Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Řev za dveřmi, ale až v dospělosti...
Autor Zpráva
Bukča
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 20:29
- Nahlásit

Ahojky,

asi se to tu už řešilo, ale nějak jsem to nenašla. Máte někdo zkušenost s tím, že pes je doma sám a řve přestože byl naučena prakticky rok a půl to nedělal ?

Mám holku PTR je jí 19 měsíců, mám ji od mala. První 3 měsíce jsem byla s ní doma a celkem ukázkově jsem ji naučila být doma sama. Podle rad a příruček, jsem postupně prodlužovala čas, kdy jsem byla pryč a všechno super. Dokonce sousedi když mě potkali, tak chválili, že je nejvychovanější v baráku, že je uplně ticho a hodná. Ale cca před 2mi měsíci začala řvát, kničet, výt.... bývám pryč cca 5-6 hodin 4 dny v týdnu a když se vrátím chodíme na dlouhou prochajdu.
Jsem z toho docela nešťastná a nemůžu přijít na to, proč to dělá. V rytmu našeho života se nic nezměnilo, žádný člen rodiny nepřibyl ani neubyl, prostě vše v normálu. Říkám si jeslti to není dospíváním a prosazováním se, ale když odcházím, tak malá chytá uplně hysterák, klepe se a pak začne ječet. Dle (teď už ne tak milých) sousedů někdy i celý den.

help ?

inu
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 20:50
- Nahlásit

Asi moc nepomůžu. Měla jsem podobný problém, v necelých dvou letech mi podle sousedů začal vyvřískávat akiťák, který do té doby byl naprosto v pohodě a na samotu zvyklý. Snažila jsem se tomu přijít na kloub a zjistila, že to dělá ve dvou případech: když někdo zazvoní a já metelím dolů (bydlíme v paneláku bez bzučáku) = to řve, protože si myslí, že jde návštěva (on lidi tuze rád). Druhý případ, který byl otravnější, protože řvaní trvalo déle, byl v případě, že jsme na několik hodin odešli z bytu (např. nakoupit) a to jsem zjistila, že řve pouze v případě, že zavřu dveře do chodby, takže on tam nemůže jít, lehnout si na dlažky a poslouchat, jestli se nevracíme.

Zkus popřemýšlet, jestli se přeci jen nezměnila nějaká prkotina nebo jestli je to na něco vázaného (denní doba, ...). Jestli se to dá svést na pubertu, to nevím, ale v tom případě budeš muset začít nácvik od znova.

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 20:50
- Nahlásit

Bukča
Traverzu už jsi zkoušela?

Jinak já bych možná viděla problém v tomhle - a když se vrátím chodíme na dlouhou prochajdu. . Možná si myslí, že si vyřve tvůj návrat a následně za odměnu tu prochajdu. Bych nechodila. Za trest

Bukča
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 20:53
- Nahlásit

Biluška

myslíš traverzu a do řeky ? hmmm, to by možná pomohlo, nechám si to jako poslední řešení

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 20:55
- Nahlásit

Bukča
myslíš traverzu a do řeky ?
Ne, myslím traverzou přetáhnout a pak zahrabat na svahu

Bukča
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 20:56
- Nahlásit

jako každý zoufalý rodič zkouším vše

1, vracím se a hubuju
2, na procházku nejdem hned jak se vrátím, ale až za chvilku, čímž předstírám velení
3, zoufám si a modlím se ať to přestane

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 21:00
- Nahlásit

Bukča
, vracím se a hubuju
To je to nejhorší co můžeš udělat. Ona řve, protože chce, aby ses vrátila. Dosáhne svého. To, že hubuješ je jí v tu chvíli naprosto jedno. Frustrace nad pocitem osamění, která v tu chvíli skončila jí nějaké nadávky zcela vykompenzuje. Nevracej se když řve. Vystihni minutu kdy ztichne a v tu chvíli se vrať.

2, na procházku nejdem hned jak se vrátím, ale až za chvilku, čímž předstírám velení
Rozhoď jí ten stereotyp. Někdy se půjde, někdy ne, někdy přijdeš a zase hned odejdeš, někdy přijde někdo s tebou...

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 21:12
- Nahlásit

Bukča

Můj pes řval doma o samotě v pubertě příšerně. Nebylo to vytí, štěkání ale řev, kterej byl z 5. patra slyšet až ve druhým suterénu. Jednou jsem se vracela z práce domů, bolela mě děsně hlava a v baráku kravál, jakoby tam někdo řádil se sbíječkou, šumlovala jsem něco o prdeli a hartusila na kutila, ehmmm nebyla to sbíječka, bylo to mé roztomilé štěňátko . Nepomáhalo nic. Až jsem ze zoufalství zkusila to, co se podle někoho nemá:

Počkala jsem dole u výtahu (i 15 - 20 minut) a když začal ryk, vlítla jsem domů jak fúrie a pes dostal kartáč. Když byl zticha, bylo vítání, mazlení a dobrůtka. Pomohlo to. Ne úplně hned, ale za pár neděl mu to došlo.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 21:22
- Nahlásit

Biluška
To, že hubuješ je jí v tu chvíli naprosto jedno.

Právě že Hipíkovi to jedno nebylo, ale je fakt, že sem na něj vlítla jak saň. Měla jsem strach, že nás odtamtud vylifrujou...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 22:29
- Nahlásit

Bukča
Nechci doporučovat, ale mé feně pomohly štěňata. Už se mnou nechtěla do práce, chtěla být doma. Pečovala si tam o vlkodlaky a pak jsme jednoho vlkodlaka nechali a s ním i trvale doma mámu. Spolu pak byly hodné jak andělíčci. Do té toby řvala mnoho hodin v kuse. Odešli jsme v 18 hodin, přišli ve 24 a pes celou dobu třásl barákem. Doma smrad, který vyvřískal, a už jenom chraptěl, ale vyrvale řval a řval.

LucieS
Člen
# Zasláno: 25 Led 2011 22:45
- Nahlásit

Nechodí vám nějaký milý soused chodit dělat ke dveřím kravál a psa dráždit...? Nezměnilo se něco v okolí vašeho bytu?
Přijde mi, jakoby ji najednou děsilo zůstat sama doma.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 09:01
- Nahlásit

Bukča

něco se muselo změnit, mohla se doma něčeho leknout a začít se tam sama bát. nepřestavují třeba sousedé byt nebo něco? že by dělali nějaké rány, kterých se začala bát?
každopádně si myslím, že budeš muset začít s nácvikem znovu jako když byla malinká.

agáta12
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 09:53
- Nahlásit

Byla v těch radách taky přepravka nebo klec nebo prostě bedna ?
Když je vořech sám doma má se vyspat a né tam courat, řvát a dělat další traversoidní akce.
A 6 hodin v pohodě vydrží.
Lepší je přepravka, není z ní výhled a nedá se okusovat a rozhrabávat.
Zkus ho napřed týrat takhle než pudeš hrabat.

Bukča
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 15:09
- Nahlásit

díky za všechno

jen doplňující info k radám:
štěňata ani další pes nebudou, mám i kočku a přítel mi dal ultimatum a stop stav na zvířata

zkusím ji oddělit od dveří, i když u nás v baráku je klid a sousedka projde kolem max 2x denně

žádná změna u nás nenastala a vůbec si nejsem vědoma nějakého stresu nebo příčiny

To je právě to čemu nerozumím, proč je najednou vyrvál

To že s teriérem jsem asi přestřelila , už je mi jasný, ale na mou obranu musím říct, že se jí fakt max věnuju, chodíme na dloooohé prochajdy, vždycky s kámošema, aby se se mnou nenudila...nosíme hračky, schováváme aportky - UFUF
ale někdy toho mám nad hlavu, do toho si malá staví čímdál víc hlavu............

Bukča
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 15:14
- Nahlásit

ještě přemýšlím, jestli ji snad nezačala najednou nějak týrat kočka (je to nervní babča), ale ta ji mlátí od mala
já do toho vždy jen vletím a srovnám obě: kočku, aby nebyla zlá a maloiu ať neprovokuje

ona by se Mayča asi nedala, ale projistotu budu kočičí madam zavírat v ložnici

allík
Člen
# Zasláno: 27 Led 2011 10:06
- Nahlásit

Bukča

Máš dospívajícího teriéra, kteří si velmi rádi vymýšlejí lecjaké kravinky. Já mám doma dva. Nedávno jsem se přestěhovala a jedna si myslela, že by bylo fajn, kdyby si doma blafala. Mě pomohlo seřvání a postříkání čumáku vodou z rozprašovače na kytky. Pak hned odejít za dveře a hned se vrátit a pochválit. Takhle jsem to udělala párkrát a byl hned klid. Ale na každého psa samozřejmě platí něco jiného. Píšeš, že si čím dál víc staví hlavu. Příčina jejího chování může být v podstatě v čemkoli. Upevňuj poslušnost, můžeš začít dělat nějakou aktivitu (cvičák, agility, dogdancing, co já vím). Ještě mě napadlo, jak se chová, když jsi doma? Leze za tebou jak ocas? Motá se ti všude pod nohama? Možná se jí věnuješ až moc. Asi bych po příchodu domů normálně vyvenčila, venku se pořádně vyblbla a pak jí doma nechala nějakou dobu v klidu. Prostě jakože doma se odpočívá a blbne se venku. A ještě můžeš vyzkoušet nějaký přírodní preparát na uklidnění. Bachovky, různé přírodní tabletky... za to nic nedáš. Poraď se s veterinářem a uvidíš. Hodně zdaru

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Led 2011 23:20
- Nahlásit

Bukča
co poradit netuším, ale u nás v baráku si lidi pořídili štěndo kříženec prej pita a argentinské dogy, donedávna bylo všechno OK, ale poslední cca měsíc - dva psisko doma o samotě šíleně vyje... Je mu teda jen asi 9 měsíců, ale tak jen že v tom nejseš sama, ale občas se stává, že i pesan, co je dobu OK začne najednou vyvádět. Sama jsem zvědavá, jestli ten pesan někdy výt přestane, protože mi ho je líto, když celý dopoledne "probrečí"...

Bukča
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 10:52
- Nahlásit

takže pro ty co radili a zajímá je průběh

zatím jsme nepokročily o velký skoky, ale jsem ráda za malé krůčky :-D
Nejvíce zabírá zmatení nepřítele to by mě nenapadlo, vždycky jsem myslela, že pevný řád dne psa uklidňuje (člověk se učí celý život)
Začala jsem naprosto mlžit, takže i když jsem doma, tak se jen tak mimochodem v různou denní dobu seberu a jdu pryč. Někdy na 1 minutu, někdy na hodinu. Když jdu do práce, tak jeden den odejdu v 7 ráno, stylem, vevynčim, hodim malou za dveře a mažu pryč a druhý den třeba vstanem až v 10, vyvenčim, v klídku si dám sprchu, sednu ke compu a třá ve 12 odecházim do práce. Pro ty co vrtěj hlavou - mám volnou pracovná dobu, takže mi šéfová toleruje různé příchody do háku
Malá čumí jak tele na nový vrata a někdy zapomene stresit......

No takhle jak to popisuju, tak mi to zní jak pohádka, samo, že občas fakt nemám čas ani sílu, ale tím, že ob den udělám něco jinak, ji fakt úžasně matu

Uvidíme, zda a kdy to začne nést ovoce........

bonc
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 13:07
- Nahlásit

my jsme stres po odchodu u dospělého závisláka - útulkáče vyřešili žvejkacíma kostma. Náš okamžik odchodu pro něj byl šílenej stres, hned jak za náma zapadly dveře tak je bral útokem, hrabal, vyl, řval. Z počátku si ucho nebo kost jenom odnesl na zahradu a vrátil se k vyřvávání, ale postupně dobu strávenou s kostí prodlužoval až ho "pohltily" úplně. Po čase už při našem odchodu letěl radostně rovnou k lince si pro kostičku a bylo mu šumák že odcházíme, hlavně že má svůj pařátek. Dneska už pravidelně nemlskujem (leze to do peněz 2x mls á 5 dní v tejdnu)a čokli buď chrápou v pelechách a kolikrát ani nezvednou hlavu když odcházíme, nebo si letí na zahradu jen tak. Za to demoluje dveře při našem návratu, ale i to si snad časem sedne

kamculenka
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:19
- Nahlásit

Taky se bojím co bude dělat ta naše, vzali jsme si z útulku 4letou fenku Bígla, ještě doma sama nebyla, jen beze mě, manžel s ní byl doma, seděla u dveří a kňučela dvě hodiny v kuse. Pak si šla prý hrát. Ale nějak to musíme nacvičit, jelikož v pondělí musím já brzo ráno k lékaři a manžel přijede asi až za hodinu co já odejdu z noční. Bude sranda...

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:42
- Nahlásit

Manžel ji neměl nechat u těch dveří kňučet, aby si na to nezvykala :/

petra b
Člen
# Zasláno: 13 Led 2012 11:04 - Změnil/a: petra b
- Nahlásit

Pakliže je manžel doma se psem, má možnost nacvičovat odloučení sám (může nejprve začít pouze s odchodem z určitý místnosti, resp. zavřením dveří za psem). Odcházet bude nejprv na kratší chvilky (žádný srdcervoucí loučení) a po návratu pochválit (ale zase moc nepřehánět dle povahy psa).Nejdřív třebas na pár vteřin, postupně na pár minut v různých intervalech a dále prodlužovat dýlku odloučení. Trénovat to můžete, až budete mít volno spolu, že budete odcházet jednotlivě a postupně na okamžik oba - nejdřív jeden, pak druhý, nakonec oba naráz a také se různě vracet.
Nejhorší je, když má pes možnost si ječením svolat smečku zpátky nebo se mu toleruje dlouhodobě kničení a pak to začne najednou vadit. Co se v mládí naučíš...
Někteří jedinci s tím mívají opravdu problém vzhledem k senz. povaze a závislosti na majiteli a to nejen proto, že pes nemá pojem o čase a jde o smečkový zvíře, který se neopouští, takže min. v počátku nemůže tušit, že se vůbec pán vrátí, když ho zanechá samotnýho.

(a pakliže by to začlo až v dospělosti - viz výše, osob. bych se snažila zjistit, co problém vyvolalo, páč k němu muselo dojít určitě během nepřítomnosti majitele, když byl pes doma sám "bez pomoci")

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání