| Autor |
Zpráva |
Falco
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 20:53
- Nahlásit
Přečetla jsem na tomto fóru všechno možné o vaření pro psa a začínám to zkoušet. Psovi to móc chutná, ale potřebuju ještě poradit.
Hlavně vůbec nevím, jak velkou dávku mu mám dávat. Je to kokršpaněl gaučák, 9 let, 17kg, se sklonem k tloustnutí, vždycky žral odlehčenou Eukanubu, hlavní výhoda byla, že jsem přesně věděla, kolik toho může sežrat, aby nebyl jako koule. Mimo vlastní krmení dostává max. 6piškotů a půlku rohlíku jako odměny.
Sežere vždy všechno, co dostane, takže sám si určit dávku nemůže. Tak prosím ty, kdo svým pejskům vaří, aby mi poradili.
Dík.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:02
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, ze psovi s dvojnasobnou vahou (35 kg) davam denne cca 1kg zradla (700g masa, 300 g priloh), odhadla bych to tak na pulku toho, co davam ja. Takze to vyjde tak cca 0,5 kg pro kokrika... Ale u me je to pro rocni stene; pro veterana, ktery neni tak akcni, bych jeste o kousek ubrala - ale zkusit si to stejne musis sam, tak po mesici uz poznas, jak na tom pejsa s vahou je, a muzes upravovat.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:08
- Nahlásit
wami
Já teda vařím jen občas, ale někde jsem četla, že to nejde počítat tak, že poloviční pes sežere poloviční množství. Že čtyřicet kilo krysaříků potřebuje víc jídla, než čtyřicet kilo NO. Ale možná, když má pejsek sklon k tloustnutí, tak mu skromnější dietka udělá dobře.
Taky bych doporučovala více pohybu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:10
- Nahlásit
aren
Vsak jsem taky psala, ze je to jen odhad...
Je to uz davno, co jsme meli maleho psika, tak si fakt nejak nepamatuju, kolik jsme ji davali...
Pohyb mi prijde samozrejmosti...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:12
- Nahlásit
wami
Jo, tak to ano.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:16
- Nahlásit
Falco
Také vařím, je to přirozenější způsob krmení. V roce 1992 vyšla knížka malá psí kuchařka, která obsahovala recepty pro psy od 2 kg – 22kg. Autor knihy je Jaroslav Weigel, tak se zkus podívat někde po antikvariátech.
Záleží na tom jaké maso a jakou přílohu budeš zkrmovat. Nejlépe je střídat různé masa a přílohy. Podle sortimentu se pak i různě mění váhové množství masa a přílohy.
Např. Na 15 kg. psa: by jedna porce mohla odpovídat tomuto:
220g hovězího vařeného masa
180 g vařené rýže
70g zeleniny
2 vejce.
Nebo:
200g. hovězího vařeného masa
200g těstovin
hlávkový salát nasekaný podle uvážení
2 polévkové lžíce spařených ovesných vloček.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:24
- Nahlásit
dorfa
Jé.. Hezky! Tak to moc děkuji i já.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 21:36
- Nahlásit
Díky za rady, napíšu vám, jak nám to jde.
S pohybem je základní problém. Náš pes je klidné až flegmatické povahy a vždycky to byl hrozný lenoch. Už jsem tady o něm kdesi psala. Na vycházku jde, protože musí, žádné jásání, skákání ani nic takového jsem u něj nikdy nepoznala. Ne, že by pořád jen ležel, doma si i teď rád hraje, perfektně provozuje především čuchací hry, ale vidět ho venku při rychlejším pohybu než je standardní klus je zážitek, o kterém si vykládáme ještě několik dní. Chodíme s ním ráno a v poledne na dvacet minut, večer a o víkendech na hodinu, jenže on většinou velmi rozvážně kráčí a čuchá, takže ten výdej energie je opravdu malý. Obávám se, že i vzhledem k věku a artroze kyčlí nejsem schopná z něho víc vyrazit.
Proto máme také přesně spočítáno, co může sníst a pravidelně ho vážíme. Takže to zkusím a uvidíme.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 08:52
- Nahlásit
Falco
Já mám starou fenu, která mi kiksla s nohou a už delší dobu je její pohyb venku omezen na vyčúrat před barák a zpátky do postele... Takže jsem prostě musela ubrat krmnou dávku a hotovo. Já krmení nikdy nevážila, to poznáš podle kondice psa. A jestli má ten Tvůj potíže s klouby, radši ho drž spíš hubenějšího. Máš ho doma, tak není důvod, aby měl mít na zimu nějaké extra tukové zásoby - ty jsem dělala u psů ustájených venku, vždycky jsem je na zimu trochu "zabalila".
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 08:58
- Nahlásit
Malou psi kucharku mam doma, je super, varili jsme podle ni nasemu dalmouskovi.
|