Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / poporodní Enklapsie
Autor Zpráva
Saita
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:30
- Nahlásit

Moc se v tomhle nevyznám. Fenka od mé známé před dvěma dny porodila a dostala Enklapsii. Lítala s fenkou na veterinu na injekce, fenka dostala teplotu a má i zatvrdlé struky(narodilo se jenom jedno štěndo). Dali jí i ATB. Ale ty prý nezabírají, navíc fence praskly večer žíly. Fenka prý může i umřít. Je na sedativech, ale ty taky nezabírají.Máte s tím zkušenosti? Dá se něco s tím dělat? Známá s fenkou teď jede k jinému veterináři. Ještě asi měsíc před porodem měla slabý zápal plic.

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:43
- Nahlásit

Saita
Poporodní eklampsie vzniká z nedostatku vápníku. Prostě fenka dá všechen vápník co má do mleziva a jí samotné žádný nezbyde. Laicky řečeno . Pokud si dobře vzpomínám tak to dokáže spravit jedna kapačka calcia. U fenky tvé známé se k tomu nejspíš přidali nějaké komplikace . Pokud je někde z našeho okolí tak vřele doporučuju MVDr. Galuszku, nebo kliniku Na kopci v Opavě.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:54 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Je to tak, jak říká Biluška. Moje Sára měla eklampsii 3x, páč jsem byla trdlo a dělala jsem dietetické chyby, v jejichž důsledku měla průjem, který ji ještě víc oslaboval.
rychlá injekce kalcia to řeší. Musí to ale být fakt rychle, když se fenka začne třepat, rozhodují minuty.
Nech si i poradit vápníkový doplněk stravy. Je taky důležité, aby štěně cucalo všechny struky - střídat, jinak se nepoužívané mohou zanítit. Má-li fenka jen jedno štěndo, neměl by být deficit tak výrazný a mělo by se to upravit.
Zdá se ale, že jsou i jiné komplikace. Tak držíme palce a přejeme dobrého veta.

Saita
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 17:11
- Nahlásit

Biluška:
Ta známá je přímo z Bruntálu. Chodila na nějakou veterinu kde se třídali tři doktoři. Když ale pak volala kvůli porodu, tak nebyl na telefonu nikdo(štěně šlo nějak špatně). Tu Opavu jsem jí doporučila, ale ještě chce zkusit toho druhého ke kterému jela. Ještě jí řeknu o tom Galuszkovi.
aren:
Ona ta fenka na těch kalciových injekcích byla.

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 17:42
- Nahlásit

Saita
Tak to chodila k Jurovicovi a Látalovi. ( . Ať zkusí Galuszku, eventuelně v Bruntále doktorku Kopcovou. A ať tam jde rychle, nebo je brzo bez fenky. Co to je za psa? Jorkšír?

Saita
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 18:06
- Nahlásit

Je to jork. Napíšu jí to Díky.

Saita
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2006 11:03
- Nahlásit

Fenka teďka konečně po pěti dnech usnula. Neustále měla teplotu, třásla se a nemohla spát. Akorád má teď velký průjem.

Biluška
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2006 12:57
- Nahlásit

Saita
a byli u nějakého veterináře?? Myslím teda fakt veterináře, ne ty bruntálské patlaly.

Saita
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2006 13:21
- Nahlásit

BILUŠKA:
Psala mě,že je v péči čtyř veterinářů,ale nepsala kterých.Prý ani oni neví co se s fenkou děje,místo aby odpočívala a spala tak se třepe má 40horečky,ale štěně kojí.

aren
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2006 14:05
- Nahlásit

Saita
Ty, jestli má fenka průjem, to je hodně blbý, to vysiluje. Ať ji dá panička něco proti průjmu. V lékárně se dá koupit Smecta pro miminka, to je na to.

Biluška
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2006 14:07
- Nahlásit

Saita
Ať si vybere jednoho veterináře a tomu ji svěří. Pokud ji tahá od jednoho k druhému, každý jí něco píchne tak je to horší než kdyby ji nechala být.

Saita
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 14:10
- Nahlásit

Fenečka je teď už trochu lepší, ale pořád je taková slabá a unavená, má teploty a nechce moc jíst ani pít . Chodí na veterinu na infuze a na injekce atb.
Doktor se bojí aby neměla problémy po zadržení placenty(v porodu se opravdu nevyznám, vím že musí vyjít lůžko, to musí i placenta)?
Jinak štěně je zdravoučké, živoučké, pije, hodně přibívá na váze a ještě se u cecíků vzteká když už všechno vypil.

aren
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 16:17
- Nahlásit

Saita
Placenta = lůžko

aren
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 16:19 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Saita
Jestli zůstane lůžko ve fence, to je hodně blbý, protože se tam rozkládá a to ji ohrožuje přímo na životě. Bohužel příznaky jsou právě takové, jak píšeš. Doufám, že se to nestalo. Panička si nevšimla, jestli vyšlo lůžko? Fenka ho většinou sežere a pak má průjem. Jinak po porodu by měl vet fenku prohlédnout právě jestli v ní nezůstalo lůžko.

aren
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 16:21
- Nahlásit

Držíme packy.

Saita
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 16:50
- Nahlásit

aren
Aha, já se v tom opravdu nevyznám. Když fenka začala rodit tak vet i když slíbil, že bude na telefonu, tak na telefonu nebyl(štěně se narodilo 28, to se normálně pracovalo). Mělo obrácenou polohu. Panička fenky ale nakonec všechno zvládla sama a po chvíli prý ta placenta vyšla a fenka ji sežrala, tak nevím. Já s ní takhle komunikuju přes net a mobil. Včera psala, že se vet obává zadržené placenty. Doufám teda, že to tak nebude.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 17:41
- Nahlásit

Placentu žerou feny normálně, je to naprosto přirozené. Zeptej se té kámošky jestli ta placenta vyšla přirozeně,nebo jestli ji nějak tahala.

Saita
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 17:45
- Nahlásit

Biluška:Nijk ji netahala, vyšla sama.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Led 2007 19:54
- Nahlásit

Saita
pokud vyšla sama tak je velmi nepravděpodobné, že by se jednalo o zadrženou placentu. Ke kterému vetovi chodí? Kdyby tu placentu tahala, tak by bylo možné, že ji přetrhla a kus ve feně zůstal, ale takhle ne.

Saita
Člen
# Zasláno: 7 Led 2007 10:53
- Nahlásit

Biluška:
Nevím kterého veta si nakonec vybrala, ale napsala jsem ji všechna jména. Snad se už fenka zmátoří.

aren
Člen
# Zasláno: 7 Led 2007 16:50
- Nahlásit

Saita
Fajn. Pak napiš, jak to jde dál. Jsem zvědavá a držím palce.

Saita
Člen
# Zasláno: 7 Led 2007 18:52
- Nahlásit

Je to pořád stejné, vet ale doporučil odstavit štěně, protože to prý fenku strašně vyčerpává. Fenka pořád nechce pořádně jíst, jí jenom v porodní bedně, stále má teplotu a stále chodí na infuze.
Opravdu jsem netušila, že ty porody jsou tak složité. Teď nedávno porodila jiná fenka a taky mají problémy. Nevyšla placenta, štěnda májí docela malou porodní váhu a fenka je odmítá(krmí je z láhve). Já nevím naše kočky vždycky prostě porodili o všechno se postaraly a my jsme jenom chodili nakukovat a mazlit se s mrňousama.

Saita
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2007 20:44
- Nahlásit

Fenka už je v pořádku. Nedávno jsem ji i viděla, byla zase v kondici(hrozně rychle se prý zotavila) štěně už je u nového páníka.

aren
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2007 21:34
- Nahlásit

Saita
Tak to je super!
A jak to teda bylo? Zotavila se úplně sama, nebo ji nějak léčili? Bylo v ní kus lůžka, nebo ne? Nevíš?

venda
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2007 09:56
- Nahlásit

Saita
prevence pro příští případný porod je kupoidivu ke konci březosti nedávat vápník navíc, aby se tělo feny naučilo uvolňovat ho z vlastních zdrojů a hospodařit s ním

Saita
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2007 10:04
- Nahlásit

aren:
Prý to byla velmi těžká forma enklampsie, ale naštěstí se z toho dostala postupně. Hodně zhubla, ale teď už se hezky spravila. Kamarádka změnila krmení a pochvaluje si jej. Další březost už asi ale nebude i když nikdo z příbuzných fenky(zjišťovali babičku, maminku, tetičky, sestry) s tím problém neměl, jenom ona.

venda
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2007 10:10
- Nahlásit

Saita
nikdo z příbuzných fenky s tím problém neměl
to proto, že to souvisí s krmením, není to dědičné, organismus prostě neumí hospodařit s vápníkem a po porodu ho najednou potřebuje strašně moc a neumí to

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání