| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 11:59
- Nahlásit
Vzhledem k zájmu o toto téma jsme jej dala zvlášť a doufám, že zájem potrvá .
Byla bych ráda, kdybychom zde rozebrali různé metody (a metodiky) výcviku a získali větší přehled v tom, co se patří a co ne. A hlavně proč.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:11
- Nahlásit
Tak já začnu mluvit k Nikitě - vždyt jsem říkala, že to pozorování zkušenějších je skvělá škola, to je jednoznačné a instruktoři u nás k tomu i vyloženě nováčky nabádají. V tomhle se přeci shodnem, tak proč to opakovat. Já jen poukázala na to, že někde se instruktoři střídají a to není z mého hlediska ideální.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:15
- Nahlásit
někde se instruktoři střídají
Také si to myslím a jistě to správné není. Navíc ale: něco jiného je to pozorovat a pak dělat sám .
Mě by zajímalo něco k té silnici: Dejme tomu, že cvičím psa někde u moc nepoužívané silnice, aby na ní nešel a pes to zkusím. Když řeknu "nesmíš" a on se zastaví, protože zareaguje na můj změněný hlas, tak ho mám pochválit? A pochopí vůbec za co? Nebo jak konkrétně tohle učit?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:26
- Nahlásit
Terri
Chces to ucit stene nebo dospelyho psa pokazdy se to dela trochu jinak.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:31
- Nahlásit
A na Sali se nezlobte ona trochu inpusivni, ale nemysli to zle, jen oba mame dost zkusenosti s napravou psu jez lidi z v lepsim pripade z neznalosti zparsili tak ze se psa museli zbavit nekolik takovejch psu sme pak meli doma nez se je povedlo srovnat a najit pro ne novy psovody pri nasem vytizeni uz na t opravdu nemame cas tak se snazime pomoct par lidem na ktery stacime a od ostatnich se vedomne distacujem fakt uz to nezvladame.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:32
- Nahlásit
poslední věc k p. Dostálovi: mujpes.cz - diskuse: cvičák v Liberci....a pak si vyberte
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:47
- Nahlásit
Tchor
Pes má rok a půl, skoro ke dvoum. Je to puberťák každým coulem. Ale hodně učenlivý a trpělivý.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 12:53
- Nahlásit
nefer
někde se instruktoři střídají a to není z mého hlediska ideální
Ideální to není. Občas je v průběhu nácviku potřeba změnit metodiku, když ta načatá k ničemu nevede, ale nesmí se to dělat moc často. Ideální je zvolit způsob, který psovi sedne a psovod ho zvládne. To druhé je moc důležitá věc, která se často opomíjí. Ne každý člověk je schopen správně provádět každou metodu. Někdo je prostě příliš pomalý nebo zas příliš impulsivní. "Psovod a pes jedno tělo jest" - podle toho musí být celý výcvik vedený.
Ono s instruktory je to těžké. Pokud někdo umí a aktivně sám cvičí se svým psem, je pak natolik vytížen, že zbývá hrozně málo času věnovat se ostatním. Pak bohužel často dochází k tomu, že kdo umí, hledí si svého a kdo neumí, tak radí...
A další věc, kterou jsem poznala na vlastní kůži: Na cvičák přichází řada nováčků s různou mírou vstupních znalostí. Instruktor si je bere extra, věnuje jim spoustu svého času (svého psa má zavřeného), dotyčný dvakrát přijde, pak měsíc ne, doma na to evidentně kašle, pak se zas párkrát objeví - a hotovo. Z nových členů jich zůstane pár procent, které to "chytne". Pak si člověk spočítá, jak naložit s vlastním vzácným časem, aby to mělo efekt...
Něco jiného je člověk, co se aktivně zajímá, kouká jak cvičí ostatní, ptá se atd., s takovým je radost pracovat!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:07
- Nahlásit
tak to jsem byla já, ale bohužel jsem měla tu smůlu, že jsem nejvíc zaujala instruktorku, které doted nemohu přijít na jméno. A ještě dlouho jsem po jejích zákrocích dávala dohromady pošramocenou důvěru. Jak víš mám RR a ti jsou na tohle extra citliví. To byl jeden z důvodů, proč jsem na cvičák přestala chodit a dělala si vše sama. Do toho mi čubina ještě onemocněla, takže už stejně o nějakém vyším výcviku nemohla být ani řeč.
Mě třeba vadilo, že si mě na začátku nikdo nevšímal a hodně mě to odrazovalo, ale díky kámošce jsem to pár měsíců přežila a smířila se s tím, že se prostě musím "vnucovat". Ale dopadlo to tak, jak to dopadlo.
No ale ted jsem se dozvěděla, že dotyčná už si svá fidlátka zbalila, takže se v klidu vrátím se těnětem
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:22
- Nahlásit
nefer: Já když jsem začínala, tak jsem si myslela, že když někdo radí jakožto instruktor jiným, tak že tomu výborně rozumí a má vždycky pravdu, jinak by neradil, kdyby tomu nerozuměl.....
Byla jsem velmi naivní...
Dneska se řídím víc citem a chci vidět, jak "to šlape" tomu rádci!
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:22
- Nahlásit
Terri
Zkusim popsat jak jsem to ucil ja.
Nejdriv jsem nauci psa ze nesmi slezt z chodniku na ulici kdyz se jde po chodniku, pes docela rychle pochopi vyznam obrubniku. Po te jsem ja chodil z chodniku do ulice a pes musel zustat stale na chodniku. pozdeji uz jsem treba se i po druhem chodniku na druhe strane.( samozrejme veskery nacvik musi probihat v ulici kde neni temer nejezdi auta a je prehledna aby bylo pripadne auto na dalku videt)
po te jsem toto prevedl na prechazeni kdy pes nesmi vkrocit do ulice dokud nedostane povel (obcas je potreba se podivat za auta apod)
no a na konec jsem to upevnil s tim mickem.
Je ale potreba tenhle cvik upevnovat porad a nespolehnout se na nej. A pes proste nikdy nesmi vlezt do ulice bez povelu a psovod to nechal.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:32
- Nahlásit
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:33
- Nahlásit
Jejda, já jen zkoušela, co to fórum umí!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:37
- Nahlásit
no téééda
Nikito, já už si taky vybírám. Ale znám lidi, kteří právě proto na cvičák přestali chodit, ačkoliv by jim to neuškodilo
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 13:50
- Nahlásit
je tu někdo, kodo by pokecal o Maliňákách
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:52
- Nahlásit
nefer
V každé skupině lidí narazíš na ty dobré a na blbce. To by člověk nemohl vystrčit nos ze dveří. Jde o to si vybírat. Nemůže za to "cvičák" obecně, je potřeba to rozlišovat.
Já si vybírám i z lidí, kteří mají se psy opravdu dobré výsledky. Ne každou cenu jsem ochotná zaplatit za to, abych se některým z nich přiblížila. Jsou věci, na které já prostě nemám žaludek, to radši chodit se psem "jenom" na procházky.
Ona naštěstí vždycky existuje nějaká ta zlatá střední cesta
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 13:55
- Nahlásit
Mohli bychom potrénovat po netu. Co vy na to?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 13:59
- Nahlásit
ježek
A co chces trenovat? Malina rozhodne neni pes vhodni aby se sni radilo po netu je to trochu moc specificke pracovni plemeno. Mam doma dve kazdou uplne jinou povahove.
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 13:59
- Nahlásit
Jsem upoután na lůžko tak mi te výcvik chybí
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:00
- Nahlásit
A co cvicis normalne?
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:00
- Nahlásit
Já mám jednoho lišáka. je sním sranda. Je pracovitej, ale pořád štěká a budí mne i sousedy.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:02
- Nahlásit
To ho chce pri vyciku utahat tak ze domu bude chodit jenom spat.
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:02
- Nahlásit
Cvičím vše co se dá. IPO i TART. Baví mě vše
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:04
- Nahlásit
to nje dost narocna kombinace Ja se pokusim taky o neco takoveho. Narodak s presnosti IPO a rozmanitosti TARTu ale docela je to problem.
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:04
- Nahlásit
Ale on utahá mě. Je to temperament. Pak mám velkou žízeň a musím zajít na pivko
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:07
- Nahlásit
Ještě mám ovčouna chlupáče. Je super kousáč, línej na stopách. Musím ho pořád popohánět. A stím sloužím u policie. A co děláš ty?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:10
- Nahlásit
No zivim se stavebni elekrikarinou a vycvi viz nase stranky www.pesani.cz
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:10
- Nahlásit
Líbí se ti víc malina, nebo NO
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:13
- Nahlásit
Ja vybiram podle povah mame doma jak NO tak maliny a jeste k tomu dobrmany. Mlada malina (Bora Jirka) je asi nejlepsi zvire co se mi dostne kdy do ruky (o: Fram Malidaj m: Alma Bovea)
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:14
- Nahlásit
nějak mi ten net hapruje
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:17
- Nahlásit
Jo, tak tak ti fandím. Fram byl super pes. Já mám pejska od Laciny po Dardovi. Je dobrej, ale trochu plašan
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:17
- Nahlásit
proč si nezaložíte forum o malinákách???
Nikita
To máme stejný názor.
Kdyby mi fenka neonemocněla, po čase bych se na cvičák klidně vrátila a tu důru bych prostě ignorovala. Nejdřív jsme se ale museli dát do hromady a vrátit si sebevědomí. Ona v tom prostředí totiž nebyla schopná ani vzpřímené chůze, jakmile jsem se přiblížila na 5m ke kotcům. A okolo nich jsem prostě procházet musela, to jinak nešlo.
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:20
- Nahlásit
No tak se dej do řeči s náma. Bude sranda
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:24
- Nahlásit
Tak co Nikito. Dáme se do toho?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:25
- Nahlásit
Malináka znám jenom z obrázků a jednoho osobně (ale hodně z povzdálí), takže k tomu nemám co říct.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:26
- Nahlásit
nefer
Jo jo, moje první fena taky dost odnesla některé metody a moji neznalost... S druhou už jsem byla o něco chytřejší, bohužel ne o dost. No s oběma jsem nakonec celkem slušně pocvičila v rámci možností, nějak se z toho oklepaly
Ono když Ti někdo neustále připomíná "pořiď si pořádného psa" (rozuměj NO), tak to člověka naštve. A nejlepší je porazit chytráka s jeho NO s tím, co mám doma já, to se pak naštvou!
Jinak aby to nevyznělo špatně, tak NO je nejpoužívanější služební plemeno, vůbec nic proti nim nemám, naopak, jen každý chce mít doma něco jiného
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:29
- Nahlásit
ježek
Po Dardovi od Laciny? To je z "H" vrhu po Evitě Laroja (Carlo Malidaj x Junon le Bosseur)? Narozen 17.11.2003?
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:30
- Nahlásit
Každému se líbí jiné plemeno. A já fandím všem, kteří poctivě maj a je jedno jesli to je voříšek, nebo komisař Rex
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:31
- Nahlásit
jo. přesně tak. Ty to znáš?
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:32
- Nahlásit
Promiň, ale odkud jsi?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:32
- Nahlásit
ježek
Každému se líbí jiné plemeno. A já fandím všem, kteří poctivě maj
Přesně tak!
Trošičku znám Mně se maliny moc líbí, fandím jim!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:34
- Nahlásit
U nás taky cvičí paní s kníračema a má obdiv všech i majitelů služebních NO. K té jsem si chodila pro rady nejraději a kolikrát mě vrátila zpátky na zem. Byla jsem neštastná z toho, že mi čubina nechodí správně u nohy ve skupině psů. Pořád se otáčela, vyzívala ostatní ke hře apod. "nejmenovanou" jsem za to byla dost buzerována - nedokázala pochopit, že takhle jednoduchou věc nedokážu. Paní od kníračů to jen z úsměvem okomentovala: a co bys po ní v 8 měsících chtěla? Je prdlá jako každý RR a s věkem se to spravý, když je jinak v pohodě....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:36
- Nahlásit
Nikito, jak jsi tam dala ten obrázek? Chci vás ohromit mým zrzavcem a nejde mi to.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:40
- Nahlásit
Jdeme pocvičit,dorazila jsem mimořádně brzo z práce,tlustá líná malina Meruna i štíhlá mrštná malina Borina se již natřásají.....
a moje pinzetice Kiruna i Mia už tančí tanec svatýho Víta...
Koušu si na svýho chlapa,je to sportovní hra,čuby se od něj nechají hecovat i usměrňovat do pravidel hry.Zatím s žádnou nedělám tzv.srdíčkové kousání,takže můžu trénovat na svého,nemusím budit zlobu a konfrontaci na cizího,na to mají mladý čas...
Revíry dělám dneska napřímo v přírodním terénu,s "tancem" figuranta,hecováním psa a kousnutí za odměnu.
Ovladatelnost nějak neprožívám,protože koušu v relativním klidu a v pohodě je ukočíruju milým hlasem a couračkou.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:41
- Nahlásit
Terri
Předběhla jsem moderátora!!!
Nad tím okénkem, kde píšu zprávu, jsou ikonky, tak je to ta čtvrtá zleva. Ťukni na ni a mezi ty hranaté závorky vlož odkaz na obrázek (musí být na webu, z PC to asi nejde).
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:41
- Nahlásit
Tak ho rychle hod do placu ať se mrknem na lišáka
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:46
- Nahlásit
Myslím, že pro maliňáky je to správnej vycvik. Musí je to bavit. Žádnej dril, jako u NO. Měl jsem před časem čubu a tu tu jsem dřel od malička a nebylo to dobře. Chvátat s maliňákem nemá cenu
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 14:49
- Nahlásit
Sali, ty jsi fakt patolog?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:53 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Nikita
chyba je na straně vašeho přijímače...
Jsem to zkoušela , dokonce jsem tam dala i "left", aby se to hezky zarovnalo, ale zobrazil se mi text, ne obrázek. Z PC to nejde určitě.
Zkusím znovu: hele:
[img]http//irt.euweb.cz/gal_g/d1.html[/img]
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 14:59
- Nahlásit
Terri
Musíš vkládat obrázek, ne stránku.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 15:36
- Nahlásit
Díky - to je Arnold.
PS: mám po Silvestru asi značně odtučněnou šedou kůru, můžeš mi napsat ten odkaz?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 15:45
- Nahlásit
Terri, a co štěně?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 15:47
- Nahlásit
Terri
Mezi ty hranaté závorky napíšeš odkaz na obrázek, tedy http://irt.euweb.cz/gal_g/1.jpg (Ty jsi dávala odkaz na stránku s koncovkou .html)
Mimochodem sympaťák pes
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 16:28
- Nahlásit
ježek
to víš že jo,jsem primářka patologického oddělení v Rakovníku a na část úvazku dělám i v soukromé bioptické stanici v Chomutově... asi proto jsem takový cynik....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 16:30
- Nahlásit
Chvátat s maliňákem nemá cenu
Naprosto souhlasím,a to i s tím high-driven cvokem,oni totiž klamou duší i tělem a chtějí víc,než unesou...
a krom toho,bez pořádných zažitých základů se stejně nikam nedostaneš,stavíš pak na písku a výkon lítá .
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 16:33
- Nahlásit
Nikita
ÓOO já smekám, tož to by mě nenapadlo, blboňa, ani před Silvestrem, dobrovolně skládám moderátorskou funkci ve Tvůj prospěch
sympaťák pes
Má fúsky, co?
Nefer
Teď jsme byli na horách a já furt přemýšlela, jak by se mnou Berňák po těch cestách necestách chodil. Taky jsem si pořádně pohrála s Novofundlí fenou - ročním štěňětem a když jsem viděla, jak s gustem vlétla do kaluže a co to udělalo s jejíma chlupama...
Manžel viděl můj smutný pohled a zaregistroval, že se jedná o typický psí a řekl mi: "Neboj, i toho pejska domluvíme".A s narážkou na Berní váhu /jinak se mu líbí/ doplnil drobnou poznámku, "bude doma, že?" Opět jsem mu zopakovala své kníračí pochyby.
Po pár hodinách si na to vzpomněl a zase říkal "Neboj, i toho Knírače domluvíme.."
a ptal se na VK kolik váží chlap a ženská.
Tak prostě to na té únorové výstavě rozhodnem!!!
Všem už jsem řekla, že pes je na prázdniny zamluven (domluven), ovšem ještě nevím jakou rasu
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 16:38
- Nahlásit
Zkusim popsat jak jsem to ucil ja.
TCHOR
Díky, budu zkoušet.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 16:40 - Změnil/a: Sendy
- Nahlásit
Zkouška, zda to funguje
Jo, jo, funguje
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 18:57
- Nahlásit
Tak to jsi dobrá. A jště jsi se dala na maliňáky. Klobouk dolů
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 18:58
- Nahlásit
sali, jsi na netu?
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:00
- Nahlásit
Tak až budeš mít chvilku tak mi ještě něco napiš o maliňákách
Sali
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 19:07
- Nahlásit
ježek
Jsem na netu,akorát u toho večeřím a kecám s partou výcvikářů na Hofylandu...
Co chceš vědět o malinách?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 19:12
- Nahlásit
Hele lidičky, založte téma o maliňácích, já se pak musím probírat hordou příspěvků, které třeba nechci číst, jen abych našla odpovědi na původní téma. OK?
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:12
- Nahlásit
tak dobrou chuť. Doufám, že máš něco dobrého.Sali
|
ježek
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:16
- Nahlásit
Sali
Nemáš nějaký kontakt na Slovenské chovatele maliňáku? Dík.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 19:20
- Nahlásit
ad moderátor-OK,sorry,uniko mi,že to tady není dělaný na on-line pokec....jinak maliny já jen cvičím,během pár vět bychom byli ve výcviku zpátky
je založeno spešl forum pro maliny a jejich výcvik.
|
K.ate
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:35
- Nahlásit
Mohl by mi prosim někdo poradit, jak správně na aport? Moje psice moc "aportovací" není, je spiš žravá, nějak se mi nedaří v ní zájem o aport probudit. Když někdo přijde domů, tak na přivítanou sice nosí, co jí padne do tlamy, ale jinak ji míček nebo cokoli jinýho zajímá jen dokud se to hejbe, pak de od toho pryč...
Zkoušela jsem i míček na provázku a napřed ji na něj nějak "nabudit" ale ji víc zajímá ten provázek než ten míček na konci. Už se o to pokouším docela dost dlouho, ale tohle nám pořád nějak nejde...
Bavila jsem se na cvičáku s pánem, kterýmu krásně aportoval malej knírač a ten mi říkal, že ji mám donutit, aby mi to, co chci přinesla, jenže já bych chtěla, aby ji to přinášení bavilo, ne aby to dělala jen prtotože musí, možná to není správnej přístup, ale já nechci aport na zkoušky, ale jen tak pro zábavu...
Předem dík za odpovědi
|
K.ate
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:36
- Nahlásit
|
K.ate
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:37
- Nahlásit
Taky sem to s tou fotkou musela vyzkoušet
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 19:47
- Nahlásit
K.ate
Na forü pousteni aportu jsem popisoval metodiku kterou pouzivam koukni tam a pokud ti nebude neco jasne rad doplnim, ale at to nemusim psat znova.
|
K.ate
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:48
- Nahlásit
Tchor
Díky, bohužel jsem myslela rychlejc, než sem psala, du to pročíst ještě jednou pořádně
|
K.ate
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:53
- Nahlásit
Tchor
"Kámen úrazu" u nás je v tom, že psice po tom míčku, co má na šňurce, tak nejde vůbec, protože ji nezajímá míček, ale ta šňůrka, přitom nemám pocit, že by na ni ten míček byl velkej, že by ho nechtěla kvuli tomu...
Doma když něco nosí, jak jsem psala, když někdo přijde, tak s tím chodí bez překusu třeba 5 nebo 10 minut, dokud jí někdo neřekne ať to pustí, ale jak se snažím o aport, tak to najednou zapomene...
Přemýšlela jsem o tom, jestli při tom nošení doma jí nějak neupevnit povely "vezmi" a "drž" a pak to použít i při zvedání aportu venku...
Už z ní jsem na nervy, protože se pokouším skoro půl roku ji aport naučit a pořád to nejde, ale třeba na ni moc spěchám, protože jsem byla zvyklá, že ostatní cviky zvládla během chvilky a za tejden už je zvládala bez problémů, když jsem neudělala já nějakou blbost... Jen ten aport...
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 19:56
- Nahlásit
Už jsem tuto zde slíbenou metodu Víťovi poslala, ale nevím zda ji bude zveřejňovat, ani, zda ji dostal. Neozval se mi.
Jestli chceš, dej mi mail a já Ti pošlu učení aportu přes žrádlo.
Měla jsem stejný problém a pomohlo to.
|
K.ate
|
# Zasláno: 4 Led 2005 19:59
- Nahlásit
Sendy
Mail je k.ate@centrum.cz, ráda si přečtu o jiné metodě než o těch, který jsem dosud slyšela... Uvidím, co bude psici nejvíc vyhovovat...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Led 2005 20:27
- Nahlásit
Už to běží.
Sendy
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2005 20:34
- Nahlásit
Anonymní
Díky moc, teď budu tady na diskuzi pod jmenem te svojí příšerky, protože se mi nedaří se přihlašovat na Kate (paměť je hold potvora).
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Led 2005 14:24
- Nahlásit
to Sendy
Mohla bych poprosit, Sendy, taky o tu metodu přes žrádlo. Děkuji předem: giopi@seznam.cz
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 20:39
- Nahlásit
Presouvame sem diskusi z fora "jak casto vencit" takze predchozi prubeh je tam.
Azoracek
vydrzet, ted je hlavni ze ma zajem, ze zacatku vubec netrvej na nejakym chozeni u nohy pes se musi naucit sledovat ruku s odmenou a za to sledovani ho musis odmenovat. az po te muzes kombinaci korekce voditkem a hejbanim ruky s odmenou postupne psa upresnovat, ale nejdriv musi spolehlive a s nadsenim sledovta ruhu s pamlskem. Takze trpelivost casem to bude lepsi.
Timhle zpusobem se delaji ty radostny chuze, kdyz to budes delat prez korekce budou ty chuze sice taky presny, ale utahany a bez jiskry ve psovi.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 21:05
- Nahlásit
K.ate
Kdyz nevidim jak se pes pri tom chova je velmi osemetny radit na dalku mohlo by se vic pokazit nez pomoct, zkus ve svem okoli najit nekoho kdo ti bude schopnej poradit se znalosti konkretniho psa. Takhle pres net lze radit jen obecne.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 21:11
- Nahlásit
Tchor
Mám na tebe nebo vás (?) jeden dotaz, kterej mě napadl v souvislosti s přispěvkem v diskuzi o loveckým výcviku. Zajimalo by mě, jestli se dá zkusit obrana i s malým psem. Konkrétně 38 cm v kohoutku, ten hafan co je na fotce trošku výš a skače přes překážku... I když bez aportu by to stejně asi nešlo... Jen mě to napadlo, jestli se to i s takhle malým psem dá zkusit...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 21:12
- Nahlásit
Tchor
Eimy jsem teď já (K.ate) No já právě ve svým okolí našla jen jednoho člověka, kterýmu pes aportuje sice hezky, ale on to učil donucovací metodou a to já u té zvojí nechci... DObrovolně se přiznávám, že na tohle sem moc měkká
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 21:26
- Nahlásit
nucenak se da udelat vzdicky na to je dost casu zatim bych zkusil psa nejak zaujmou tim aportem kdyz nechce micek zkusil bych cinku, ale je to jen strileni od boku opravdu to chce znat psa.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 21:29
- Nahlásit
Eimy
Ta obrana se samozrejme zkusit da, malej knirac neni vetsi a jaky to bejvali kousaci , ale pes by mel pred tim bej zvladatelnej. Dalsi vec je ze je potreba najit figuranta kterej nejnze to bude s malym psem umet, ale bude zaroven ochotnej to delat.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 21:59
- Nahlásit
Tchor
Jediný, co ji zajímá je piskaci kostička, z materiálu jako sou plyšáci a pak takovej ten uzel (dělá se tuším z bavlny), jenže někde jsem četla, že aport se jinak než nuceňák dělat nedá, že je to prostě práce a ne zábava, tak že se k tomu hračky nemaji vubec používat... :-/
k obraně...
Jen mě to tak napadlo, psice má ovladatelnost celkem slušnou bez vodítka, to ji mužu vodit všude, lidi ignoruje, takže celkem v pohodě, i když hodně lidí mi řikalo že suprově poslouchá atd, tak vim, že mezery (bohoužel hodně velký) jsou právě v ovladatelnosti s voditkem (proto ji na něm nevodim :biglol . Takže než se začnu shánět po někom, kdo by byl ochotnej to s náma zkusit, tak musím zapracovat hlavně na tomhle...
Jak to tady tak vypisuju tak si uvědomu že mám doma v podstatě taky nevychovanýho spratka, achjo... Mám co napravovat...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 22:05
- Nahlásit
Eimy
To stim nucenakem si mysli hodne vycvikaru, ono je to nejrychlejsi a co si budem povidat i nejspolehlivejsi metoda pro soucasny trend super presnych aportu, ale udelat se aport da i po dobrem postupnym uresnovanim hry az z toho vyleze pozadovany cvik. Snucenakem je jedna potiz , musi se umet a to tak ze hodne, jinak taky psa odnauci aportovat uplne.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2005 22:11
- Nahlásit
Tchor
Dík za upozornění, jsem teď docela ráda, že sem s tím nuceňákem nezačla... Měla sem strach, že by mi psice přestala kvuli tomu důvěřovat a riskovat se mi to moc nechtělo... vyzkouším to podobrým a když to nepujde, tak radši nic... Nechci, aby mi psice aportovala kvuli zkouškám, ale pro radost a pokud jí to pude tak občas i pro pobavení a to si myslim, že bych ji nucenákem ani nenaučila...
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 08:35
- Nahlásit
Eimy
někde jsem četla, že aport se jinak než nuceňák dělat nedá, že je to prostě práce a ne zábava, tak že se k tomu hračky nemaji vubec používat... :-/
Aport se samozřejmě dá udělat "klasicky", jen nuceňák bývá přesnější. Jinak aport je cvik jako každý jiný, je dobré ho dělat na činku a s ní učit požadované předvedení cviku. Ostatní hračky (balonky, uzly, pískadla, klacky apod.) ať si překusuje, hraje si s nimi - to psa nebudu buzerovat
Nechci, aby mi psice aportovala kvuli zkouškám, ale pro radost a pokud jí to pude tak občas i pro pobavení a to si myslim, že bych ji nucenákem ani nenaučila...
Naučila (pokud by se Ti to povedlo). Nuceňák nemusí být nutně na ostnáči s vyvěšováním psa. "Nuceňák" je o tom, že něco psa přinutím dělat, nikoliv o tom, že k tomu použiji drastické metody. To máš stejné jako s jinými cviky, sednout na povel ho taky přinutíš, když mu tlačíš na záď. Tady ho učíš držet a nekousat v hubě činku A nevím jak Tobě, ale mně si psi s radostí sedají, vrtí zbytkem ocasu. Nucený aport se dá udělat "veselý", je to dokonce žádoucí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 10:03
- Nahlásit
právě si říkám,jakou strašnou výhodu má malinušla Bobulka,když kdykoli schvátí ho huby cokoli,co může,a nosí to dlouhé minuty bez jediného překusu...s ní se aport dělá jen tak,že jí lonžuju na dlouhé šnůře a občas přivolám a polohuju a muchlám před sebou,na činku jí skoro ani nesahám,není to třeba,když s ní chci zabojovat,zabojuju,když chci vyplivnout,udělám klasickou pouštěčku z obran,a proměním činku za balon.....
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 10:36
- Nahlásit
Sali
Já to měla ještě lepčí - cokoliv uchváceného mi bylo okamžitě donášeno a strkáno do ruky
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 14:00
- Nahlásit
Tady se často zmíňuje slovo "nuceňáK". Vím, že existuje, ale na našem cvičáku ho nikdo nepoužívá....nikdy jsem ho ani jinde cvičit neviděla, jen jsem o něm slyšela. Ani já ho nikdy používat nebudu, jen by mně zajímalo, co to obnáší.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 14:39
- Nahlásit
Sendy
Dělá se to u psů, co nemají zájem o aport nebo třeba mají, ale hodně překusují činku.
V podstatě je pes donucen k provádění aportu bez překusů parfosem, nikoliv formou hry.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 15:48
- Nahlásit
Nikita
To vím, ale jak?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 15:56
- Nahlásit
Sendy
Promin, ale opravdu nebudu popisovat metodiku nucenaku na podobnem foru jako je tady.On se nucenak opravdu musi umet jinak se snim nadela mnohem vic skody nez uzitku a prez net se ho asi nenaucis. Pokud te to opravdu zajima prijed se podivat na cvicak kde cvici nekdo z ucastniku IPO mistraku a sleduj jak to delaj.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 16:02
- Nahlásit
Nikita
Já jsem svoji psici učila sedat tím, že sem ji dala granuli peřd čenich a ona si sama kvuli ní sedla Víceméně se to naučila sama, i na lehni jsem musela jít jinak než jí tlačit na lopatky, jak se taky hodněkrát doporučuje, stejně tak skákání přes překážky jsem ji učila bez vodítka, protože nějak ji přes překážku "přetahovat" nemělo cenu... Ona se naučí hodně ale musí na to přijít "sama" vždycky jí pomužu, aby jí to došlo, ale bez mýho přímýho nátlaku.Třeba je to špatně ale pro mě i pr ní je to nejlepší metoda...
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 16:10
- Nahlásit
Tchor
Já se ho naučit nechci, už jsem psala, že dle něj učit psa aport nebudu, je dost jiných způsobů, jak ho to naučit. Mně jen zajímá, jak se učí. Máš pravdu v tom, že asi toto fórum (ani jiné) není vhodné k popisování učení tohoto způsobu. Na mail bys mi to stručně popsal?
Nedávno jsem sledovala nácvik obrany na MR dobrmanů, a stačilo mi to, díky. Také mi stačí, když vidím "radostný" projev psa, když pes chodí u nohy s břichem u země
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 16:19
- Nahlásit
Sendy
Ve zkratce asi takhle:
- Posadím psa před sebe a na povel "drž" vložím činku do huby. Držím čelisti, aby nepřekusoval. Na povel "pusť" odeberu a pochvala.
- Další fáze: Pes drží, couvnu pár kroků, pes musí jít za mnou s činkou v hubě, po zastavení sednout. Zas odeberu.
- Začínám odhazovat aport kousek před sebe, postupně prodlužuji vzdálenost a dodělám vyběhnutí až na povel.
- Zrychlení, dodělání radostného předvedení.
Stačí takhle?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 16:33
- Nahlásit
takhle popsany to asi nikomu neublizí.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 17:40
- Nahlásit
To je asi ta lepší verze, díky. Radši to dál nebudu pitvat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 19:29
- Nahlásit
Sendy
Koho jsi viděla trénovat s dobrmanem?
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 20:10
- Nahlásit
Sali
Promiň, ale jména tu psát nebudu.
Stačilo mi vidět ten přístup "psovodů" ke psům a elektrika ..... no coment. Neříkám, že všichni, ale je jich dost.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 20:23
- Nahlásit
Sendy
no,já jich většinu znám osobně...a pár lidem bych s chutí spáchala bum ho do huby.
Jestli jsi viděla cvičit toho,koho mám nejradši,tak se ti nedivím....
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2005 20:40
- Nahlásit
Sali
jenže já nevím, koho máš nejradši
Nejsmutnější je, že "člověk" si takto své problémy vylévá na psech (vlastně nejen na nich, ale to by bylo jiné téma). Já, když to vidím, tak bych je nejradši připla místo toho psa a cvičila s nima jejich metodou...bohužel to nejde
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2005 08:35
- Nahlásit
Sendy
To je asi ta lepší verze, díky. Radši to dál nebudu pitvat.
To je ve zkratce obecný postup. Rozdíl pak bude v tom, jak silné negativní podněty kdo použije, ale to je u všeho, i u toho "lehni". Někdo to dělá přes pamlsek, někdo se s tím "nemaže".....
Já třeba musela udělat nuceňák u mladé feny, která se ke mně dostala v roce a půl a měla aporty tak zkažené, že to po dlouhém snažení se na šňůře prostě jinak nešlo. Ono to opravdu není o tom psa likvidovat (to jsem si ani nemohla dovolit, když jsem budovala přes půl roku kontakt).
Nejsmutnější je, že "člověk" si takto své problémy vylévá na psech
Jo jo, to je věčné téma..... Lepší nerozepisovat.....
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2005 21:46
- Nahlásit
zlatej pan ŘEpa
|
KARAMBA
|
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:38
- Nahlásit
|