| Autor |
Zpráva |
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:42
- Nahlásit
Posilám k zamyšlení pár zákonů konstruktivní diskuze.
Můžete vyjádřit jakýkoliv názor. Můžete napsat, že příspěvek je hloupý nebo povrchní, ale neměli byste totéž napsat o autorovi. Proč? To první je názor, na který máte právo. To druhé je urážka a na tu už právo nemáte.
Totéž platí o urážení dalších diskutujích. Můžete s někým nesouhlasit, ale nezesměšňujte a neironizujte ho. Naopak pokud se Vás dotýká jednání nějaké osoby, sdělte ji, jaké pocity to ve Vás vyvolalo. Formulujte své prohlášení podle vzorce „Když uděláš to a to, připadám si tak a tak...“.
Vyhněte se osobně laděným příspěvkům, ve kterých zpochybňujete něčí inteligenci nebo se jinak snažíte dokázat, jak je ten druhý hloupý.
Vyhněte se nasíracím příspěvkům". Tedy takovým, které nediskutují, a jejichž jediným cílem je někoho naštvat.
V diskuzi se držte původního tématu, pokud se v průběhu diskuze otevře problém jiný, otevřete si na něj jinou diskuzi.
Komentujte s chladnou hlavou, protože hlava vychladne, komentář zůstane žhavý a domino efekt následuje.
Nebojte se říkat nevím, pokud neznáte odpověď. Nikdo na světě nezná vše a nikdo nemá právo vás za neznalost čehokoliv vás kárat. Když něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat.
Nezapomeňte, že cíl všech diskuzií a hádek by mělo být zlepšení konkrétního stavu věci. Nezapomínejte pro prostředky a efektivní formulace a originální či podle Vás Vaše vtipné příspěvky na cíl diskuze a dejte jasně najevo, čeho tím chcete dosáhnout. Člověk se může hněvat, ale přesto se může ovládat. A pokud cítíte, že začínáte ztrácet hlavu, omluvte se a odejděte a uklidněte se. Během přestávky zvládnete své pocity a potom se můžete vrátit k přerušené diskusi. Zjistíte, že je možné naučit se ovládat, protože ztráta sebekontroly je většinou způsobena strachem.
Než své příspěvky odešlete, přečtete si je po sobě. Někdy neškodí i vícekrát.
Není žádnou hanbou mlčet a nejste povinni se vyjadřovat k ničemu, k čemu se vyjadřovat nechcete.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:51
- Nahlásit
dejavu
kéž bysme se tím tady řídili, co?
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:52
- Nahlásit
jen ještě dodatek - nejsem autorkou oněch zákonů, jsou to pravidla, která se uplatňují při učení konstruktivní diskuzi a hádce, která vytvořili v průběhu času sociální a pracovní psychologové a manželští poradci.
Praktikují je s úspěchem nejen v léčebnách pro neurotiky a manželských poradnách, ale i v nácvicích efektivní komunikace na pracovištích.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:56
- Nahlásit
Mel
Není to jednoduché, to uznávám, ale může být pro někoho úlevné se orientovat i v tom, co je a co není podpásovka a snaha se zlepšovat v téhle komunikaci, protože pokud nám jde o něco, chceme něco zlepšit a prosadit, podaří se nám to nepochybně při zachovánání těchto pravidel lépe a rychleji.
Jak obtížné to je, to vám řekne každý personál nemocnice, či stacionáře, kde se toto praktikuje a nacvičuje. I kolektiv školených odborníků dokáže někdy rozvrátit příchod jediné hysterické psychopatky, když tam rozjede své pletichy ve velkém.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:57
- Nahlásit
dejavu
Pod to se podepíšu
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:59
- Nahlásit
A jedno z pravidel netikety:
Odolej pokušení zapojit se do "ohnivých válek" - tzv. "flame" v diskusní skupině. Pamatuj, že tyto debaty jsou veřejné a jsou zamýšleny pro konstruktivní, nikoliv pro destruktivní, výměnu názorů. Chovej se v diskusní skupině ke druhým tak, jak chceš aby se oni chovali k tobě.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:00
- Nahlásit
dejavu
Než své příspěvky odešlete, přečtete si je po sobě. Někdy neškodí i vícekrát.
no tak takhle moc uz sveho zamestnavatele o svuj cas sidit fakt nemuzu .....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:00
- Nahlásit
dejavu
je to krasne (a taky jsem se to nekde ucila ) - ale vyzaduje to obrovskou sebekontrolu. A na tom visi vetsina problemu s diskuzemi...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:02
- Nahlásit
Zet
To tam chybělo
Než své příspěvky odešlete, přečtete si je po sobě. Někdy neškodí i vícekrát
Zásadně nečtu.Nic bych nikdy neposlala.Ani pracovní email
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:03
- Nahlásit
Zet
diky za pripominku, myslim, ze zverejneni netikety neuskodi v plnem zneni, tedy
http://www.lupa.cz/clanky/netiketa/
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:32
- Nahlásit
Jeste mne napadl dodatek - nelze vyhrat bitvu o posledni slovo a nejvtipnejsi hlasku, kterou nekoho utru. Kdyz nekoho ukricim a umlcim, neznamena to, ze jsem ho presvedcila, puvodni problem to tedy neresi, pokud beru v potaz, ze cilem nejake hadky ci diskuze je snaha neco zmenit.
Nevyhrava ten, kdo je nevtipnejsi a nejoriginalnejsi ve svych hlaskach, ale kdo se ovlada a nezahlti ho to vztekem a muze klidne argumentovat. Lidi vyplytvaji neskutecne casu premyslenim, jak toho druheho co nejlepe utrit a pobavit pri tom okoli, ale teprve po hodne dlouhem case objevi, ze je celkem jedno, co reknou, cilem je zustat vnitrne v klidu.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:38 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
jenom bych dodala, že říct člověku, že píše blbosti dokáže urazit stejně, jako říct mu, že je blbec. V tom se zákony konstruktivní diskuse nesouhlasím, ostatní se mi jeví OK. Na druhé straně, někdy příspěvek OT odlehčí, pobaví a kdyby se zde zákony konstruktivní diskuse dodržovaly na 100%, počet uživatelů by určitě klesl...jednoduše by byla nuda
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:42
- Nahlásit
dejavu
nejsem autorkou oněch zákonů, jsou to pravidla, která se uplatňují při učení konstruktivní diskuzi a hádce, která vytvořili v průběhu času sociální a pracovní psychologové a manželští poradci.
Originálním autorem je Prof. S. Kratochvíl - skvělý člověk a psycholog
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:44
- Nahlásit
Terri
jenom z části, i on čerpal z jiných autorů a ne všechno je od něj.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:46
- Nahlásit
dejavu
Konstruktivní hádka je přímo jeho pojem. Ostatní of course ve spolupráci...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:46
- Nahlásit
gabifi
Raději bych odbornou diskuzi, kam si dojdu pro rady o psech a pokud mám chuť si pokecat, půjdu na diskuzi jinam nebo si otevřu diskuzi plkací než to, co je nyní.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:51
- Nahlásit
gabifi
píše blbosti dokáže urazit stejně, jako říct mu, že je blbec.
Stačilo by napsat, "mám jiný názor" a nebo dát jiný argument, než napsat "co píšeš za hovadiny".
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:52
- Nahlásit
Terri
Neni to jeho pojem, je to pojem manzelskeho poradce G. Bacha, Kratochvil byl pouze velkym popularizatorem a zavadel tato pravidla do praxe, viz zde http://www.ped.muni.cz/wpsy/apl_blok/zdroje.htm, pripadne primo ucebnice manzelskeho poradenstvi Kratochvila.
Metody konstruktivni hadky jsou zde http://sex-vztahy.doktorka.cz/metoda-konstruktivni -hadky/
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:55
- Nahlásit
ten diskutabilni nazor o tom, ze mate pravo rici, ze nejaky prispevek je blby, autorem je Stwora, vice zde
http://www.zvedavec.org/zvedavec_789.htm?PHPSESSID =7405ef5c19e8d117bee5922f2ddc3114
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:01
- Nahlásit
Stačilo by napsat, "mám jiný názor" a nebo dát jiný argument, než napsat "co píšeš za hovadiny".
To souhlasim, je to daleko kultivovanejsi a mene konfrontacni.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:05
- Nahlásit
dejavu
manzelskeho poradce G. Bacha
no vidíš, a já žiju pár let v přesvědčení o Kratochv. genialitě (Teď ji ale nezpochybňuji generalizovaně, nýbrž jen v konstruktivní hádce )
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:06
- Nahlásit
Terri
ale on je opravdu genialni a dokazal toho moc, tedy Kratochvil, myslim, ze vubec nemusis menit na nej nazor.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:09 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit
dejavu
ze je celkem jedno, co reknou, cilem je zustat vnitrne v klidu.
moc hezký a pravdivý
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:16
- Nahlásit
dejavu
Však já vím, já jej velmi ctím Jen jsem myslela, že má na vrubu i tu konst. hádku, tak díky za upřesnění.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:33
- Nahlásit
jeste tady je clanecek od cloveka, ktereho si ja osobne velmi vazim na tema Diskuzi na internetu, od Cyrila Höschela
http://radekhulan.cz/item/teenageri-na-internetu-a neb-diskusni-zumpa
Kdysi mne to celkem zajimalo a taky mne to inspirovalo k napsani clanku, ktery pak vysel v mesicniku Internet, je to opravdu jen nadsazka, ale zajimave byly reakce na ten clanek a kdo si z nej co odnesl http://dreamworx.cz/book/porucha.html
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 13:45
- Nahlásit
dejavu
Listopadová, moc zajímavé stránky
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 15:43
- Nahlásit
dejavu
ještě by lidičky někteří mohli vědět, že je dobré psát nejenom k tématu, ale i věcně a přesně ...
jinak jak je vidno, toto téma zdejší lidičky mnoho nezajímá, neboť jsou všici dobří diskutéři
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 19:21
- Nahlásit
dejavuTerri
Konečně něco zajímavého, díky
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 19:21
- Nahlásit
Trotelchen
jinak jak je vidno, toto téma zdejší lidičky mnoho nezajímá, neboť jsou všici dobří diskutéři...nebo trajdají někde mimo dosah kompu
dejavu
odborné diskuse jsou fajn, ale člověk má někdy pouze chuť ztratit příjemné slovo se spřízněnou duší. To znamená, že se tady klidně budu bavit s pejskaři o pečení, ale na odbornou diskusi o vaření bych nevlezla.
Terri
vyjádřit jiný názor pevně a bez urážky druhé strany je umění nejvyššího kalibru
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2006 20:03 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit
gabifi
Nic proti pratelskemu slovu, ale lze si na nej otevrit kecaci diskuzi. Aspon tak se to resi treba na nyxu, autor diskuze si urci 3 stupne - odbornou, poloodbornou a chatovaci a podle toho se odviji diskuze, kdyz se tam sejdou lide, kteri si rozumi a je to diskuze odborna, proc nepopovidat? Ale otevrou si na to diskuzi dalsi - chatovaci.
Ono je to velmi prijemne o tom nepremyslet, nerozlisovat, jestli se mi chce bavit o tom ci onom a rici, co mam na jazyku, ovsem pak je odborna diskuze rozmelnena, jsou odrazeni pripadni dalsi lide, kteri maji co rici nebo je to zajima, protoze nemaji cas a chut se brodit pro mne prijemnou diskuzi prateli, pro cizi lidi nudnymi recmi od veci, protoze zatimco ja tam zacnu resit cukrovi, vsichni ostatni udelaji to podobne a puvodni tema logicky zanikne.
Ne, nedelam si iluzi, kazda diskuze je urcena k vytezeni a zaniku, ale zpetne se v ni pak orientovat, abych treba zjistila, o co slo a nerikat stejne veci stale dokola, je pak nemozne.
Proto vitam snahu prave o zachovani puvodniho tematu, jak to jde nejdele a pokud budu chtit zavtipkovat s prateli, jednim klikem je najdu prece v diskuzi vedle, na stejnem serveru.
Ve svem dusledku se pak z takoveho odborneho fora, kde se prestalo resit to, kvuli cemu ho nekdo zalozil, stane uzavrena spolecnost omezeneho poctu lidi, kteri spolu najdou sice stejnou rec a je jim dobre, ale pak se tezko mohou nejak rozvijet, pripadne zaujmout externiho pozorovatele a potencialniho diskutera. A to uz je skoda. Neni to tedy o tom nekoho omezovat v zabave, ale zvyknout si na urcity rezim. Opakuji, na nyxu to jde lidem docela dobre, takze je to schopne existence a neznamena to nejakou sucharinu bez zabavy...
|