| Autor |
Zpráva |
paja a brandy
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 10:50
- Nahlásit
Ahojky, mám roční fenu, která je nekonfliktní ve vztahu k psům, se všemi by si jen hrála a před těma, co na ní zavrčí si okamžitě lehne na záda. Chtěla bych se zeptat, jak se zachovat, když potkáme jiného psa. Dopředu nevím, jestli si s ní bude chtít hrát nebo ne a když ne a ten pes na ní zavrčí, tak nesnižuju se tak jakožto její ochránce? Ještě bych chtěla dodat, že je to vždycky Brandy, kdo za tím psem letí a chce se seznámit. Díky moc za názory.
|
nels
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 10:53
- Nahlásit
No ja to resim vetsinou takhle: jestli je druhy pes na voditku,tak si naseho privolam a pustim pouze po domluve s druhym majitelem. jestli je na volno a je to fena,tak samozrejme poustim Nelsona si pohrat. jestli je to pes a na volno,tak poustim taky, s kosikem a jestli by doslo k problemu,tak okamzite zasahuji
|
paja a brandy
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 10:58
- Nahlásit
Ja to tak dělám úplně stejně. Ale nevím, co problém už je a co není. Někdy potkáme dominantní fenu, co si sice hraje, ale až po několika zavrčení a několika Brandiných lehnutích na záda. Mám zasáhnout při tom vrčení?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 11:02
- Nahlásit
paja a brandy
ten pes na ní zavrčí, tak nesnižuju se tak jakožto její ochránce?
já myslím, že ne. Pokud pes jenom zavrčí, je to prostě varování, jasný signál "nech mě bejt, nechci si hrát", takže nevidím důvod abys nějak zasahovala.
Ale spíš si dávej pozor, můžete taky narazit na magora, který ostatní psy nemusí a mohl by ti jí napadnout...
|
nels
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 11:05
- Nahlásit
paja a brandy
tezko rict. ja vzdy koukam jestli ten druhy pes o hru jevi zajem a jestli mam pocit,ze ho Nelson otravuje a hra z toho asi nebude,tak odchazime driv nez by doslo k problemu. otazkou je,jestli je to vrceni opravdu zle a treba od mlade feny nebo je to jenom brblani starsiho psa. myslim,ze to muze byt v kazde situaci jine..
|
paja a brandy
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 11:06
- Nahlásit
Pozor si dávám, většinou už ji odvolám, když vidí psa. Bohužel, je to ještě puberťák a někdy je její touha se seznámit s cizím psem větší než touha přijít k paničce. Ale většinou toho psa vidím dříve já
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 11:07
- Nahlásit
paja a brandy
Ahoj. Nenechávej jí za psem letět. Když vidíte pejska, o kterého má zájem, vem ji k noze (bez vodítka) a jděte k němu spolu. Cestou vyhodnotíš, jestli jí pejska dovolíš nebo ne a případně jí dáš volno až pár metrů od psa. Na druhou stranu máš dlouho možnost zavelet k noze, otočit se a jít pryč. Časem se takový postup vyvine v to, že když holka uvidí psa, zastaví se a zeptá, jestli za ním smí.
Když holku pustíš od nohy k pejskovi, jdi stále k němu, promluv na něj a snaž se taky s ním navázat kontakt.
Pokud už se psi kontaktují, snaž se být k nim blíž, než páníček druhého psa.
Jinak bych doporučil zkusit jí zvednout sebevědomí častým pobytem v nějaké větší stabilní smečce, třeba na osvíceném cvičáku, kde se takové věci řeší.
|
paja a brandy
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 11:12
- Nahlásit
Walda
Díky za radu. A jak se mám zachovat, když ji dám k noze, ale ona se stejně za pejskem rozběhne? V 90% k noze funguje, v těch 10% se prostě neudrží a od nohy mi uteče (je hodně mrštná a já ji nezachytím).
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 11:29 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
paja a brandy
Trénujte.
Nejdřív choďte u nohy z větší dálky. Stále jí koukej na uši, občas jí neco řekni, aby ses připoměla. Pokud jí budeš takhle sledovat, odhadneš, že se chystá ke startu - tak jí znovu dej nějaký povel a když to nepomůže stihneš jí chytit za zadek a cuknout zpět.
Nebo, pokud odhadneš, že v tomhle případě vystartuje, tak jí dej vyjímečně na vodítko. Vodítko prověšené na co největší délku. Zase koukej na ušiska a mluv k ní. Když vystartuje cukni dřív, než napne vodítko.
Pokud jí takhle zastavíš, nehubuj jí, dej jí znova k noze a pokračujte dál.
Jo a nacvičujte občas "čelem vzad" od psa, i když to není potřeba.
Taky jí přivolávej k noze, když to není potřeba - jinak na ten povel začne reagovat rozhlížením, kde je jaký pes.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 12:06
- Nahlásit
Walda
Taky jí přivolávej k noze, když to není potřeba - jinak na ten povel začne reagovat rozhlížením, kde je jaký pes.
tak s tím se přesně potýkám a je to přesně z důvodu, že k noze jí dávám, když vidím buď neznámého psa či pro ni podezřelého člověka. Takže přivoláváním k noze i v jiných situacích, by to mělo odeznít?
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 12:31
- Nahlásit
No, já holky přivolávám pořád, i když se nic neděje, jen cvičně a stejně se dycky rozhlídnou, proč volám, esi někde není nějakej pes nebo něco.....
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 12:35
- Nahlásit
jindriska
Takže přivoláváním k noze i v jiných situacích, by to mělo odeznít?
No jasně, chce to čas a hlavně co nejatraktivnější intonaci a vůbec způsob přivolání k noze: zatleskat, vlnit před sebou rukou (jakoby ocasem)..., pak velká pochvala a pamlsek (nebo aport). Trvat na tom, aby se pes vydal na cestu co možná hned.
Jo a pokud se po povelu neotočí hned (to znamená 1 - 3 vteřiny podle plemene), povel neopakuj (zvykla by si, že stačí počkat na opakování povelu), ale volej něco jiného: "co máš dělat?, honem!, kde máš být? ... Ona moc dobře ví, co má udělat, tak není třeba povel opakovat, ale popohnat ji.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 12:47
- Nahlásit
wensday
Myslím, že samotné rozhlížení nevadí. Důležité je, aby se v zápětí pes vydal na cestu. Nesmí se při rozhlížení dát do rozhodování, jestli mu stojí za to přijít, nebo jestli je situace tak atraktivní, že se radši vydá jinam.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 13:02
- Nahlásit
Walda
OK, díky za rady, to se hodí já když náhodou nejdou / většinou, když jde proti nám nějakej pes /, začnu jakoby couvat a to přijdou vždycky.....
Hele a co se štěkáním na koně a utíkáním za motorkama, cyklistama... když už jsme u těch rad Vím, že má mít takové přivolání, že má poslechnout, ale máme jednu fenku divošku / z útulku / a ona je v něketrých momentech tak v tranzu, že neslyší a nevidí.... stopovačka ??? je něco jiného ????
|
cherry
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 13:12
- Nahlásit
wensday
Přesně to dělá můj pejsa. Cvičně přivolám, vždycky se rozhlídne pak po chvíli přijde(když nic není). Ale opravdu teď mi uteče pokud něco vidí. Za chvíli se vrátí, ale to už ho kárat nesmím ne?
Walda
rozhoduje se. co s ním, je to LR, takže přítel všech .
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 13:25
- Nahlásit
cherry
no jasně, když přijde, tak nekárat......
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2006 13:35
- Nahlásit
cherry
rozhoduje se. co s ním, je to LR, takže přítel všech
Přítel všech ano, ale s Tvým dovolením. Já mám taky GR a nijak ho v kontaktech neomezuju, naopak je vyhledáváme. Ale opravdu musí vědět, že já mám konečné slovo.
Pak tady majitelé ostatních plemen píšou o šílených nezvladatelných ale přátelských retrieverech, kteří přibíhají k jejich psům z kilometrových dálek a navíc s morální podporou jejich páníčků - mě by to taky .ralo.
|