| Autor |
Zpráva |
Bertik
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 20:43
- Nahlásit
Chtěl bych požádat o radu a zkušenosti.
Máme psa 3 roky starého a budeme si brát fenku 2roky. Obáváme se toho jak budeme řešit dny kdy bude fenečka hárat. Předpokládám, že je budeme muset izolovat od sebe. Jak to řešíte Vy?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 21:13
- Nahlásit
Bertik
Čubu jsem si brala do práce, a když jsem byla doma, buď byli odděleně a nebo pod dozorem.. Ale u nas nemohlo dojít ke spojení ptž čuba - 3kg, pes - 40kg. Spíš hrozilo že ji mastodont v tom nadšení zašlápne.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 21:16
- Nahlásit
Bertik
To je zvláštní dotaz - jak jinak by se to jako dalo řešit?
(Není to zase pan Psíček provokující?)
Obecně - vykastrovat, a je klid! Pokud ne kastrovat (proč ne?), tak oddělit a počítat s tím, že 2-3 týdny bude rodeo - hlídání "kde je pes", "kde je fena", "co který kde dělá", "není u té feny cizí pes" atd. Navíc i procházky možná budou muset být oddělené, rozhodně pak budou klidnější. Třeba budete světlá výjimka a pes to bude zvládat úplně v pohodě. Třeba taky ne a bude měsíc výt, nebude žrát, bude všude značkovat a bude mít vygumováno (viz tchánovců vořech do svých 15 let - pak ho přejelo auto, když se v noci vydal za háravou fenou). No a za půl roku znova
Ještě je tu otázka chemické kastrace psa, ale s tím co já vím nejsou dostatečné zkušenosti ve smyslu návratu plné plodnosti - i když výrobce tvrdí, že je to bezproblémové.
|
Bertik
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 21:18
- Nahlásit
To bohužel nepůjde každý den. Bojím se toho aby když budou doma přes den společně každý v jiné místnosti, že bude pes celý den ve stresu. Fenka snad ne, nikdy jsme fenu neměli tak nevím.
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 21:19
- Nahlásit
U nás s malýma čubama v době mé nepřítomnosti odděleni, v době mé přítomnosti normálně spolu, pod dozorem. Ne, že by to bylo technicky nemožný, ale přecejen by jim trvalo, než by to vyřešili a to už bych je rozehnala.
S velkou čubou (mám velkýho psa) jsou v době nepřítomnosti odděleni moc dveřma a zámkama a v době mé přítomnosti aspoň jedněma dveřma. Fakt to nehodlám riskovat. Ale jedná se pouze o krycí dny. Jinak jsou normálně spolu.
Faktem obvšem je, že pes se nechá naprosto v klidu okřiknout. A zpravidla už když se snaží tam čubě aspoň vrazit nos, tak tělem už v ten moment prchá z mého dosahu, páč ví, že něco poletí. Třá bota nebo tak.
|
Bertik
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 21:42
- Nahlásit
corgi
to není potěšující. A nějaké zklidnující léky pro psa v té době se nepoužívají ?
|
Bertik
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 22:26 - Změnil/a: Bertik
- Nahlásit
Gi a smečka
Pokud jde o Bertíka tak hárající feny na procházce zvládáme celkem bez problémů. Jenže to je potkáme, mineme a jdeme dál.
Přesto, že nebudeme uchovňovat ani psa ani fenu tak kastraci bych se rád vyhnul.
Soužití přes den také nebude problém, pokud by jejich chování bylo neúnosté tak jeden bude na zahradě a druhý vevnitř a potom se to otočí.
Jde mi hlavně o to aby tím oddělením nevznikl stres, který by vedl k tomu, že by fenka např. přestala hárat z důvodu aby se tomu oddělení vyhnula nebo podobné možné problémy.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 22:35
- Nahlásit
Bertik
to není potěšující
O to mene jsou potesujici rozhrabane dvere (jak od feny, tak psa), poskrabane auto od venkovnich napadniku, ve stresu jsou pri haranim predevsim nevyspavsi se panickove.
Takze se obavejte dale a doporucuji v souladu s radou od corgi nechat nejlepe fenku vykastrovat (ac jsem drive byla proti, po ruznych zkusenpostech jiz souhlasim).
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 22:36
- Nahlásit
Bertik
Jde mi hlavně o to aby tím oddělením nevznikl stres, který by vedl k tomu, že by fenka např. přestala hárat z důvodu aby se tomu oddělení vyhnula nebo podobné možné problémy
Ti dva budou nejspíš myslet jen a jen na to, jak se k sobě dostat.
Jinak aktuální situace u nás doma. Mamba a Mercí (ruslíci) maj krycí dny, Mamba ojíždí Garu (thajka), Mercí ojíždí Monkey (ruslice). Nad nima stojí Máfo (picbum) a kňučí, že chce taky seks. Mordor (ruslík) nemá koule a je pro jistotu venku na dvoře, páč ten by je ojížděl taky. Jsem nakrmila a Mercí s Garou zavřela, každou do svojí klece. Takže na place zůstal brečící Mafián "písk písk písk, já chci taky" a Mamba s Monkey, který teda jedou fest. Chvíli je jedna nahoře, pak druhá. A do toho dělá Mercí děsnej virvál v kleci, páč na ně vidí a ona chce přece taky seks.
Někdy je to na pokakání, to mi věř.
|
Bertik
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 22:48
- Nahlásit
Fifi
to nám radí veterinář. Asi uvidíme jak se to vyvine a podle míry děsu a běsu se zachováme.
Gi a smečka
to máte doma veselo. Osobně preferuji větší klid.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 23:10
- Nahlásit
Bertik
Máme nekastrované feny i psa (máme zahradu a praktikujeme pes venku, feny doma. Pes je venku rád, feny jsou raději doma). Chce to dávat velký pozor, protože v době hárání jsou rychlí jak průjem a mrštní jak hadi
stres
stres budete mít především vy a každé hárání bude očekáváno s nefalšovanou hrůzou.
Jako dá se to vydržet, ale že by to byla nějaká radost, to vážně ne.
corgi
Třeba taky ne a bude měsíc výt, nebude žrát, bude všude značkovat a bude mít vygumováno
nejhorší je to vygumováno. Háraj nám všechny tři feny po sobě, takže sice pak máme 7 měsíců pokoj, ale taky tři tejdny něčeho, co dost intenzivně připomíná peklo (aspoň myslim, že pejskaři si ho takhle představujou) a na konci psa tak o tři kila lehčího se zhoršenou reakcí na nápřah (páč to už se fakt při konci nedá) a paranoický strach, kde je kdo.
Bertik
Nekastrujeme, páč pes není můj, ale partnerův a feny moje a ani jeden nechceme kastrovat ty svoje.
Ale jinak zkusit a pak se rozhodnout je rozumný.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 23:14
- Nahlásit
Bertik
no já bych té kastraci taky nebránila, osobní zkušenost - pes afgán venkovní, fena jezevec vnitřní - 1-3 týdny (jak který hárání) oba nepoužitelní. Pes třeba nefungoval ani na procházkách, celou procházku táhnul domů. Nakonec jsme to nějak vždycky zvládli bez kastrace ale byl to boj... je teda fakt, že některá hárání byla více v pohodě a některá hárání se podařilo s jedním z nich někam odjet.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 23:16
- Nahlásit
kachna_
souhlas zkusit a vidělo by se to
jinak u nás se nekastrovalo ze stejného důvodu, fena i pes měli každý jiného majitele - můj byl pes a byl chovný (i když jsem si nedělala iluze, že by o něj někdo mohl zájem, ale co kdyby, že )
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2011 23:30
- Nahlásit
Bertik
Asi uvidíme jak se to vyvine a podle míry děsu a běsu se zachováme.
Tak pokud mate bytelne ploty a pevne nervy, zkuste a uvidite.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 00:51
- Nahlásit
Bertik
Mám 3 fenky, jednu kastrovanou díky zánětu dělohy, dvě nekastrované. Psíka jsem nechala vykastrovat a mám klid. Zotavil se z toho raz dva a nemá žádné potíže. Při chuti na sex je vždy, když moje fenka, co s ní tady bydlí už skoro dva roky, hárá. Takže se jí snaží objet, nedosáhne na ní, ale řádí tu spolu furt. Čili úplně o klidu, když tu lítá stádo bizonů, není, ale mám klídek na duši, že je nemusím hlídat, kdyby se jim to náhodou povedlo.
Venku pes na jiné psíky nežárlí, protože ho to zase až tak nebere. A občas doma na fenku už i zavrčí, aby měl od ní klid, protože ona je jak střelená.
Já jsem spíš pro kastraci psíka, je to menší zákrok. Fenu si venku ohlídám snadněji. Pejsek mi jednou ještě nevykastrovaný měl tendence zdrhat a byl velmi mrštný. Sice jsem ho taky uhlídala (venku), ale byla to fuška, a hlavně jsem ho po zavření doma považovala za zabezpečeného, přičemž mi vyskočil z okna a zdrhnul za cizí fenkou.
|
Tery89
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 05:58
- Nahlásit
Máme 3,5letýho psa goldena - je přítelův a před rokem jsem si já pořídila štěně - fenku borderky. Chtěla jsem fenku a jelikož jsem v té době byla s přítelem krátce, nechtělo se mi pořizovat si psa, když jsem ani nevěděla jak dlouho spolu ještě budem a tak. Prostě jsem vždycky toužila po fence a nelituju toho ani teď. Hárání máme za sebou jedno. Pes 14 dní ignoroval fenky hárání. Přes den co jsme byli v práci, tak byly oddělený, přes dvoje dveře a jedny pro jistotu zamčený. Nemáme ani poškrábaný dveře, ani jinou újmu na majetku. Pes víc chtěl za fenkou asi 5 dní, z toho 2 dny byly horší. Ale pořád normálně jedl, jedli spolu jako obvykle a snědl vždycky celou porci. Na procházky jsem s oběma navolno chodila celé hárání. Venku totiž psa zajímají jiné věci když k nám přijel brácha s jeho borderkou co nehárala, mnohem víc psa zajímala ona a chtěl jí ojíždět prostě u nás je to tak, že domácí fenka prostě není tolik zajímavá. Spolu byli pod dohledem, doma jsem nakázala, že fenku radši vůbec nemají pouštět když u toho nebudu, aby jim třeba nějak neutekla ze zahrady, nebo se tam nedostal cizí pes. V podstatě můžu říct, že moc doufám, že to příště proběhne v podobném duchu pes vůbec nekňučel, v noci normálně chrněl.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 07:24
- Nahlásit
Tery89
První hárání není tak silné a psi, když nejsou takoví magoři, že by vojeli i dámské kolo, o takovou fenu nemývají zájem. Počkej na druhý hárání, to bude stopro horší.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 11:20
- Nahlásit
Přidám taky zkušenost.
Mám psa a fenu, v budoucnu bych od nich asi chtěla štěnda, proto zatím oba nekastrovaní
Hárání je peklo Teda konkrétně ten jeden krycí týden. Je to psychicky neúnosné - pes celé dny i noci štěká, vyje a píská - a to můžou být oddělení 3dveřma, čuba doma pes na zahradě a pod... Pes třeba sedí o dvě místnosti vedle, čumí do rohu a řve
Takže každé háráni pesam na týden odjíždí pryč.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 12:40
- Nahlásit
Tery89
nechci strašit, ale první hárání u nás bylo tenkrát taky v klidu a my si říkali, že je to vlastně pohoda
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 17:41
- Nahlásit
Tery89
Přesně jak říkají ostatní, první hárání bývá netypické svým průběhem, trváním atd. Dokonce může jít i o "tichou říji" - proběhne bez povšimnutí psů - samců a většinou i páníčka. Při druhém už bude nejspíš rodeo, protože fyzicky zdravý samec prostě o háravku zájem mít bude, takže "Na procházky jsem s oběma navolno chodila celé hárání. Venku totiž psa zajímají jiné věci" - s tím bych se rozloučila
Bertik
nějaké zklidnující léky pro psa v té době se nepoužívají ?
Čím zklidnit sexuální pud - základní pro přežití každého živočišného druhu? Mít psa tři týdny na sedativech? To snad nenapadne nikoho, doufám. Kastrace psa = klid po celý jeho život, menší zájem o háravky i o rvačky se samci. kastrace feny = v dnešní době už v podstatě výhra vzhledem k tomu, jaké procento fen má dneska v tom či onom věku problémy s reprodukčními orgány, o rakovině všeho možného i nemožného ani nemluvím. Nejlépe kastrace před prvním háráním, lepší kdykoliv než nikdy, nejhorší varianta je čekat na zánět dělohy a v tom stavu operovat. To se stává tak často, že mít nechovnou fenu, neváhám.
|
Tery89
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 19:49 - Změnil/a: Tery89
- Nahlásit
Nestrašte mě já vím že první hárání je jiné, však jsem psala že doufám že příště to bude v podobném duchu. Ale tři dny jsme tu kdysi měli bráchovu poprvé hárajici fenku a náš pejsan na ní reagoval 10x tak intenzivně, než na tu mojí ale i s tou jsme chodili na procházky navolno a bylo to v pohodě, on se nechá okřiknout a spíšbsi někde něco čuchá na poli. On je takovej trochu bambula, ale počítám že ho naše fena nikdy nebude zajímat tolik jako ty ostatní. On reaguje kolikrát spíš na ty neháravý a pak jdeme kolem háravky, já řeknu poď a on jde a neřeší je zvláštní.
S tou kastrací já váhám, bojím se inkontinence, změny povahy. Fenka chovná není a nebude. Má podkus a dost bílé barvy, i když asi ne převahu. Do chovu jsem s ní nikdy nepočítala. Nekastrovala bych kvůli svému pohodlí, ale právě ta rakovina, pyometra.. to mi dělá starost. Má to tolik fenek a pak se stejně musí vykastrovat a člověk lituje že to neudělal dávno. Říkala jsem si že kdyby měla falešku, tak mi to usnadní rozhodování, ale neměla jí a tak pořád nevim, jestli nechat řezat do zdravý fenky, jestli by ty klady převážily zápory. Prostě chci pro ní jen to nej a v tomhle je fakt těžký se rozhodnout. Spoustu lidí to odsuzuje, já to nezatracuju, ani nejsem jednoznačně pro kastrace.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 20:08
- Nahlásit
Mám psa i fenu, hárá jen jednou do roka a kritický je max týden. Kromě toho týdne normálně fungujou spolu, procházky, zahrada pod dohledem apod. Na ten špatný týden je odděluju - v noci jsou doma, takže radši přes dvoje dveře, přes den se buď vystřídají venku nebo jsou každý na půlce zahrady, na to ale nemám moc nervy, pořád chodím kontrolovat prostřední vrátka.
Pes je v pohodě, jen ten týden je takový ukníkanější, neklidnější a hůř žere (i když letos žral už normálně), na fenu se nedobývá. Ta změna v jeho chování není zas tak hrozná, dá se to zvládnout v pohodě. Ale je to hodně individuální.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 21:19
- Nahlásit
LucieS
hárá jen jednou do roka a kritický je max týden
Šťastná to žena! To bych prosím taky chtěla, malá ještě nehárala - bude jí 15 měsíců, takže to nejspíš přijde už v zimě nebo zjara. Vím o corgicích, co hárají 1x za rok, ale i o pár, co hárají 4x za rok
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 22:39
- Nahlásit
corgi
Tak u nás hárá jen jednou za rok většina, ale zase je to noční můra pro ty, co se jim nepovede krytí...
Každopádně mně to takhle fakt vyhovuje .
|
Bertik
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2011 12:20
- Nahlásit
Děkuji všem za názory, zkušenosti a rady.
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2011 10:52
- Nahlásit
Já mám momentálně dvě feny a tři psi. První fena když se hárala poprvé(tehdy byli jenom dva- starší pes a fena) tak to nijak zvlášť neprožívala, nechápala co pes blázní. Při druhém hárání psa prostě nechtěla, a tím jak ho neustále zpočátku usměrňovala tak pes už byl pak taky v klidu(tenhle blázní ze začátku v době plodných dní je v klidu, ale jakmile by se dostali s fenou k sobě samozřejmně by ji nakryl). V tu dobu ho fena nechtěla ani v krycích dnech a pes si feny nevšímal. Pouze když si spolu začali hrát tak se pak rozvášnili že fena byla ochotná držet a pes krýt. Třetí hárání jsem jela s fenou jinam na krytí. No a od té doby co měla fena štěňata tak je každé hárání svolnější a svojnější a provokativnější. Jak přibyl druhý pes tak ten na fenu až do krycích dnů nereaguje, ale zato pak se neustále snaží za ní dostat. Fena se již čtvrtý den psům chodí nastavovat, první pes je tím říčnější, druhý pes si s ní hraje a naskakuje až ten jedenáctý až 17.tý den.
Druhá fena při prvním hárání byla velmi cudná. Prvního psa který ji chtěl krýt v začátcích důkladně usměrnila. Při druhém hárání byla také svolná ale nebyla tak provokativní jak první fena, nastavovala se jen v plodných dnech. Při třetím hárání nechtěla o krytí domácích psů ani slyšet a to i přes krycí dny. Dokonale usměrnila i druhého psa. Tehdy byla nakrytá, Krycímu psovi ale držela jak profesionálka, nastavila se a ani se nehla.Další hárání po štěňatech už opět byla svolnější i k domácím psům, v krycích dnech se nastavovala a hodně honila i cizí psy venku. Teď mi přibil třetí pes takže jsem zvědavá jaké bude příští hárání, navíc feny jeví tendenci se v hárání synchronizovat. Naštěstí obě hárají po devíti měsících ne po půl roce.
Jinak v začátcích hárání jsou psi normálně spolu, jak se blíží krycí dny tak v naší nepřítomnosti jsou každý v jiné místnosti a v krycích dnech jsou spolu v jedné místnosti ale funguje ohrádka či výstavní klec. První pes pokud je fena oddělena je naprosto v klidu ale druhý pes se ji snaží nějak procpat přes mříže či se ji přes ně nakrýt. Pak si odpočine a začne zase. V noci normálně všichni spí.
|