Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / překusování
Autor Zpráva
Šárka
# Zasláno: 7 Led 2005 15:06
- Nahlásit

Můj 10 měsíční NO překusuje při aportování snad jen činku. Někdy překusuje i na obraně Nebo, když mu chci jen hodit klacek, chňapl i po ruce.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 7 Led 2005 23:45
- Nahlásit

Pokud desetiměsíční pes při aportu překusuje není to myslím nic neobvyklého. Pořád má totiž sklony ke hře. Spíš dbejte na to, aby měl pes o aport neustálý zájem a aportování ho bavilo.
Překusy odstraňuji pouze na obraně, většinou pak zmizí i při aportu. Odstraňování překusů při aportu většinou nadělá víc škody než užitku, když naprosto přesně nevíte co máte dělat.
Jakou mají podoby ty překusy na obraně? Pes většinou překusuje z těchto důvodů:
1) protože neví, že má kořist (rukáv) uchvátit jedním pevným zákusem a proto překusuje, neví co přesně má s rukávem udělat, snaží se něco provést a situaci vyřešit.
2) pes je nervózní, situace je na něj příliš složitá, nebo je figurant na mladého psa příiš tvrdý, nebo je psovi kousání nepříjemné. Toto překusování je rozpoznatelné, doprovází ho další charakteristické projevy: pes může vrčet, zákus je slabý - většinou jen na přední zuby, pes je zježený, uhýbá před figurantem, zuby se pes pohybuje po velké ploše rukávu (tzv. šicí stroj)
3) někdy pes naučený dokusovat (opravovat nepovedený zákus) má stále snahu opravovat zákus a tzv. dokusuje: z tvrdého zákusu se snaží udělat ještě tvrší, dokusy směřují stále vpřed do rukávu. Mezi překusy a dokusem je velký rozdíl, např. ve služební kynologii se i naprosto rozdílně hodnotí (pokud je ovšem rozhodčí schopen ten rozdíl poznat )

když mu chci jen hodit klacek, chňapl i po ruce.
To bych neřešil, pokud to chňapnutí není vyloženě nepřátelské, pes je prostě v 10 měs. ještě štěně a chce si hrát. Můj roční pes to dělá taky a zatím jsem v klidu

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Led 2005 12:14
- Nahlásit

Můj chňape po míčku a občas se netrefí do něj, ale do ruky, to je bolest, no co, mám si dávat větší pozor Jinak překusuje všechno co aportuje, je schopný přinést cokoli, jenže když mi nese propisku, tak ji rozkouše, než s ní přijde. Zajímavé třeba je, že když aportuje papír nebo nějaký časopis, nepřekusuje ho A na obranách si teda taky občas žvejkne, ale nepřijde mi, že by to dělal proto, že je nervní, že neví, co má dělat, nebo že by se bál figuranta Možná proto, že rukáv nebo klín bere jako skvělý aport a pro něj aport = překusování.

Šárka
# Zasláno: 8 Led 2005 15:26
- Nahlásit

Aportování ho baví, ale překusuje asi jen činku.Snažím se s ním oni tahat to pomáhá, ale nedrží ji pevně on se snaží okusovat ty konce. Snad se to tedy zlepší. Na obraně mívá zákusi slabé, ale už se to lepší (i vrčel je to špatně? nezdá se mi, že by to myslel zle, ale nevím)a nátlak snad na něj není. s tím klackem je to tak, že kdž ten klacek držím, tak on překusuje až na mou rukuje tak nedočkavá ani mi ho nenechá hodit hned jde po něm. Jedno se taky trefil do mé ruky místo do klacku to se může stát

niniel
Člen
# Zasláno: 8 Led 2005 15:53
- Nahlásit

Mate vsichni stesti, ze aspon aportuje, ten muj jen prekusuje, pro aport prijde, ale kouse si ho a neprinese ho

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Led 2005 17:18
- Nahlásit

viděla bych to stejně jako Víťa.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Led 2005 17:27
- Nahlásit

Víťa
Čoveče já řeším u rok a půl starý pinzetice (dobrmanky) žvejkání aportu už dost dlouho,je to jasně daný tím,že se mi čuba podřizuje,když mi činku podává,povoluje stisk...protože je vášnivá aportérka,a má naprosto spolehlivý dobrovolný přivolání s čímkoli,co má v hubě,vydráždím jí vždycky činkou,nabídnu jí zákus jako do peška,krátce zabojuju a nechám jí volně lítat...ona sama od sebe (po určitém nenápadném ladění,že...)za mnou běhá a naskakuje mi na prsa a nabízí mi činku,takhle jí drží úplně vzadu narvanou na mandle bez jedinýho překusu,a já jí buď do činky bouchám,aby musela mačkat,nerbo jí za činku seberu a prohodím jako na obraně a zase nechám lítat...vybízím jí s činkou v hubě k překonávání překážek,k chvlkám chůze u nohy,....a pořád dbám na to,aby se mi nezačala podřizovat a nepovolila stisk,pořád jí do činky nečekaně bouchám a žďuchám,a hecuju k pevnému držení...
Už to vypadá skvěle,čuba už dokáže na povel Ke mně přiletět,pridce zabrzdit,kecnout si na zadek a zarytě mačkat...dostane dvě facky do činkys hecováním k držení a zase jde lítat...
je to modifikace lonžovací metody Zdenka Grbavčice, mojí čubě tam vadila šnůra od činky,a protože má přivolání,nebylo nutné jí na to zvykat...kontinuální tah za šnůru od činky jí vadil bohužel taky..

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Led 2005 18:30
- Nahlásit

ten muj jen prekusuje, pro aport prijde, ale kouse si ho a neprinese ho

Myslím, že se psem, který pro aport vyběhne a uchvátí ho, má člověk už skoro vyhráno. Je tam zájem, teď už je jen na tobě, jak psa k sobě dostat. Je mnoho způsobů...
Horší je pak, když pes o aport nejeví zájem vůbec ..
Hodně štěstí!

Anonymní
# Zasláno: 10 Led 2005 16:10
- Nahlásit

daj nejaky spososob do placu

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 18:17
- Nahlásit

- aport na provázku, psa si tim přitáhneš k sobě
- pes na vodítku, psa si opět přitáhneš
- před psem utíkáš, ten běží za tebou...
- nebo nechej psa nosit aport, pokud rán nosí jen tak, volej ho k sobě, nechtěj po něm nějaké sedání nebo tak...a hned zas dej volno (měl by pořád držet aport v hubě)
- dělej se psem chůzi u nohy /pokud ji zvládáte dobře/ a přitom bude pes držet aport, nebo sedni lehni vstaň...

birma
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 18:48
- Nahlásit

Mě pes překusuje jenom aport, když má déle vydržet v předsednutí. Aport jsem učila hrou. Pokud chci aby mi přinesl aport ležící opodál (ne po odhození) přinese mi ho bez překusování. Při povelu přines (noviny, vodítko, deštník..) dostával za překusování vynadáno - učila jsem přinášení ležících předmětů jinak než aport - a nepřekusuje. Zato nosí pomaleji a s menší chutí... Bojím se, že když mu vynadám, při překusování činky při normálním nácviku aportu, bude nosit méně nadšeně. Co dál?

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Led 2005 12:31
- Nahlásit

birma
nenadávej a dobu předsednutí zatím nedělej tak dlouhou,zabav přitom psa,strkej mu do aportu,hecuj ho,.........možností je spousta,dá je cit....drbej ho pod spodní čelistí,.....

birma
Člen
# Zasláno: 11 Led 2005 15:15
- Nahlásit

Sali
S tim je právě problém - on si s činkou pohazuje. Vyrazit si jí nedá, ale ani když se s ním tahám nepřestane překusovat. On je totiž schopnej dokusovat a překusovat i lano, když na něm skoro visí (stojí na drápkách zadních nohou). Mám pocit, že když mu do činky strkám, je nervní z toho, žen mu ujíždí a překusováním se jí snaží narovnat na správný místo.
S timhle psem toho stejně moc nenadělám, ale nevim, co třeba na nějakýho dalšího, když bude povahově podobnej (dá-li bůh)

Gredos
# Zasláno: 11 Led 2005 15:43
- Nahlásit

Ráda bych se s vámi podělila o sve zkusenosti. mam rtw, ktereho jsem ve 3 letech zacala odnaucovat prekusovani u aportu, na obranach drzi jak prirazeny, tam problem nebyl. Radu mi dal kamarad-myslivec. Vyhral memorial Karla Podhajskeho, pokud to nekomu z vas neco rekne. Ten uci sve psy tak zv. nucenakem, protoze lovka ktera prekusuje je k nicemu zacina se tim, ze se jen uci psa drzet v klidu cinku, nejdriv par sekund pozdeji i nekolik minut, pes sedi pred vama, vy treba na zidli a je to jen "drz"-"pust" pokud odmita, strci se mu do tlamy, pokud prekusuje, jemne se placne pres tlamu, kdyz drzi, dostane odmenu, dela se to treba pred zradlem Nejhorsi je vydrzet "vydržať" pes totiz po par lekcich nechce aport ani viedet ale v teto fazi nesmite povolit pak se uci, aport podavat ze zeme, chodit s nim (v tlame) u nohy a az nakonec se haze a dava se do toho radost a rychlost Je to docela zdlouhave, zalezi na psovi jak rychle se uci, muj to umel za 3 mesice, znama se tak "trapila" rok!!! Ale vysledek stoji za to. Vzdy mam na aportu plne bodu, pes mi prinese cokoli-dokonce i noviny, tužku, kliče, oblečení,atd. nic neničí.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Led 2005 19:14
- Nahlásit

Gredos
no,to je čistej nuceňák po dobrým....po zlým bych ho ani radši nepopisovala....
Já přesně takhle rovnala aport u dobrmana Arkouna,kdy mi tak žvejkal,že činku rozdrtil a mě selhaly nervy a nafackovala jsem mu....okamžitě přestal chtít činku vidět a mě nic jinýho nezbylo...trvalo to tak ty dva měsíce....sice se neodstranily náhodné překusy při sbírání a nesení,ale předával rozumně.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Led 2005 19:15
- Nahlásit

birma
podle toho,kolik máš zkušeností,buď volit nuceňák,nebo se s těma překusama smířit.

birma
Člen
# Zasláno: 11 Led 2005 19:58
- Nahlásit

Sali
Zkušenosti skoro žádný - je to můj první pes.... Já se snima u tohodle klidně smířim, spíš mi de o některýho dalšího. Prostě mě to jenom udivuje, když je schopnej sebrat ze země noviny, vodítko deštník a krásně bez překusování přinést, jenže tam zas chybí ta radost a rychlost. No prostě kdo chce kam pomozme mu tam a já už vim, kterej pes neni úplně ideální jako první (a zvlášť když má aspoň trochu dělat)

Gredos
# Zasláno: 12 Led 2005 09:25
- Nahlásit

Ja jen ze mam s timto vycvikem SKVELE zkusenosti i mi znami!!! Neni to agresivni vychova, psovi se neublizuje, je to jen o psychice!Taky z pocatku odmital,cinka mu byla protivna, odvracel hlavu, utikal, atd......... a ted kdyz vidi cinku tak se tesi, je jak cvok a nosi ji krasne at 650 tak i dvoukilovku. Za touhle metodou si stojim, a pokud nekdo rekne ze nemel uspech, tak to byla jeho chyba a ne metody.Takhle jsem uz "spravila" dost psu!

Sali
Člen
# Zasláno: 12 Led 2005 14:32
- Nahlásit

Gredos
ale jo,to ti nikdo nevymlouvá....spousta lidí dělají nuceńák jako metodiku první volby.....jak u kterýho psa.....

Anonymní
# Zasláno: 14 Led 2005 13:40
- Nahlásit

Hezký den všem pejskařům. Já osobně nuceňáky neuznávám a už vůbec ne jako první možnost. Existuje spousta jiných způsobů a možností jak u psa vyvinout zájem o aport a následně z toho vybudovat řadu dalších cviků. Pokud nuceňák, tak až úplně naposled (pokud jsem si jistý, že jsem vyčerpal všechny mírnější prostředky) a pouze pod dohledem zkušeného kynologa. Začátečníkům nedoporučuji, neboť může napáchat více škody než užitku.

Sali
Člen
# Zasláno: 15 Led 2005 08:11
- Nahlásit

Anonymní
ad nuceňák-souhlas....
ne že bych ho neuměla udělat,ale proste se mi to bytostně ekluje,stejně jako nasadit ostnák jako metodiku první volby,i když dokážu citovat výhody tohoto a udělat to umím taky...prostě určitý věci jsou mi nechutný.
Strašně mě potěšilo,přímo škodolibě,když jsem potkala kamaráda s šitou rukou,parádní tržná rána přes celý prst...
jak jinak,než že jako metodu první volby dal pěkně ostře nabroušený ostnáček,aby se tolik nenaškubal, v druhé ruce má peška a odměňuje korektní chůzi kousáním,a od ostnáče má couračku a drží to vysoce namotivovaný zvíře v lajně,
no a jaxi na temn ostnáček pozapoměl a po v odměně hopsjícím miláčkovi hrábnul,že si ho efektně sloví do náruče...a kamže se mu prstíček nedostal

elda
# Zasláno: 15 Led 2005 15:06 - Změnil/a: Administrátor
- Nahlásit

Hm.. překusování činky. Toť téma. Asi je to tím, že pes má spoustu času si činkou hrát při výcviku. Osobně bych asi vyzkoušel činku přivázat na stopovací vodítko, odhodit ji a psa si přitahovat i s aportem k sobě. Tedy, aby byl pořád v tahu. V tomto případě nebude mít čas na *** a činku bude držet, tak jak má. Já jsem tohle dělal u psa, který je výrazný aportér a činku mi přinášet nechtěl. Dělal jsem to ovšem v 10 měsících (teď už má 5 let) a s problémy s překusy jsem se u něj nesetkal.

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 10:42
- Nahlásit

pro Sali

souhlas - ostnáč je podle mě jen "nejlepší" řešení, jak si psa zkazit. Pokud z něj po užívání ostnáče nebude ustrašený uzlíček nervů, vyroste z něj akorát "magor", kterého ostnáč akorát "zocelí" v tom negativním slova smyslu. Znám výcvikářku, která ho doslova propaguje.....je to děs.

Lester
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 10:47
- Nahlásit

Tahání činky na vodítku mi spolehlivě odrovnalo celý aport a já musela začínat znovu. Mám psa vášnivého aportéra, za balónek by vyskočil i z 10 patra. činku nosil skvěle, až do tý doby, než sem se s ním o ni začala na vodítku tahat. Nevím proč...asi mu bylo nepříjemné to dřevo...nebo nevím...nikdy si nijak neublížil, ale po krátké době odmítal činku vzít vůbec do pusy.
tak sem začala aportovat za balonek...přineseš činku, dostaneš balonek...během dvou dnů to pochopil a postupným zrychlováním jsem na 99% odbourala i překusy.

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 11:46
- Nahlásit

Evik
není to tak docela pravda.....když s ostnáčem neumíš,nebo sice umíš,ale celkově cvičíš v nervech nebo jako s živou lopatou,tak ano.
Rozumné použití ostnáče jako high-grade korekce při některých životně důležitých situacích ,bez návyku na něj,má svý opodstatnění.

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 11:47
- Nahlásit

Lester
to je prudce individuální....mám čubu,co uvázanou činku bere jako horký brambor a volnou jak šílenec,a jiná zas bude bejčit k smrti...
metodika je obecná a upravuje se na míru konkrétnímu psu a psovodovi.

Lester
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 12:01
- Nahlásit

jasně...já svou metodiku nikomu nevnucuju...jenom sem přispěla svýma zkušenostma

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání