| Autor |
Zpráva |
niniel
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2005 11:28 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit
Mam flat coated retrivra, je mu rok a pul a uz se u nej zacinaji projevovat prvky dominance. Zatim se jeste s zadnym psem nepopral, vzdy jsem ho odvolala. Chapu, ze v urcite mire je to vrozene, ale rada bych vedela, jestli s tim jde neco delat? Socializovany je bezvadne, na voditku temer nechodi, s mensimi psy vychazi take skvele. Vyrustal se psem stejne rasy, ktery dominantni je a toho uznava i nadale, ani to nezkousi zmenit. Mam zasahovat, kdyz se venku zacne projevovat? Co mam delat, aby muj pes byl submisivnejsi? Diky za radu.
|
jana33
|
# Zasláno: 11 Srp 2005 11:36
- Nahlásit
niniel
možná by to chtělo napsat, čemu říkáš "projevovat prvky dominance" a jak to venku zkouší. Takhle obecně je těžko radit
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2005 12:08 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit
Dava hlavu nad hrbet druheho psa, chodi dokolecka, najezi se, obcas vrci nebo se snazi psa polozit na zem. Hlavne to pak nakonec delaji oba stejne a to uz ho radsi odvolavam.
|
jana33
|
# Zasláno: 11 Srp 2005 13:27
- Nahlásit
Niniel já si myslím, že tohle chování je normální, to je vidět i na tom,že uznává doma nadřazeného psa. Nechala bych to na něm, většinou se to obejde bez rvačky, pokud jsou oba psi dobře socializovaní a ví jak se chovat, tak to většinou skončí u demonstrace síly typu vrčení, strnulé obcházení atd. Mám labradora a je přesně to samé, je poměrně dominantní, ale nikdy se nezačne rvát jako první, dělá divadlo, ale to je vše. Buď druhý pes odvrátí pohled nebo pokud si myslí,že je stejně silný to skončí mohutným vrčením a zahrabáváním. Jedině když druhý pes udělá nějakou provokaci typu packa nebo tlama na hřbet, tak se ožene. Samozřejmě vždycky u psa zůstaň, abys měla situaci pod kontrolou. Jediné co v žádném případě netoleruji je naskakování na druhého psa, i když o to se Sam pokouší spíš u submisivních psů, není sebevrah, takže tohle prosazování by u stejně silných psů nikdy nezkusil.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2005 14:51 - Změnil/a: Bora
- Nahlásit
Souhlas s Janou33. Mám ovčouna 2,5 roku, chování vůči psům samcům je víceméně podobné. Je aportér, takže ve většině případů nemám problém ho odvolat, pokud si kontakt s jiným psem nepřeji. Když už ale k setkání dojde, pak to doprovází všechny zmíněné prvky - napjaté tělo, chození po špičkách vztyčený ocas (občas jím mírně vrtí ale neznamená to přátelství), přímý pohled do očí druhého psa nebo mírně odvrácená hlava, pokud se druhý pes chová stejně. Zježený hřbet a hříva na krku, občas vrčení. Jednoznačně jde o snahu vzbudit u druhého psa dojem, že ON je ten, kdo tu má hlavní slovo. Někdy mu to vyjde a psa zastraší, jindy ne. Já zůstávám v blízkosti jako pozorovatel a hodně záleží na chování druhého psa. Pokud se chová víceméně klidně, jen dominuje (stejně jako ten můj) pak stojím a nezasahuji, má zkušenost je taková, že se obvykle zase po špičkách rozejdou. Z této dominující polohy psa neodvolávám Ke mně! Jednou se mi totiž povedlo, že jsem psa odvolala a druhý pes ho v okamžiku otočení zády skoro napadl. Takže když už odvolání tak dojdu ke psu a nechám ho docouvat k noze.
Můj pes má zakázáno spor začít, pokud by to zkusil, bude mít problém se mnou - odlovím, seřvu, pokud je to hodně zlé pak ho položím na zem a zakleknu, ale to už se mi opravdu hodně dlouho nestalo. Pokud by na něj viditělně útočil jiný pes, pak Dastyho hlasem upozorním, že si nepřeji, aby se rval (většinou povel zůstaň Ne, Nesmíš!) a když to stihnu pak se pokusím dostat mezi svého a útočícího psa, na kterého hezky od plic zařvu něco v tom smyslu jako "koukej vypadnout, zmetku jeden!" a pokusím se ho zahnat nebo alespoň znejistět. Většinou jde o psy, které z okolí znám a tohle na ně celkem funguje, takže když vidí, že proti nim místo psa jde člověk, tak se vrátí nebo alespon přibrzdí a k mému psu dojdou pomalu pokud vůbec dojdou. Můj pes tak má jasno, že o tyhle situace se starám já, a on je řešit nemusí a nebude, protože já mu to nedovolím. tím si i já upevňuji svou pozici vůdce smečky.
Je fakt, že i praxe občas vypadá trochu jinak, ale spíš vyjímečně. V 90% můj pes zůstane na povel u mne a cizího psa si nevšimne. Pokud jsem nepozorná a stihl by k nám doběhnout cizí pes a přímo zaútočil by (nikoli jen dominoval), pak svého psa samozřejmě budu bránit všemi prostředky, ale ještě se mi to nestalo. Hodně u toho záleží na vaší psychice, aby jste tyhle případy braly jako normální věci a ne nic vyjímečného. Hlavně hlasem nedávat psu najevo nervozitu z možné kolize. Mně se celkem osvědčil otrávený tón hlasu s výrazem: Takovej cizí trouba tě fakt zajímá? Dej mu pokoj, ten za to nestojí ! Chvíli mi trvalo, než jsem to natrénovala, ale jde to, jen to chce na sobě zapracovat! Co bychom ale pro své miláčky neudělali, že???
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2005 15:49
- Nahlásit
Když už ale k setkání dojde, pak to doprovází všechny zmíněné prvky - napjaté tělo, chození po špičkách vztyčený ocas
Tak tohle se u mýho drahouška děje taky, jen si myslím, že se spíš obává útoku toho druhýho psa a je ostražitej. Vždycky, když ho přivolám, je na něm vidět, jak se mu ulevilo a nemusí tohle řešit.
Navíc tenhle případ nastává právě když se ti psi do sebe pustit nechtěj. Když mýho psa napadl cizí, tak to vůbec nebylo o nějakém obcházení. Prostě najednou vyběhnul NO a vrhnul se na mýho, já ho měla na vodítku, tak když chtěl utéct, nepovedlo se to. Musel se bránit a cizí pes dostal za vyučenou - Gary ho čapnul za ucho a nepustil asi 5 minut. Doufám, že se z toho ten pes poučil, naštěstí páníček byl soudnej a sám říkal, že si to ten jeho zasloužil.
Jinak si myslím, že můj pes není dominantní, až donedávna si nechal všechno líbit do tý doby, než ho poprvé napadl pes, je teď obezřetnější a nehodlá si už asi nic nechat líbit. Ale je fakt, že se pořád ještě vyvíjí - budou mu dva roky.
|
haha
|
# Zasláno: 12 Srp 2005 22:40
- Nahlásit
niniel
všichni moji psi se při setkání s jiným psem takto chovají , jde o způsob komunikace mezi nimi, buďto se bez zájmu rozejdou , nebo si začnou hrát, a nebo se do sebe pustěj, ve většině případů se ale rozejdou každý po svém.Průser má akorát ten pes kterej si dovolí Dagovi položit tlapu na záda, to je potom zle.ale myslím že nemusíš mít obavy z toho že je pes dominantní , krom toho asi to nijak nejde ovlivnit, důležité je aby poslechl na přivolání.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 10:43
- Nahlásit
Dekuji za informace, asi jsem se prehnane bala.
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 15:37
- Nahlásit
Bora
ahojky, moc hezky napsaný a popsaný
Jak se vůbec vy dva máte co pořád děláte? Přijedeš někdy do toho Prokopáku?
|
jeseter
|
# Zasláno: 9 Zář 2005 15:18
- Nahlásit
dobry den mam stene amstafa-2,5mesicu.muj problem je vtom ze vyskakuje na hrbet kazdemu psovi co potka.co byste mi mohli poradit?predem dekuji za odpoved.
|
haha
|
# Zasláno: 9 Zář 2005 20:54
- Nahlásit
jestli je mu teprve 2,5 měsíce tak nic je malej a chce si prostě hrát
|
sara03
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 12:55
- Nahlásit
Ahojky.
Hlavně dávej pozor,aby to byl vždy pes,který má štěnďata rád.Potkat nějakého protivu by bylo špatné,ale když se to těm hodným hafům nebude líbit,ozvou se.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 17:39
- Nahlásit
Ghianika
ahoj Ghi! Nějak jsem zaspala dobu a tvůj vzkaz jsem si přečetla až teď. My s Dastym se máme prima, nic pořádně neděláme a chodíme jen na prochajdy. Včera jsem byla u Rudy Desenského na Ovčárech fotit pejsky. Moc jsme si to s Dastym užili, já jsem kromě focení promazlila den s pejsky a moc se mi tam líbilo!
Do prokopáku bych se na vás přišla podívat, jen napiš, kdy tam chodíte.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 21:41
- Nahlásit
Já mam taky obdobný problem, mam psa 2 roky a 2 mesice, 27 kg,. Na kazdeho stejne velkeho psa, ci vetsiho vrci, nezacne sam utocit, ale nekolikrat se mi stalo, ze tim vrcenim vyvolal rvacku, druhy pes si zacal. Myslim, ze jiz predem hrozi, aby se ten druhy pes k nemu nepriblizoval, ale holt nekdy tu rvacku vyvola. Napadl ho jednou vlcak¨zezadu a necekane, a pak se vetsinou stava ze ma konflikty s chlupatyma ¨psama a tmavyma , tak mam pocit ze ma z takovych psu strach, a ja nevim jak se mam zachovat, okrikuji ho, chvili prestane ale jen na chvilku a pak zase zacne, boji se z takove situace odejit prvni aby ho ten druhy pes nenapadl, poradte mi jak se chovat, jak ho okriknout, jaky povel atd. Bydlim na sidlisti, je tu mnoho psu, a nechci skoncit tim, abych sveho psa musela vodit na voditku s kosikem , diky Markéta
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2005 05:43
- Nahlásit
Anonymní
...nechci skoncit tim, abych sveho psa musela vodit na voditku s kosikem...
Obávám se, že to prozatím bez vodítka a košíku nepůjde. Ostatní psi nemohou za to, že je tvůj pes provokuje hrozbou, i když je založena na strachu. Je to nejčastější téma diskusí v mém fóru a rozepisoval bych sem návody dlouho, proto ti to usnadním a vypíši několik základních témat, kde se dočteš o způsobu nápravy:
první, druhé a třetí téma. Je jich mnohem víc, ale kdo hledá, najde.
Pokud bys tam snad něco nenašla, zeptej se konkrétně.
|