| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 12:10
- Nahlásit
Chápu, že můj NO je ovčák a že je mu to vlastní, chápu taky, že je mu sotva rok a je štěndo, který nic moc vážně nebere, tudíž mě nijak nepřekvapuje, že honí koně v ohradách. Samozřejmě koně před ním hystericky utíkají a kopou po něm a on hystericky přidává na rychlosti a může se přetrhnout, aby je dostihl. V tu chvíli neodvolatelný. Až se unaví, začne vnímat a okolí a slyší mé nepříčetné "KE MNĚ!" Buď zůstane stát a čeká co bude, nebo se loudavým krokem blíží ke mě a já rychlým krokem k němu. Pak následuje povalení na záda, tahání za kůžu na krku, na slabinách, řev, do toho mě za tu ruku občas chytá, takže i pár přes tlamu a o to větší řev a pak řada povelů, které nedej bože, aby neprovedl hned a precizně. Pak jej připnu na vodítko a za povelu k noze a výstražného syčení kráčíme okolo ohrady pryč. Ten hňup ihned jak vstane našpicuje uši a střeží každý pohyb koně uvnitř ohrady a jakmile se kůň rozejde, pes opět na vodítku vyrazí vpřed. Strhnu ho k sobě, zase vytrestám, ale situace se opakuje. Až tak po třetím výprasku uzná, že mu za to ten kůň nestojí. Teda stál by, kdyby on nebyl připlej na vodítku. Je normální, že se pes vůbec nepoučí, že v něm ten strach z toho udělat to znovu chvíli nevydrží?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 12:32
- Nahlásit
Ach jo, to teda obdivuju tvoje nervy. Já kdybych musela psa pořád takhle trestat, tak by mi to pokazilo veškerou radost z něho.
Ale jestli je mu sotva rok, tak se mi to jeho chování zdá ještě únosný a snad se to časem zlepší - ale je to asi tvrďák, co?
|
Ela
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 12:53
- Nahlásit
A ví ten pes za co je trestaný? Nemyslí si náhodou, že je potrestaný za to, že se vrátil k páníčkovi? Pokud totiž trest nenásleduje hned do několika sekund po provinění, pes už neví za co. Nebylo by lepší třeba na něj zkusit namířit silný proud vody? Je fakt, že časem se pes asi zklidní.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 12:54
- Nahlásit
Já bych řekla podle popisu že ví, za co je trestaný, ale "nemůže si pomoct"- je to silnější než on.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:04
- Nahlásit
On ví velice dobře o co jde. Navíc obvykle kolem ohrad chodí a je těmi koňmi sice fascinován, ale pořád pokukuje po mě a drží se a jen chodí jak pes kolem horký kaše okolo a bojuje sám se sebou "Mám nebo nemám?", ale na zavolání přijde a už si koní nevšímá. Jindy mu to prostě nedá (obvykle, když kůň procválá blízko ohrady) a vyrazí. Pak když zastaví, tak je evidentní, že se bojí a ví, co přijde. Nemluvě o tom, že jsem celou dobu uvnitř ohrady a snažím se chytit koně nebo psa, zkrátka je zastavit, abych psa mohl následně přizabít či tak něco. Takže když zastaví, tak pro něj okamžitě dojdu a už lítá vzduchem. Zcela na okraj s tím proudem vody, on po těch koních vyštěkává tak různě při všelijakých příležitostech, prostě mu doběhne k nohám, štěkne na něj a uteče. No a dělá to, i když koně stříkám hadicí, takže jsem občas ten silný špric vody namířila proti štěkovi a už mazal. Víckrát si to při stříkání nedovolil, protože těch stříkanců dostal dřív víc. Takže když stříkám koně, pes stojí opodál a čeká až vypnu vodu. V momentě když voda ustane, pes doběhne, štěkne koni k nohám a zdrhá. Má z toho hroznou prdel, připadá mu to nesmírně zábavný a vtipný. Já jsem vzteky bílá, koně jej nemůžou ani vidět a jsou na něj vysazený, jenom pes je happy.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:26
- Nahlásit
Garfield
Bála bych se,že na to šteknutí u zadku kůň z leknutí vyhodí zadníma a psa zabije?! Nedivím se,že ti tečou nervy! Moje čuba,když viděla koně poprvé,tak prchla do kukuřičnýho pole... JInak na něj štěká hlubokým hlasem (je to boxer,takže obvykle moc neštěká) a sleduje každý jeho pohyb! Jednou šel kůň u nás okolo cvičáku a čubina začla pořvávat a nějakej chlápek jí povídá : To je ale velkej pes co?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:33
- Nahlásit
Můj Rambo (no to se zrovna moc jako Rambo v tu chvíli neprojevil-chachááá) když viděl poprvé krávy pasoucí se za el.ohradníkem, tak se lekl a štěkal na ně. Po pár dnech, kdy je vždy ostražitě míjel a jakože nic, si zvykl a nedávno do té ohrady vlezl a chtěl se s nimi vesele honit! Tak to jsem tedy taky řvala. Teď vždycky když jdem okolo musí k noze.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:41
- Nahlásit
Garfield
konečně diskuze na "moje" téma, tohle samý jsme měli po přestěhování z centra Prahy s kočkama, ježkama apod. koně tu naštěstí nejsou. V praxi jsem si ověřil pokyny z knížek, psa přivolat - což na vodítku jde docela dobře má 10 kg až na to, že jde zpátky po zadních, dát pár povelů sedni+ lehni - na upevnění autority, mňo moc zajímavé dělat lehni když pes je ke mně otočen v lepším případě bokem a hlavu vytočenou za kočkou, tep asi 300 za vteřinu (oba), bez reakce na piškot (pes), takže jsem klečel na zemi a rval ho k zemi za obojek, no nevím jestli jsem si upevnil autoritu, každopádně jsem ho málem zabil
Ale zvyká si a už to tolik neprožívá, byl jsem v sobotu v Očárech a moc se mi zalíbila metoda vrhání chrastícího řetízku, případně klíčů, funguje to u nás spolehlivě, myslím, že by se to dalo u koní použít
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:01
- Nahlásit
Anonymní
Popisuješ to srandovně, ale přesně. Garfield je na koně samozřejmě zvyklej a vůbec ho netankují, ale prostě strašně rád je buzeruje (tj. to štěkání k nohám a útěk) a pak je rád honí, když jsou ve volnosti (tj. ta děsivá ohrada). Když jsou v klidu nebo pod mým vedením, tak si jich nevšímá (není s nima v tu chvíli ta správná prča). Ale ty ohrady jej fascinují, je z toho hotovej, já jsem hotová z něj, protože stačí aby se jednou kůň trefil a psa budu zeškrabovat ještě týden a koně jsou hotový ze mě i z něj, protože on lítá, já za ním, on štěká, já řvu... No kolotoč, cyklisti a turisti z nás mají haló. Ale ten pes ví, že si nehraju, není blblej a musí cítit, že bych jej nejraději zabila, opravdu se musím strašně držet, abych mu neublížila při tom výprasku. Zkouším to taky na vodítku (sem tam), ale přesně jak píše anonymní, pes táhne, škrtí se, oči mu vylízají z ďůlků, jediný bod na celém světě je onen nebohý koník. Já mu dávám povely, on sice poslouchá, ale čumí na koně, tep 560/min, adrenalin mu stříká z uší. No to je fakt na umlácení pampeliškou.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:17
- Nahlásit
Garfield
Máš pubertálního prdlouše, pokud Tě nepřivede do blázince nebo sebe pod zem ,až se nějaký kůň trefí tak to za nějakou (možná dost dlouhou přejde po odeznění puberty)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:24
- Nahlásit
Garfield
Nechceš se zkusit zeptat Artemis?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:24
- Nahlásit
Anonymní
Hm tak už jen pupínky mu chybí, taky by mohl začít kouřit a sem tam mě poslat s pohrdavým pohledem do zadku (což ovšem dělá po své psí řeči běžně).
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:26
- Nahlásit
Terri
Až se tu objeví tak jo, protože je to standartní reakce většiny psů, ale časem se to odnaučí, nebo se kůň trefí a už si to nedovolí. Moje zlatíčko se trefilo 2x, 2x pes přežil bez újmy, jen ječel jak na lesy a skákal po jedné noze, poučení? Za nula. Mně se ten Artemisův web nelíbí, čekám až bude tady.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:33
- Nahlásit
Ale tohle není ani tak problém koně v ohradě, myslím si, že podobný problém má spousta majitelů psů třeba právě s kočkama nebo i jinýma psama (jakože pes zdrhá za každým psem co uvidí a neposlechne). Gafa nevzrušují kočky, už vůbec né psi, ale pouze a jen ti obrovští psi v těch dřevěnejch čtverečkách, co jsou strašně rychlí a on je přeci jednou chytit musí né?!
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:58
- Nahlásit
Jo a taky jsem zapomněla, že teď se zamiloval do 3 denního hříbátka. Ale to opravdu miluje, prej, jestli si ho můžeme vzít domů, že se s ním rozdělí o pelech i kostičku. A Acanu si klidně může nechat celou. Prej.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 21:29
- Nahlásit
Garfield
|
Nela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 21:37
- Nahlásit
Garfield
no, napoprvé se mi to nepovedlo, tak ještě jednou.
Nějak tomu moc nerozumím. Tedy přesně, nerozumím tomu tvému trestání. Já si myslím, že moc dobře neví, proč je trestaný. Pokud jsem správně pochopila, tak ho v podstatě honíš, (psala jsi rychlými kroky za ním...). A to je asi úplně špatně.
Souhlasím s tím, že máš psa, který je v pubertě. Ale o to bys měla být důslednější. Situaci bys měla připravit a reagovat podle ní. Je to těžké, ale jinak ho to neodnaučíš. Já bych měla strašný strach, že koně psa zabijí nebo přinejmenším zmrzačí. Mohli by se přece splašit. Koňům moc nerozumím, obdivuji je, ale mám před nimi trochu respekt. Nevychovaný (zatím) pes jim určitě dobře nedělá.
Jak ti někteří radili, myslím, že psali o kočkách, tak s tím se dá souhlasit. Nevyhýbat se těm situacím, ale naopak jít do nich připravená a předpokládanou reakci psa přerušit v zárodku. Tak můžeš pak napomínat, drbat vodítkem a trestat. Ale z přivolání ? To rozhodně bych já tedy nedělala. Pak se budeš divit, až pes nepřijde vůbec. A honění psa místo přivolání, to je úplně blbě, bere to určitě jako hru, odchytávání a následné přivázání na vodítko je taky špatně, pes přece není hloupý. Mělo by se mu přinejmenším "vyplatit" k tobě vždycky přijít. A jestli nemáš přivolání ve ztížených podmínkách dodělané, tak ho ke koňům neber, nebo zkazíš všechno, cos ho jako malého naučila. Jó puberta, to je věc. A nervy bys měla mít na uzdě vždycky. Já vím, že je to těžké, ale trestat psa (nebo dítě) v hněvu, nikdy není dobré. Většinou trest přeženeme a pak nás to mrzí. Pes má pak v hlavě bordel a my máme o problémy postaráno.
Hodně štěstí s výchovou puberťáka.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 22:27
- Nahlásit
Padlo tady, jestli pes ví proč je testán. Tak poraďte nezkušenému. Pes uteče, po nějaké době se sám vrátí, je na něm vidět, že ví, že provedl něco co neměl (dokonce si myslím, že ví, že je to kvůli útěku). To v případě, že se ho nevšímám a jdu domů, pokud jdu za ním tak utíká pořád dál. Co pak? Trestat - netrestat, jak se zachovat? Jak dlouho trvá vlastně psí puberta?
|
Usanda
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 22:35
- Nahlásit
Anonymní
Pokud se vrátí,tak nikdy netrestat -spojil by si trest s přichodem a jednou by se už nevrátil. Taky si pleteš to,že máš pocit,že pes ví,že je to za útěk - on ví,že dostane až přijde.
Zní to divně,ale psa bys měl/a naopak pochválit,že přišel-a urč si nespojí pochvala=útěk.
Mimochodem,pokud ti pes utíká,tak nemáte smečku v pořádku.takže chyba je především ve vás.Puberta nepuberta.
|
Nela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 23:47
- Nahlásit
Souhlas s Usandou. Puberta nepuberta, polidšťujete psy a to je špatně. Je samozřejmě někdy těžké udržet nervy na uzdě, když na nás pes kašle a nejde na přivolání hned k nám, ale rozhodně souhlasím s tím, že v zásadě nikdy netrestat při příchodu, i když si pes dal na čas. Jak jsem už uvedla, myslím, že je lepší od psa odcházet, upozorňovat, že jdu pryč, i trochu halasněji. Pokud byste měli vztah v pořádku, určitě by pes šel za tebou. Chození ke psu, jeho lovení, je špatně, trest je to nejhorší, co můžeš udělat. Právě ten trest si určitě spojí s příchodem a jak říká Usanda, i když to zní divně, je to z psího hlediska logické, pochvala, protože jsem přišel, je namístě. Přivolání je dobré dělat ještě u mimina, když je na nás závislé. Potvrzovat a potvrzovat pamlsky, pochvalami, občas se štěndovi schovat, ale jen na chvilku, a samozřejmě tam, kde se nemůže nic stát. Jakmile nás začne hledat, hned se ukážeme a voláme. Připoutat pejska se můžeme pokusit také tím, že často při procházkách měníme směry (čelem vzad), pejsek průzkumník, který je před námi, si nás pak začne hlídat. Čeká tě asi hodně nápravy, s puberťákem to bude těžší. Ale věř tomu, že pokud psa při příchodu trestáš, budeš mít přivolání čím dál tím horší. Určitě jsi nebyla dostatečně důsledná při výchově a možná si pejska i málo motivovala. Je dost těžké situaci posoudit takhle na dálku. Musíš přemýšlet, kde jsi udělala chybu. Pes se chová možná tak, že my lidi si myslíme, že ví, co provedl - chová se submisivně nebo zdrhá. Ale to je jenom o tom, že on vidí, že se zlobíme, vidí to z našeho postoje, z tvého řevu je to jasné. Já jsem však přesvědčená, že v hlavě jasno nemá ! Psi jsou na naše nálady citliví, už jen naše velká postava u nich budí někdy respekt, natož když jsme rozčíleni. Ale našim slovům a slovním tirádám určitě nerozumějí. Vnímají zvuky a jejich intonaci. To je tedy můj názor. Nemusíš se mnou souhlasit. Prostě žádné polidšťování zvířat, spíš pročíst správnou literaturu o chování psů. Třeba najdeš chybu v sobě.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 01:11
- Nahlásit
Anonymní
Já osobně, pokud by se pes vrátil tak, že by to neměl přím spojený s povelem, tak bych ho prostě ignorovala...
Jinak u nás docela dobře funguje, když se psici moc nechce domů a loudá se jí říct : "Tak čáááu" a to jsou potom trty domů, aby náhodou chudinka nezůstala venku.
Zkusila bych i to utíkání řešit přes tohle. Babiččin pes to ze začátku taky dělal a já ho samozřejmě jako malá honila. Bylo na něm úplně vidět, jak se otočil, hodil opovržlivej pohled typu:"A teď jako uděláš co?", nadskočil si a začal utíkat, po určité době mi došlo, že když se otočim a jdou na druhou stranu, tak se za mnou vrátí, začla sem to dělat a pak měl přivolání v pohodě vzhledme k tomu, kolik mi bylo a kolik bylo jemu (byl z útulku).
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 09:54
- Nahlásit
Znáte někdo knížku "Aby nezlobili"? Já ji dostala k narozeninám a právě ohledně toho řvaní na psa tam jsou uvedený zajímavý příklady. I když nedokážu posoudit, do jaké míry je ta knížka kvalitní, tak tohle se mi na ní docela líbilo.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:12
- Nahlásit
isdpch
http://www.krakatit.cz/talpress/obalky/abynezlobili.jpg
a tady maji ukázku:
http://www.krakatit.cz/talpress/ukazky/Abynezlobili.rtf
|
cherry
|
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:13
- Nahlásit
To je přesně jak u nás. Je v poho dokud něco nenajde k sežrání. Nemám šanci. Byly jsme u přehrady, tam je úplně mimo, samé zdechlé ryby, to je vůně.. Vzal do huby, já jsem na řvala fuj, tahala za uši, za kůži, ale dokud ji nesežral, tak absolutně nereagoval. Ví, že to nesmí tak pro jistotu to zhltne.
Jsem naštvaná, protože místo koupání - je to LR - jen slídí po rybách, tak jdeme raději pryč.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:19
- Nahlásit
cherry
No a v tomhle se s mým štěkem dá docela dohodnout. Když něco najde a získá si k tomu velmi vřelý vztah, řekla bych až závislost, tak na povel k noze reaguje zdráhavě a nejistě, protože tuší. Ovšem i když ke mě dojde na metr daleko, tak na zařvání "GERRRRRRRRY FŮŮŮŮŮŮJJJJ!!!!" a náznak šílenenosti vzteky v hlasu to pustí, pak už bez okolků přijde až ke mě, neboť ví, že nemá co ztratit, nemluvě o tom, že následuje veliká pochvala a to taky není k zahození, že.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:21
- Nahlásit
Ví, že to nesmí tak pro jistotu to zhltne.
To jsou ty situace, co mě přivádí k šílenství. Když vím, že on ví, on ví, že vím já a tak mi bĺeskurychle znemožní jakýkoliv zásah.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:25 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Vzal do huby, já jsem na řvala fuj, tahala za uši, za kůži, ale dokud ji nesežral, tak absolutně nereagoval.
Proč jsi mu to nesebrala? Já tohle odnaučila tak, že když mi přišel hrdě ukázat mrtvou myš, nezbylo mi, než vytáhnout ji z tlamy, ukázat a domlouvat mu, že je to fuj. Zahodili jsme ji s mamkou a on se na nás nevěřícně podíval a pro jistotu ji přinesl znovu. Tak jsem zase trpělivě vysvětlovala, že je to fuj a že ji fakt nechci.
Pak ještě zkusil rozkládající se kost a totéž, sám ji prostě nevyplivne, tak jsem ho posadila, vyndala kost, přidržela u čuni (zadržela zdvihající se žaludek) a říkala fuj fuj..
No a pak už to "nikdy" či "dosud" neudělal
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:28
- Nahlásit
S tím přivoláním:
nechci se moc chvástat, ale máme ho docela dobrý. Čili tato situace téměř nenastává, ale pokusím se popsat jak postupuju:
1.Povel Ke mně
2.Pes nereaguje, např.loví myši.
3.nasadím ostrý, výhružný tón: Tak co to je ?! Ty mě neslyšíš?! (apod.) Psovi prostě nemůže jen tak projít, že nereaguje na jasný povel.
4.Pokud pes stále nereaguje, jdu si pro něj za stálého spílání (bod 3.), dojdu k němu, vyškubu za kůži na zátylku. Následuje např. několikaminutové odložení nebo jiný cvik, aby si připomněl, že musí poslouchat a abych ho vzápětí měla za co pochválit a aby byla znovunastolena pohoda.
Metodu "tak ahoj, já jdu" používám, když se mi tohle nechce dělat a hlavně když jsem předtím nevydala povel přivolání.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:28
- Nahlásit
Terri
Protože když chceš psovi něco opravdu sebrat, tak obvykle musíš použít určitou sílu a tah, což v případě rozkládajícího se ptáčka může mít za následek, že ti ptáček pouze proteče mezi prsty a pes jej odkapávajícího z tvých rukou slíže ze země a bude strašně šťastnej, že má tak fajn paničku, že mu rozumí a pomohla mu ptáčka předkousat
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 10:36
- Nahlásit
No, já zjisitla, že honit tu moji potvoru nemá cenu potom, co sem ji naháněla v jejim pul roce asi půl hodiny, když lítala s krysou (nebo asi spíš pokanem) v hubě. Na jaře slezl sníh a já ji chudinku chtěla nechat vylítat. Je fakt, že se vylítala, ještě mi pak pomáhala jedna důchydkyně a psice se celou dobu náramně bavila. Po tomhle "incidnetu" šla na vodíto a co nejrychleji jsme šupajdili domů, kde nastoupila "dezinfekce tlamy" octem, což už ji zase tak moc nebavilo.
Mám pocit, že ta potvora si myslela:"To bude asi něco moooc zajímavýho , když to ta panička tolik chce..."
|