Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nácvik povelu zůstaň-hlavně pro nefer
Autor Zpráva
Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 10:37
- Nahlásit

Takže konečně se dostávám k nácviku povelu zůstaň jak jej provádíme u nás doma.
Vždycky začínáme s pořádně vyběhaným a řádně uvolněným psem na klidném místě bez jakýchkoliv rušivých podnětů. Většinou v lese za našim domem, kde je klid.Nejdřív popíšu, jak to děláme teď, když máme psů hodně a pak když byl pes jeden, sám.S mladým psem vezmeme psa starého a zkušeného, který tuto disciplínu ovládá.Na klidném místě odložíme starého a těsně k němu, aby se dotýkali položíme mladšího. Pevně jej rukou přitlačíme k zemi a důrazně zopakujeme povel zůstaň-místo. Několikrát to na místě zopakujeme. Poodejdeme dva, tři kroky. Pokud má pes tendenci se zvednout a jít za námi, okamžitě se vrátíme a opět energicky přitlačíme k zemi a zopakujeme povel. Takto to děláme opakovaně a postupně se vzdalujeme. Zpočátku vždycky tak, aby nás pes viděl a na krátší dobu.Brzy pochopí, že musí zůstat na místě. Starší psy vždycky měníme, nebereme stále jednoho, aby si mladý nespojil tento cvik s dalším psem. Pokud zvládá tento cvik na viděnou, tak se mu začnu schovávat. Zase vždycky na kratší dobu, taky už na vzdálenosti nezáleží. Pokud je pes nejistý, tak na něj vykouknu a zavolám povel.Většinou lehne a zůstane na místě. Pak se k němu vrátím a moc jej pochválím a pomazlím. Takhle to pořád opakujeme. Až dosáhneme toho, že pes leží na určeném místě, nehne se a je naprosto klidný, začneme jej trénovat samotného a dále měnit také místa. Vždycky je nutné se k psovi vrátit, nikdy ho nepřivolávat. Vždycky, když se ke psovi vrátíme, postavíme se tak, aby ležel jako u levé nohy, tak jak správně má.A teprve potom jej pomazlíme a chválíme. Nácvik nesmí trvat příliš dlouho, pes se musí nechat proběhnout a pomazlit. Pak se dá znovu opakovat. Když má výborně zvládnutý tento povel na klidném místě, když mě nevidí a na delší dobu, začnu zkoušet různá prostředí. Taky začínám na kratší dobu a častěji se k psovi vracím. Musím upevnit jeho důvěru ve mně, že se pro něj vždycky vrátím, ať je kde je. Pokud je cvik perfektně zvádnutý, tak pes leží klidně na místě a čeká. Můžu si dovolit i opakovaně střílet, pes mě nevidí, ale na místě vždycky zůstane, max. si z lehu sedne, protože očekává další následnou práci. U tohoto cviku je nesmírně důležitá důslednost, opakování stále stejného postupu a hlavně nic neuspěchat. Postupovat krok za krokem, pomalu, raději častěji opakovat a výsledek je dokonalý. Tento postup se nám maximálně osvědčil.

Pokud by pes byl sám, tak to děláme podobně, jen nemá tu oporu staršího psa, který mu dodá sebedůvěru a větší jistotu. Tady se musí postupovat trochu obezřetněji, počáteční poodstoupení může být třeba je krok nebo dva a jakmile se pes zvedá, okamžitě jej zase usměrnit. U jednotllivce hodně záleží na pevnosti a odolnosti nervového systému. Čím labilnější pes, tím musí být postup jemnější, delší a pochval více. Odměny většinou u těchto disciplín nepoužíváme. Naši psi je dělají hlavně za pomazlení.

Tady jsem se pokusila to nastínit zhruba, takže pokud někoho zajímá něco podrobněji, tak ať napíše.Navíc chováme a cvičíme tímto způsobem teriéry, takže zde je ta důslednost na místě, neboť jejich temperament je nezměrný.

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 10:46
- Nahlásit

no Evičko, tak jsem z toho trošku zmatená. Mám pocit, že jsme popisovaly naprosto stejný postup (s jedním psem tedy). Ale za to si to popsala opravdu do puntíku

Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 10:53
- Nahlásit

Já už si to moc nepamatuju, jak to bylo popsáno dříve, tak jsem to napsala. Myslím si, že u téhle disciplíny se toho nedá moc našpekulovat, snad ani neexistují žádné fígle, jen poctivost provedení.

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 10:57
- Nahlásit

To máš pravdu, ale znova zdůraznuji, že to nikdo nepopsal tak vyčerpávajícím způsobem jako ty

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 11:30
- Nahlásit

Evičko, udělala jsem chybu, když jsme psa ze "zůstaň" přivolávala - máme totiž hru (když ho nemám jak proběhat), že ho nechám ležet, odejdu třeba půl kilometru a pak ho přivolám. Takto několikrát a on se pořádně proběhne, dělá to strašně rád. Ale na druhé straně teď neudělá to, když ho chci usměrnit na dálku - tj. když chci, aby lehl a je ode mne třeba 20 m, tak nejdřív přijde. Dá se to ještě nějak nacvičit?? Dík.

Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 12:33
- Nahlásit

Terri, těžko říct. Spíš si polož otázku, jestli to nutně potřebuješ a k čemu. Když má tenhle cvik zafixovaný tímhle způsobem, asi by bylo dosti složité ho měnit. Já se přimlouvám za psa, že pokud to není nezbytně nutné, tak ho netrap. Asi by se muselo přemýšlet nad jinou strategií. Ale teď vážně nevím. Právě proto je tenhle cvik tak důležitý, nikdy nepřivolávat. No už se stalo. Hlavně,že výborně poslechne na přivolání, to je podle mě základ všeho.

Tina
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 13:05
- Nahlásit

Já bych se také chtěla na něco zeptat : mám tříletou fenku z útulku. Zvládly jsme už povel sedni, lehni a zůstaň a taky povel čekej. Povel "zůstaň" používám, když třeba potřebuju vystoupit z auta a chci aby zůstala vevnitř, nebo na agility, abych od ní kousek poodešla. Povel "čekej" používám, když chci přejít silnici a chci aby zastavila než se rozhlédnu, a také se ho snažím používat, když je navolno a blíží se rozcestí, tak aby na mě počkala. No, v této situaci většinou spíš přiběhne, než že čeká. Ctěla bych se zeptat, jestli jí těmito dvěma povely nepletu hlavu. Povel "zůstaň" zvládá skoro stoprocentně. Nemám ho používat i místo povelu "čekej" ? Díky za odpověď.

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 13:05
- Nahlásit

To jo, poslechne , až jsem se divila - asi jsem se spíš podceňovala. (Přiběhne i od fen - to dřív nedělal ).
Nejde mi o přecvičení (máš absolutně pravdu, že bych ho jen zmátla), ale spíš o to, že jediný povel, kterým ho můžu nějak "spacifikovat", když chytne pachy nebo ho něco zaujme je "ke mně". Někde jsem četla, že se má dát "lehni" a pak k němu přijít, že je to lepší, než "ke mně", protože co pak, že..(jedině jít u nohy atd.)?

Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 13:12
- Nahlásit

Pro Tinu: Já si myslím, že to máš docela dobře rozdělené, a pokud to tak děláš pořád, nijak do nemícháš dohromady a víš jaký přesně rozdíl mezi těma dvěma povelama máš, tak je nijka neměň a používej je dál. Na tom, jaký slovní povel tomu, co od psa chceme, nezáleží. Záleží na tom, abychom tento povel pořád dodržovali stejný. Takže klidně používeji čekej i zůstaň, jen rozlišuj situace, kdy který použiješ.

Pro Terri, vím, že se to také často používá, ale naši psi jsou taky naučení na přivolání a je pro ně dosti velkým trestem, když musí jít buď na volno nebo na vodítku u nohy. A taky mají důkladně zvládnuto nesmíš, takže já bych na naše psy v tebou popisované situaci použila asi nejdřív povel nesmíš a následně ke mně.

FiSt
# Zasláno: 10 Led 2005 13:19
- Nahlásit

"Zůstaň!" je povel výhradně na dlouhodobé odložení kdy se psovod vrací zpět ke psu. Přivolání se provádí z odložení za pochodu, kde se dává pouze povel "sedni", "lehni" nebo "stůj". Pro jiné situace (vystupování z auta,..) je lepší používat jiný povel, třeba "pomalu" ....

My, psovodi ze cvičáků, sice odkládáme psy do kotců, používáme stahovací obojky a děláme i další "hrůzy", ale metodiku máme v malíku

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 13:25
- Nahlásit

FiSt, ale ne každý cvičí pro zkoušky, tak je na něm jaké povely si zvolí. Přesně jak psala Evička, hl. že má v hlavě srovnáno, kdy který použít.

Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 13:27
- Nahlásit

My máme taky něco v malíku, ale cvičíme lovecká plemena a já se celou dobu bavím o výcviku tohoto povelu u loveckého psa. U služebních plemen nemám žádné zkušenosti ani znalosti. Takže děvčata, pokud se chcete přiblížit spíše služ. výcviku, tak se obracejte na tohoto kolegu či kolegyni.

FiSt
# Zasláno: 10 Led 2005 13:29
- Nahlásit

Nefer
Seš vážně neuvěřitelná

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 13:31
- Nahlásit

Fist
Já vím a to nemáš ještě zkušenost na vlastní oči

FiSt
# Zasláno: 10 Led 2005 13:32
- Nahlásit

Nefer
Nemusím mít všechno a všechny

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 13:41
- Nahlásit

To se necháš ochudit o tolik neuvěřitelných zkušeností ..... no nic, už mlčím a neprovokuji - čubina by mě neochránila, je ještě maličká (a já na tom nejsem o nic líp)

Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 14:01
- Nahlásit

Tady přece můžeme být odvážné až až, na velikosti, fyzické síle a jiném nezáleží. ..................Ale zpět k tématu, ne???

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 14:05 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Evička
Přesně, používám "fuj" (na lidi "nesmíš") a přivolám - odvedu pozornost a něco spolu děláme (a doufám, že bystroň teriéřík zapomene, co chtěl - což se ale stává málokdy , ovšem ten podnět už tam aspoň není

Jinak všude ve standardech atd. se píše, že je Irčan tvrdohlavec a výchova musí být "jiná", se specifickým přístupem a kde co.. Vůbec to není pravda!! Řekla bych naopak, že je to velmi zvladatelné plemeno co do výchovy! (pokud je láskyplná, bez drilu a smysluplná Vždyť ten pes dělá všechno s radostí...to naše minulá filuška naopak vykonávala povely "sedni" se značným sebezapřením

Evička
# Zasláno: 10 Led 2005 14:20
- Nahlásit

Terri jsem ráda, že teriery chválíš, protože my máme smečku foxlů a ti jsou taky pořád v dobré náladě, všechno dělají s radostí, feny by nás láskou sežraly, psi si trošku zachovávají odstup. Cvičí se naprosto v pohodě a pokud mají hodně lásky a chválení, tak všechno pochopí docela rychle. Jsme s nimi taky maximálně spokojení a co se povahy týče, tak bychom neměnili.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání