Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / můj pes zdrhá
Autor Zpráva
akinorev
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 10:37
- Nahlásit

Ahoj, mám poněkud svéhlavou rasu, huskyho, do nedávna jsem s ním řešila, že něchtěl poslechnout na přivolání. Věděl, co to znamená, ale vždy přemýšlel, jestli se mu poslechnout chce(i přes motivaci piškotů, či nakrájeného buřtu v kapsi). Pak nastal zlom. Teď mu je rok...a přivolání a základní povely jako je ke mně, k noze, sedni, lehni...někdy i zůstaň zvládá. poslechne tak na 80 procent. A těch zbylých 20? to je to, když se vracím z vycházky a podotýkám, že může být jakkoliv dlouhá a jakkoliv vycerpavajici, tak můj miláček se sbalí a jde na vycházku sám. Prvně trvaly tak 10 min, ale ted trvaji treba i celou noc. po prvním zdrhnutí jsem mu vynadala, po dalším mu to "ručně" vysvětlila, pak znovu...no a teď, už nevim...přišel a já už nemám sílu ho bít, tak ho ignoruju. Poradíte mi někdo? Neuznávám mít psa pořád na vodítku...tak jak docílit, aby nechodil sám pryč. Děkuji.

Garfield
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 10:45
- Nahlásit

Ano, ano, my jsme se za několik let propracovali až k dvou denní absenci. Začalo to 15 minutama. Časem se naučíš rozpoznávat takové to gesto psa, když jej voláš /už ve zlé předtuše, že uteče/, on stojí, kouká na tebe, pak tam, kam chce jít, zase na tebe, váhá, neví, zdráhá se, přemýšlí a FIK! a je v trapu. Já řešení nenašla. Výprasky, nadávání, vítání... nic.

Suzi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 10:50
- Nahlásit

Většinou, když už jednou pes pozná (ať už jde o cokoliv), že může a jeho člověk naopak proti tomu nic nezmůže, je nemožné mu tuhle stopu smazat z hlavy. Proto nastává čas pro naši fantazii a uplatnění všemožných rad a zkoušet a zkoušet a trpět přespřílišnou trpělivostí a strachovat se a... nakonec najít aspoň kompromis, jak s tím žít. Ale rozhodně neradím házet flintu do žita, je třeba aspoň zkusit se s tím poprat!

akinorev
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:21
- Nahlásit

Garfield
Tak děkuji za nadějí jeho čertíky v očích už znám...ale nechci se s tím smířit. Mám strach, že se mu venku něco stane. Při nejhorším přistoupím k drastickému opatření, elektrický obojek, už jsem ho měla na zkoušku a spolupracoval se mnou pak dokonale. Jedine ho pak snad mít napořád.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:24
- Nahlásit

akinorev
a co ho nechat vláčet za sebou stopovačku? Jinak trest po návratu - nezačal se právě kvůli tomu vracet čím dál později?

Suzi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:31
- Nahlásit

Vychytralý pes pozná, kdy stopovačku má a kdy ne, to je spíš pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo volnosti... Jinak co se týče nácviku přivolačky, doporučuju tresty co nejvíc vypustit a pokud už, zacházet s nima co nejvíc opatrně. Přece jenom, když se to tak vezme, je to psí dobrá vůle, že nás respektuje a na zavolání přijde - kdo by chodil, pokud ho u nás čeká trest?

birma
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:37
- Nahlásit

Suzi
pozná, ale když se to umí..... je to zdlouhavá metoda ale funguje. Takže pes ví že má stopovačku a vždycky přijde (vážně vždycky) tak jí třeba půl metru ustřihnu - to je málo co? no a pes bude chodit pořád skvěle, tak jí třeba po tejdnu, po dvou uberu dalších půl metru.... a pak mu zůstane třeba 20 cm na krku - jemu to vadit nebude, ale bude mít pořád pocit že je na dosah.... jenže to záleží na majiteli, jak je důslednej - rozhodně se nesmí stát, že pes jeden den stopovačku má a druhej ne.....

akinorev
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:47
- Nahlásit

S tou stopovačkou to není špatný nápad...asi to zkusím. uvidím, jestli můj miláček to pochopí. A co se týká trestání po návratu....vím, že je hodný, že i po dlouhé době ví, kde bydlí a kam se vrátit....ale dnes byl pryč celou noc...a ráno se vrátil spokojený a v pohodě. Podle mě ho ani nenapadlo, nebo se tak netvářil-že by mohl dostat výprask...prostě ho toulání přestalo bavit, tak šel domů. trnu, jestli se z příštího výletu vrátí.

Suzi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:55
- Nahlásit

S mym psem sice nemá problém s přivoláním, ale hodně podobný - odvolání od různých fujtajblů, které do sebe láduje na počkání. Taky jsem využívala stopovačky... zkracovala, zkracovala a teď jí stačí 20cm vodítko zapnuté u krku a ví, že ji mám pod kontrolou a pohozených věcí si nevšímá. Stačí vodítko odepnout a už to všechno do sebe zase vesele tlačí

Ketrin
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:55
- Nahlásit

birma
Přesně tuhle metodu jednou radila jedna holka pro notorické honiče cyklistů, běžců, motorek apod., ale radila ještě pomaleji, cca 10-metrovou stopovačku a ustřihávat týdně 10cm, až na obojku zůstane viset jen karabina. Já jsem to nevyzkoušela, protože jsme to nepotřebovali, ale myslím že to je dobrá rada. Ovšem jen pro trpělivé.

Suzi
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:05 - Změnil/a: Suzi
- Nahlásit

Pro psy, kteří tuhle fintu neznají, určitě taky doporučuji. Má ale dvě nevýhody - nezaručuje 100% výsledek (mnozí psi to prokouknou) a taky ten čas (trvá to dlouho, chce to nic nezanedbat a hlavně "nešlápnout vedle"). Hodně štěstí!

akinorev
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:35
- Nahlásit

no, každopádně to zkusím...protože lepší, než mít napořád tuláka. Co si myslíte o elektrikcém obojku...já ho měla na zkoušku a fungoval. Ty impulsy, co vysílá nejsou zas tak silný a pesje v šoku a příjde. A hlavně je potrestaný hned, když neposlechne...i na dálku.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:50
- Nahlásit

Suzi
a robě těch 20 cm vadí? Já naštěstí se psem nějaký velký problémy nemám, ale kdysi jsme s přivoláním hodně válčili, dokázali jsme to zvládnout napůl se stopovačkou (nemusela jsem jí zkracovat a tak, nosil jí jenom 3 měsíce a zlepšil se o hodně i když dokonalý to pořád neni (má páru, takže když se rozeběhne hodně a já stopovačku zašlápnu, tak akorát si koleduju o hubopád). Teď má občas ještě záchvaty puberty, to pak stačí když mu stopovačku nechám na jednu procházku a zase se velmi rychle uklidní.

pigie
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:53
- Nahlásit

Mojej kamaratky BSP presne vie, kedy ma voditko a kedy karabinu, takze neviem, neviem, ale mozno tvoj nebude taky vychytraly

Ale kamaratke sa osvedcil postroj, ked ho ma, tak proste poslucha

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání