| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 15:42
- Nahlásit
Zdravím,
máme doma čubinu - Labrador, vlastně už dva ještě štěněcí slečnu Rotwailerku (začíná se učit zahradničit též).
K problému - je to skvělý poslušný pes, ovšem ničitel zahrady především keřů, stromků, vysokého plevelu. To že si najde všelijaký bordel, ale i bednu s odpadkama a roztahá ji po celé zahradě, je celkem i pochopitelné, ale trápí nás a nevíme jak jí to odnaučit je její obliba v devastaci stromků - tůjí a čehokoli co má tenčí kmen. Ač jsme ke každému stromku udělali zvláštní ohrádku, stejně se k němu propracuje a buď ho sejme celý i s kořeny a nebo alespoň totálně ožižlá až u země, že z tůje opravdu zbyde jen pahýl a aby se na to nepřišlo, tak ani ty zbytky se nenajdou po zahradě. Moc dobře ví, že to nesmí, na chvíli i přestala, ale od té doby co je tam prcek tak znovu začala se svými nenápadnými akcemi a nevíme co stím (a samozřejmně, že se to od ní malá začína učit také). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak jí to odnaučit devastovat. Hraček a spoustu věcí na hraní má na zahradě dost. Přístup na celou zahradu jí samozřejmně chceme ponechat. Nechybí jí třeba nějaké vytamíny?
|
Maya
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 16:05
- Nahlásit
Já myslím, že jí nechybí vitamíny, ale práce neb labrador je pracovní pes a svojí nevybitou energii si vybíjí na okolí. Soused má taky takovou zahradu, bez stromků, bez záhonů, bez trávy, a na ní nevytíženého labradora a se závistí se dívá na naší kvetoucí zahradu s pobíhajícím nepracovním psem.
Pokud ještě není dospělá, můžeš doufat, že se to zlepší - možná.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 16:19
- Nahlásit
Díky, ale v nevybité energii to určitě není, neboť je to magor, ráda se venčí stylem, páníček jede v autě a já běžím před autem,stačim odbíhat do lesa za zajícema atd. (pouze po obrovské louce, ne po silnici). Nehledě na to, že malá čubina jí dává zabrat celou dobu.
Štěně není, je jí rok a půl. Nejhorší na tom je, že ona moc dobře ví, že to nesmí a stejnak to i udělá ač ví, že bude potrestaná
|
Maya
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 16:36
- Nahlásit
Vybití energie u pracovního psa není jenom v tom, kolik toho naběhá nebo si nahraje se psy, potřebuje taky zaměstnat hlavu, mozek, u nějaké smysluplné práce, což je u labíka asi nejlepší lovecký nebo záchranářský výcvik.
Taky když je jí rok a půl, tak je to puberťák, nejhorší období u psa, počkej půl roku nebo rok až dospěje a možná se zklidní, i když u nevyužitého labíka bych na to moc nespoléhala.
Zkus jí pořádně zabavit, alespoň aportama, stopama, slíděním a tak. Vypracování stopy nebo slídění v rákosí jí určitě unaví víc než lítání po louce.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 08:00
- Nahlásit
Mně někde do 7.měsíce věku můj haf taky demoloval zahradu a nejen ji....ale pak najednou jako když utne....už to nedělá....jenomže tomu předcházela nejenom bezbečnostní opatření toho, co jsme nechtěli aby zničil, ale i tresty - ne fyzické od páníčka......Prostě, když jsme byli doma v baráku a pes na zahradě, sledovali jsme ho z okna a když zase začal něco ničit, letělo po něm z okna "něco" (třeba tenisák, vařečka---prostě nic, co by mu mohlo ublížit, a co bylo po ruce) spolu s důrazným "FÚÚÚÚÚJ". někdo také doporučuje postříkat psa takovou tou dětskou vodní pistolkou (chce to se ale naučit trefit do správného místa....nejlíp na hlavu)
Jinak já s tím svým "demolition-dogem" taky dělala všechno možné, pohybu měl spoustu, a vybití při hře taky, na cvičák jsme chodili...prostě rozhodně se nenudil a přesto demoloval.....takže to chce při přistižení důsledně trestat (nemlátit!!!) a v době nepřítomnosti pána se snažit zabezpečit buď zahradu tak, aby pes nemohl nic provést, anebo psovi postavit kotec.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Zář 2005 09:10
- Nahlásit
no slyšela jsem od známých příběh jednoho pána. Měl rotvíka a říkal, že už si s ním nevědí rady, běhaj tři čtyři hodiny deně venku, kdy pes opravdu běhá, ne že jde. Míšky, aport, běhání, chůze. A přesto se vrátí domů a pes je jak neřízená střela, prostě si nevěděli rady jak ho unavit, aby nedělal kraviny. Poradili stopy a práci. Prostě je to pracovní pes, tak ať maká. Zezačátku to pes bral jako docela dobrou srandu, když se to ale naučil a začalo ho to bavít, pán už si nestěžoval. Přišli totiž domů ze stopy a pes se únavou svalil na zem a spal půlku dne. Takže najt způsob, jak psa zaměstnat a unavit. A nebo počkat až ho přejde ta nejhorší puberta s tím, že se to snad samo upraví.
Kalliope
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 09:25
- Nahlásit
ty stopy jsou dobrý tip, pes se musí opravdu soustředit a to ho mnohdy vyčerpá víc než kdyby je tak třeba celé odpoledne lítal.
|