, který vyšiluje z lesklých povrchů (nemá strach, spíš je v tranzu a manickej), ale třeba ti to aspoň malinko k něčemu bude...
http://www.youtube.com/watch?v=ix__CXmqJzY&feature =related

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2012 11:35 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Hipík a Tonička a Rozinka

taky jsem si na to vzpomněla.
a ahoj Hipíku

Terčus

Jestli fakt na něčem uklouznul a je to cíťa, je vystaráno. U nás na chalupě proběhlo něco podobnýho. Nejde tedy o lesklé povrchy ale o nebezpečný hmyz na zemi , nevím asi ho na jednom místě něco kouslo a protože je hysterik odmítal přes to místo chodit a když tak cupital připosraženě jak japonská gejša. Takže jsem se na to zaměřila a přesně na to místo dávala před večerním krmením část jídla- na zem ne do misky, aby se tam musel fakt aspoň na chvíli zastavit a ne to jen uprostřed cvalu z misky vdechnout- po celém dni venku byl slušně hladový, takže tam pochopitelně šel. Když jsem házela hračky, tak vždycky přes tohle místo, tak aby to nemohl oběhnout jinudy a snažila se i na to místo co nejvíc trefovat (šichta u mně ), nevšímala jsem si toho co provozuje, prostě jako by o nic nešlo. Když jsme tudy šli spolu a on se snažil se vyhnout a tím pádem se do mě namotal, houkla jsem na něj stejně jako když se mi namotá do cesty normálně a tím ho do dráhy vrátila, prostě jako když o nic nejde. aby si to ochodil.

Terčus
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2012 05:27
- Nahlásit

Já bohužel nevím, jestli někdy uklouzl, ale předpokládám to. Dříve po tom chodil i běhal v pohodě. Botičky mě taky napadly, už je máme objednané a zkusíme...
Ale jinak opravdu nevím a podle počtu komentářů nejsem sama
Tak i tak Vám moc děkuji

moll
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2012 06:48
- Nahlásit

obout botičky a kromě toho zbývá už jen zkoušet a pozorovat a chodit p odaném nepříjemném povrchu co nejčastěji, dávat mu tam jídlo, hrát si s ním apod - aby přestal myslet na to, co má pod tlapkama, a myslel na zábavu. nic jiného než zkoušení a pozorování nepomůže - leda nainstalovat kameru a přenášet po netu - to by se pak nějaká rada našla

LucieS
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2012 09:47
- Nahlásit

Mě se v podobných případech osvědčilo nechat dlouhé vodítko, sednout si na zadek na druhou stranu (kam má dojít), nahodit atmosféru "mám čas tejden a je mi to fuk" a čekat. Bez nervů, lákání, hlazení, jen občas psisko pobídnout, ať jde. Nechat ho ve fázi, kdy se nešprajcuje (proto dlouhé vodítko), protože napnuté vodítko psa akorát vypanikaří. Nechat ho, ať si to v hlavě sešrotuje, ať to zkusí sám. Musí mít ale motivaci tu plochu přejít, takže třeba na procházce směrem domů, v bytě směrem do kuchyně či k misce apod.
Nejpodstatnější je nedělat z toho vědu (nehladit, nemasírovat atd.), dát mu čas a nenechat ho vytočit do paniky.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2012 09:54
- Nahlásit

Zkoušeli jste navlhčit mu tlapky? Pomáhá to, aby neklouzaly - třeba si pak bude jistější.

moll
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2012 09:55
- Nahlásit

nedělat z toho vědu
to je přesně to, co jsem se snažila napsat - kluzký povrch je z hlediska uživatelnosti úplně stejný jako kterýkoliv jiný - dá se na něm blbnout, jíst, spát, hrát si - prostě vše co pes dělá rád....to musíte pesanovi dát do hlavy. vklidu, bez nervů. a průběžně na střídačku to stejné dělat i na koberci nebo jinde, kde to má rád.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2012 18:21
- Nahlásit

Terčus

můj pes to dělá taky. Nebyl do 5ti měsíců zvyklej na nic než venek a už když přišel, trvalo mu dva dny, než vůbec polořil packu do domu, kde je dlažba. Myslím, že pak asi někdy uklouzl, když měl mokrý packy, tak pokud nemá dokonale utřený nohy, nechce po návratu z procházky vůbec do obyváka Má svoje záseky, třeba trčí najednou na schodech a kňučí, nechce se hnout. Má různý trasy a okliky, místa, kam nesmí vstoupit a pečlivě je obchází, každej den se mu to mění a vymejšlí nový, ten den bezpečný trasy ) z 90% to ignoruju. Když už tam vazbí moc dlouho, tak houknu jakoby otráveně. přestaň tam kravit a pocem!!! a on se nějak pochlapí a dojde, někdy teda pozadu (couvání mu přijde asi bezpečnější), ale dojde. Ze začátku jsem mu chtěla jít párkrát pomoct, ale bylo to kontraproduktivní velmi

dorotka1
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2012 18:55
- Nahlásit

Terčus
přibližně před 2 měsíci se mu objevila nepochopitelná fobie z hladkých povrchů (plovoucí podlaha, lino, lesklá dlažba). Jakmile se na takovýto povrch dostane, lehne si, ztuhne, rozklepe se a nedokáže se ani pohnout. Ani nemluvím o tom, že je celý tento 'proces' doprovázen žalostným kňučením
Trvá to už děsně dlouho..
Proto bych začala úpa od začátku. Na podlahu bych položila koberečky, nejprve k sobě, aby tvořily jeden. Až bych měla jistotu, že je pes v pohodě, tzn. ani náznak váhání, či zrychlené dýchání, začala bych koberečky posunovat. Ale opravdu jen nepatrně tak, aby lesklý povrch byl jen třeba půl metru nebo i míň, později jeden vyndat atd., podle toho, jak se pes bude chovat. Nikdy bych nepokračovala dál, než by to zvládl. A samozřejmě nesledovat ho. A ještě bych vyzkoušela, co dělá, když u toho nejsi.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání