Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / štěne a jeho chování
Autor Zpráva
jirkaaa
Člen
# Zasláno: 19 Led 2012 20:07
- Nahlásit

dobrý den, koupili jsme si štěně německého ovčáka jsou mu skoro 3 měsíce a tak bych měl pár otázek - když si se štěnetem hraju tak někdy začne vrčet a dost kousat ale docela dost to bolí trestat ho nechci ale na fuj se mu moc nechce reagovat nevím jestli je lepší ho chytit za kůži za hlavou a přimáčknout k zemi nebo ho mám zavřít a chvíli nechat samote a jeste se chci zeptat se psem bych chtěl cvicit obranu jak bych měl začít zatim ho mam učit na hadr a na peska a kdy s tím začít a hlavně když s ním jdu na procházku tak štěká na lidi tak nevím jestli ho mám nechat když ho chci naucit obranu nebo mu to zakazovat díky za odpovedi

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 19 Led 2012 20:21
- Nahlásit

Dobrý den,
první dotaz na kousání - chytit za kůži za hlavou a přimáčknout k zemi bych tedy jako trest už brala. Když se štěně moc rozhodovádí, tak ve výsledku je nejjednodušší okamžitě skončit s hrou, ruce sebrat, na psa se nedívat a chvíli si ho nevšímat. Je fakt, že mě štěně za celý život potom asi pětkrát kouslo pokusně do nohy, jestli se do hry nevrátím, ale pak to pochopilo. Je to vzato z výcviku mořských savců a když to může zastavit kosatku, tak psa taky. Bude měnit zuby (možná už mění), tak potřebuje na kousání vhodné věci - klacky, kongy, kosti.

Obrany nedělám, tak přesně neodpovím, ale nemyslím si, že je žádoucí učit psa na každého štěkat, při zkouškách bude okolo spousta lidí, na které by pes štěkat neměl.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 19 Led 2012 20:33
- Nahlásit

KaTachyon
Je fakt, že mě štěně za celý život potom asi pětkrát kouslo pokusně do nohy, jestli se do hry nevrátím, ale pak to pochopilo
to ti závidím))) já mám taky NO a když jí bylo tolik co píše zadavatel,myslelo si okolí,že jsme na drogách bo na těle jsme neměli jediný zdravý místo..inu pracák
Osobně jsem toto spíše podporovala,nevadí mi takový projev u pracáka,naopak.
jirkaaa
hlavně když s ním jdu na procházku tak štěká na lidi tak nevím jestli ho mám nechat když ho chci naucit obranu nebo mu to zakazovat
zakazovat nemá smysl,nechápe to,ale nenech ho to dělat,psa co nejvíce socializuj,pokud možno vystavuj kontaktům s lidmi aby k nim mělo důvěru a nebálo se jich či nebylo nejisté..to se pak v obraně vymstí totiž.Ukaž mu,že se nemusí bát,bud mu oporou a ved ho.
Můžeš se se štěnětem zatím přetahovat o hadr a budovat zájem o kořist,ale počítej s tím,že projevy,které tu popisuješ a které bys nejraději trestal se tím umocní,tak si uvědom co vlastně chceš...s obranou ti pak pomohou někde na cvičáku,ale asi bych počkala,až štěně přezubí .
Jinak to co popisuješ je zcela normální chování štěněte NO

dorotka1
Člen
# Zasláno: 21 Led 2012 10:55
- Nahlásit

jirkaaa
Jenom bych chtěla připodotknout, že Renata ví o čem mluví a že vychovala perfektního psa. Já ji vždycky moc bedlivě čtu.

já mám taky NO a když jí bylo tolik co píše zadavatel,myslelo si okolí,že jsme na drogách bo na těle jsme neměli jediný zdravý místo..inu pracák
Můj královák tedy žádnej pracák není, ale ještě dneska mám tik v oku, když si na to vzpomenu. A nepomáhalo téměř nic, musela bych na ni jít natvrdo a to jsem nechtěla, nakonec štěně má nárok na tohle chování. Pochopitelně nenásilnou cestou mu ukazovat ( ne zakazovat, či trestat) co je dobře, bude asi na místě. Ale nečekala bych výsledky hned.

Gerda
Člen
# Zasláno: 21 Led 2012 19:05
- Nahlásit

jirkaaa
když si se štěnetem hraju tak někdy začne vrčet a dost kousat ale docela dost to bolí trestat ho nechci ale na fuj se mu moc nechce reagovat nevím jestli je lepší ho chytit za kůži za hlavou a přimáčknout k zemi nebo ho mám zavřít a chvíli nechat samote
myslim, že nejlepší je strčit mu do huby jiný štěně, ať se mlátěj spolu, zkuste najít nějakou školičku pro štěňátka, tam vám i pomůžou s výchovou psího mimina.

dorotka1
Člen
# Zasláno: 22 Led 2012 09:38
- Nahlásit

Gerda
myslim, že nejlepší je strčit mu do huby jiný štěně, ať se mlátěj spolu
Jo, to dobrej nápad, akorát bych se moc přimlouvala, aby majitelé štěňat dost bedlivě sledovali, co druhé štěně na to říká. A nenechali je, když má jedno štěně dost navrch a zneužívá toho. U nás teď jedno takový namachrovaný štěně potkáváme (7 měsíců ) a není to hezký pohled , když "při hře" je druhé štěně celé vystresované. Moji psi si taky čuchaj v bezpečné vzdálenosti a pokud se stane, že začne moje psy obtěžovat, tak konkrétně tohle štěně nenechám, přestože se to paňulce moc nelíbí. Pořád lepší, než kdyby ho chtěl umravnit Břeťan, ne?

Gerda
Člen
# Zasláno: 22 Led 2012 10:49
- Nahlásit

dorotka1
Dorotko zadavatel píše o 3měsíčním, třeba je to kravina, ale mezi 3měsíčním a 7měsíčním už vidím rozdíl velikej, asi bych to menší nechala řádit v mnoha bitvách, aby se samo právě naučilo, že když kousne hodně, že to bolí, že ho stejně hodně hryzne i parťák. A když se najde moc dobře vychovanej velkej dospělák, co zvládne moudře usměrnit maloštěnce, klidně bych ho nechala. Normální slušnej pes štěncovi neublíží, maximálně ho od sebe vyžene, nebo mu "facku" vlepí, což smradovi malýmu jistě nemůže být na škodu, aby neprudil. Jen ať se bijou, štěňátka blbátka )))

dorotka1
Člen
# Zasláno: 22 Led 2012 11:17
- Nahlásit

Gerda
ale mezi 3měsíčním a 7měsíčním už vidím rozdíl velikej,
Jasně že jo, proto jsem napsala, že už se jedná o 7 měsíční, to byla jenom vsufka, spíš postesknutí, že je mi líto toho mírnějšího štěněte, na který musím čučet a že to není nic vyjímečnýho.
A když se najde moc dobře vychovanej velkej dospělák, co zvládne moudře usměrnit maloštěnce, klidně bych ho nechala
Souhlas, ale někdy majitel štěněte to vidí ze svého pohledu a začne své štěně bránit a je z toho horor - zbytečně. Kdybych měla štěndo, zřejmě bych nechtěla, aby mi ho řešil cizí dospělý pes - nevěřila bych mu. To by musel být známej a pak platí že Normální slušnej pes štěncovi neublíží, maximálně ho od sebe vyžene, nebo mu "facku" vlepí, což smradovi malýmu jistě nemůže být na škodu, aby neprudil.

Gerda
Člen
# Zasláno: 22 Led 2012 11:20
- Nahlásit

dorotka1
souhlasím s tebou

jirkaaa
Člen
# Zasláno: 22 Led 2012 20:34
- Nahlásit

díky všem za rady ted bycj jeste potreboval poradit ja na postoj pes to vubec neumi a kdyz se ho snazim do postoje srovnat furt si sedá na zadek i kdyz pred nim drzim odmenu tak nevim jak na to zkousel sem toho hodne ale nevydrží ani 1 vterinu jak na to dík

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 22 Led 2012 21:20
- Nahlásit

jirkaaa
Já si myslím, že na věci stran výstav by bylo nejlepší kontaktovat chovatele, nebo minimálně aspoň někoho, kdo vystavuje a naučit se to přímo od něj. Takový věci se strašně těžko vysvětlujou písemnou formou.

Mirecka
Člen
# Zasláno: 25 Led 2012 15:56
- Nahlásit

Dobrý den mám 9měsíčního psa BSP křížený s labradorem a myslím že tam je i Ridgeback podle rýhy na hřbetě.Jeho chování je střídávé je flegmatik.Při hře neumí být citlyví kouše natvrdo a na slovo nesmiš nebo fuj nereaguje.Jinak zničeho nic dokaže skočit a kousat jak o život až do bolesti.Nevím na co se mám zaměřit.Jak vim tak labradoři jsou klidní a BSP také.Když jdu s ním na procházku strašně táhne i přes cukání vodítkem.Je docela nezvladatelný.Potřebovala bych radu jestly se s tim dá něco dělat.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Led 2012 16:11
- Nahlásit

Mirecka

chodíte někam na cvičák, učíte psa základní poslušnosti?
Pesan neumí poslouchat jen tak od narození, musí se všechno naučit, neví co znamená např. povel pomalu, pokud se mu krok po kroku význam toho slova neukáže - s tím, že vše ho musíte nejdřív naučit doma v klidu a až to bude umět - doopravdy umět, tzn. stoprocentně, můžete to procvičovat venku. Zjistěte si, kde je u vás nějaký dobrý cvičák a dojděte si tam pro radu, hlavně vás tam naučí, jak se psem pracovat, jak ho něco naučit.

Mirecka
Člen
# Zasláno: 25 Led 2012 21:11
- Nahlásit

Na cvičák právě nechodím nějaké základy mám chodila jsem dřív když jsem měla NO,ale tento pesan je abnormálně hyperaktivní.Děkuji zatím za radu

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 25 Led 2012 21:59
- Nahlásit

Mirecka
Nezlob se, ale mě nějak nejde do hlavy pár nesrovnalostí.
Jeho chování je střídávé je flegmatik
vs.
tento pesan je abnormálně hyperaktivní
Mluvíš stále o stejném psu?
Při hře neumí být citlyví kouše natvrdo a na slovo nesmiš nebo fuj nereaguje
Hodně psů nemá přirozený cit, na tom není nic nenormálního.
Na zákazový povel nereaguje, protože ho nezná, pes se nerodí se znalostí povelů, pochopí pouze intonaci, je-li správná, ne tak slovo - povel. Ten ho musíš nejprve naučit.
Jak vim tak labradoři jsou klidní

A tohle ti řekl kdo?
Potřebovala bych radu jestly se s tim dá něco dělat.
Jistě, že dá, ale podle toho co a především jak píšeš je nezbytně nutné, abys vyhledala někoho, kdo se tvým psem a především tebou bude zabývat individuálně.
Odkud jsi?

petra b
Člen
# Zasláno: 26 Led 2012 00:26
- Nahlásit

Gerda
Jen ať se bijou, štěňátka blbátka

PetraK
Člen
# Zasláno: 26 Led 2012 09:19
- Nahlásit

Mirecka

chodila jsem dřív když jsem měla NO,ale tento pesan je

každý pes je jiný, co platí na NO, neplatí pro jiná plemena. kdybych chtěla cvičit třeba svého ohaře tak jako se cvičí NO, asi spláču nad výdělkem.

ale tento pesan je abnormálně hyperaktivní.
no tak to asi bude chtít mu právě zaměstnat hlavu a tělo tím cvičením. Jestliže pes nějaký povel neovládá, není to jeho chyba, ale chyba toho, kdo ho to nenaučil, nebo naučil málo, nebo naučil špatně. Naučte ho po malých krůčcích (myšleno nejdřív jeden, dva kroky na vodítku a to v klidovém prostředí, ) co po něm chcete - s pomocí pamlsku v ruce, aby se naučil na vás soustředit. Pak těch kroků dělejte víc, víc..... až vám to půjde na domácí půdě, přejděte ven a začněte zase po pár krůčcích, na vodítku.. přidávejte další kroky.... pak přidejte přítomnost lidí, psů.... musíte psu nejdříve vysvětlit co po něm chcete, pak si to pes musí zažít v různých situacích a teprve potom to po něm můžete chtít.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 26 Led 2012 09:31
- Nahlásit

Mirecka

Jak vim tak labradoři jsou klidní
zvláště pak jako štěňátka, všichni, fakt

tento pesan je abnormálně hyperaktivní
Hele podle tvého popisu mi přijde, že máš vcelku normální štěndo... Jen mě napadá: nebyl odebraný hodně brzy od sourozenců? Velkou část toho citu, jak moc může při kousnutí stisknout, se štěně naučí bitkami se sourozenci a jinými psy. Každopádně teď ho to musíš naučit ty - na některé psy funguje jen bolestivé vypísknutí (podobně, jako když zakvičí jiné štěně, řvaní "fuj" je nanic), případně zatnout zuby a přestat se úplně hýbat (nepohyblivý cíl není zábavný - když pes kouše moc, zábava končí) nebo narvat mu do tlamy nějakou hračku, kterou kousat může. No anebo jiné štěně nebo pohodového psa, jak už tu padlo A hlavně bych mu ukázala, že s paničkou se dají hrát i jiné hry než kousací - aportování, hledání věcí, různé blbinky z dogdancingu... Prostě to nadšení pro hru s paničkou přesměrovat ze zubů do mozku

Ad cukání vodítkem: záleží, jak to děláš, ale pokud pocukáváš pořád, přestane to rychle vnímat. Mně se ale spíš než cukání osvědčil následující postup: když pes táhne, nikam se nejde (případně se jde na druhou stranu), když jde na prověšeném vodítku, dostává pamlsky a ještě se dostane tam, kam chce.

S dobrým cvičákem rozhodně souhlasím!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání