Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes agresivní na 1 člena rodiny
Autor Zpráva
Libuse
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2016 21:14
- Nahlásit

Dobrý den,

moc bych Vás prosila o názor na naši situaci se psem.
Mám 3letého německého ovčáka. Je cvičen, chodí se s ním na procházky a je neustále puštěný po velké zahradě kromě noci, tedy nic mu nechybí, má režim, věnujeme se mu.

Žije v naší rodině se mnou, mými dvěma bratry a rodiči. Já jsem přes týden v Praze a bývá nejvíce s mými rodiči. Tátu poslouchá na slovo, má u něj přirozený respekt a autoritu, ale jsou i kamarádi a pes se od něj rád nechává hladit nebo cvičit, nikdy na něj nebyl agresivní. Stejně tak má rád mě, jezdí se mnou o víkendech na cvičák,běháme spolu, občas chodí i ke mně do pokoje, je se mnou kamarád. Poslouchá mě, ale ne tolik, jako tátu, tedy pokud nejsou v dohledu jiní psi nebo zvířata, ale nikdy na mě není agresivní. S mými bratry do styku moc nepřijde, ale když na to přijde, poslechne a nedovolí si být agresivní.

Problém má jen a pouze s mojí matkou a nikdo nechápe proč. Kdykoliv (už jsem to viděla několikrát na vlastní oči a děje se to, i když jsem přes týden pryč) když k němu přijde a chce ho pohladit, nebo na něj jen vlídně začne mluvit, ať už on leží, sedí nebo k ní jde, tak okamžitě začne hrozně vrčet a cenit zuby. Mamka vždy odejde, ale kdyby pokračovala, věřím, že by ji byl schopný pokousat. Na tento jev nemá vliv, jestli je u toho někdo další, nebo ne, stane se to vždy, když k němu jde a chce ním chce mazlit.
Nikdy to nikomu jinému neudělal a jí to dělá vždy. Nerozumíme tomu nikdo. Nikdy ho nezmlátila ani tomu nepředcházel žádný konflikt mezi nimi, navíc ona ho každé ráno pouští na zahradu, než jde do práce. Od malička vyrůstal s náma se všema.
On se k ní chová normálně jen tehdy, když na něj nechce sahat a hladit ho. Dokonce i když mu nařídí, ať jde okamžitě do boudy, tak on tento rozkaz poslechne a jde a nevrčí. Problém je pouze ve fyzickém kontaktu - jakmile si ho chce pohladit, neskutečně agresivně vyjede. Opakuji, že ho nikdy nezmlátila - pochopila bych, kdyby se jí třeba bál, kdyby ho třeba někdy zbila nebo mu ublížila, ale to se opravdu nestalo. Nereaguje ani takhle na cizí lidi nebo známé, když si ho chtějí pohladit, prostě jen na mamku, a pouze jen v případě, že na něj chce sahat, normálně na procházku s ní třeba jde v pohodě, ale nesmí se ho dotknout.

Nevíte, co by za tím mohlo být? Jaké to mívá v praxi příčiny, kdo jste už podobný případ zažil? A myslíte, že by se to dalo odnaučit? Ale jak? Mamka se ho bojí a pouze ho krmí, pouští a zavírá do boudy, už na něj nesmí sahat ani mluvit, jinak by vrčel a pokousal by ji. Nevíte, jestli se jí spíš bojí, nebo jí nemá rád? Ale proč, když ho pouští i zavírá, je totiž z nás nejvíc doma...

Budu Vám hrozně moc vděčná, když mi napíšete svůj názor týkající se příčiny jeho chování a možné řešení..jsem už opravdu zoufal

Moc děkuji za odpověď!

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2016 21:51
- Nahlásit

Libuse
Jaké to mívá v praxi příčiny, kdo jste už podobný případ zažil? A myslíte, že by se to dalo odnaučit? Ale jak? Mamka se ho bojí a pouze ho krmí, pouští a zavírá do boudy, už na něj nesmí sahat ani mluvit, jinak by vrčel a pokousal by ji. Nevíte, jestli se jí spíš bojí, nebo jí nemá rád?
Takhle dle popisu to zni docela jasne, aspon pro me. Mamka se psa boji, ten samozrejme jeji nejistotu a strach vyciti a zacne "machrovat", k jinym clenum rodiny si to nedovoli. Zaroven muze byt mamka pro psa svym chovanim dost necitelna, clovek ve stresu nejedna klidne a s nadhledem a pes je pak tuplovane na nervy. Zazila jsem to samy s jednou fenou, ta si vyslovene vychutnava lidi, kteri se ji boji. A vyciti to okamzite. Coby mala mela tendence podobny navstevy klidne i stipnout do zadku nebo nejak vyprudit.
Urcite je chyba, aby si mamka chodila psa nejak hladit viz
Kdykoliv (už jsem to viděla několikrát na vlastní oči a děje se to, i když jsem přes týden pryč) když k němu přijde a chce ho pohladit, nebo na něj jen vlídně začne mluvit, ať už on leží, sedí nebo k ní jde, tak okamžitě začne hrozně vrčet a cenit zuby. Mamka vždy odejde, ale kdyby pokračovala, věřím, že by ji byl schopný pokousat.
Pes z ni muze byt taky ve stresu a nejisty, rika ji po psim - nerozumim ti, nechod ke mne; pripadne ty ses divnej tvor a citim, ze se me bojis, tak me neotravuj.
Kdyz si ho chce pohladit, tak at si psa privola povelem a nechodi k nemu. On musi prijit za ni a za to dostane odmenu. Nejaky hlazeni bych klidne na urcitou dobu vubec mamce zakazala (jak mamka psa hladi? - hezky zeshora po hlave?), kdyz uz ma pes kontakt s ni takhle zafixovan vrcenim a vystrahou. Oslovim, reknu povel, pes prijde a dostane odmenu. Ne, ze mu bude z dalky sermovat kusem sunky pred hlavou, odmena bude az za prichod. Jestli tebe pes posloucha a cvicis s nim, ukaz ji to v realu. Nebo tata, kdyz i toho posloucha, nejak zkuste mamku propojit pres vas se psem, ale ne na jeho ukor. Zkratka to brat jako cvik, jasny a presne stanoveny. Zavolam psa, ten prijde, vezmu ze stolu odmenu a dam mu ji. Klasicky pravidlo - kdyz chci, aby pes neco nedelal, nabidnu mu cinnost, kterou udelat ma a za tu je pochvalen.
Opakuji, že ho nikdy nezmlátila - pochopila bych, kdyby se jí třeba bál, kdyby ho třeba někdy zbila nebo mu ublížila, ale to se opravdu nestalo.
To vi asi jen tvoje mamca, co a jak a kdy se stat mohlo a treba to ona nikdy neprizna - jak rika doktor House: "Vsichni lzou." Pripadne mohla psovi stacit nejaka spatna zkusenost, ze spadl hrnec, poklice, nejaka jina situace, na kterou nebyl pripraven a od ty chvile si zacal spojovat osobu s tou situaci...

birma
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2016 22:29
- Nahlásit

Libuse
Podle mě za tím může být cokoliv, jednou mu mohla náhodou sáhnout někam, kde ho to bolelo, příště pes zkusil zavrčet a ono to vyšlo. Spojitost vrčim -> bolest nepřišla -> budu vrčet dál se vytvoří velice snadno.
Postup bych volila jako Fifi - mamce zatrhnout na psa sahat a zkusit mezi nimi vytvořit pouto přes něco, co pes spolehlivě zná a baví ho to. Pak se snad zklidní emoce na obou stranách a půjde postoupit dál.
Nebo to taky může být úplně jinak

(Jo a netrestala bych psa za vrčení na mamku, vůbec bych se snažila emoce klidnit a neje bouřit, ať situace neeskaluje. Navíc kontakt s mamkou nechcete spojovat s něčim nepříjemnym)

moll
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2016 08:26
- Nahlásit

jak by pesan reagoval na maminku, kdyby třeba na zahradě ležel a ona by se k němu blíž bez jakýchkoliv projevů posadila na židličku/lavičku?
odkd jste - chtělo by to vidět na živo...

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2016 12:35
- Nahlásit

Libuse

naprostý souhlas s tím, co napsala Fifi. Rozhodně bych na psa netlačila - myšleno v tom smyslu, že máma si ho půjde hladit a bude ho nutit do kontaktu. V tento moment je fučik, jestli pes kontakt nechce proto, že si machruje, a nebo proto že je nejistý. Jakýkoliv tlak vyvolá reakci.. Pes musí mít zájem za mámou jít, ne ona za ním. Když jsem se kdysi seznamovala s kamarádky nekontaktní ostřejší fenou, nastavila jsem to celé tak, že já si jí nevšímám, vůbec žádný pes tam není a já rozhodně nestojím o nějakýho psa . V kapse jsem měla úplný řeznictví. Jenže.... no jo, ale ona se k němu nemohla dostat. Jen tak jsme prostě šli procházkou, já pro ni byla topochodující řeznictví a ona moc a moc chtěla ochutnat ty dobrůtky. Z mé strany totální nezájem, byla jsem úplnej kníže Ignor. No nešlo jí to na mozek, že si ji nevšímám, vždy to byla ona, kdo situaci řídil - tedy lidi vytlačoval. a najednou někdo, kdo o ni vůbec nestojí a navíc má něco, co ona by ráda... Otočilo se to, byla to ona, kdo šel první do kontaktu a já jí "týrala" tím, že tam pro mě prostě nebyla. O to víc se snažila. Pak jsem si ji jako všimla, ale tak jenom "zlehýýnka" (aby se nerozplynula ) a zas si jela svou hru. Postupem času jsme se propracovaly k neuvěřitelnýmu zlomu, kdy fena bere nejen mě, ale celou naši rodinu, jako přítele, vítá nás, skočí mi na ramena.... a to prosím při jednom z našich prvních kontaktů (měla koš) po mě vystartila. A já si tehdy řekla, že to zkusím změnit, protože je to pes s neuvěřitelnou duší a povahou a já jsem chtěla, abychom k sobě našli cestu. Vypisuju to celý proto, aby bylo vidět, že to jde, jen se nesmí na nic tlačit, nic uspěchat a otočit situaci. A nebát se. To je velmi důležitá věc. A respektovat také ale psa, jeho případné potřeby. Bude-li pes utavený ze cvičáku, z běhání a tak, nemá cenu experimentovat. Držím palce.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2016 19:53
- Nahlásit

Nemá pes náhodou dojem, že je mamka až pod ním? Takže dokud ona dělá, co pes chce nebo mu vyhovuje, tak OK, a když dělá, co nechce, tak jí prostě chce srovnat do lajny?

Libuse
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2016 18:18
- Nahlásit

Vlčáčková:
No, ale ona ho hladí, drbe, proč by zrovna tohle nechtěl, když ode mě se nechá drbat třeba hodinu? Je to mazlivej pes. Naopak když mu dá třeba povely sedni, lehni, tak poslouchá a nevrčí - to by mu naopak mohlo být nepříjemný, ale on vrčí jen tehdy, když na něj sáhne, aby ho podrbala a pohladila nebo ho obejme...

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2016 18:25
- Nahlásit

Libuse
ale on vrčí jen tehdy, když na něj sáhne, aby ho podrbala a pohladila nebo ho obejme...
No tak je mu neprijemny a nepreje si to. Navic, proc podobnyho psa vubec objimat? At prestane mamka s hlazenim, drbabanim ci objimanim vaseho psa, vsem se ulevi. Nejvic asi jemu.

Libuse
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2016 18:35 - Změnil/a: Libuse
- Nahlásit

Fifi - no ale to není řešení. On na ni prostě při dotyku reaguje agresivně. Někdy i když mu dávala přes krk obojek, protože mu sahala na hlavu u toho - což logicky jinak nejde, když je to řetízek převlíkací přes hlavu... takže i kdyby se s ním nemazlila, nemůže mu dát ani obojek a to už problém je..

birma
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2016 18:36
- Nahlásit

Libuse
tak mu ten obojek nechávejte. To snad není takovej problém, ne?

Libuse
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2016 18:40
- Nahlásit

Vy mě asi nechápete... ten pes má problém s jedním určitým člověkem a my bychom tento problém chtěli vyřešit, odbourat a změnit mezi nima vztah, jen jsem nevěděla, jak na to, neznám totiž ani příčinu. Tím, že ho mamka nebude hladit a nebude mu nasazovat obojek, protože mu ho nebudeme sundávat, se ale nic nevyřeší, tím bysme akorát problém zametli, když bysme přestali tyhle situace vyvolávat, nikterak bysme ho nevyřešili, pouze utlumili, a k čemu to je?

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2016 18:48
- Nahlásit

Libuse
Tím, že ho mamka nebude hladit a nebude mu nasazovat obojek, protože mu ho nebudeme sundávat, se ale nic nevyřeší, tím bysme akorát problém zametli, když bysme přestali tyhle situace vyvolávat, nikterak bysme ho nevyřešili, pouze utlumili, a k čemu to je?
Ja myslim, ze dost odpovedi a rozboru mas vedle na jinym serveru? Nekteryma radama se ridis, neco uspechavas, ale vsechno potrebuje svuj cas. Obojek muze snad sundavat a nasazovat clovek, na kteryho pes vrcet nebude.

Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání