Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Nepsí,prosba o radu co dělat.Zase se našla koťata.
Autor Zpráva
jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 16:22
- Nahlásit

Ahojky,do práce přinesla kolegině kočku se 4 koťaty,čerstvě narozenými.Našla jí cestou do práce na trávě.Zatím jsme jí daly do bedny na chodbu.Jedna paní,která u toho byla,tak jí dala mléko.Kočka má písek,záchodek,benu s polštářkem.Asi je ráda,že je v klidu.Kolegině jí koupily nějaké granule.Na písek nešla a měla průjem.Je nás na patře více provozoven,tak se o ně nějakou dobu můžeme postarat.Jenom nevím čím jí krmit,aby neměla průjem.Nemám s kočkama zkušenosti.Budeme se v péči o ně střídat.Pokud můžete někdo poradit jak máme postupovat budeme rádi.Tentokrát je to lepší,že je u koťat i máma.

ankaras
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:01
- Nahlásit

jitka HS
něco jsem našla o tom průjmu, ale nevím jestli to pomůže, kdyžtak na www.google.com určo něco bude

Asi každá kočka měla někdy průjem a většinou ne jen jednou. Průjem je rozšířený problém, protože má mnoho příčin. Může ho způsobit zkažená potrava, znečištění mouchami, příliš studená voda, infekce i jiné faktory.

Dlouhotrvající průjmy mohou dehydrovat organismus kočky, což může ohrozit její život. Průjmy mohou způsobit nedostatečné zásobování organismu. Malá koťata a starší kočky mohou průjmy velice oslabit. Nezřídka je ohrožen i život kočky.

Jak průmu předejít?

Jestliže kočka dojí, ihned odstraňte zbytky jídla z misky. Hlavně v létě se potrava rychle kazí. Chraňte misky před mouchami. Mouchy i jiný hmyz mohou přenášet choroboplodné zárodky a bakterie, které mohou způsobovat průjmy. Nedávejte kočce vlhké krmení přímo z lednice, studené krmení a příliš studená voda na pití může způsobit průjem. Nedávejte kočce kravské mléko. Kočky mívají z kravského mléka prudké průjmy. Průjmy mohou být způsobeny parazity, proto nezapomínejte na odčervení kočky.

Při průjmech, které trvají déle než jeden den, navštivte veterináře. Výkaly zpevníte dušeným kuřecím nebo krůtím masem.

Jaké léky na průjem?
Potentilla tormentilla D3 - uklidňuje zánět sliznice tenkého střeva. Tento lék se používá, když začíná světlehnědý průjem. Je možné, že kočka snědla rostlinu nebo trávu, která byla ošetřena postřikem.

Colchicum D6 - pomáhá při průjmech způsobených požitím jedovatých rostlin. Průjem má vodnatou konzistenci a šíří pronikavý zápach. Kočka kálí často v malém množství. Průjem narušuje i krevní oběh a zvíře vypadá ochable a unaveně.

Ipecacauanha D6 - pomáhá při průjmech se zvracením, který je způsobený otravami nebo infekcemi. Výkaly jsou žluté, vodnaté, napěněné a často i krvavé. Kočka kálí často v malém množství.

Carbo vegetabilis D6 - má uzdravovat kočky, které trpí prudkým průjmem doprovázeným silným nadýmáním. Ten je většinou způsoben plísněmi. Tělo nemocné kočky je ochablé a na pohmat studené. Nefunguje správně krevní oběh.

Vetatrum album D4 - je namístě při průjmech se zvracením, kdy postižené kočky často kolabují a mají ledově studené tělo. Tento dramatický stav může být vyvolán zkaženou potravou, nesnášenlivostí na krmení a infekcemi. Výkaly jsou zelenošedé a vodnaté. Kočka kálí téměř nepřetržitě.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:03
- Nahlásit

jitka HS
anebo to konzultuj u kočkařů
http://www.kocky-online.cz/forum/

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:07
- Nahlásit

jitka HS
Přidávám se k ankaras - hlavně jí nedávejte mléko! Bohužel, je to neuvěřitelně rozšířený zlozvyk, který se mezi lidmi drží a nepustí. Kravské mléko způsobuje průjem a průjem v tomhle vedru a při laktaci...
Dávala bych nějaké granule pro kojící + třeba kapsičky nebo konzervy, pokud to finance dovolí (je třeba kvalitnější, ne nějaké za 5 korun z tesca). Kočky moc vodu z misky nepijí, pokud by se vám zdálo, že žízní, zkuste vychladlý slabý neslaný vývar nebo kupte speciální mléko pro kočky (opět dražší záležitost).

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:12
- Nahlásit

jitka HS
K tomu průjmu - kočkám lze stejně jako psům podat Smectu nebo probiotickou pastu od veterináře. Kdyby průjem trval, dá se také stejně jako psům kočce dávat neslaná rozvařená rýže s vařeným kuřecím masem.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:16
- Nahlásit

corgi
S tím nedávat mléko určitě souhlasím. Jen s těma kapsičkama a konzervama fakt ne. Záleží teda co jsou kvalitnější kapsičky. Například Whiskas a podobné srač.y obsahují 4% masa stejně tak jako tesco kapsičky... Navíc i mé venkovní kočky, které jsou zvyklé na ledacos (krmí je tchýně), mají po tomhle průjmy a šílený prdy (kapsičky jim kupuje taky na přilepšenou ona).

Takže doporučuju nějaké lepší granule a zatím nic víc.

Své kočky krmím Acanou pro kočky a jsem velmi spokojená, tak můžu jen doporučit.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:22
- Nahlásit

pawLINka
průjmy a šílený prdy
Naši mají taky venkovní kočku, která po kapsičkách děsně prdí. Ale průjem nemá. Taky jí toho dávají jenom minimum, na suchý granule se totiž netváří nijak dobře, takže jí to trošku vylepší a je to.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:32
- Nahlásit

corgi
Tak právě z toho vyplývá, že to asi nebude to pravé ořechové. A už vůbec ne pro kóču, která má průjem a malý prcky...

Než nějaké náhražky, tak raději skutečné maso.

Jinak naše venkovní kočky obyčejné granule (jako nějaké z Kauflandu a podobně) taky nežerou, ale na Acanu přijdou potfory vždycky.

kaba
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 17:40
- Nahlásit

ahoj,
nečetla jsem všechny odpovědě, takže so omlouvám za případné opakování.
MLÉKO kočce a už vůbec ne malým NEDÁVAT. Samo o sobě způsobuje u koček průjmy, u koťat jsou průjmy velmi nebezpečné. Je-li nutné koťata dokrmovat(maminka je nekojí), tak buď speciálním kočičím mlékem - k dostání na veteríně např. od Royal Caninu, NEjsou to mlíčka od třeba wiskasu, které se prodávájí v chovatelských potřebách, nebo zředěným Tatra mlékem(to neslazené), poměr asi 1 díl vody/1-2 díly vody, nebo kozím mlékem. Za nejlepší granule pro kočku jsou považovány Royal Canin. Kočce dejte na průjem Smektu. Asi 1/4 pytlíčku zřeďte co nejmenším možným množstvím mléka a dejte jí to stříkačkou do tlamičky. Opakujte 2-3x denně.

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 19:05
- Nahlásit

Uz to tu bylo psane. Mleko rozhodne ne, prujem muze byt z toho. Ja bych vyzkousela nejdriv upravit stravu, pokud to bude zrat davejte ji kureci prsa s ryzi, nebo konzervy a granule i/d od hills, ale ty jsou na predpis. Jak psala kaba dobra je Smecta, zkuste ji zamichat do krmeni, kdyby to nechtela zkuste to strikackou, ja smectu redim cistou vodou a pak striknu do papulky, ale v tom krmeni je to jednodussi a toulave kocicky byvaji vetsinou hladove a zbastej krmeni i se smectou. Dobry je taky Probican. A HLAVNE AT MA PORAD PRISTUP K MISCE Z VODOU - prujem dehydratuje.
Kocka bude velmi pravdepodobne zacervena (zacerveni take zpusobuje prujmy) Chce to poradit se s vetem, kdy je mozne kojici kocku odcervit. Lepsi je pouzit pastu Banmith, nebo jine setrne odcervovadlo, ktere cervy jenom paralizuje a oni sami odchazi z tela. Pri masivnim zacerveni muze odcerveni nesetrnym pripravkem kocku i zabit. Cervy umrou a zacnou se v tele rozkladat a kocku otravi zevnitr.
Pricin prujmu muze byt hodne, ale to bych resila az pokud by neprestaval.

Je kocicka zavrena nekde vevnitr, nebo muze chodit ven? Jestli chodi ven tak se muze snadno stat, ze znovu zabrezne. Kocka muze zabreznout znovu nedlouho po porodu, takze nez odchova kotata je znovu brezi. Chtelo by to s vetem poresit kastraci.

Nechci rozpoutavat debatu o granulych, ale dle me jsou RC strasne predrazene vzhledem k tomu, ze hlavni surovinou u nich je obili. Daji se koupit granule levnejsi a mnohem kvalitnejsi z vyssim obsahem masa napr. Arden Grange, Leonardo, Firstmate, novou Acanu, atd... Pro kojici kocku bych rozhodne koupila variantu pro kotata. Potrebuje mnohem vic zivin. Granule musi mit kojici kocka k dispozici 24 hodin. Obcas ji muzete prilepsit konzervou, ale kvalitni masove konzervy jsou drahe cca 30kc - 80g(napr. Shiny cat, Porta 21, atd.). Mnohem lepsi je koupit ji kus masa - kureci, hovezi (premrazene muzete davat i syrove) nebo pokud krmite pejsky vetamixackym masem osvedcilo se hov. hrubomlete apod. je to mnohem levnejsi nez konzervy a je to opravdu maso (moje kocky to nezerou bo jsou rozmlsane, ale pro toulavku to bude mnamka).
Jak uz psala kaba, kotata muzete prikrmovat redenou Tatrou grand.

Az kotatka povyrostou mohu nabidnout inzerci na strankach Kocici nadeje, ale podminkou je kastrace maminy, aby se situace zase za par mesicu neopakovala.
http://www.kocicinadeje.estranky.cz/stranka/nabidk a-kocek-k-osvojeni-od-jinych-subjektu

jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 19:16
- Nahlásit

Ahojky,děkuji všem za rady.S tím mlékem jsem si to myslela.Máme tam jednu starší kolegini/76/ta měla kočku a dávala jí bílou kávu.To asi také né?Jsme na to čtyři,tak zítra koupím ve zverimexu nějaké ty lepší granule pro kojící feny a i to mléko.Co bude dál nevíme.Naše město se k opuštěným zvířatům bohužel chová macešsky.Máme v okolí nový útulek,ale jelikož je dražší ,než ten kam dávají nyní,tak s ním nechtějí podepsat smlouvu.Přitom platíme nemalé poplatky za psi.Kočička kojí a vypadá,že je to vzorná máma.Večer mám službu já,půjdu je zkontrolovat tak po 21 h.

kaba
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 19:21
- Nahlásit

Ještě dodám, že ve věku 3 týdnů by se měla odčervit i koťata spolu s maminkou. Opakovat po 3 týdnech(6, 9,12 týdnů věku koťat). Má-li kočka průjem, zvolte jen 1 typ krmení - jen granule, jen vařené jídlo, jen konzervy atd. Až se zažívání srovná, můžete to míchat. Hlavní složkou Royal Caninu rozhodně nejsou obiloviny. Všechny receptury obsahují okolo 40 procent masa. Tady je např. složení RC kitten

Dehydrované kuřecí maso, kuřecí tuk, dehydrované kuřecí bílkoviny L.I.P.*, rýže, kukuřice, sušená vaječná hmota, kuřecí játra, kvasnice, řepné řízky, rostlinná vláknina, rostlinný tuk, minerální látky, rybí tuk, frukto-oligosacharidy, stopové prvky, kvasnice (mannan-oligosacharidy), taurin, methionin, vitaminy, výtažek měsíčku lékařského (lutein).

A ačkoliv složení mnoha krmiv např. zmíněné Acany vypadá podobně, kočky na těchto krmivech rozhodně neprospívají stejně dobře jako na RC. Ale je to samozřejmě každého věc, čím svá zvířata krmí.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 19:26
- Nahlásit

lucYnka XIII
Ahojky,kočičku máme teprve ode dneška.Zatím bude zavřená na chodbě u záchoda je dost veliká.Mističku s granulemi a vodou má k dispozici.Zatím nemá ty lepší,ty koupím až zítra.Ven zatím chodit asi nebude.Jedině,že bych jí vodila na vodítku.Nedostala by se sama zpátky ke kotátkům.

kokrvnouzi
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 20:10
- Nahlásit

nečetla jsem celé, možná už někdo psal, ale hlavně ne mléko!!! Mléko bývá nejčastěji příčinou průjmů, lidé mají zažíté, že kočka a mléko patří k sobě. Ne, ne, ne! Rozhodně granule, čím lepší tím líp, ale mě se třeba průjem u naší míci skvěle srovnal po Acaně (mamka jí jednou koupila whiskas a to to lítalo i s krví, že jsme letěli na veterinu co s kočkou je, nakonec "jen" whiskas).

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 21:06
- Nahlásit

jitka HS
Ven zatím chodit asi nebude.Jedině,že bych jí vodila na vodítku.
Však ono jí to vadit nebude, že bude pořád vevnitř. Radši pár dní zavřená máma s děckama, než nějaká katastrofa a pak co s koťatama...

jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:08
- Nahlásit

Tak jsem je byla zkontrolovat.Kočka má ještě průjem,ale už byla na písku.Vylila jsem mléko a nechala jenom vodu a granule.Vyměnila jsem jí hadry v pelechu.Když jsem jí z něj vyndala i s koťaty/měla ho pokaděný/,tak se jí to nelíbilo.Mermomocí chtěla dovnitř,když jsem je tam všechny dala zpátky do čistého,tak se schoulila a vypadala spokojeně.Asi se bála,že jí chci vyhodit.Zakázala jsem kolegini,která přijde ráno první dávat jí mléko,tak snad poslechne.Zítra jí koupím nějaké lepší granule a i to mléko.Nemám ale představu kolik asi stojí kočičí Acana a kočičí mléko.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:15
- Nahlásit

corgi
No právě,to jsme tady řešili asi před dvěma roky.To jsem našla ve sklepě malé kotě/samozřejmě nikdo jiný to zoufalé mňoukání nezaslechl/kočka si někam vyšla a už se nedostala zpátky.Dům se zamyká vyhlížela jsem jí,ale nenašla.Kotě zůstalo samo.Naštěstí to dobře dopadlo,našla se kojící kočka,která se ho ujala.

kaba
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:21
- Nahlásit

Podle internetových obchodů 2,5 kg pytel Acany stojí asi 450 kč. V kamenných obchodech to bude o něco víc. To mléko pro koťata kupovat nemusíte, pokud je maminka kojí a má dost mléka. Navíc je k dostání u veterináře, myslím že v chovatelských potřebách náhražku mateřského mléka nemají. Takové ty malé mlíčka jako Whiskas atd je jen pamlsek, který kočka nutně nepotřebuje. Ta náhrada mateřského mléka např. tady http://www.veterinarnipece.cz/gimpet-mleko-cat-mil k-kote-557.html

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:24
- Nahlásit

jitka HS
Acana stoji 2,5 kg cca 300. V nove rade neni koteci varianta. Je jen jedna pro vsechny. Mleko ani kocici zatim asi nemusite kupovat, kdyz ma prujem, teda pokud ho nepotrebuji kotata. Jak jsou stara?

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:27
- Nahlásit

jitka HS
V kamenných obchodech to bude o něco víc.
To je fakt v normalnim krame bude drazsi.

Pokud jste z Prahy muzu Vam odsypat tak kilco dve. Mam doma i ze stare rady koteci varientu.

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:30
- Nahlásit

kaba
Ja nasla tady za 324- 2kg
http://www.packa.cz/d4448-acana-prairie-feast-cat- 25kg-(kure-sih-candat)-8237601

jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Srp 2009 23:41
- Nahlásit

lucYnka XIII
Narodila se dnes.Děkuji za nabídku,ale jsem ze Sokolovska.Mléko pro koťata asi má,protože se snaží pít.Zítra jedu do Chodova,tak koupím zatím jenom ty granule.kaba
Děkuji za rady.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2009 00:05
- Nahlásit

kaba
A ačkoliv složení mnoha krmiv např. zmíněné Acany vypadá podobně, kočky na těchto krmivech rozhodně neprospívají stejně dobře jako na RC.

Můžu vidět nějakou studii?
Pokud je mi známo, tak každému sedí něco jiného a takhle to opravdu zobecnit nejde.

kaba
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2009 10:01
- Nahlásit

pawLINka
Nejen že to mám vyzkoušený na svých 2 kočkách, ale i mé známé (kočkaře) po vyzkoušení jiných krmiv se pokorně vrátili k RC. Kontrétně po Acaně měl kocourek bobky velikosti, že by se za něj nemusel stydět ani náš 25kilový samojed(což není známka úplně špičkového krmiva že). Dále pak prděl a moc toto krmivo nechtěl baštit. Podobné zkušenosti mají mnohé mé známe se psí Acanou(obří bobky, větry atd.) ale sama to vyzkoušené nemám. Ale jak už jsem psala, je každého věc, čím své kočky a psy krmí. Nehodlám nikoho přemlouvat, aby své kočky krmil RC a ne Acanou. Jen píšu svou zkušenost, a ta je taková, že jsem po vyzkoušení několika krmiv s RC pro kočky nadmíru spokojená.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2009 10:30
- Nahlásit

Pokud se jedná o venkovní kočku která byla kdoví kde tak bych neřešila jaké granule,jelikož jakékoliv jsou lepší než nic.Klidně kupte whiskas ,anku,acanu ,mléko dávám běžně kotatum a to bud originál kravské nebo kozí v žádném případě krabicové .Pokud má kočka kotata takji mužete dáti jogurt,smetánky ap.,maso syrové (kuřecí krky,srdce,játra, ap),klidně i ty kapsičky ,konzervy.hlavně kočku odčervit a zbavit parazitu tam bych použila strongholt je na vnější i vnitřní paraz.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2009 10:38
- Nahlásit

kaba
Já mám venkovní kočky, své britky a dokonce i fretku na Acaně. Neprdí, bobky mají normální a prospívají výborně.

Stejně tak jsem své psy krmila Acanou (než jsem přešla zcela na maso) a taky bez problémů. Bobky měli normální, neprděli a vypadali dobře. Každému totiž sedí něco jiného. Takže určitě není pravda, že každé zvíře má po Acaně obrovské bobky a prdí. Navíc Acana má novou recepturu, máte takové hrozné zkušenosti i s ní?

kaba
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2009 10:59
- Nahlásit

pawLINka

Ne, novou recepturu jsem nezkoušela. Byla to ta původní Acana. Pokud jste s Acanou spokojená, tak samozřejmě není důvod cokoliv měnit.

KEISSA, jitka HS

Stronghold je výborný, jen nevím, jestli se smí používat u kojící kočeny. Raději to konzultujte s vetem. Na obalu není žádné upozornění, že by to neměly dostávat laktující kočky.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2009 15:12
- Nahlásit

Ahojky všem.Tak jsme koupily granule junior ,novou toaletu,lepší písek.Staraly jsme se o kočku s koťaty do včerejška.Podařilo se najít hodného pána,kterému nedávno zemřel jezevčík,který celou rodinnu adoptoval.Koťátka u něj zůstanou než budou moct jít do nových rodin.Předběžně už jsou zamluvené.Musely jsme je dát pryč,protože se vrací z dovolené kolegině ,která zvířata nemusí a bojí se psů i koček.Dnes jsme s ním mluvily,tak kočka už prošmejdila byt,tak snad to bude v pohodě.Dnes se ozval pr.živ.prostředí,že by je tedy dal do Vítkova,když jsem tak nadávala.Tak mu ženský řekly,že už je o ně postaráno.Fakt brzo po týdnu.

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2009 18:08
- Nahlásit

jitka HS
super, ze se povedlo najit pana co se rodinky ujal.
Pokud bude mit zajem muzu nabidnout inzerci na strankach Kočičí naděje.

http://www.kocicinadeje.estranky.cz/stranka/nabidk a-kocek-k-osvojeni-od-jinych-subjektu

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání