| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 09:05
- Nahlásit
Nam vycvikar navrhol v lete sa stretnut napoludnie, aby sa psi ucili posluchat v kazdej situacii, i ked im hrozi prehriatie. Kedze mam cierneho novofundlandskeho psa, nepaci sa mi to, pretoze tazko zvlada vycvik i od tej deviatej do desiatej (napr. nedokaze zastekat, lebo tazko dychci, pricom inak povel zvlada v pohode...). Co si o tom myslite?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 09:12
- Nahlásit
pokud s nim chces nekdy neco dokazat musi vse delat za kazdeho pocasi ....v tom ma vycvikar pravdu....kdyz pujdes na zkousku nebo na nejake zavody tak se taky neceka jestli zaleze slunicko nebo prestane prset ....nez s nim pujdes na plac tak ho schlad vodou a uvidis ze bude mnohem zivejsi
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 09:29
- Nahlásit
S tím také souhlasím, že by měl být pes naučen vždy a pořád, jen je důležité mu přitom neublížit, proto zchlazení psa je nezbytné. Na výlety se psem se také chodí běžně i v horkém počasí, jen se vybere "mokrá trasa", kde se může pes osvěžit, aby mohl pokračovat a neuhřál se.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 09:39
- Nahlásit
Přesně tak, pes musí pracovat za každého počasí, ať je mráz nebo zima. Když pujdeš na takovýto výcvik, vem to kiolem nějaké vody a pejsu vykoupej, uvidíš, že pak ti bude cvičit o dost živěji a radostněji. Důležité taky je aby v teplém počasí měl neustále přístup k chledné vode na pití, takže pokud by ti např. do kotce svítilo sluníčko, nezapomeń mu vodu v misce častěji měnit
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 09:48
- Nahlásit
To mate pravdu, ja psa chladim, ale vobec mu to nepomaha. On dokonca nechce chodit von, ked je teplo. Zato do prace vo vode, ho nemusim nutit, ani ked je -20 alebo +38, tam cvici vzdy. A na to bol urceny, nie je to vlciak... Preto si myslim, ze trochu zohladnovat na co pes bol slachteny by sa malo Ak je treba, tak posluchne vzdy, ale drilovat s nim v najvacsej horucave sa mi nechce a jemu toboz. Ak nieco musi spravit, co je citit aj z tonu mojho hlasu, tak to spravi. Ale napr. donutit ho stekat na cvicaku, ked dychci strasne, to ho nedonuti nikto, aj psi so skuskou maju problem. Na skusky chodit nebudeme, ma problem s klbami, takze obrana nepripada do uvahy a skok cez prekazku tiez nie... Ale ano, chapem vase reakcie. Pes by mal posluchat vzdy, ale cvicit ho vtedy?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:05
- Nahlásit
pigie
Zakladni ovladatelnost potrebujes trenovat v jakemkoli pocasi. Pokud mas ambice jit ve vycviku dal budes muset psa naucit pracovat kdykoli. neb na zkouskach nebo zavodech muzes mit take cokoli. Na zavodech se ti klidne muze stat ze pujdes na stopu v pravy poledne pri 35 stupnich ve stinu.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:13
- Nahlásit
Zrovna včera jsem s koněm skákala v pravé poledne (na Moravě 30 C). Kůň slitej pod pěnou, já spocená i na prdeli, červená jak rak, hercna řvala o pomoc, tep nezměřitelnej. Sůl nás štípala oba i za nehtama. No a co? Závody jsou taky celou sezónu ve všech hodinách. Doskákali jsme, vlezly pod hadicu, vyplavily pot, sůl, endorfiny a byly jsme spokojený jak želvy.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:36
- Nahlásit
Tak dobre, dobre, uz som ticho
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:48
- Nahlásit
pigie
nemusíš bejt ticho....jen se prostě musíš rozhodnout,což už jsi udělala,na co chceš psa používat...na zkoušky a závody bys opravdu musela mít lišku ryšku malinovku co dělá kdykoli kdekoli, i dobrmani potí krev na prudkým slunci...
Pokud bys chtěla výcvikovou kariéru,pak se psem,co na to anatomicky a fyziologicky má,a má na to i srdíčko...
Pro tvé zvíře je nutná na slunci v poledne fakt jen základní ovladatelnost typu půjdeš sem a půjdeš tady...
Trénink na výkon na prudkém slunci je náročný,základem je kondička jak sviňa a zdravý kardiovaskulár současně,a k tomu motivace též jak sviňa.Plus vychladit psa před a hned poté.Podat na akci ve třiceti ve stínu solidní výkon je fakt o natrénovanosti a sehranosti dvojice...pes musí chtít taky,a mít na to to vydržet...a hlavně to musí mít dokonale zažitý z komfortních podmínek,musí jen udělat v těch pár minutách hnusu svou starou známou práci.Tam se pak ukáže srdíčko,na stopách v takovým počasí,tam psa nedonutíš....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 11:22
- Nahlásit
No ved, ale ked som navrhla cvicit pri rybniku, kde pes motivaciu ma, tak to nie. Mojho psa voda v lavori alebo z hadice nezaujima a ni ho nezchladi. Preto som ten trening odmietla... Nebudem ho trapit, ked to nie je typ vlciak, doberman,...
Inak k tomu schladzovaniu. Vcera bolo strasne horko, hodina popoludni ja so psom pri Dunaji, ovladatelnost na jednotku, aj stekal! A volno mal do Dunaja My by sme museli skusky robit bud v zime alebo pri vode to by vsetci pozerali, aky dokaze byt fundlak obratny. Bohuzial na cvicaku toto s nim napoludnie nikdy nedosiahnem. Tak naco trapit psa a tym padom seba
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2005 10:08
- Nahlásit
pigie
přesně tak,s rozumem a představou co proč chci a na co!
To že je někde nějaký cvičák a na něm nějaký výcvikář,co něco říká,vůbec neznamená,že to je dobře......na běžného výcvikáře nemusí být žádná velká kvalifikace,to nemá nadefinovaný parametry a standardizovaný postupy jako některá jiná odbornost,kde máš záruku,že pod určitou značkou se na celém světě setkáš s jednotným a pro danou věc správným přístupem...
Za svýho psa a jeho zdraví v tomto případě zodpovídáš před bohem a zákony jen ty,to není jak u lékaře,kde se po svém uvážení vydáváš všanc jeho odbornosti,a v případě pocitu pochybení se můžeš odvolat ke Komoře....tady fakt každej kdo si myslí že do toho může kecat do toho kecá...a kvalitu jednotlivců musíš zhodnotit empiricky,nikoliv pode odznaku Vzorný výcvikář....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2005 11:53 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Sali
Mas pravdu, svojho psa poznam predsa najlepsie ja. A nikto ma nemoze presviedcat, ze to zvladne, ked tomu sama neverim. Aj ked ho mozno podcenujem a zvladol by to, urcite by nemal z toho radost. Je to cvicak najma pre NO a Hugo potrebje trochu iny pristup, na co som narazala hned od zaciatku a toto ma dorazilo.
Mimochodom by ma zaujimalo kolki zo zapojenych maju fundlaka, bernardina, BSP alebo ine flegmaticke, silne osrstene plemeno.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Zář 2005 13:38
- Nahlásit
jestli jste někdo pamětník, vzpomeňte na rok asi 1978, kdy se v srpnu konala přehlídka boxerů - chovných psů. Bylo to 10 minut klus, 10 minut chůze a 10 minut klus.Už nevím přesně kolik, ale uhynulo mnoho psů.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2005 14:56 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
pigie
Tak přijeď k nám, my máme cvičák přímo u vody, což je v létě super nejen pro psy
Ani snad nemusím nic psát - dávám naprosto zapravdu Sali. Oni ti instruktoři občas zklouzávají do nějakého svého světa, kde mají přesně dané co a jak a koukají jen dopředu. Bokem je nic nezajímá a odmítají o to přemýšlet. Já jsem třeba na svou čubinu nikdy nepoužila stahovák. Všechno jsem ji učila na normální obojku a jí to prostě jde. Přesto když jsem s ní dorazila na místní cvičák a přesto, že všichni viděli, že cvičí bez problémů a přesto, že ji všichni chválili, vyslechla jsem si, že mám naprosto nevhodný obojek a když si pořídím stahovák, půjde mi to líp Doteď ho nemám a instruktoři si zvykli.
Zkrátka a jednoduše, jak už bylo řečeno - za svého psa jsi zodpovědná jen ty sama a jen ty sama si můžeš rozhodovat co a jak. Je fajn, když si můžeš vyslechnout rady, ale je potřeba je i filtrovat.
Jo, já nemám typ plemene co píšeš, já mám Afričana a i tak na čubě vidím, že přes polední parno si radši někam zaleze a já s ní.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2005 17:17
- Nahlásit
nefer
Tak ten cvicak pri vode ti fakt zavidim. Kde to byvas?
Ono to je pravda, ja s Hugom nemienim podavat vykony na sampionatoch. A o tych poludnajsich hodinach tiez viem svoje. V zime si napr. dobermani a boxeri odmietali lahnut do snehu. A to mali skusky za sebou... Takze by som cvicitelom radsej povedala, nech sa pozru do vlastneho hrnca...
Co clovek to iny nazor. Co je dobre nikedy pre pana, nemusi byt dobre pre psa a tym sa mienim riadit.
|