| Autor |
Zpráva |
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 14:46
- Nahlásit
Aho mám takový dotaz. Jedná se o to, že mám podezření, že jde můj Píďa (rotvík, 8 měsíců) do puberty. Nevím jak to mám poznat, možná je to jenom tím že výcvik v mém provedení je tzv. na prd. První problém je, že pes se na mě nesoustředí, nebo soustředí, ale maximálně tak 5 minut. Příklad. Cvičíme chůzi na vodítku u nohy s obraty atp. Pes to za piškot udělá 3 x, 4 x a pak dělá kraviny. Chytá mouchy, lelkuje, nechá se táhnout, jde jak lemra. Někdy je to k smíchu, ale jestli tohle bude dělat pořád, tak nevim.
Druhá věc je povel ke mě s předsednutím. Povel ke mě s předsednutím zvládal jakž takž pořádně od tří měsíců, v průběhu se tozlepšovalo, ale teď nevím co s tím. Pokaždé když "zavelím" ke mě, pes přiběhne a předsedne, jenže: jednou je to nalevo, podruhý napravo, potřetí moc daleko, počtvrtý mě obejde, popátý se svalí na zem jak pytel brambor. Vždycky ho zvednu, správně posadím a teprve potom pochválím, je můj postup dobrý? Nevíte čím by to mohlo být? Doteď měl tenhle povel s předsednutím naprosto ukázkový a teď dělá takovéhle vylomeniny. Za zkušenosti děkuji.
|
Nela
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 15:14
- Nahlásit
Ahoj,
v osmi měsících je určitě v pubertě. Zkouší, co vydržíš. Musíš vytrvat a být důsledná.
Jen nevím, jestli děláš dobře, když opakuješ věci, které udělal dobře. Je vcelku logické, že ho to přestává bavit a dobře provedené cviky dělá čím dál tím hůř, a ty opravuješ, opravuješ a opravuješ.
Poslušnost se cvičí velmi krátce, dokud se pes soustředí, nesmí to být stereotypní, tak aby pes nikdy nevěděl, co zrovna přijde. Musíš psa motivovat buď tím piškotem (lepší jsou pamlsky, co může pes shltnout - malé kousky sýra, salámu, párku, masa... Piškoty se většinou lepí na zuby a na patro a psi kuckají...) anebo motivujeme hračkou.
Neopakuj poslušnost často, aby se mu neomrzela. Rozmysli si taky, kdy cvičit. Pokud k tomu přistupuješ tak, že je to na prd, tak to tak určitě taky bude vypadat. Je to o tom, že když psovod má dobrou náladu a chuť do práce (cvičení), tak psa vždycky "zvedne". Pokud je to ale obráceně, i psa, který by měl chuť do práce, otrávený psovod "srazí" dolů. Puberta určitě dělá hodně, začíná to sním mlátit, navíc rotvíci bývají dost často "vláční". Chce to trpělivost, ale důslednost. Tak držím palce
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 15:20
- Nahlásit
Puberta je krásné období. užili jsme si ho všichni. Chce to pevné nervy, hodně důslednosti. Zkusit třeba změnit motivaci, něco co by pejska více lákalo jako odměna, a cvičení rozdělit třeba do kratších úseků třeba jen po těch 5-ti minutách, kdy je ochoten se soustředit. Snažit se mu nedat moc příležitosti k neuposlechnutí, třeba nechat připnuté vodítko, pokud nehodlá přijít na povel, nicméně na konci každého cviku psa pochválit, jako kdyby ho udělala vzorově a sám. Já s hafem sice přivolání měla celkem dobré i v pubertě, zato vytahování na jiné pejsky stálo za to. Nakonec však pochopil, že přijít na povel se vždy vyplatí (za odměnu byl míček) a že když se panička zlobí, tak je opravdu zle. Držím palečky a přeju pevné nervíky!
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 15:38
- Nahlásit
no já s ním necvičím nijak extrémně dlouho, protože vím, že neudrží pozornost, a když vidím, že ho to nebaví, dám volno a blbneme. Ale mě jde spíš o to, že je mu osm měsíců a když cvičíme třeba knoze tak je to tímhle stylem: Píďo knoze, táááááááááák je hodnýýýým šikulkááááá, piškotek dostanéééš, tááááááá, pak následuje obrat, zase pochvaly, obrat no a to už vidim že dělá kraviny. Vím že se to nemá přehánět, ale ty obraty trvají všeho všudy minutu, dvě a on u toho stále dělá kraviny. Většinou toho pak nechám a hrajeme si, protože bych byla zbytečně nervozní. Tak nevím.
S tím předsednutím mi to spíše přijde, ne že by to dělal z trucu nebo tak, ale jako kdyby to předsednutí najednou "zapomněl". Takže když si předsedne špatně tak to mám nechat být a chválit i tak?? Abych ho neotrávila, když ho teda opravuju, nevím. Kdyby vás něco napadlo, prosím napište, díky.
|
Maya
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 15:49
- Nahlásit
Kalliope
můj pes na přivolání předsedne s hrudí nalepenou na mé nohy a čenichem nataženým vzhůru. Jestli máš takovouhle představu předsednutí, tak já ho učila takto: vzít supernejoblíbenější pamlsek (tedy kousky, u nás to bylo grilované kuře), před začátkem cvičení nebo vycházky mu kousek dát (třeba za jiný cvik), aby věděl, co máš, při povelu ke mně držet ruku s pamlskem tak, aby o pamlsku věděl, a jak přibíhá, tak pěst s pamlskem zvedat až k hrudi, takže pes by měl sednout co nejblíž k tobě s čenichem nataženým za rukou s pamlskem. Pokud sedne dál, dám znovu povel ke mně a udělám krok dozadu, třeba 3x za sebou, většinou pak sedá blíž a blíž a až pak mu dám pamlsek.
Nevím, jak si to cvičila, já takhle a fungovalo to. Třeba ti někdo poradí nějaký jiný způsob.
|
Maya
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 15:53
- Nahlásit
Kalliope
Já ho tedy nikdy neopravovala, když předsedl špatně, byl pochválen bez pamlsku, když dobře, dostal navíc dobrotu.
Ale v pubertě jsou psi schopní vyvádět opravdu psí kusy, chce to fakt pevný nervy.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 16:29
- Nahlásit
jo jo děkuji pockrát za rady, toh si vážím, tahle varianta mě vůbec nenapdal, budu to dělat jak mi radíš ty a uvidíme jaký to bude mít úspěch, vidím to celkem nadějně, ještě jednou děkuju. Vím chce to pevné nervy, jo ale kde je vzít?
Ne vážně, jsem relativně klidný a flegmatický člověk, jen tak mě něco nerozhází, ale někdy už to jaksi neje, tak jdu za stodolu, kopnu tam do šutru, a je všechno O.K., hlavně že je zdravíčko.
Mějte s fajn, děkuji za rady, zkušenosti a názory.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 16:30
- Nahlásit
mockrát se omlouvám za chyby, ale vůbec si to po sobě nečtu.
|
Nela
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 21:09
- Nahlásit
Kalliope
Poradila bych ti tzv. potravinovou metodu, ale bylo by to na delší povídání. Ale v zásadě je to o tom, že pes chodí u nohy a neustále ho krmíme levou rukou z ledvinky malými kousky pamlsků, které má rád. Odměňujeme vlastně beze slov, když nejsou třeba, pokud se dívá na zem, upozorňujeme na sebe a na pamlsek. Pes se tak naučí dívat se stále na nás, protože očekává pamlsky. Můžeme mu je i plivat z pusy, aby se je naučil chytat a byl tak stále pozorný. Ale to je nutné se naučit. Zpočátku stále chodíme rovně a stáčíme se do obloučku doprava. Má to ten efekt, že se pes naučí chodit těsně u naší nohy a pokud správně krmíme psa přímo do tlamy z levé ruky, naučí se soustředit se na nás a dívá se stále na nás nahoru.
Tolik na začátek. Pokud tě to zajímá, příště napíšu víc.
Jinak opravdu v pubertě je třeba udržet nervy na uzdě a neztrácet autoritu zbytečnými povely, které pes neplní. Je třeba vždy rozvážit, zda povel dávat, či ne, protože pokud ho už dáme, musíme důsledně trvat na jeho provedení. Naštěstí puberta u psa netrvá moc dlouho (tak dlouho jako u dětí). Počítá se na měsíce, kdežto u dětí na roky.
Tak hodně trpělivosti a důslednosti. A hlavně zdraví
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2005 09:30
- Nahlásit
Nela
jo jo děkuji mockrát za rady s tím chozením u nohy. Zkusím to takhle. Jinak včera jsem zkoušela "ke mě" s předsednutím, jak mi někdo radil a pěkně mu to šlo, když si sedl daleko nebo tak nějak dost divně popošla jsem o pár kroků dozadu a říkla znova "ke mě" no a on si pak sedl tak na půl kroku ode mě s hlavou našpulenou na mě. Fakt to zabralo, takže díky za rady a dneska zkusím to s tím u nohy jak jsi mi radila ty Nelo. Díky moc.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Zář 2005 10:03
- Nahlásit
Víš, ono to není tak jednoduché, za prvé při způsobu stálého krmení je pak obrovský problém když přestaneš, pes po pár krocích okamžitě zjistí, že nic neodstává a ztratí zájem, takže já spíš preferuju míček (hračku) v ruce, pak schovanou v kapse a postupné prodlužování doby, kdy jí vytáhnu, totéž se dá i s krmením. Jenže pak ho u sebe nemáš a je problém. S tou poslušností je to taky složitější, ono se sice musí cvičit dokud to psa baví,ale od malička je nutné jaksi prodlužovat hranici a nutit psa ke cvičení i když se mu zrovna nechce. A vystihnout ten moment je pro laika asi problém. Vhodné je použít cvik, který 100% ovládá a ten použít a skončit "až chci já a ne pes". Ono nejsou blbci a velmi rychle zjistí, že jak začnou dělat blbiny, pámíček ustoupí a je konec práce.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2005 11:04
- Nahlásit
no právě, z toho mám celkem obavy. Teď už jsem sice trošku ty intervaly kdy dostává piškotky omezila, ale pořád je dostává hodně často. Třeba je to knoze, pochvala, sedni, lehni a piškot. Pak vstaň, k noze, pochvala a piškot. Mám obavy, že jakmile zjistí, že piškůtky dostává čím dál tím míň a míň přestane poslouchat a začne dělat kraviny. Míček mu nic moc neříká, to jen tak občas, aby se teda neřeklo.....takže já spíš na jídlo, protože hračky tolik nazebírají, a to je asi docela problém. Nevím.... Každopádně díky za názor, popřemýšlím o tom..........
|
Nela
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2005 20:38
- Nahlásit
Kalliope
Jo popřemýšlej, každý má jinou metodu, kterou preferuje. Každý pes také potřebuje něco jiného. V zásadě je třeba vyslechnout všechny rady a pak si vybrat to, co vyhovuje tobě a tvému psovi. Dám ti však ještě jednu radu. Neskákej z jedné metody na druhou hned. Je třeba u metody nějakou chvíly vydržet, abys dokázala posoudit, jestli funguje a vyhovuje nebo ne. Jak budeš často metody měnit, uděláš psovi v hlavě guláš. Nemyslím si, že je s potravinovou metodou problém. Při výchově štěněte přece odměňujeme co nejvíce i zdánlivě nicotné věci. Ale tím na sebe pejska zafixujeme, a o to právě jde. V dospělosti se pak dá krmení omezit. Ale já osobně si myslím, že by měl být pes odměňován stále, kromě situací, kdy se to nesmí - závody, zkoušky z výkonu. Ale je to věc názoru. Já mám psa, který je blázen do balónku. Za balónek by položil snad život. Přesto to střídám s pamlsky a funguje to. Jak říká anonym - psi nejsou vůbec hloupí, ba naopak. Ale já bych nečekala, až bude pes unavený, a začne dělat kraviny. To už je pozdě. Nakonec jsem to psala už předtím. Když už udělá kravinu, musíš ji opravovat. Je potřeba tomu předejít. Ono je také důležité si říci, co těmi kravinami myslíš. Někdy chceme po psovi všechno najednou, neumíme si věci rozfázovat. Jsme nespokojení, že pes není hned přesný. Ale my jsme se taky věci nenaučili hned, tak proč to psovi nevysvětlovat postupně, po částech a pak to - třeba na zkoušce - složit jako skládačku...
Hodně štěstí při výcviku
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:28
- Nahlásit
Nela,
děkuji za radu, včera jsme cvičili zase k noze a šlo to o trošku lépe. Vím, že nemám často střídat metody, držím se jedný, co mi připadá nejlepší, co mi třeba někdo poradil a tu dodržuju. Ale jak říkám, piškotek a pochvalu dostává na svůj věk (8 měsíců) docela často, tak mám strach aby cvičil, i když nedostane za každou kravinku piškůtek. On totiž po nich strašně touží. , jde to vidět, jdeme, říkám k noze a on na mě visí pohledem a netrpělivě čeká, když už konečně ten piškůtek dostane. Tak uvidíme.
|