Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výchova staršího psa
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 29 Srp 2005 08:46
- Nahlásit

Ahoj, možná se tady to téma už někde objevilo, ale nanašla jsem, tak se ptám - chci si pořídit dospělého psa z útulku a zajímalo by mně, jestli se nějak liší výchova dospěláka od výchovy štěněte (kromě toho, že samozřejmě vyžaduje víc trpělivosti...). Mám poměrně malé zkušenosti s chovem psů, a proto hledám informace v chovatelských knížkách apod., ale tam jsem nic moc o výchově staršího psa nenašla.
Ještě chci říct, že si určitě chci pořídit klidného, přátelského psa, který neprojevuje problematické chování, a to právě proto, že nemám zkušenosti s psí výchovou. Konkrétně mám vyhlídnutého tříletého křížence špice, hodného, klidného, ale vypadá, že neumí ani ty základní povely (sedni, ke mně, ale slyší na své jméno) a je možné, že ani není zvyklý chodit dělat svou potřebu ven, mimo byt, takže budu muset učit čistotnosti.

Luba
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 08:56
- Nahlásit

Zapomněla jsem napsat svoje jméno. Jo a tím problematickým chováním jsem myslela, že např. nebude agresivní apod. Problémy ve výchově předpokládám jaksi samozřejmě...
A ještě jedna věc-pejsek přijde ke dvěma kočkám (pět let), proto je mým hlavním kritériem, aby byl hodný a mírný, a taky aby to nebylo lovecké plemeno, což splňuje právě ten špic.

Sara03
# Zasláno: 29 Srp 2005 08:57
- Nahlásit

Ahojky.Já mám podobný problém.Psa mám skoro od štěněte.Ale trochu jsem to zanedbala.Dá to hodně dřiny.Kolik mu je.To bude taky rozhodující pro odpovědi.Je zvyklý venku,nebo v bytě.Asi jak píšeš,že si neřekne,tak venku.

Eimy
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 09:07
- Nahlásit

Já mylsim, že u staršího pejsana je fakt hlavně potřeba víc trpělivosti. Jinak je to v podstatě stejný jako u štěnda.

Azoráček
# Zasláno: 29 Srp 2005 10:03
- Nahlásit

Sara03 jen tak by me zajímalo,kolik je tomu tévmu pejsovi?

Sara03
# Zasláno: 29 Srp 2005 11:21
- Nahlásit

Je mu 4,5.

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 11:28
- Nahlásit

Lubo,
podle mého jde i výchova staršího psa zmáknout, jen to možná bude chtít víc trpělivosti, to víš, už má svoje návyky, ale všechno jde, když se chce.

Raduzka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 13:16
- Nahlásit

Lubo a Saro03 mám podobný problém. Píšu v něm o sekci náprava chování psů ..str. 2 (

Luba
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 13:43
- Nahlásit

sara03

Já vůbec nevím, na co je zvyklý, našli ho uvázaného u plotu útulku, takže o něm nemají žadné informace. Jinak jak jsem psala, jsou mu asi tři roky.

Pavel
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 13:52 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit

Lubo, není problém vychovat staršího psa. Ale rozmysli si, zda chceš pouze psa vychovávat, či i dále pokračovat v intenzivnějším výcviku. Pokud se chceš věnovat kynologii, pak rozvaž, zda je to vhodné plemeno. Jinak ti držím pěsti.

Luba
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:09
- Nahlásit

Pavel
Ne ne, nechci žádný intenzivní výcvik, pouze "normální" výchovu, aby mě pejsek přiměřeně poslouchal a abychom pak spolu mohli spokojeně fungovat.

A co si myslíte o zvykání si na kočičky? O tom jsem teda nenašla nikde skoro nic. Máte nějaký recept, jak na seznamování? Trochu se toho bojím, nechci udělat nějakou chybu...Díky!

Luba
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:15
- Nahlásit

A díky moc všem za podporu a povzbuzení!

Raduzko, tobě ale s tvým konkrétním problémem nikdo moc neporadil, že? Nebo se ti někdo ozval? Nezkoušela jsi pana Desenského, který se specializuje na převýchovu problémových psů?

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:16
- Nahlásit

Naše jezevčíková, ač lovec, s kočkama neměla vůbec problém, pravda jsou to kočky mých rodičů a potkává se s nima jen na dvorku, ale i tak se dokážou kolem sebe pohybovat bez nejmenších problémů. Já myslím, že tohle musí mít pes tak trochu v krvi. Horší jsou u nás slepice, ty v ní probouzí lovecké choutky. Sice si nic nedovolí, protože ví, že ji mám v merku, ale kdybych nebyla poblíž, tak věřím, že bude slepice osedlána.

Raduzka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:24
- Nahlásit

Lubo neozval, už jsem začala hledat jiný web ( opravdu si nevím rady a co dál. Dost mě to trápí. Nechci mu ubližovat a ráda bych odbornou pomoc, co a jak dělat. Opravdu to potřebuje.
Pana Desenského neznám..kde seženu kontakt nebo kde se o něm dozvím?

Raduzka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:32
- Nahlásit

Zkusila jsem ho napsat do vyhledávače a našlo mi to jeho stranky www.psycholog-psu.com ) Snad tam uspěju. Díky

Sara03
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:40
- Nahlásit

Raduzko,jukni se na příspěvek Náprava chování u psů,co píše Artemis a najiď si na TOHLE.U toho příspěvku.Podle mě je to Ruda Desenský.

Raduzka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:44
- Nahlásit

super )

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:45
- Nahlásit

jj, to je on

Raduzka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 14:45
- Nahlásit

už je tam zase ten smajl...[img]http://www.cz-pes.cz/img/smilies/sad.gif[/img]

Luba
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 16:15
- Nahlásit

Raduzka
Tak než jsem stihla odpovědět, našla jsi ho sama. Podle mně je opravdu dobrý, slyšela jsem o něm jen to nejlepší. Na jeho webu je docela dobrá diskuse, nebo za ním můžeš přímo zajet. Držím palce a držte prosím palce mně

Raduzka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 17:11
- Nahlásit

spolehni se

haha
# Zasláno: 30 Srp 2005 22:33
- Nahlásit

Lubo
já sama mám všechny svoje psy jako starší a odložené, ale pokud nemáš se psy žádné zkušenosti spíš bych ti radila pořídit si nějaké štěně nemusí být čistokrevné klidně voříška , s tím dospělým psem by ti to mohlo vyjít ale taky nemuselo a bylo by škoda vracet ho zpátky do útulku, staršího psa některým jeho zvykům odnaučuješ velmi těžko a když nemáš žádné zkušenosti nevím jestli to zvládneš

Evik
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2005 13:15
- Nahlásit

Lubo,
jak tu bylo naznačeno, výchova staršího psa je dá taky zvládnout...může ji zvládnout i začátečník pod vedením někoho zkušenějšího. Pokud chceš psa z útulku, vyber si raději, jak píšeš nějakého "nekonfliktního". Můžeš to přece vyzkoušet již v útulku...půjčit si psa na vycházku, vyzkoušet, jak reaguje na lidi, psy apod.....
Já mám z útulku velkého křížence chodského psa s howavartem, o kterém jsme věděli už když jsme si ho brali, že bude asi trošku problémový, ale chtěla jsem ho zachránit a dnes jsem fakt ráda, že jsem to udělala. Mám ho 3 měsíce, je to domácí mazel, k lidem byl zpočátku děsně nepřátelský, ale dneska už pustí do baráku pod naším dozorem návštěvu aniž by ji "sežral" Je mu cca 5 let a byl v minulosti týrán.....neuměl před těmi 3 měsíci žádný povel a nyní už zvládá "sedni", "zůstaň", "ke mně".....Starší pes se prostě všechno jen učí o něco pomaleji než štěně, ale naučí se, pokud má jeho majitel dostatek trpělivosti a času.
Jinak pokud by sis s výchovou staršího psa nevěděla pak rady, tak opravdu doporučuji Rudu Desenského http://artemis.erbak.com Nám s naším pejsou dobře poradil a pomohl. Navštívili jsme ho jednou s naším pejsou a od té doby zvládáme výchovu a ovladatelnost sami a pejsa dělá pomalu ale jistě pokroky.
Ještě jedna rada...než si psa z útulku vezmeš, informuj se dobře na jeho minulost, pokud ji budou v útulku znát, to také dost napoví o možném chování psa...

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 16:55
- Nahlásit

To haha a FiSt: určitě nechci psa vracet, to pro mě nepřipadá v úvahu. Proto to taky pořád zvažuju... Jinak téměř jistě počítám s tím, že bych zašla za nějakými profesionály, případně zajela právě za panem Desenským. Každopádně díky za názor!

To Evik: On tenhle můj vyhlídnutý kříženec špice je nekonfliktní, je v pohodě vůči lidem i ostatním psům. Je to takový milý vděčný kliďas. Jde asi opravdu jen o to, že nikdy neprošel žádnou výchovou... Díky za doporučení Rudy Desenského, slyšela jsem o něm už několikrát a trochu s ním počítám, kdyby se nedařilo....
Jinak bohužel o minulosti toho pejska nelze zjistit nic, jak už jsem myslím psala, našli ho uvázaného u útulku. Teď je v útulku asi měsíc a půl.

Luba
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2005 16:56
- Nahlásit

Zase jsem se zapomněla podepsat

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:20
- Nahlásit

Lubo,
jestli je ten pes menšího vzrůstu a je, jak píšete nekonfliktní, pak i vy jakožto začátečník můžete zvládnout výchovu tak říkajíc "od Adama"....chce to jen čas a trpělivost, mít po ruce někoho zkušeného, kdo poradí...přečíst si něco o výcviku no a nebo nejlíp poté, co si na vás pes zvykne začít chodit na cvičák, popř si domluvit nějaké individuální lekce....Pokud je pejsek starší vše se logicky učí pomaleji než to štěndo, ale opravdu to s trpělivostí jde.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání