| Autor |
Zpráva |
Misi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 13:04
- Nahlásit
Dobrý den, máme 8 týdenní border kolii. Chceme se zeptat na to, jak nejlépe odnaučit štěně močit doma, protože v každé knížce se píše trochu něco jiného. Před čuráním doma jsme nepostřehli žádné náznaky (např. pila vodu a po 5 vteřinách močila). Pokud se doma vymočí, reagujeme tak, že ji slovně pokáráme "fuj" a hned odneseme ven, kde ji chválíme, a to i za situace, i když už nemočí. Zajímá nás, zda je to tak správně nebo víte o nějakém jiném způsobu, prostě co se vám nejvíce osvědčilo. Štěně máme doma teprve 5 den.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 13:21
- Nahlásit
Misi
Pokud se doma vymočí, reagujeme tak, že ji slovně pokáráme "fuj"
to bych asi vynechala,beztak tomu nerozumí.
Mě se osvědčilo si uvědomit,že je to fakt mimino,i když psí, a že teda je nutno s nějakou nehodou prostě počítat.Mám obvykle ve 3 měsících psa dá se říct naučeného čistotnosti,ale nezapírám,že je to makačka a hra na postřeh,ktrá se však vyplatí.Štěně vynášim ven po probuzení,po žrádle,,po hře a pokaždé když se mi zdá že by mohlo cosi spáchat.Náznaky jsou,někdy více někdy méně zřetelné,ale dají se taky vypozorovat,ale někdy je to fakt fofr,prostě štěně běží a v zásadě během pikosekundy začne čůrat..reagovala jsem tak,že jsem štěně popadla a vynesla ven i v téhle situaci,obvykle to dokonalo venku,následovala pochvala a pamlsek.Učej se fakt rychle,ale je třeba si uvědomit,že hned to prostě nepůjde,štěně nedokáže tak ovládat svěrače,takže to prostě někdy nevyjde.Na váš dotaz jak odnaučit štěně dělat potřebu doma bych spíš odpověděla jak ho to naučit dělat venku..Zpočátku jsou štěnata skutečně něco jako průtokový ohřívač ,je třeba vydržet a nedělat z nehody žádnozu vědu..koneckonců u kojence taky nikdo nepočítá s tim,že by začlo hned chodit na nočník žejo..
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 14:44
- Nahlásit
Misi
Souhlas se vším, jen bych ještě zdůraznila - NETRESTAT za nehodu doma, to fakt štěně nechápe a akorát si zhoršujete vzájemný vztah. Venku za čůrání chvalte.
Tak na dva měsíce všude sundejte koberce, loužičky teď prostě budou.
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 19:01
- Nahlásit
Děkujeme za odpovědi. Ještě bychom se chtěli zeptat, jak uklidnit rozdováděné štěně? Pokud se štěně rozdovádí, dáváme ji do ohrádky, kde spí nebo ji na chvíli zavíráme na chodbu (jako trest). Pokud jí vezneme hračky, hledá co by okousala nebo si žádá naši pozornost. Co byste doporučili?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 19:13
- Nahlásit
Misi
je to štěně, nikam ji nezavírej, dítě které si chce hrát taky nezavřeš do ohrádky nebo jinam.Dej jí něco do tlamy at´ to okusuje nebo se s ní přetahuj.
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 19:58
- Nahlásit
vím že si chce hrát,hraček má dost a hrajene si s ni kazdou chvili,ale když se moc rozdovadi tak ji chcem uklidnit,zavrem ji,chvili knuci ale potom si bud hraje s hrackama nebo spi,zajima me jestli to bere jako trest,v knihach oisi ze hru zacina a ukoncuje pan,tak me zajima nejvhodnejsi zpusob.kdyz budem v praci tak si s ni bohuzel taky nikdo hrat nebude
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 20:02
- Nahlásit
Misi
,ale když se moc rozdovadi tak ji chcem uklidnit,zavrem ji
Ehm. Když se tvůj přítel moc rozdovádí tak mu taky řekneš ať jde spát na gauč?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 20:04
- Nahlásit
Misi
pes se naučí po dobu co je pán v práci spát a odpočívat, ve chvíli kdy se pán vrátí očekává zábavu a akci.Štěně ale ještě nechápe kdo končí a začíná hru, batole taky neposlechne když mu budete něco zakazovat jako staršímu dítěti.
nejvhodnější způsob neporadím, já štěňatům nikdy nekazila radost ze hry.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2011 20:11
- Nahlásit
Misi
Steneti je 8 tydnu, mate ji doma 5 dni... Doted asi byla radit se sourozenci a mamou do umrtveni. Pokud ji v tomhle veku rozdovadite, tak dovedte hru do konce, vezmete ji rozjarenou ven a tam muzete pokracovat, dokud se neunavi, nevyvenci.. Rozhodne uklidnovani stenete stylem "zavrem ji,chvili knuci ale potom si bud hraje s hrackama nebo spi " neni pro stene srozumitelne. S tim souvisi asi i ta necistotnost, jakmile se stene doma rozdovadi, melo by byt automatickou zalezitosti ho vynest ven a ne nekam zavrit.
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 08:22
- Nahlásit
takze pokud bude uz hodne rozletane,tak ji vzit a jit s ni ven.ok zacnem to tak delat.ono literatura a treba fora se v nekterych vecech rozchazi,tak si rad vyposlechnu i nazor lidi z praxe nez jen z knizek.nezavirame ji casto treba jen jednou denne, kdyz jsme doma a nebo kdyz odchazime a nikdo tu neni tak je taky zavrena.chcem ji naucit na misto v ohradce,prave kvuli tomu ze nebudem od rana do zhruba 3h doma
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 08:28
- Nahlásit
myslim si ze chovani a mysleni lidi neni uplne stejne,takze srovnavat to ze pritele poslu na gauc asi neni uplne vhodne.proto jsem pisu abych zjistil nevhodnejsi rady pro stene,ne o partnerskem chovani
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 08:32
- Nahlásit
s cistotnosti zase tak velky problem neni,chodim s ni cca tak po 90-120min ven,samozrejme po jidle,piti,po spanku,po hre,za cely den je venku tak 2-3h,to si myslim ze je dost.pocura se 1-2 doma,jinak forma curani venku=odmena funguje,akorat si myslim ze proste to jeste nema uplne pod kontrolou,tak to tu nekdy pusti
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 10:44
- Nahlásit
Misi
myslim si ze chovani a mysleni lidi neni uplne stejne,takze srovnavat to ze pritele poslu na gauc asi neni uplne vhodne.proto jsem pisu abych zjistil nevhodnejsi rady pro stene,ne o partnerskem chovani
no zrovna v tomhle se to moc neliší I když samozřejmě nevím jak to máte doma zavedené a na rovinu přiznám, že to ani vědět nechci
|
helps
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 12:27 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
já teda nevím ) jestli ti štěně 8mi týdení borderky přijde natolik rozdováděné, že ho musíte zavírat, tak nevím co si počnete až vyroste
|
Tery89
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 14:16
- Nahlásit
Já mám taky borderku, kdybych v té době byla víc zkušená, tak bych se s tím asi tolik nenervovala. Jako štěndo nám doma počurala koberec tolikrát, že jsme ho pak radši vyhodili. Je třeba dělat to tak, že když se doma vyčurá, tak to prostě uklidit a neřešit. Když jí přistihnete při tom, tak jí vzít, donést ven a tam jí pochválit když potřebu dokoná. A chodit s ní ven často a venku jí chválit a dát i pamlsek. S nehodami je třeba počítat, to se nedá nic dělat. Vždyť je to malé psí mimičo, svěrač mu ještě nefunguje. Moje fenka to kolem 3,5-4 měsíců uměla, nehody se ale ještě stávaly. A kolem 4,5-5 měsíců se to najednou zlepšilo úplně, najednou už doma nečůrala. Až si pořídím další štěně, vím že už to nebudu zbytečně hrotit jako u té mojí, byla jsem z toho tenkrát trochu na nervy, pořád jsem jí hlídala co dělá a pak stejně někde byla louže nebo hromádka. Ale je to první pes
A jak píše helps, borderka je prostě akční plemeno a jestli vám už teď vadí, když je štěndo rozdováděné, tak počkejte za pár měsíců moje se taky často rozdováděla, když jsem si s ní hrála. Ale já toho rozdovádění vždycky skvěle využila k tomu, že se vyblbnula, vyřádila a pak spala jak když jí do vody hodí a navíc jsem v ní chtěla podporovat nadšení ze hry, protože se mi teď na hračku výborně cvičí a přetahování o hračku je pro ní super odměna. Opravdu mi nepřijde moc fajn štěně někam zavírat jakože za trest. Naopak je dobré učit štěně, že s váma je ta nejlepší hra a zábava. A zkuste štěně spíš chválit za to co dělá dobře a motivovat jí k tomu, než přemýšlet jak jí potrestat.
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 17:05
- Nahlásit
nemyslel jsem to zavrit ji do ohradky jako trest,ale spise aby si zvykla v ohradce hrat sama,kdyz nebudem doma a taky mit ji trochu pod kontrolou kdyz jsem doma sam a potrebuju delat i jine veci,kde proste na ni nebudu moci dohlednout.blbnu s ni doma venku,v podstate cely den,pokud nespi,ted mam dovolenou,ale az budu chodit do prace,tak na ni nebudu mit tolik casu.
co se tyce cistoty,tak doma jeste hromadku neudelala a louzi max. 2x denne,je mi jasne ze to zatim neudrzi.
je fakt ze se tim asi dost stresuju,je to zrejme normalni a zive stene
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 17:09
- Nahlásit
Misi
je fakt ze se tim asi dost stresuju,je to zrejme normalni a zive stene
|
Tery89
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 17:26
- Nahlásit
Misi
Pokud se štěně rozdovádí, dáváme ji do ohrádky, kde spí nebo ji na chvíli zavíráme na chodbu (jako trest)
Z tohoto jsem právě vyvodila, že to jako trest myslíte.
Ale tu čistotnost netřeba až tak hrotit. Ale jasně že je dobré snažit se, aby štěndo co nejvíc vykonávalo potřebu venku a aby mu bylo dáno najevo, že tak je to správně. Ale když se stane doma, žádná tragédie. I se stává, že pár dní to opravdu vychytáte a žádná nehoda se nestane a pak zase přijde den, kdy se štěně počurá doma několikrát. Já z toho tenkrát byla až skoro zoufalá a teď bych nad tím asi mávla rukou
|
Misi
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 17:46
- Nahlásit
ja to spatne napsal,do te ohradky jsme ji zavreli asi jen 2x,spis to byl takovy pokus,jestli si bude sama hrat a uklidni se trochu a za dvere asi taky jen 2x,uz to nedelame.snazimese ji utahat jen jak to jde,od te doby co ji mame cca tyden tak ji venujem vsechen cas.je to nas prvni pes a tak mame proste obavy zda delame ty zakladni veci dobre.uz se snazime to tak moc nehrotit
|
helps
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2012 19:34
- Nahlásit
podle mě je to dobré naučit psa na boudičku, klec nebo ohrádku... jak říkáš hodí se to, když psa potřebuješ zavřít... ale opravdu ses asi špatně vyjádřil. nejde to zavřít tam štěně když se počůrá a tím ho trestat.... musí se to učit postupně, vždy tam šoupnou štěně jen na chvíli a třeba si s nim v ohrádce hrát a pamlskovat. super jsou na to crate games od S. Garrett - google nebo youtube ti něco určitě vyhodí pro představu.
to venčení opravdu zbytečně řešíš, každýmu se nějaká nehoda stala, to je prostě normální u takovýho mimina... ale chápu, já sem taky řešila každou kravinu, když byl ten náš malej
|