| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 09:08
- Nahlásit
Zany
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=5&CT=518&CT 1=0
Pokuta bude jako dnes, když bude pes bez vodítka tam, kde podle místní vyhlášky má být na vodítku, mění se jen výše pokuty.
Kde je nebo není honitba mě nezajímá, protože v honitbě pes na volno být může.
Prostě všechno jako dřív.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 09:58
- Nahlásit
Mayano jo,u nas je vyhlaska,ze pes musi byt vsude,ale uplne vsude na voditko a s nahubkem,neni volny mistecko,kde nemuzes psa pustit a v honitbe uz vubec ne,aby mi ho nejaky trotl mysliveckej odstrelil
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 10:37
- Nahlásit
nemethova5
Kdybych měla přemýšlet co by kdyby, tak bych ani nepustila děti z bytu, co kdyby se jim něco stalo. Fakt tohle nepraktikuju ani u dětí ani u psů. U nás na vesnici je povinné vodítko a u většiny vyjmenovaných skupin psů ještě náhubek, takže chodíme za ves a psy klidně pustím, protože hypotetickýma možnostma jako že možná by mi je někdo mohl zastřelit, se fakt nezabývám.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 11:05
- Nahlásit
Zany
Na volno pusteny pes nema co robit na namestiach, pesich zonach, v skolach (ak su tam decka), na pieskoviskach a pod. ...Aj mi psickari musime byt ohladuplny, aj ked k nam su vecsinou neny...ja tento problem riesit nemusim, chvalabohu, byvame na dedine, mame tu park, rybniky a pod.
Ale myslim ze este nieje dovod na zbytocne znepokojenie, ak som spravne pochopila tak jedina zmena bude ze pes na volno bude musiet mat kosik, a to nieje snad ziadna trauma, ja by som bola povinne za, aspon by nedochadzalo k zbytocnym stretom...Inak ostatne zostava po starom, len za to budu pokuty...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 11:18
- Nahlásit
Silwuska
NE, jediná změna je, že se za porušení vyhlášky mění výše pokuty z 20 tisíc na 50 tisíc. Vyhláška je v každém městě jiná, někde je povinný košík, někde ne a někde ani vodítko, vyhlášky platí a průběžně se mění už x let, takže každý ví, co je u něj doma povinné a co ne. Navíc ta výše pokuty platí jen pro správní řízení, na místě se platilo a platit bude 1000 Kč.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 11:22
- Nahlásit
Někde jsem slyšela, že když obec ve vyhlášce zakáže volný pohyb psů a neurčí ani jedno místo pro jejich volný pohyb, vyhlášku zruší Ústavní soud (po podání podnětu), protože to odporuje zákonu na ochranu zvířat proti týrání.
Nevíte o tom někdo něco?
U nás je to totiž taky, ale upozorňovat na nic nechci, teprv až by mi nedejbože chtěli dát pokutu, uplatnila bych toto. Jen si nejsem jistá, jestli je to pravda...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 12:33 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
LucieS
Ano, mluví o tom Zákon na ochranu zvířat proti týráni:
§ 24
Obce
(1) Obec může zřizovat, provozovat a rušit útulky pro zvířata.6)
(2) Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezit prostory pro volné pobíhání psů.
dle odst. 2, pokud obec řekne A, musí i B, jinak porušuje tento zákon.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 13:19
- Nahlásit
aren
Ano, akorát není řečeno jaké prostory na pobíhání, tudíž když obec vymezí prostor 1x1m, tak je vše OK. Stejně tak když vymezí místo téměř pěšky nedostupné, to je u nás, tak jsem se na to ptala.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 13:23
- Nahlásit
isdpch - to už tady jednou je ;)
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 13:40
- Nahlásit
Kde je nebo není honitba mě nezajímá, protože v honitbě pes na volno být může.
Prostě všechno jako dřív.
s tím dodatkem, že nestačí znázt Zákon o myslivosti,
ale i obecně uznávaný právní výklad k němu,
který je pro myslivce závazný, a i se podle něj školí noví adepti myslivosti.....
tento výklad uznává jeden jediný způsob, při kterém je pes plně pod vlivem svého vůdce = řemen mezi psem a jeho vůdcem.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 13:45
- Nahlásit
Obávám se, že tohle není centrálně řešitelné,
že to je záležitost čistě lokální, jak si to v tom kterém místě lidi sami nastavili/nastavují,
a každá akce vyvolává reakci.
S myslivci se v místě každý musí domluvit, kdy a kde trénovat stopy a přírodní revíry, kam se dá jít venčit a nechat psy vypádit, a hlavně nesmí dopustit, aby došlo k zájmu psa o zvěř, končícím štvaním zvěře...protože to je konečná jak pro výcvik, tak pro spolupráci s nájemcem honitby.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 13:57 - Změnil/a: monika
- Nahlásit
Sali
písla jsem ti na icq.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 14:15
- Nahlásit
Sali
Spíš si myslím, že tohle by bylo na posouzení každého jednotlivého soudce, asi by se jinak posuzoval případ psa pobíhajícího půl kiláku od člověka a psa klusajícího pár metrů od člověka.
Já vycházím z toho, že počet zastřelených psů v poměru k těm pobíhajícím v honitbě je minimum, u nás jsem o takovém případu vůbec neslyšela, takže i když s myslivci žádnou dohodu nemám, psy pouštím, zvěž nehoní a nevzdalují se a žádný problém jsem nikdy neměla, i když myslivce i s puškou občas potkáme.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 14:18
- Nahlásit
Sali
ale i obecně uznávaný právní výklad k němu,
který je pro myslivce závazný,
A to je právně závazný nebo obecně uznávaný výklad, který si nechala vypracovat myslivecká jednota? (nejde mi o slovíčkaření, ale chci vědět, jak si můžu dovolit argumentovat).
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 14:42
- Nahlásit
kachna_
školí se podle něj adepti myslivosti, je v osnovách, chce to se zeptat přesně někoho na ČMMJ ... ???
Maya
nejde o zastřelení, to je snad až ta poslední záležitost...a jen v ranku myslivecké stráže.
jde o to, jestli tě někdo se psem navolno z honitby "vyhodí" nebo ne,
jestli se domluvíte, že tvoji psi jsou OK.
Kvůli tréninku revírů /ploch je třeba se domluvit s hospodářem,
jinak kontrolovaný pohyb po lesních cestách u nás nikomu nevadí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 14:43
- Nahlásit
monika
písla jsem ti na icq.
který mě nechodí (((
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:06
- Nahlásit
Sali
No bylo by to asi zajímavý, kdyby mě někdo chtěl vyhodit z mojí louky, že tam moji psi nesmějí být navolno ale jinak už chápu, revíry, stopy ani podobné věci mi neděláme, proto asi taky nikomu v honitbě nevadíme.
|
Siria
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 19:00
- Nahlásit
Tak jsem si vzpomněla na jednu příhodu, která se mi stala jen před několika měsíci. Mému psovi bylo v té době cca osm měsíců (už si to přesně nepamatuju). Šli jsme parkem kolem dětského hřiště (oploceného nízkým plůtkem), čubina na volno, v tlamě klacek, klusala cca metr až dva přede mnou. Na hřišti byly zrovna nějaké děti ze školky a samozřejmě křičely a dělaly rámus. Čubina jen natočila hlavu, několik vteřin zvědavě stála a pozorovala, co se děje. Pak se vydala dál. Vtom se mě jedno z dětí, které stálo těsně u plotu, zeptalo, jestli si může mého psa pohladit. Atynu jsem zavolala k sobě, vzala jí klacek (aby při otočení hlavy někomu nevypíchla oko), chytla ji za obojek (nehodlám nic riskovat, a zvlášť ne s malými dětmi), a řekla jsem, že může. Během několika vteřin u mě stála skupina asi desti dětí, které si psa hladily. Potom se někdo zeptal, jestli umí přínášet klacek. Řekla jsem, že jo, ať trochu ustoupí a hodila jsem jí klacek na louku na druhé straně. Atyna ho přinesla a to celé se několikrát zopakovalo. Potom se děti zeptaly, jestli jí taky můžou zkusit házek klacík. Dovolila jsem jim to (Atyna po klacku, který někdo drží, neskáče, vždycky čeká, až ho někdo hodí a teprve pak vyběhne). Následujících několik minut se děti střídaly v házení, Atyna mi klacík nosila zpátky a já ho zase předávala dětem. Nikomu se nic nestalo, jen jednou musela zasáhnout jejich učitelka, když se pár dětí málem popralo o to, kdo bude psovi házet. Potom mi poděkovala, že jsem jim předvedla, jakého mám vychovaného a poslušného psa a že bych s ním měla okolo chodit častěji. Kéž by se takhle chovaly všechny učitelky a maminky s malými dětmi...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2008 09:23
- Nahlásit
Sali
aha, písla jsem ti mailík. Děkuju moc.
|