| Autor |
Zpráva |
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 14:23
- Nahlásit
aren davidkova renata
kdo si je má všecky pamatovat jménem
kdyby se jeden jmenoval xx a druhej zz, tak mám jasno
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 14:24
- Nahlásit
eva od jondy
kdyby se jeden jmenoval xx a druhej zz, tak mám jasno
Nebo by mohli mít čísla...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 14:25
- Nahlásit
davidkova renata
hele buď ráda, že víme, že zlej je to tlustý zrzavý zpocený prase a nee starej hodnej pán!!
eště že už máme tak jasno
|
aren
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 14:28
- Nahlásit
eva od jondy
davidkova renata
Uff
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 16:26
- Nahlásit
davidkova renata
Tak, páč je mi jasný, že na ten pořad se nepodíváš, tak jsem ti ty zajímavé myšlenky opsala sem:
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 16:27 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Michal kolesár:
Životy zvířat, který se nám podaří zachránit, mají pro mne, i pro lidi, co se mnou pracují, větší hodnotu, než to, že nás honí nějaká represivní banda a vyhrožuje pokutama, odebráním svobody nebo něčím podobným.
V ochraně zvířat jsou dva takové hlavní proudy. Ten jeden proud, ten mluví o tom, že to, jakým způsobem se lidé chovají ke zvířatům na farmách, v laboratořích, v cirkusech a tak dále, že to je špatně, ale že to lze změnit k lepšímu. Že v podstatě není špatně, když ta zvířata jsou nějakým způsobem využívána či zneužívána, ale že je důležité, jaký je ten způsob. Nevadí jim zabíjení zvířat, vadí jim podmínky, v jakých jsou. A druhej, tak to je abolicionizmus, jehož jsem i já stoupencem, k němuž jsem se přihlásil, a ten mluví o tom, že se musíme ptát, jaké to trápení, jaká ta bolest, jaké zabití je potřebné a jaké je zbytečné. Já se nesnažím o to, aby ty klece, třeba pro ty slepice byly větší, já se snažím o to, aby byly prázdné. Abolicionizmus znamená osvobození, znamená zrušení toho otroctví, do kterého vzal člověk zvířata.
(na slepičí farmě – v noci, s čelovkou)
Skoro sedm let vnikám na farmy, točím, fotím a snažím se pomáhat osvětou zvířatům. Ale můžu udělat vždycky víc, než jenom natočit a nafotit a potom s tím odejít dál. Když procházím mezi klecemi, třeba u těch nosnic, nebo když se pohybuju mezi takzvanými brojlerovými kuřaty, vždycky je tam to, že vlastně zdokumentovat to nestačí. Já jsem schopen udělat více, tak proč ne. No a tak jsem se rozhodl, že prostě ta zvířata, kterým jsem schopen najít nový domov, že jim ho najdu. (vybírá zubožené slepice z klecí a dává si je do tašky)
Přednedávnem se mě ptala jedna dívka, jestli bych doporučil produkty z takzvaného ekologického zemědělství. Já jsem řekl, že v žádném případě. I zde zvířata zůstávají účetní položkou. Stále jsou komoditou. Stále se tam trhají sociální vazby, stále se tam zvířata zabíjejí. Takže já budu mnohem raději, když se rozhodnou namísto podpory ekologického zemědělství alespoň dva, tři dny v týdnu podpořit veganskou kulturu, veganskou myšlenku. Tím těm zvířatům prospějou mnohem více, než všechny zákony světa.
Já nikoho nechci změnit tím, že budu měnit zákon, tím, že budu někomu skákat po krku, nebo ho tlouct veganskou pěstí, a mluvit o tom, už nikdy nesmíš jíst maso, už nikdy nesmíš pít mléko, už nikdy nesmíš jíst vejce nebo něco podobného. Já tomu člověku nechávám možnost rozhodnout se. Ale to neznamená, že tu oběť mu nechám v plen.
Když se bude topit dvě stě lidí, a vy pomůžete jenom jednomu z nich, nebo jedné z nich, bude to mít hodnotu záchrany života, vždycky. Já se snažím udělat tolik, kolik je v mých silách. Nepomůžu třeba všem. Ale pomůžu těm, kterým jsem schopen pomoci. Dostanu-li pokutu nějakou, finanční nebo jakoukoliv jinou, nebo půjdu-li do vězení, bude ta moje ztráta vždycky menší, než to, co by ztratila ta zvířata, kdybych je nechal v jejich „živočišné výrobě“ – řečeno jazykem debility.
(k vypuštění zvířat z kožešinové farmy ve Vítějevsi)
Oni nepláčou kvůli životům těch zvířat, stejně by je zabili, oni pláčou kvůli tomu, že ztratili nějaký majetek. Farma ve Vítějevsi, stejně jako všechny ostatní kožešinové farmy, je špatná. U zvířat, která jsou pojídána, tam jsme schopni ještě se třeba i bavit o tom, nakolik a jestli vůbec člověk potřebuje maso, mléko, já myslím, že ne, jsem o tom přesvědčený. Ale u těch takzvaných kožešinových zvířat, tam žádná diskuze už není nutná.
(vypouštění zachráněných slepic na zahradu)
Život těch zvířat má větší hodnotu, než zákon, má větší hodnotu, než majetek, a není nic lepšího, co bych mohl udělat pro ta konkrétní zvířata, která jsou v tom trápení v tomto okamžiku, než to, že je vezmu z těch míst, kde je jim zle a odnesu je někam, kde je jim lépe.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 16:29
- Nahlásit
Vladislav Teplý
Já bych do pokusů na zvířatech už nikdy nešel. Mně to začalo mrzet asi dva roky po tom, co jsem to dělal. Litoval jsem toho nesmírně, jenže to se už nedá vzít zpátky, a jediný pozitivum v tom vidím to, že můžu dejme tomu informovat, jak se to dělo tehdy a jak se to děje asi dneska.
Moje zkušenost sahá do 60tých let minulého století. Tehdy jsme dělali testy bezpečnosti vakcíny, která měla očkovat děti proti dětské obrně. Ten test spočíval v tom, že jsme té opici, nebo těm opicím naočkovali očkovací látku do mozku, a po jistém čase jsme ty opice testovali, jestli mají nějaké obrny nebo ne. Pregnantní zkušenost z toho byla ta, že když jsme vešli do místnosti, kde byly klece s těmi opicemi, tak ty dostaly stres, to znamená chovaly se velice zděšeně, na ty okamžiky, kdy jsem to viděl, nikdy nemůžu zapomenout, protože to rozhodně nebylo v pořádku, tohle.
No, jestli se chluběj tím, že se tam mají ty zvířata jako v bavlnce, tak to je lichej argument. Totálně lichej argument, prosímvás, to by člověk předpokládal, že se o ně budou starat, aby jim ty zvířata vydržely, že je tam nebudou mít za nějakých bazálních podmínek. Tohleto považuju za směšný argument. Protože ať se tam mají jak chtějí, půjdou do toho pokusu. A tam s nimi budou dělat co se jim zlíbí.
(k alternativním metodám testování)
Ono to není tak jednoduchý, protože do toho mluví spousta zainteresovaných veličin. To znamená firmy který produkujou zvířata, firmy který produkujou zařízení k těm pokusům, to je ohromnej obchod, tohleto. který ovlivňuje i rozhodování nejvyšších míst evropský unie, takže ta pokusnická lobby se bude držet zuby nehty, aby se s tím nic nedělalo.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 16:31
- Nahlásit
Erazim Kohák:
Většina pokusů kosmetických je zbytečná. Opakují se zbytečně. Ale především jsou neospravedlnitelné. Pro lidskou krásu nemohu obětovat životy druhých. To je prostě krása proti životu. A život, to se nedá vyčíslit.
Ochrana zvířat znamená učit se zacházet se zvířaty, ale také se stromy, se vším přirozeným světem, jako s něčím, co si zasluhuje úctu. Co si zasluhuje ohleduplné chování. To myslím je ten základ. Učit se ohleduplnosti.
Otázka, jak přispívají k řešení ti, které označujeme jako radikálové, často lidi se svědomím, které jim můžeme závidět. Myslím, že přispívají právě tou radikalitou, která vede člověka k zamyšlení. Protože za základní problém považuji bezmyšlenkovitost. Že zabíjíme a týráme, aniž bychom si kladli otázku, proč to vlastně děláme. Nemyslím si, že jsou vzorem pro společnost budoucnosti. Ale probouzí tu společnost budoucnosti. Protože jediná společnost, která má budoucnost, je společnost, která přemýšlí, která přestane jednat bezmyšlenkovitě.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 16:33
- Nahlásit
Moderátor pořadu:
Bylo by docela příjemné, považovat radikální ochránce zvířat za podivíny a vypořádat se s nimi jednou provždy poukazem na to, že člověk je odpradávna všežravec, a že zachránit několik desítek slepic je opravdu spíš diagnóza, než pozitivní inspirace.
(vypouštění zubožených slepic zachráněných z farmy na zahrádku)
Ale tak jednoduché to není. Vřele vám doporučujeme, abyste se do těch slepičáren šli podívat. Pak taky možná budete mít menší chuť na vejce a větší chuť nějakou slepici odtamtud odnést.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:13 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
aren
páč je mi jasný, že na ten pořad se nepodíváš
Si nejen bystrá
tak jsem ti ty zajímavé myšlenky opsala sem
Ale i moc hodná ,díky! Leč pan Kolesár moc šancí dle mne nemá.. Což ale neznamaná,že by toho měl nechat!
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:31
- Nahlásit
aren
jím vejce od slepic z domácího chovu , nevidím důvod proč ne, nekoupila bych vejce od slepic z klecového chovu, ale .......kupuji chleba , housky .......vážně si všechno sama doma vyrábět nebudu .....a ani nemám krávu na mléko, máslo......ano , podle mě je člověk všezravcem a proto mi vegetariánství i veganství připadá zase jenom jako pocit člověka, že je chytřejší než příroda, to už tu bylo mockrát a nikdy si z toho člověk nevzal ponaučení. Kdyby všichni byli vegany....co by bylo s dobytkem ...kurňa , kde bych vzala maso pro psy ????? Člověk se má chovat ke každému životu s úctou, to neznamená, že nezabije prase, neuloví rybu .....ale neměl by trápit jiné živé tvory během jejich života ani během umírání , toť můj názor.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:36
- Nahlásit
mac1
Jéééžiš,ale Aren sem přeci jen přepsala to z té reportáže,na kterou se mi fakt nechtělo dívat..
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:41
- Nahlásit
davidkova renata
Koukej, já myslím, že tohleto je člověku buď jasný, anebo ho nemá cenu přesvědčovat.
Já jsem sem sice jen přepsala názory z reportáže, ale samozřejmě takové, které jsou mi blízké a se kterými se můžu ztotožnit.
Michal Kolesár - no, nevím. Možná padne na hubu a nebude první ani poslední, vybral si to sám. Ale díky němu se třeba pár dalších lidí zamyslí, jestli fakt blbne on, jestli ne třeba oni.
A pro ty zvířata, co se z těch koncentráků dostaly ven, pro ty je to setsakramentskej rozdíl
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:44
- Nahlásit
aren
Ale jo,já vím.Jen tohle mu prostě vyjít nikdy nemůže.Pokud se ale aspon někdo zamyslí,není to marný,jelikož ho to může navést jiným směrem,než kráčel dosud.Spousta lidí totiž ani neví co se děje.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:47
- Nahlásit
aren
diki, ze si si dala tu namahu
|
Tinta76
|
# Zasláno: 22 Srp 2007 20:57
- Nahlásit
aren
Kolesára znám osobně ... je to jeden z lidí, který to myslej opravdu smrtelně vážně (teda aspoň se mi tak jeví)
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 21:42
- Nahlásit
davidkova renata
Jéééžiš,ale Aren sem přeci jen přepsala to z té reportáže,na kterou se mi fakt nechtělo dívat.. já vím....a co ?
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:15
- Nahlásit
Tinta76
Kolesára znám osobně ... je to jeden z lidí, který to myslej opravdu smrtelně vážně (teda aspoň se mi tak jeví)
Hele neber to nyní ve zlým, ale můžeš se ho tedy zeptat, jak vidí to, když šelma uloví třeba krávu? Má taky chuť ty krávě pomáhat a tu šelmu připravit o žrádlo? Nebo kde má tu laťku...co ještě jo a co už ne?
|
Tinta76
|
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:19 - Změnil/a: Tinta76
- Nahlásit
fatdog
jo, tak to já nevim, jak to vidí, já za něj odpovídat těžko můžu ...
ale sama za sebe ti řeknu, že srovnáváš nersovnatelný ...
Edit: blbě jsem si to přečetla ... jestli se s nim někdy zase potkám, tak se ho zeptám ... ale myslím, že je to tak jak píšu vejš ...
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:23
- Nahlásit
aren
A pro ty zvířata, co se z těch koncentráků dostaly ven, pro ty je to setsakramentskej rozdíl
víš Aren, koncentráky byly pro lidi a jak jistě víš, nebylo to fakt nic moc.....ale rozhodně to nebylo pro lidi, co měli být snězeni v rámci v podstatě přirozeného potravinového řetězce....tohle označení je IMO dosti nevhodné ai jako zde nedávno publikovaná GENOCIDA KUŘAT...tohle už má fakt blíže k fanatismu než k ochraně čehokoliv...to se fakt na mne nezlob , nepíši to, abych ryl ....
a myslím, že pokud chceme být normálními občany tohoto státu...neměli bychom zvažovat, jetli je někde správný krást kuřata nebo jinou drůbež dávat ji do lepších podmínek.....v důsledku bychom pak totiž mohli zvažovat, že třeba není od věci někoho bohatýho okrást a jeho peníze dát třeba do sirotčince nebo bychom třeba mohli chtít zabít někoho, kdo někomu jinému dle nás hodně ublížil......ale tohle jsou poněkud překonané funkční principy společnosti .......blíží se to IMO k anarchismu a terorismu...
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:27 - Změnil/a: fatdog
- Nahlásit
Tinta76
myslím, že to není nesrovnatelný...člověk ji maso od nepaměti...se shodnem asi...dnes je tu člověků tolik, že je asi z mnohých úhlů pohledu blbost, aby si člověk maso lovil sám třeba na ulici...prostě jsme se někam posunuli a tenhle stav je jen důsledkem nějakého vývoje....nejspíš evolučního ...prostě jooo jsou z nás hovada...ale tak je to třeba tak brát...
ještě ...ať Ti vysvětlím, na co jsem vlastně reagoval...tak na tohle:
Přednedávnem se mě ptala jedna dívka, jestli bych doporučil produkty z takzvaného ekologického zemědělství. Já jsem řekl, že v žádném případě. I zde zvířata zůstávají účetní položkou. Stále jsou komoditou. Stále se tam trhají sociální vazby, stále se tam zvířata zabíjejí. Takže já budu mnohem raději, když se rozhodnou namísto podpory ekologického zemědělství alespoň dva, tři dny v týdnu podpořit veganskou kulturu, veganskou myšlenku. Tím těm zvířatům prospějou mnohem více, než všechny zákony světa.
a v tomto kontextu mi to nesrovnatelný právě nepřijde...měl jsem to uvést ale hnedle...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:33
- Nahlásit
fatdog
koncentráky byly pro lidi a jak jistě víš, nebylo to fakt nic moc.....ale rozhodně to nebylo pro lidi, co měli být snězeni
Neměli být snězeni, měli být spáleni, zakopáni a tak podobně, nicméně zacházení bylo stejné, takže název pokládám za přiléhavý.
a myslím, že pokud chceme být normálními občany tohoto státu...neměli bychom zvažovat, jetli je někde správný krást kuřata nebo jinou drůbež dávat ji do lepších podmínek...
Ano, zákony tohoto státu říkají, že cizí majetek se nemá krást.
Jiné zákony zase říkají, že se nemá způsobovat utrpení a že se má trpícím pomáhat.
Jde jen o to, který z těchto zákonů ti přijde vyšší.
Jak říkám, buď je to někomu zřejmé, nebo nemá cenu o tom diskutovat.
|
Tinta76
|
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:35
- Nahlásit
fatdog
( vypíchnout jsi to měl hned ...)
to souhlas, taky proto jsem pro nahrazení velkochovů biochovama ... v tomhle se s ním neshodnu ...
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:46
- Nahlásit
aren
Neměli být snězeni, měli být spáleni, zakopáni a tak podobně, nicméně zacházení bylo stejné, takže název pokládám za přiléhavý.
ehmm, ale princip těchto zařízení byl jiný ..... v koncentrácích se nekoncentrovali lidé proto, aby byli spáleni, ale proto, aby se očistila rasa...to bylo majoritním důvodem vzniku těchto zařízení...ve velkochovech se se rasa nečistí...chovají se tam zvířata k jídlu, aby Ti na ulici nehvízdali každej den šípy kolem hlavy, jak bychom si tu svou koroptev sami lovili...
Jiné zákony zase říkají, že se nemá způsobovat utrpení a že se má trpícím pomáhat.
Ale fakt že dost.....a někde se v tom zákoně píše, že se má pomáhat i za cenu porušování jiných zákonů třeba práva na majetek a podobně?
Neboli když jsem tedy skálopevně přesvědčen, že třeba ten pan Desenský (nechci ho rozebírat, je to jen příklad) jako třebaže ubližuje psům, tak mu je mám jít ukrást nebo ho třeba zbít nebo mu ukrást PC, aby již o své práci nemohl psát na svůj web?
Jde jen o to, který z těchto zákonů ti přijde vyšší.
Nikoliv, žádný zákon nehovoří o tom, že bychom měli jeho plnění vymáhat přestupováním jiných zákonů či legislativních norem...pokud toto někdo veřejně hlásá, blíží se k principům již zmíněného terorismu a anarchismu.
Takže zřejmé to může být leda těm teroristům a podobným nebo pak chybně zřejmé lidem s absolutně nulovým právním povědomím či vymytými základními sociálními vazbami.
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:48
- Nahlásit
Tinta76
nahrazení velkochovů biochovama .
vo tom řeč nehodím....vím o tom kulový
teda ehmmm pardon vím o tom všechno a nejlíp, ale nebudu to zrovna prozrazovat .)))
|
Tinta76
|
# Zasláno: 22 Srp 2007 22:58
- Nahlásit
fatdog
aren
Hele ten název "koncentrák" je použitej jenom proto, aby si čék asi tak dokázal představit, jak je tam s těma zvířatama zacházeno. Nemusíte se tady přeci hádat, jestli je to významově správně ...
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 00:06
- Nahlásit
Tinta76
Hele ten název "koncentrák" je použitej jenom proto, aby si čék asi tak dokázal představit, jak je tam s těma zvířatama zacházeno. Nemusíte se tady přeci hádat, jestli je to významově správně ...
no takže je použitej blbě, snad i úmyslně, aby to vzbuzovalo více emocí.....stejný jak genocída kuřat
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 09:29
- Nahlásit
fatdog
ty si nevidel film Chicken Run/Slepici ulet? oni zili v koncetraku!
http://www.aardman.com/chickenrun/
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 09:35
- Nahlásit
Tinta76
Já vím, však se ani hádat nebudu, je to zbytečné.
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 09:49
- Nahlásit
No to je fakt argumentování bez smysluplných argumentů je zbytečné...škoda se se tím neřídíme často a ve větší míře...
|