Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Dvě feny
Autor Zpráva
Muko
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2005 21:49 - Změnil/a: Muko
- Nahlásit

Dobrý den.
Mam dotaz na někoho skušenějšího.
Shodou okolností máme dvě feny Něm.ovčáka.Jedné je asi 5let
a byla tu první /je menší ,drobnější/ a té druhé je teď něco
přes rok /je větší a mohutná/a přišla jako štěně.Pokud byla malá
bylo vše v pořádku ale po prvním hárání té mladší se začaly
rvát.Ta starší tu byla dřív, ale bohužel je slabší takže se nemuže
prosadit jako dominantní pes, ale vzdát se nechce.Takže ty
rvačky Jsou krvavé a máme o ně strach aby sy neublížily.
Máme rádi obě a nechceme dát jednu z nich pryč. Tak mají zatím náhubky nebo je jedna v kotci a druhá má volno na zahradě a naopak.Oni se neperou pořád, jen když je nějaká záminka , třeba hozený klacek, pohlazení jedné dřív než druhé a pod. Po nějaké době jsme náhubky přestali dávet a byl chvíli klid a vypadalo to že se ta starší podvolila té mladší ale silnější
, ale po měsíci se servaly znovu a ikdyž dostaly zase košíky servaly se jednou i s nima. Ty košíky samozřejmě nemají pořád jen když není jiná možnost jak je přes den oddělit. Dá se tato situace nějak řešit?
A druhý dotaz.
Stalo se že pokud se do sebe pustily neměli jsme šanci je odtrhnout. Skoušeli jsme na ně vodu z kbelíku nebo hadice ale
nemělo to žádný účinek .Takže se je snažíme odtrhmout za obojky a to je nebezpečné / většinou taky něco schytáme/.
Na cvičáku nám poradili pepřoví sprej. Ale ani to nemělo žádný účinek a nepostily se. Museli jsme je zase odtrhnout ručně.
Tady v diskusi jsem se dozvěděl že existují eletrické obojky.
Názory jsem si přečet a k výcviku bych ho jikdy nepoužil,ale zajímal by mne názor na použití v situaci rvačky , a zda vůbec
by to použití bylo něco platné a jestli ten obojek je vubec schopnej vyvolat přerušení souboje. V žádném případě jim nechci ublížit ani je stresovat,ale určitě víte jak to vypadá, když se perou a nechci aby se zranily. Zatím to odnesli jen chlupy ale kdo ví co se stane příště nebo když u toho nebudem.
Pokud by ty obojky byly řešením dejte prosím i nějaký typ na výrobek.Ty co jsem našel na netu stoj kolem 9000 kus a 2X na to nemam peníze
Děkuji za názory a rady.
Mirek

elvira
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2005 22:07
- Nahlásit

Ahoj Muko,naprosto tě chápu,my máme dva takové kluky bullamstiffí doma,naštěstí máme prostory,tak se mohou pohybovat na velkém prostoru,a nepotkat se dohromady,jinak ty rvačky znám moc dobře.Každopádně již dnes podruhé tady dopručuju Rudu Desenského,myslím,že by vám mohl zase dát ty dvě dohromady,jde o hierarchii ve smečce.Mějte se

Muko
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2005 01:22
- Nahlásit

Dik za radu Elviro ale kdo je Ruda Desenský a jak se s ním spojit.Jsem tady první den.
Diky Mirek

Muko
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2005 02:08
- Nahlásit

Už jsem to zjistil dik.

elvira
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2005 10:10
- Nahlásit

Tak co Muko jak to vypadá?

Mel
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2005 15:38
- Nahlásit

Muko
Někde jsem četla (nikdy jsem takový problém neřešila - mám jednoho psa), že by měl člověk jako vůdce smečky prostě vybrat jednoho psa a toho upřednostňovat, tzn. když přijdu domů, první se přivítám s tím vůdčím psem, krmení taky dostane první apod. Prostě je nutné dát tomu druhému psu jasně najevo, že je druhý. Jakmile bude člověk upřednostňovat jednoho a pak zase druhého, budou v tom mít psi zmatek. Je to kruté, ale v přírodě to tak (asi) chodí.

Muko
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2005 17:33 - Změnil/a: Muko
- Nahlásit

Navázal jsem kontakt s panem Desenským.
Budem asi muset vzít obě feny k němu.
Ono to u fen není tak jako u psů.Tam je to prý jako u žen.
Cituji : Pokud se perou dva psi, končí to tak, že se jeden podřídí, jelikož je na zemi a vítěz je nad ním. Potom už jen stačí varovná gesta ke sjednání respektu. Když se však perou dvě feny, je to stejné, jako když se perou dvě ženské. Vytrhat si vlasy a vyškrábat oči. Prostě styl fenek vede k likvidaci té druhé nikoliv jen k podřizování.

Takže budeme vidět až jak dopadne ta návštěva .Zatím díky za postřehy . Mirek

haha
# Zasláno: 21 Srp 2005 18:07
- Nahlásit

já osobně si myslím že dvě znepřátelené feny asi opravdu smířit nepůjde je to mezi nima na život a na smrt a měla bych strach že to skončí smrtí tý slabší, u psů je to fakt jiný dostanou párkrát přes čumu oba dva a nakonec to vzdají

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2005 19:21
- Nahlásit

Nemyslím, že u psů-samců je to taková "selanka". Jeden se podřídí a je to vyřešené. Spousta mých známých drží psy-samce odděleně, a to proto, že si nebyli schopni ujasnit, kdo je první.
Muko, držím palce a napiš, jak si dopadl.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 08:30
- Nahlásit

já to bohužel vidím blbě,feny se dají chovat ve skupině jen když jsou schopné se spolu domluvit o hierarchii,a i tak kolem hormonálních disbalanců si vjedou do vlasů kvůli každý kravině...
Vřele doporučuju mít dva kotce,a zavírat je odděleně v jakékoliv nepřítomnosti psovoda,v autě vozit v oddělených boxech a na společné vyběhání jim dát košíky,krmit taky odděleně,nic mezi ně nikdy neházet,nedat možnost si něco závidět...
Dá se to naprosto klidně zvládnout,ale musí člověk vědět jak a mít možnost ty čuby pořádně vybít a utahat prací,aby pak doma lehly a usmuly bez potřeby se dohadovat.
Hlavně je třeba mít u obou sakra dobrou ovladatelnost,aby si netroufly se do sebe dát doma v psovodově přítomnosti,resp.aby na houknutí schlíply a hbitě se rozešly...a venku prostě koše...nikde není psáno,že musí lítat spolu celý dny po zahradě...tam se servou zcela zákonitě,hlavně u plotu nebo kvůli zcela pofiderní kořisti jedný z nich...

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 08:31
- Nahlásit

gabifi
hlavně když máš dva samce-pracáky,nabušený a vytažený sakra nahoru,tak po nich ani nějaký velký podřizování se jeden druhýmu moc chtít nemůžeš,když tam není samo v jejich povaze...pak opravdu není lepší řešení než izolovaný ubytování a společný aktivity přísně neutrální...

gabifi
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 10:24
- Nahlásit

Sali
Blbé je, že tohle téma je dost tabu. A ještě přikrmované názory, že správně socializovaný a vychovaný pes se snese s každým a za každé situace...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 10:30
- Nahlásit

Když už to došlo do stádia, že se feny do krve rvou, tak už asi nikdy nebudou moci být držené jinak než odděleně (aspoň v nepřítomnosti majitele)
Těmhle věcem se musí předcházet - od začátku nastolit správné vztahy ve smečce. Nevěřím, že el.obojek něco vyřeší.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 11:36
- Nahlásit

gabifi
to ale vůbec není tabu téma.....mezi lidma co cvičí je to taková samozřejmost,že se vůbec neřeší,naopak si všichnu ťukají na čelo když slyší že pořád ještě nemusím čuby kotcovat,a prorokují to už několik let do pár měsíců...
Fakt je,že máme dvě smečky,co bydlí odděleně,v jedné jsou feny 3,v druhé feny 4 a jeden pes,a zatím pohoda.Cvaknou se jen venku v běžných situacích,kdy se čuby cvaknou...a o nic moc nejde.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 11:44
- Nahlásit

Ketrin
máš plemena a v nich jedince,co jsou prostě solitéři za každou cenu....a to buď musíš respektovat,nebo jsi druhá...ale každý kdo cvičí a tahá zvířata v sebevědomí nahoru to dobře zná,jednoho dne to prostě musí začít rozdělovat ve skupinkách,které spolu pečou...jo nastolit správné vztahy taky někdy znamená zakázat zvířatům se na sebe jen křivě podívat,ale paralelně s tím musí mít všichni dost prostoru ke klidnému životu podle jejich představ...
Já to naposled neskutečně zkonila,kvůli kamarádce a možnosti přespat se svými psy u nás víkend jsem vzala všechny čuby k nám do patra,spolu v naší přítomnosti jsou totiž neškodné,netroufnou si,a odjely jsme na trénink s aktivníma čubama....důchodkyně se nám mezitím doma servaly,dvě ovčice si vzaly do parády maliňačku,a málem jí umordovaly...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 11:50
- Nahlásit

Sali
Je mi to jasný. Mně s mýma LR se to lehce mluví. Ale nemysli si, kdyby na to člověk nepamatoval a nechoval se podle toho, taky by si semtam něco vyjasňovaly. Hlavně veteránka (Sali!) je žárlivka žárlivá umanutá a pěkně si střeží svoje postavení alfy. A když mladá hárá, tak je nemůžu nechat o samotě, protože ji pořád chce nakrývat.

gabifi
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 12:00
- Nahlásit

Sali
To rozdělování na menší smečky a na samotáře znají určitě i chovatelé s větším počtem psů.
Mám dotaz, trošku mimo téma:
Pokud se psi hodně nesnáší, dokážou vedle sebe cvičit? Myslím bez toho, aby po chvilce na sebe skočili.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 12:54
- Nahlásit

gabifi
já nevím jaký to je když se psi hodně nesnáší,nikdo z mých známých to nenechal dojít tak daleko...když se normálně nesnáší jako dva samci na jednom území,tak ano...oni necvičí vedle sebe,oni se berou na plac postupně,cvičíš s jedním a druhý je v odkládačce,pak druhýho uklidíš a vemeš prvního,a doma je zase odvedeš po jednom do jejich kotců...ti samci se taky vůbec nemusí nikdy navolno setkat,a když já nevím vedeš na vodítku jednoho a druhý člen rodiny druhýho,tak se prostě musí ignorovat,prostě se nesmí dohadovat,tak se jako nevidí...a čuby to samý,prostě musí tam být ovladatelnost a ty zvířata se nesmí skutečně nenávidět,ono k tomu nenávidění prostě nedojde,když s nima umíš zacházet...nesmí se ta zvířata uvidět a začít nervit co zas bude.......

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:00
- Nahlásit

Ketrin
mě naše veteránka NO dneska 13 let zabila koupený štěně,protože prostě žárlila...jedna rychlá rána a bylo to.Posekala do xichtů všechny zvířata pod ní,kvůli blbinám,majetnickosti vůči třeba jídlu na stole,na lince,co vůbec nebylo jejich...jen si prostě umanula,že kdyby se někomu dávalo tak to bude jen ona...hlídala si koupený pytle s granulema...figurantský věci v tašce pod policí...nebo třeba jen kvůli tomu,že je nechtěla kolem sebe...
Takový zvíře je ve vyšším věku solitér a když to nebude člověk respektovat,ono ho to krvavě naučí....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:12
- Nahlásit

Sali
Nojo. To je docela drsný. U nás tohle probíhá jen v náznacích - sem tam ohrnuté pysky, chňapnutí do prázdna. Např. u vánočního cukroví na nízkém stolku se tvářila jakože: Když ani JÁÁÁ to nesmím sežrat, tak mladej (tehdy 9 měs.) se na to nesmí ani PODÍVAT !!!

gabifi
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:29
- Nahlásit

Je fajn si o vztazích v domácí smečce otevřeně popovídat. Naši psi se zatím snesou velmi dobře. Jenomže mně se to mluví, když pracuji doma a můžu dozorovat celý den. Pro jistotu je ale hned ráno uštvu. Mé pracovní výkony jsou pak o něco horší, ale co by člověk pro smečku neudělal. Je mi jasné, že s věkem se to může změnit k horšímu, a proto radši sonduji předem.

Muko
Člen
# Zasláno: 25 Srp 2005 18:52
- Nahlásit

Děkuju všem za názory.
Oni se ty naše fenky normálně snáší. Nedá se říct, že by se nenáviděli.Když se poperou a dostanou košíky, jde jedna druhou olízat jako by se nic nestalo.A když jsou spolu ,ale maj košíky,
protože nechceme ryskovat ,tak se honěj,olizujou Lítaj spolu k plotu a ani na sebe nezavrčí.Po té první sériji rvaček nosily nějaký čas košíky,a když jsme jim je sundali byl pul roku klid .
Tak jsme si mysleli že si to vyjasnily. No a pak se zas kvuli nějaké blbině dosebe zas pustily.
Problémem zůstává jak je spolehlivě odtrhnout když se to stane.
Skoušeli jsme vodu ale ta nepomohla .

Anonymní
# Zasláno: 29 Srp 2005 07:34
- Nahlásit

niky
# Zasláno: 1 Zář 2005 13:32
- Nahlásit

Ahoj muko ,dej vedet jak dopadnes mam stejny problem ,dve feny no,6let,jsou schopny se pozabijet.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání