| Autor |
Zpráva |
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 10:05 - Změnil/a: Pavlina se smeckou
- Nahlásit
Ahojky .. Paní, kterou denně potkávám v parku před cca 4 týdny nalezla fenečku střední velikosti, potulovala se v Praze, na Zeleném pruhu ... Neváhala a vzala si jí k sobě, ale jasně s tím, že jí najde nový domov, už jednu fenečku má, labradora ... Když se konečně ozvali lidé, kteří měli o fenečku zájem, dostala šílený záchvaty a nebylo jich málo, byla tedy u ní zjištěná epilepsie.. Paní neváhala a do fenečky vložila dost peněz, aby měla na léky, on jí nejdříve veterinář radil, aby jí nechala uspat, jenže na to neměla srdce.. První dny po záchvatech byly dost šílené, fenečka se všeho najednou začla hrozně bát, prostě najednou uplně jinej pejsek, ale po pár dnech co začala léky brát se to zase začlo obracet k lepšímu .. Ale je tu problém, je potřeba fenečce co nejrychleji najít domov, paní ani její manžel to vůbec nezvládají, fenečka labradora už je starší, oni už taky nejsou nejmladší a na rovinu přiznávají že to prostě nejde .. Fenečka je mladá a je opravdu hooodně aktivní, nejlepší by bylo, kdyby se dostala k někomu, kdo jí věnuje pohyb, kdo bude mít opravdu neuvěřitelnou trpělivost s její výchovou, protože krom sedni si za ty 4 týdny nezvykla ani na jméno .. A hlavně potřebuje někoho, kdo se naučí pravidelně 2x denně fenečce podávat léky... Vím, že to nejsou zrovna skromné požadavky, ale oni už jsou tak zoufalí, že fenečce hrozí převoz do útulku, což je taky problém, nechtějí psa, který bere prášky ... Já vím, že tady už každý psa má, zkuste ale alespoň tuhle zprávu přeposlat e-majlem, já už to taky poslala kam mohla, budete moc hodní Fenečka je neskutečně mazlivá, potřebuje někoho, kdo se jí bude věnovat opravdu strašně moc, zatím neumí být sama, ale to si myslim, že je jen o tom jí to začít učit...
Tady dvě fotečky, jiné zatím bohužel nemám ...
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 10:37 - Změnil/a: reneeska
- Nahlásit
Možná by stálo za to přidat jak finančně náročný jsou ty léky
držím šmudlině palce a věřím, že najde
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 10:39
- Nahlásit
reneeska
Jej tak to se zeptám hned jak je zas potkám, potkáváme se téměř denně, ale nějaké peníze to stát bude no, hned jak budu vědět, písnu to sem
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 11:29 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Nejde jen o peníze za léky, epileptik by měl být i dlouhodobě monitorován - čas od času je třeba odebrat krev a stanovit hladinu fenobarbitalu, podle toho se koriguje medikace (cílem je vybalancovat ji tak, aby pes dostával nejmenší množství léků, které jej ještě udrží bez záchvatů). Plus je také třeba počítat s výdaji za ošetření při záchvatech, které se mohou vyskytovat i namedikovanému zvířeti.
Jinak je zvířecí epileptik hlavně psychicky náročná záležitost...
Fenka je moc sympatická, ideální velikost, originální voříšek.
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 11:36
- Nahlásit
Radecha
To je pravda, snad se najde někdo, kdo by to pro toho pejska objetoval, já mám doma pět psů, tahle fenečka bude potřebovat individuální přístup, což já jí bohužel prostě nedám, zároveň nechci, aby byla odvezena do útulku po tom, co už si za 4 týdny na někoho zvykla, ona je vážně děsně roztomilá
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 11:38
- Nahlásit
Radecha
Jinak koukám, že o tom víš hodně, je možné aby pes dostal záchvat z psychického hlediska? Ono to nastalo tak, že fenka byla doma ponechána sama asi hodinu mám pocit, to pro ní bylo vážně moc, pak právě najednou z ničehonic dostala 4 záchvaty po sobě, další den asi dva ... Od té doby co nasadili prášky neproběhl už ani jeden jediný záchvat, doma ted sama nezůstává ... Jinak sem jí viděla v akci, je to úžasnej aportér ))
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:14
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
Co vím,tak první záchvaty se většinou dostávají po nějakém "psychickém" šoku, velkých emocích atd. Vím o několika psech,kteří první záchvat dostali z radosti, při vítání páníka při návratu domů apod
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:16
- Nahlásit
jana33
chjo to je šílený, já bych byla tak ráda kdyby se dostala jinam, myslim že to psisko samo musí vycítit, že tam není až tak vítaný. Ona se ta paní snažila, už to vypadalo, že pryč nepude, ale ta malá mrška z ní mí má jen legraci a už to začala dělat i ta jejich první fenečka, takže je prostě rozhodnuto, ted už jen jestli to bude novej páník či utulek, osobně si ale myslím, že utulky jí chtít nebudou ...
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:37
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
Já tomu teda nerozumím, jen mám osobní zkušenost s naším minulým hafanem....
A nevšimla jsem si, že by byly záchvaty něčím podmíněné (ikdyž občas možná určitými potravinami)
zato byly ale s železnou pravidelností každých 10 dní cca.3 hodiny
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:42
- Nahlásit
Dines
ježiš, to muselo teda bejt hrozný Ona teda si užila ty dva dny a od té doby nic no ... Tak uvidíme, snad se pro ní najde ten její pravej páník
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:46
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
Ještě mě napadlo,zkus napsat sem http://www.dejtenamsanci.estranky.cz/
je to sice pro pejsky z útulku,ale téhle fenečce útulek taky akutně hrozí
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:47
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
Se záchvatama je to složitý. Za prvé je důležitý fakt, o který typ epilepsie se jedná, je jich několik. Problém však spočívá v tom, že současné možnosti diagnostiky jsou poměrně omezené - potřebné přístroje již v ČR k dispozici jsou, ale jen někde, pro mnoho lidí je vyšetření finančně nedostupné a navíc zde ještě nejsou téměř žádní lékaři, kteří by data dokázali spolehlivě vyhodnotit.
Proto se epilepsie (resp. status epilepticus) nejčastěji diagnostikuje tak, že se provede vyšetření všeho možného, a pokud se nikde nic nenajde, prohlásí se záchvaty za epileptické. (Záchvaty podobného ražení totiž může způsobovat více problémů, proto je třeba vyšetření ostatních orgánových soustav).
No a teď k tomu spouštění záchvatu - někdy se opravdu podaří vypozorovat podnět, který záchvat vyvolá, mohou to být emoce pozitivní i negativní, vítání páníčka, strach z bouřky, hlasitá hudba, startování auta, ale i fyzická únava, bolest, atd. Někdy je to něco, co si s tím člověk vůbec nespojí - např. pes reaguje na nějaké konkrétní oblečení majitele, na jeho nervozitu apod.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:48
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
No, docela záhul na psychiku to byl.... mě bylo v tý době (+/- 2 roky) 10 let a jako užívali sme si to doma všichni - pes sebou calý 2,5hodiny mlátil v křečích, pěnu u huby, většinou se i komplet vyprázdnil.... no a my na něm celou dobu leželi (kdo byl zrovna doma) aby si nic neudělal
Jinak mezitim to byl naprosto pohodovej vitální pejsek bez jakýchkoliv problémů
|
Klarucha
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:51
- Nahlásit
no, škoda že o 2+kk ke dvěma boxíkům by to asi nešlo.. čubinka je jinak super, líbí se mi jak je akční..pokusím se šířit dál..
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:54
- Nahlásit
Dines
...zato byly ale s železnou pravidelností každých 10 dní cca.3 hodiny...
Btw., toto je strašlivě hodně. Cílem léčby je záchvaty jednak minimalizovat co do četnosti, jednak zkrátit na minimum dobu trvání záchvatu. Za uspokojivý stav se považuje, když má namedikovaný pes pes záchvat maximálně jednou za čtvrt roku a to cca do minuty. Záchvat přes minutu už je strašně dlouhý! Křeče zvíře mimo jiné hrozně vysilují.
Proto je vhodné, když máte doma epileptika a začne křečovat, podat první pomoc v podobě rektálního diazepamu (dostane se u veterináře nebo na předpis v lékárně a je dobré jich mít vždycky pár v zásobě doma) a když záchvat nepomine, jet okamžitě k lékaři.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 12:57
- Nahlásit
Radecha
No, prášky jsem měli, cpali je do psa horem dolem, ale tak je to už přes 10 let zpátky
Jo, bylo t strašlivý, bylo to hodně a pséka jsme nechali zspat v 7 letech
A veterinář bydlel tehdá přímo pod náma, takže když bylo potřeba, nebyl problém
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 13:03
- Nahlásit
Dines
Tehdy se ještě nesledovala ta odezva v krvi, tak to je možná tím. Dneska se pomocí toho dá dávka mnohem lépe vybalancovat. Píšu to jen kvůli tomu, aby si někdo nemyslel, že tříhodinový záchvat po deseti dnech je normál - není! Pokud nezabere během chviličky rektální diazepam, doporučuju uhánět k lékaři, stejně tak, jsou-li záchvaty takto časté.
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 13:37
- Nahlásit
Klarí já vím že k vám to přece nejde )
Ostatním díky za příspěvky, chvilku sem tu nebyla tak si to pořádně pročtu, za ten odkázek taky díky, dám to tam, ste skvělí
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 13:39
- Nahlásit
jinak ten odkázek, koukám, že ho znám, ale tam jsou pejskové, kterým je od deseti let výš, týhle fenečce jsou dva roky, ale hodně komunikuju s útulkem Tibet, posílám i příspěvky tak zkusím, jestli by to na stránečky k nim nevložili, za zkoušku nic nedám
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 13:51
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
Nejsou, je tam samostatná podkapitola "handicapovaní psi" a tam jsou právě i mladí,ale nemocní pejsci
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 13:56
- Nahlásit
jana33
jj už to vidím, našla sem si slečnu či paní podle icq které tam má uvedené, tak počkám až se přihlásí a napíšu jí, moc dík
|
Klarucha
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 14:04
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
no... ja o tom chvilu uvazovala, ale je fakt, ze bych to asi neustala financne.. dala jsem to i na nyx.
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 14:08
- Nahlásit
Klarucha
Klarí ty máš psisko, se kterym toho děláš už hodně, i kdyby si chtěla, nemůžeš jí dát tu péči která ona bude potřebovat, nehledě na to, že je tam ten problém samoty, na to je potřeba člověka, kterej bude mít čas jen pro ní Já sem ted napsala na mejly, který oni uváděj na nalezencích, mají tam že darují fenečku, to je prostě málo, tak sem napsala, že pokud mám něco dělat, at mi pošlou kontakty a náklady za léčbu, s čim člověk musí počítat cca měsíčně, pokud je to tak zlý, najdu fenečce alespoň přechodný azyl, možná bych o něčem věděla ... Je to sice kočičí azyl, ale už se tam pomohlo i pár pejskům ...
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 14:11
- Nahlásit
Každopádně ona s její závislostí na člověka v útulku nepřežije, tím sem si jistá ...
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 14:18
- Nahlásit
Taak azyl nic, mají toho až nad hlavu, taky mají můj obdiv, že to zvládají, budu hledát dál ...
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 20:53
- Nahlásit
Takže kontaktní emajl je zuza.kovarova@seznam.cz, náklady za léčbu jsou 120 Kč měsíčně ...
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2008 21:57
- Nahlásit
Taky jsem měla pejska s epilepsií, objevila se mu najednou v sedmi letech. Měl cca 2 min záchvat asi 2 x do měsíce. Nic hrozného, ale po něm byl unavený a dezorientovaný několik hodin. Po adávkování (léčba opravdu cca 110,-Kč na měsíc) léku byl dalších pět let bez jediného záchvatu s úplně normálním režimem.Začaly se objevovat až ve 12,5 letech, ale tam už to spělo ke konci celkově (srdíčko). Dožil se téměř 13 let a to je na boxera dost.A ty záchvaty se objevovaly v klidu, když ležel - jednou v šest ráno, potom zase večer, nějaký spouštěcí moment jsme vůbec neobjevili.
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 20:37
- Nahlásit
tak hlásím dobré zprávy, dnes jsem se konečně zase potkala s paní co fenečku našla, začla reagovat na jméno Chelsea a zvykli si na sebe Starší jejich fenečka, která jí nejdřív nemohla vystát si s ní z ničehonic začla hrát a pak naopak začla šílet, když jí Chelseu odvedli a to naprosto rozhodlo, Megy už prostě nechce být sama Začíná i hezky poslouchat, co je horší je zatím to venčení se doma, ale prý to zmáknou, paní už vypadá mnohem jistěji a hlavně je vidět, že už je tam ten zvyk a láska k nalezené fenečce, mám radost !
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 20:58
- Nahlásit
Pavlina se smeckou
|
Pavlina se smeckou
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 21:08
- Nahlásit
davidkova renata