| Autor |
Zpráva |
misuna
|
# Zasláno: 30 Srp 2005 23:32
- Nahlásit
Opět jsem zde s prosbou o radu. Mám 9 měsíců starého NO z útulku a pejsek je miloučký, zlaťoučký, jenže na mě až moc. Každý kamarád, každý nová hračka... Na cvičáku nechce kousat, figurantovi nevěnuje pozornost. Je toto normální a dá se čekat, že by "začal hlídat" řekněme v pozdějším věku? Bydlíme na samotě, takže chci psa také hlídače.
Dneska byl zas tvrďák. Přijde návštěva, hafka štěkne (po dvou měsících), návštěva štěkne na hafku a pes je v tahu...
|
haha
|
# Zasláno: 31 Srp 2005 09:00
- Nahlásit
jsou takoví psi, a jsou psi přátelští kteří nebudou hlídat nikdy, u mojí babičky na vesnici byl německej ovčák velkej jako tele ale byl to pes vítací a nikoliv hlídací pustil na dvůr každýho kdo si otevřel, i když možná se to časem naučí
|
moll
|
# Zasláno: 31 Srp 2005 09:39
- Nahlásit
taky záleží na tom, od kolika měsíců (týdnů) věku a jak dlouho
byl v útulku a jak dlouho ho už máte doma. Třeba je prostě vděčný, že má své lidi a domeček a kamarádstvím projevuje svou radost. Myslím, že časem - v 9 měsících je ještě mlaďoch - si určitě uvědomí, že "toto je moje a mé smečky a musím to bránit před vetřelci". Ale i tak z něj asi nebude ostraha typu středoasijského pastevce. moll
|
moll
|
# Zasláno: 31 Srp 2005 09:40
- Nahlásit
taky záleží na tom, od kolika měsíců (týdnů) věku a jak dlouho
byl v útulku a jak dlouho ho už máte doma. Třeba je prostě vděčný, že má své lidi a domeček a kamarádstvím projevuje svou radost. Myslím, že časem - v 9 měsících je ještě mlaďoch - si určitě uvědomí, že "toto je moje a mé smečky a musím to bránit před vetřelci". Ale i tak z něj asi nebude ostraha typu středoasijského pastevce. moll
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2005 09:50
- Nahlásit
Jde o to, jestli jen nehlídá nebo se i bojí viznávštěva štěkne na hafku a pes je v tahu... Jestli jen nehlídá, může se časem probudit a začít hlídat, měla jsme dvě ovčandy a mladší nehlídala vůbec, takový miláček, no a když starší umřela, tak mladá hlídá jak drak
Ale pokud se bojí, tak to je problém, může mít špatné zkušenosti, které se ti nemusí podařit odstranit. A´T tak nebo tak, být tebou navštívila bych cvičák, a dělala bych s ním obranu, nevěřila bys jak jde obranou zvednout psí sebevědomí , ale dej si pozor na figuranty, aby ti ještě víc neublížili, nejlepší by bylo, napsat odkud jsi a třeba se ti někdo odtud ozve a někoho doporučí
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2005 12:13
- Nahlásit
to misuna: 9-ti měsíční pes je ještě mlaďoch, a pokud byl z útulku byla bych v tuhle chvíli raději, že nejde po lidech a třeba že i méně hlídá. Až dospěje je šance, že si své území bude hlídat víc. Také mám spíše psa vítacího nikoli hlídacího.
Píšete, že když návštěva štěkne na hafku, pes je v tahu. Asi máte pejska s menším sebevědomím a pokud chcete aby byl v pohodě a hlídal tak bych se mu za každou cenu snažila sebevědomí povzbudit. to znamená hrát s ním hry třeba přetahovanou a nechávat ho často vyhrát, pokud se bojí návštěvy, pak s ním návštěvu chodit vítat (či hlídat) bok po boku, aby měl ve vás oporu, a hlavně nenechat ho návštěvou nikdy strašit, třeba zadupat či zařvat, aby jste viděli jak se pes zachová. Spíš naopak, kdykoli třeba začne sám blafat, tak ho chválit a povzbuzovat "tak je to dobře!!!, hlídej!!!, je tam lump!!!!" a pokud pokračuje tak pochválit a projevovat nadšení jak je šikovný. Já jsem u nás doma, když pes blafnul, vždy chodila se psem ven na zahrádku a chodili jsme "vyhlížet lumpa!"
Také jsem ke hlídání vyslechla radu, že si má kus od branky stoupnou člověk, kterého pes nezná, a zvláštními a neobvyklými pohyby se snaží upoutat pozornost psa. Pes na něj většinou třeba i nejistě blafne. Vy stojíte poblíž psa a jakmile pes blafne tak psa povzbudíte "hlídej, to je dobře" a společne "nepřítele za brankou" zaženete, (vy můžete naštvaně vyzvat nepřítele ať kouká vypadnout a neobtěžuje slušný lidi ). Nepřítel samozřejmě hned po prvním pejskově blafnutí, svěsí ramena a s předstíraným útěkem utíká. Pejsek tak má pocit, že nepřítele zahnal a je šance že se mu to zalíbí až patřična naroste jeho sebevědomí, tak nepřítele bude zahánět sám. Pozor, však na to, aby jste nácvik neuspěchali, vše chce čas a trpělivost, nic nejde najednou.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Zář 2005 22:26
- Nahlásit
v devatem mesici je stene zrovna v obdobi strachu a urcite zatim nepatri na cvicak,kor kdyz je chudacek z utulku.Nechal bych to vyblbnout k 12temu mesici(+zakladni poslusnost),at se to pekne fyzicky i dusevne vyviviji.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 11:50
- Nahlásit
Návštevu cvičáku bych rozhodně nezatracovala, a ani nácvik obran, jde spíš o hodně individuální přístup k pejskovi. Zkušený figurant samozřejmě ví, jak psu nejlépe zvednout sebevědomí, a to i pokud je pejsek z útulku. Záleží hlavně na dohodě mezi pánem a figurantem, že zpravu nejde o zákusy, ale hlavně, aby se pejsek při každém cvičení i obranách cítil v pohodě, což figurant zvládne hrou a taháním se o kůži nebo peška s tím, že pejska nechá vyhrát. Je blbost bázlivého psa nutit kousat na rukáv s tím, že ve svém věku by to měl zvládat. Co se výcviku popřípadě výchovy k poslušnosti týče, také jde o individuální přístup založený hlavně vztahu pán - pes a na pozitivní motivaci.
|