Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / močení pejska doma
Autor Zpráva
sarula
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 01:42
- Nahlásit

Ahoj lidi potřebuji prosím pomoci se svým psem jsou mu bezmála 2 roky a všude mi doma očůrává a dokonce i kálí.Myslím,že mi to dělá na vztek,když jsem doma nikdy to neudělá a jakmile vytáhnu paty je to tam.Dříve nebyl 100% ale stávalo se to spíše vyjímečně ale ted je to pokaždé jsem zoufalá nic nepomáhá ani výprask ani nevšímání ani spreje,aby mu to nevonělo pomozte prosím nějakou radou nebo bych měla vyhledat odborníka na převýchovu?díky předem šárka

Karol
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 09:49
- Nahlásit

Teda, to je nepříjemná věc! Poradit ti nedovedu, ale sama bych asi zkusila "psího psychologa" Rudu Desenskýho. Snadno ho najdeš na netu, má i online poradnu a nedivila bych se, kdyby dokázal pomoct.
Hele, a co vzít pesana na dovolenou, bude to dělat i kdekoliv jinde? Třeba na chatě nebo v hotelu? Možná by si mohl odvyknout...Anebo to zkusit jako s malym štěnětem, prostě ho za každou loužičku i hromádku, kterou udělá venku, pochval a dej mu jeho nejoblíbenější dobrůtku. Třeba pochopí, že se mu to vlastně vyplatí. A nebila bych ho. Jestli jsi to už zkusila a nepomohlo to, možná je to masochista

Niko
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 09:54
- Nahlásit

sarula
Rozhodně ho nebij, když se vrátíš domů a tam spatříš loužičku a nebo hovínko!!! Pes nepochopí, že ho trestáš za vykonání potřeby doma, ale za to, že jsi přišla domů... bude z toho tak akorát zmatený . Určitě tu poradí zkušenější, ale já bych teď určitě začala výchovou jako se štěnětem - šleně přehnaná pochvala s pamlskem při vykonání potřeby venku .

aren
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 09:57
- Nahlásit

sarula
Teda jestli Ti to dělá na vztek, tak bych doporučovala zkusit být se psem zadobře. Kde je láska, je i vůle vyhovět páníčkovi. Když je normálně láska a páníček se teď zlobí, pejsek velice rád udělá všechno, aby napravil vztah. Když jsou normálně naschvály a vztek, tak nevím. Proč se na Tebe pes zlobí?
Jinak mám zkušenost s převýchovou dvouleté fenky, která šla z ruky do ruky právě kvůli kakání na koberec, jsem její třetí majitel. Takové to chválení a plísnění byl pro ni slabý odvar, venčení co tři hodiny byl sice dobrý základ, ale Sárečka byla schopná vrátit se z hodinové procházky a do pěti minut tlačit bobek za křeslem.
Mám pocit, že nejvíc pomohl (teda kromě trpělivosti) takový nápad, že jsem ji ty hovínka nosila do pelíšku. Když si šla znechuceně lehnout jinam, přenesla jsem ho za ní. Aby si to teda doma užila. No, a musím zaklepat, už dva roky je děvenka 100% čistotná, doma neudělá vůbec nic.

aren
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 09:58
- Nahlásit

Niko
Rozhodně ho nebij, když se vrátíš domů a tam spatříš loužičku a nebo hovínko!!! Pes nepochopí, že ho trestáš za vykonání potřeby doma, ale za to, že jsi přišla domů...
Veliký souhlas.

abby
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 10:38
- Nahlásit

sarula

Asi bych taky zkusilo začít jako u štěněte.Ukázat jí,kde a no a kde ne a hlavně hodně chválit.A zkus před tím než odejdeš,jít s ní na procházku,kde musí vykonat všechny potřeby.

A nemůže jí něco stresovat,když nejsi doma a ona se ti to tak snaží dát najevo?

Náš pejsek je 100% čistotný a musím říct,že se to naučila dost brzy.Jen asi ve 4 měsících měla asi taky nějaké období vzdoru,protože náím to udělala několikrát do postele (předtím nikdy),takže jsem jí zakázala chodit bez nás do ložnice a pak to už nikdy neudělala.

sarula
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 12:07
- Nahlásit

Ahojky lidi jsem ráda za vaše ohlasy,musím říci že múj pes je naš miláček a nedostatkem lásky netrpí až právě naopak.Vím že je nejspíš rozmazlený ale pokud je na hlídání u našich nebo někde jinde nikde nic neudělá.Jen já s ním jdu ven zabouchnu dveře jdu na hodinu k sousedce a je to.Jakmile to je na delší dobu tím myslím 6 hodin dokonce se i vykaká.Taky si dovedete představit jaký se tu drží smrad je to uzoíufání.

aren
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 12:36 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

sarula
múj pes je naš miláček a nedostatkem lásky netrpí
Tak to je dobře.
Tak to bude nejspíš rozmazlený. Jak píše Niko a Abby, chválit venku, plísnit doma - ale jen tehdy, když pes ví, za co. Já teda vždy, když jsem se ráno probudila, pohledem do Sárčiných očí jsem okamžitě poznala, jestli to hovínko někde je nebo ne. Ona až tak hloupá nebyla, ale jaksi si asi nemohla pomoct... Netrestala jsem ji, jen jsem jako dělala, že jsem z toho hodně otrávená, a to hovínko jsem ji furt přinášela a ukazovala, aby věděla, proč jsem otrávená. Když bylo doma čisto, byla jsem na ni samozřejmě velmi milá.
Pak jsem tady měla pár měsíců pětiletou psici Aren, která byla dlouho zavřená v útulku v kotci a byla skálopevně zvyklá dělat si pod sebe a ležet v tom. To jsem řešila soustavným vyměňováním a praním dek a spacáků, na kterých ležela, tím jsem ji naučila, že čistota je příjemná. Venčení každé tři hodiny je základ. Pak jsem se někde dočetla, že pes instinktivně nedělá pod sebe, tak jsem ji nějaký čas měla doma přivázanou k radiátoru, u kterého měla ten pelíšek, tím jsem ji zamezila chodit čurat do obýváku, k čemuž měla v druhé fázi tendenci.
S hovínkama si zvykla na čistotnost rychle, s čuráním to trvalo o něco déle, taky jsem ji pak s patřičným láteřením nosila papíry a hadry s vytřenýma čuránkama do pelíšku.
No, dnes je už taky dobrá, nová majitelka nemá s čistotností Aren žádné problémy.

dejavu
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 19:14
- Nahlásit

sarula
Ahoj, pokud pejsek moci, pripadne kali pouze tehdy, kdyz nejsi doma, jedna se s nejvetsi pravdepodobnosti o separacni uzkost.
Pes ti to nedela navztek ani naschval, tak se na to nedivej, prosim te, je to projev uzkosti. Druha moznost by byla teritorialni znackovani uzemi, ale v tom pripade by to delal i v tve pritomnosti a extremne by to zesililo treba s prichodem jineho psa do bytu k vam na navstevu.

Zde je kontakt na veterinarni lekarku z Brna (ordinaci ma i v Praze), zabyvajici se lecenim poruch chovani u psu, dr. Zertovou http://www.chovani.info/ Tyto poruchy leci a jiste ti poradi.

Urcite bych se s ni spojila, muze ti poradit, jak psa zvykat na samotu a napsat pripadnou medikaci, protoze v moderni veterinarni psychiatrii se uz uzivaji leciva, ktera tento problem pomahaji resit, i kdyz nutno podotknout, je to v kombinaci se spravnou vychovou a neni to problem, co by se vyresil ze dne na den. Nastesti pes je mlady, ja myslim, ze jestli ho mate opravdu radi a pujdete do te prevychovy, ze se to podari.

Principem prevychovy je vystavit zvire situacim, ktere u nej vyvolavaji strach nebo uzkost, aniz by se balo. V tomto pripade jde o to, ucit psa byt sam - nejprve tak kratce, aby to nevyvolalo strach a nezadouci moceni a postupne prodluzovat dobu samoty. Nekdy je potreba doplnit o protipodminovani ritualu, ktere u psa strach spousteji jeste pred tim, nez majitel odejde (opakovane si vzit kabat a zas ho sundat, vzit do ruky klice, zas je polozit ap.)

Prvnim predpokladem uspesne terapie je, ze pes krome kratkych odchodu majitele nezustane nikdy sam (samozrejme se jedna jen o dobu te lecby poruchy!).

Druhy je zakaz veskerych trestu.

Psovi nedovol spat ve posteli, sedet mu na tvych nohach a vsude pana nasledovat. Ja vim, ze je to prijemne, ale po dobu terapie je toto zakazane, zvysuje to psovu zavislost na tobe. Pred zahajenim terapie je dulezite dukladne nacvicit povely Zustan! a Na misto! Je dulezite to nacvicit v klidu, aby to pes nespojoval s tvyim odchodem. Nauc psa na odlozenem miste, ze za dobre provedeni cviku je odmenen hrackou, kostickou, prouzkem suseneho masa, ale musi to byt tak, ze jindy tyto vymozenosti nedostane, jen po tomto cviku a kdyz ma byt sam. Tomuto venuj obzvlastni peci, abys nasla neco takoveho, co psa bavi a faxcinuje, ale dostane to na hrani jen tehdy, kdyz je sam. Postupne se od psa vzdaluje, prejdi do druheho pokoje, veme do ruky klice, obuj boty, ale neodchazej z bytu. Psa vzdy chvali za nevzdaleni se z mista. Kdyz se vzdali, netrestat, ale odebrat hracky a pokroutky.

Potom prejdi k druhe fazi. Odejit z bytu, ale jen na tak dlouho, aby se pes nebal, nekdy je treba zacit 1 vterinou, nekdy 1 minutou. Pes pozna podle urcitych priznaku, kdy je jisty majiteluv brzky prichod (kos na pradlo, nakupni taska) Proto je vhodne tyto predmety brat s sebou pri kazdem odchodu jako pojistku brzkeho navratu a postupne, az si pes zvyka, je nechavat doma. Obdobnou jistotu muze predstavovat i zapnute svetlo, pustene radio ci televize, nesmi byt ale spojeno se strachem, napr. majitel poustel radio, kdyz odchazel, aby predhlusil vyti psa, pak ma pes radio spojene se strachem.

Pri nacviku jednotlivych kratkych odchodu musi byt pauzy mezi nimi tak dlouhe, aby se pes stacil zcela uklidnit. Pred odchodem da pan psovi kost, na malou chvili se vzdali, vrati se bez jakehokoliv vitani, kost odebere. Pocka, az je pes zcela klidny a uvolneny a postup zopakuje. Naproste uklidneni je nutne, postup nelze uspechat, jinak by pes vykazoval stale vetsi strach.

Protoze kazdy pes reaguje jinak, je tezke odhadnout, jak dlouho vydrzi pes po odchodu klidny a nepomoci se, za jak dlouho po navratu pana se uklidni a jak dlouho bude trvat vycvik. Nekdy pes reaguje panicky jen na odchod jednoho pana a moci. Pak je dobre, kdyz ostatni pozoruji, co pes dela, pripadne muze pomoci k analyze situace kamera.

Prodluzovat dobu samoty lze jen za predpokladu, ze pes pes neprojevuje znamky strachu pred odchodem a nevita prehnane pana pri prichodu. Napr. 5 minutovy odchod snasi dobre, ale po 10 minutovem vita prehnane, takze se snizi doba odlouceni na 6 minut. Vydrzi-li klidny 15 minut, stridaji se ruzne dlouhe, nepravidelne intervaly - 2, 1, 10, 5, 15 minut.

Vetsinou jsou projevy strachu nejsilnejsi prvnich 30 minut, tato doba je tedy nejdulezitejsi, dobu odlouceni neuspechat a prodluzovat po minute. Propadne-li totiz pes panice, problem se jeste zhorsi a je nutno zas zacinat od zacatku po vterinach. Vydrzi-li pes klidny 30 min, lze dobu prodluzovat rychleji, ale vzdy prokladat kratsimi intervaly. Jakmile se dosahne 90 minut v klidu, pak je vetsinou schopen byt i 4-8 hodin sam.

Vetsina lidi to zvladne behem nekolika tydnu, i kdyz cvici po vecerech, problem je v tom, ze pes po dobu tohoto nacviku nesmi zustat sam. Pokud je to nezbytne, pak je treba osetrit leky do doby, nez bude samotu bez problemu snaset. Nastane-li situace, kdy pes musi zustat delsi dobu sam a neni osetren leky, nesmi se pouzivat pojistky (radio, televize, taska, kost), protoze se razem zrusi asociace mezi pojistkou a brzkym prichodem pana.

Prvni uspechy teto vychovy se dostavi za nekolik dnu az tydnu. Nedostavi-li se uspech, neni nutne lamat hul, muze jit o prehlednuti nejakeho drobneho detailu, ktery je ale velmi dulezity. Uspech teto lecby pri teto poruse je obecne velmi dobry.

V pripade medikace se uzivaji tricyklicka antidepresiva, progestiny, barbituraty, fenitiaziny a benzodiazepiny. Odpoved je velmi individualni, musi to byt jen pod dohledem odbornika, kazdemu psu sedi neco jineho. Tyto leky se podavaji pouze na komplexni pocatku terapie a hlavne u psu, kteri panikari i po nekolikasekundove nepritomnosti pana nebo u psu, kteri museji zustavat sami po dobu delsi, nez si doposud zvykli. Spravny lek nema psa utlumit, aby se nerusil jeho ucinek s vycvikem. Pouha lecba prasky bez terapie vycvikem k samote je ucinna jen u psu s velmi mirnym strachem ze samoty (obcasne stekani, vyti). Lecba leky je vzdy jen docasna a majitel musi po prvnim podani byt se psem, aby pozoroval ucinky. Vetsinou se podava 10-14 cela davka, dalsich 10-14 dni polovicni a 10-14 dni ctvrtinova.

Jestli mas psa tolik rada, dej do toho tu energii a cas, uvidis, ze se to podari.

sarula
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 19:51
- Nahlásit

dejavu
Ted teprve vidím že máš nejspíš pravdu,pokud jsnme doma pes se od nás nehne hlavně tedy ode mne.Spí s námi v posteli a stále u nás leží.Když odcházíme je velmi vidět že je neštastný,velmi se s ním loučím a snažím se mu to ulehčit nějakým pamlskem.Skusím vše co tu je napsáno jen trochu vidím problém až půjdu do práce ale snad to zvládnem díky moc za rady všem

Tami
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2006 21:50
- Nahlásit

sarula
píšeš, že se s ní velmi loučíš, což si myslím že není dobré, protože si to pes spojí s něčím mimořádným.
Já vždy jen tak mezi řečí řeknu.. čekej Barunko.. dám jí něco ke kousání a odcházím, jako že se nic zvláštního neděje.
U pejska před ní jsem to také nedramatizovala.

abby
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2006 07:43
- Nahlásit

sarula
Přesně,jak píše Tami,taky z odchodu nedělám drama.Vlastně se s ní vůbec neloučím,jen jí dám pamlsek.Ona už je sama nachystana a pozná,že půjdu pryč,sedne si na svoje místěčko a čeká na pamlsek.

aren
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2006 08:23
- Nahlásit

dejavu
No jo, to bych tomu dala. A on se chudák pejsek bojí sám.
A co takhle pořídit mu kamaráda/ku?
sarula
A co takhle pořídit mu kamaráda/ku?

Terri
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2006 18:02
- Nahlásit

dejavu
ještě že tě tady máme, jsi dobrá

LenkaK
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2006 20:46
- Nahlásit

dejavu
My máme problém,že když odejdeme z domu,začne Bela šrábat na dveře a koberec. Koberec u dveří je úplně rozrytý. Myslíš je postup,který popisuješ je stejný i v našem případě?

dejavu
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2006 22:01
- Nahlásit

Terri
ale prosim te
LenkaK
Ano, postup bych volila stejny. Bela je jeste ve svych projevech velmi decentni, verim, ze to pujde dobre. Obratila se na mne jedna pani s prosbou umisteni psa do utulku, ktery vyl a doslova hrabal jamy ve zdech po odchodu lidi do prace. Pani ale velmi horekovala, jak ma psa rada a jak by si ho nejradeji nechala, tak jsem si s ni mesic psala, resily jsme to stejnym zpusobem a i tenhle pejsek si to odvykl a dokazal byl v pohode bez niceni jak doma, tak venku v kotci, kde si na jeho rvani pred tim stezovali sousedi. Pani si vzala dovolenou a prostridali se s manzelem, zvladli to zcela bez prasku pro psa a v pohode. Pred takovymi lidmi smekam, protoze tohle je velky napor na nervy pro panicka, chce to obrovskou trpelivost, vynalezavost a je to narocne na cas.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2006 22:25
- Nahlásit

dejavu
Tak to budu muset zítra na kolena a hledat kostičku,kterou si Belinka schovala a taky hračky,kterých má hodně.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání