| Autor |
Zpráva |
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2011 22:30 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Jen takové téma pro diskusi. Jak vám, kteří máte psiska pohromadě, snáší smečka odchod vůdce, šéfa, velké bitky či naopak pohoda? Odchodem nemyslim se zbavit psa kvuli alergii, ale ten nedobrovolný, za duhový most.. Změnilo se u vás neco? přelily se pozice a tak?
Ja za sebe po ztrátě slečny Sádlo smečku vidím takto - sorac za esej, opet je to pro me terapie, neb chybi...:
Je to víc než měsíc, co už není šéfka smečky rotvajlerka Dorotka mezi námi. Stále moc moc chybí, jsou chvíle, kdy si člověk mimoděk při běžné činnosti vzpomene na nějaký detail. A to pak máte najednou v očích slzy, leč život jde dál a naučíte se postupně nedělit pamlsky, zeleninu, maso na 4 díly atd. Důvodem psát o „Před a po“ jsou mé postřehy, jak se 11 let zaběhlá smečka náhle změnila.
Takže složení naší smečky nyní (vezmu to globálně, dlouho jsem nic o fenách nepsala):
Agáta – erdelice, táhne jí 8. rok. Poměrně svéráz, dáma na první pohled neškodná, nemazlivá v domácím prostředí, ale s přehledem si hlídá to „svoje“. Ač s menší razancí, než Dorotka, ale pokud jí někdo vrkne po její smečce, je schopná to velmi důsledně řešit. Zároveň velká empatička, když má někdo ouvej, hned jde ošetřovat.
Amy, rtw – bude jí 7, ta držela Dorotku v kondici velmi dlouho svým temperamentem a neutuchající touhou být o krok před ní, velmi pohyblivý šílenec a pako, nekonečný mazel. Je záludná, jak někoho zná déle, tak to začne podáním tlapky „Mohu-li, nohu-li?“ a v zápětí následuje i „Mohu-li nohu-li, mohu i potuli?!“ A náhle ji máte na klíně, brýle oslizlé a modřiny, jak po člověku dupe. Zkrátka vtěrka a žárlivka, co by ráda měla kontrolu nad vším, ale nemá na to psychicky.
No a Bazuška, erdelička 3letá. Oficiálně se zove Bazooka, to jméno se mi opravdu povedlo. Žádná ničivá zbraň, ale skřítek neposeda ala Saturnin. Nekonfliktní pacifistka, respektive třeba mírný konflikt vyvolá, ale už se ho neúčastní. Omotá si každého kolem prstu svou bezprostředností a pro erdela atypicku mazlivostí, ať jde o lidi či psiska. Nyní takový konektor mezi Ag a Amy
A těm všem vládla železná lady Dorotka jasnými pravidly, stačilo jen jedno loupnutí bělmem, mírné zahučení, postoj třeba jen uší a feny byly v lajně a v pozoru a připraveny na značkách ke spartakiádě omluvné. Až teď mi dochází, kolik svým klidným dozorem Dorota zastala práce v rámci soužití 4 fen (které byly stále pohromadě, ve výběhu, na zahradě, na cestách v autě či v domě), jak dobře četla jejich mírné výkyvy i hormonální a řešila jemné nuance jejich brukání při přetahování se třeba o peška, při závozu masa, kdy si třeba lehla jen v povzdálí a sledovala, kdo si ho začne nárokovat… Prostě klidná pevná síla. Psychická nadvláda. Někdo tomu říká dominantní pes (velmi zneužívaný výraz v současnosti), ale ano, taková Dorotka byla. Ač asociálka vůči cizím psům, doma neřešila zbytečnosti a malichernosti. Byla to zkrátka šéfka. A najednou zmizela a není.
Tedy zcela nová situace pro zbytek smečky, něco jako když na pionýrském táboře zmizí vedoucí a děti mají pocit naprosté volnosti, přesto pořád jedním okem pokukují, kdy a kde se vedoucí zase zjeví. Zhruba dva týdny feny Dorotku hledaly, byly takové zaražené a stále se ohlížely a čekaly, že se někde vynoří, aby je srovnala. Jejich vnitrosmečkové vztahy (nechci tomu říkat hierarchie, opět dnes zprofanovaný výraz) se pak začaly různě přelévat a nenápadně měnit.
A protože režim a pravidla jsou přesně to, co psi mezi sebou potřebují (teď nemluvím o lidském působení), nejstarší Agáta začíná pozvolna zastávat roli Dorotky. Sice po svém, jemném decentním erdelím způsobu, ale začíná. Asi si feny mezi sebou udělaly volby a do čela zvolily rozumně tu nejstarší a psychicky nejvyrovnanější.
Agáta není typ feny, která by sama o sobě o nějakou pozici vědomě usilovala a uplácela své voliče. Je svým způsobem autista, je ráda, když ji cizí nebo i domácí pes neobtěžuje, ne příliš hravá, na vycházce si jede ve svém módu a nikoho k tomu nepotřebuje. Ale i psí autista se může změnit, když to domácí psí společenství vyžaduje. A já jen zírám, nakolik. Včera se třeba mohutně tahala s Amynou o pleteného peška, vyluzovala při tom zvuky, jak kdyby vraždila prase divoké. A Amyna jí kořist přenechala. Vyzývá feny ke hře, což dříve nedělala, pošťuchuje je a zobe do noh, když si „mládež“ začne hrát, je spokojená, ulehne a pozoruje. A když nemá náladu a ulehne na strategickém místě, tak před ní mají Amy s Bazunou respekt. Očividně ji mladší feny začínají zvolna uctívat coby svou novou božskou bytost, tedy abych jí nefandila příliš, tak alespoň v určitých ohledech.
Zajímavý koloběh smečkového života, který teď mohu sledovat.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2011 23:13
- Nahlásit
Fifi
Když se to povede a holky si to dokážou samy srovnat v hlavách,ber to jako obrovskou výhru.
U nás,po odchodu Bůci,prostě pořád není nikdo......celkem drsně to v nemoci rozházel Ota,ale Bůca tu prostě chybí. Brůs se o titul "vůdce" celkem ucházel ,jenže on je pohrkanej magor,kterej nerovná,ale rovnou to srovná se zemí a po něm potopa.
Prostě jsme tu my,lidičkové,potom staroušové ,boxeři a pak zbytek.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2011 23:34 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Fifi
Jak vám, kteří máte psiska pohromadě, snáší smečka odchod vůdce, šéfa, velké bitky či naopak pohoda?
Ahoj Fifi , u nás, jak víš, nenastala změna odchodem vůdce, ale tím, že v prosinci 2009 k nám přibyla Rozinka a v únoru 2010 Žofka.
Do té doby u nás bylo, co se smečky týče, bezvládí. Resp. vůdce byl jako Hipík a Tonička se před ním nakrucovala, ale když jí omylem šláp na hlavu, sprdla ho na 3 doby... Též ho používala jako nástroj, když potřebovala něco zařídit, třeba, abych už konečně otevřela dveře na terasu, a tak podobně...
Teď se to vykrystalizovalo tak, že šéfem holek je Rozinka, vládne především jemnou tlapkou a opečováváním. Nicméně, k umravnění Žofky jí stačí tichounký nesouhlasný zabručení a jak je Žofi jinak voprsklá, kolem Róziny misky s jídlem chodí obloukem.
Je mi líto, že od konfliktu, resp. napadení Toničky Žofkou, už si s Žofi Róza nechce hrát, i když se Rozinka vůbec rvačky nezúčastnila.
Žofi si Rozinku pořád předchází, vyhledává její blízkost a poňouká ji ke hře, ale Róza jí dává najevo, že ji trpí, ale toť vše...
Přitom Hipík s Žofií vychází dobře, sesvačil jí tenkrát slušně, ale co bylo, bylo, a teď jsou spolu ok.
Rozinka hlavně pečuje o Toni a vyzývá ji ke hrám, což sleduju ostřížím zrakem, protože Tonka snadno ztratí balanc a dělá kotrmelce, ale na trávě to nevadí. I když Tonka nevidí, neslyší a má problém s rovnováhou, je znát, že z toho má radost a snaží se s Rózou držet krok, což ji podle mě udržuje v psych. pohodě i ve fyz. kondici...
Akorát mě je líto Žofky, která by se očividně moc ráda zapojila, ale Róza ji buď přehlíží jak lány nebo jí odhání . Nejdřív jsem to nechávala bejt, ale nevydržela jsem to dlouho a Žofi se to snažím vynahradit tím, že si s ní hraju sama... Dřív se spolu holky honily, voždibovaly, hrály si, a skvěle se vylítaly. Třeba se to zas zlepší...
Hipík je samostatná jednotka, ale když hodím aport, Žofi s Rózou mu ho přenechaj, i když doběhne později. Nebo když na holky z poza plotu řve cizí pes, vlítne tam Hipík, buchtičky ho pustí dopředu a dělaj mu křoví...
Jak jsi psala, je moc zajímavý jejich vzájemnou komunikaci pozorovat
EDIT: přidávám se k Jablůňce a gratuluju k tomu, že to u vás vcelku hladce přešlo do jiného a především funkčního modelu...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 08:13 - Změnil/a: Biluška
- Nahlásit
Fifi
U nás teda takové zvíře jako popisuješ Slečnu Sádlo není.
I když já nemám jednu smečku, mám minimálně tři, co se tak trošku vzájemně prolínají. Akity jsou zcela samostatně, s jinými psy je vůbec nepouštím. U nich dvou bych řekla, že šéfuje Rika. Nebo spíš - Rika vymýšlí ptákoviny a Harýs se jich úspěšně účastní
Druhá smečka je Puma+šelmyje+Lilátko+všichni ostatní malí psi+dočasní útulkáči. Tady se jednoznačně snaží šéfovat Puma a vůbec jí to nejde, protože ji pokaždé když odcházím zavřu do klece . Lilátko, nebo Ora mají Pumici těžce na háku, když by na to přišlo tak z ní udělají hravě tři malé a dobře to vědí. Myslím, že to dobře ví i Puma, ale snaží se. Jediné šelmyje Pumu respektují.
Třetí smečka - Bageta a kterýkoliv pes-samec. Bageta nechce jiné feny. Krátkodobě se s nimi snese (v mé přítomnosti, třebas na vycházce), ale zavřenou s jinou fenou o samotě bych ji teda zaručeně nenechala. Většinou je teda puštěná v kombinaci s Armanem a teď nově je s nimi útulkáč Dýžej. Řekla bych, že jsou si všichni tři rovni, žádné hierarchické vazby mezi nimi rozhodně nepozoruju.
Ještě nikdy mi (zatím) neumřel pes, který by byl nějak na výši těch vazeb, takže nemůžu soudit. V téhle početné smečce zatím zemřela Brambůrka, Megane a Rozárka. Troufnu si říct, že ani jedné smrti si smečka snad vůbec nevšimla. Megu možná chvilku hledal Texál, protože to byla jeho běhací sparingpartnerka, ale fakt jenom chvilinku. Zbytek chodil za mnou, olizoval mi slzy,nechápal co se děje, ale dotyčného psa opravdu nehledali. Stejně jako když umístím kteréhokoliv z útulkáčů - byť u nás byli např. půl roku. Prostě je o psa míň a všichni jedou dál. I obráceně to bezproblémově funguje - přijde nový pes, všichni řeknou "čau, neloz mi do toho zelenýho pelechu, ten je můj" a jede se dál.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 08:53
- Nahlásit
Fifi
Uplně nejdřív jsme dávali dohromady dvouletýho ovčáka Cira, roční šoltyji Besinku a cca desetiletou pitbulku Vendulku. No Cir i Vendulka byli toho názoru, že opanují scénu, nakonec jsme vymysleli pravidla, která dobře fungovala, Cir dostal na krk neviditelný plot, takže nemohl úplně ke plotu, kde mohla štěkat Vendulka a Vendulka dostala aportovací žábu na kterou jí nikdo nesměl ani šáhnout, fungovalo to skvěle, i když nezapomenu, jak Vendulka došla k závěru, že "vytéčkuje Cira". Není dobré téčkovat někoho, kdo je o dobrejch 15 čísel vyšší než vy. Když se po chvíli začala dusit, tak to teda neochotně vzdala. Pak k nám přibyla Mája, v té době ani né jednoroční, s cílem přivézt veselého parťáka smutné šeltičce. A mimochodem, celkem to i fungovalo.
Když nám odešla Vendulka, pitbul, byly holky ještě celkem mladý - rok a dva a bylo to v pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že to někdy bude jinak, naivně jsem si myslela, že všechno zlý v tomhle směru je za náma a já můžu všechno (v dobrym).
Chvilku po tom jsem si pořídila Haskýška. Takovýho malinkýho, hluchýho, ale pohodovýho, hravýho a veselýho pejska, bez jakejchkoliv ambicí bejt první, druhá nebo třetí.
No a pak vloni v červnu v jednom měsíci Mája začla hárat, přišla Batynka, špicí štěnátko a my jsme odjížděli na dovolenou, Michal první s půlkou psů (Beskou a Cirem) a v ten den Haskýšek náhle odešel. Holkám bylo tři a čtyři. No a klid v "rodině" byl ten tam. Někdy je to lepší, někdy je to horší, ale co se v tý flekatý Májí hlavince opravdu honí, to nevim.
Mája se spřáhla s Batynkou a na Besku kašle, byť ta by si hrála ráda. Jenže něžné šeltičí štěkací hry jsou prý nesrovnatelně nudnější, než spolu s ovčákem válet Batušku po zahradě a okusování se se špicem. Blbý. Teď maj před háráním, tak je to ještě o něco horší. Ale tak pokud to zůstane v těhle mezích (po hárací krizi zase nastává klidné období)
Cirovi je to jedno, jen trvá na tom, že všechny hračky jsou v první řadě jeho a u plotu štěká on jako první. Štěněti jsou jedno i tahle Cirova "trapná pravidla" a s drzostí štěňatům vlastní ho trápí, okusuje, žužle, krade mu hračky a vytáčí ho k nepříčetnosti.
Ale co mě zaujalo, když se včera Mája pustila do štěněte a Beska to šla rovnat, Batunka jí pak začla olizovat, ač jinak myslim Besku naprosto ignoruje, neb jí nesmí trápit.
Biluška
Zbytek chodil za mnou, olizoval mi slzy,nechápal co se děje, ale dotyčného psa opravdu nehledali
A pak večer proběhlo velké losování sázek, zda tenhle pes byl trvalej nebo přechodnej.
Holky Haskýška taky nehledaly. Ale mám obavu, že u Máji v mozgu došlo přemírou informací ke zkratu a šluslo se nějaké spojení, které z bodu A do bodu B vysílalo informaci, ty blbečku flekatej, šeltičky se nežerou.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 09:09
- Nahlásit
kachna_
A pak večer proběhlo velké losování sázek, zda tenhle pes byl trvalej nebo přechodnej.
Oni se tu hýbou tak rychle, že asi fakt smečka nemá přehled kdo sem patří trvale a kdo ne . Ono někdy v tom nemám přehled ani já
O svém svědčí i fakt, že když byla Rozárka mrtvá tři!!! dny tak si děcka na zahradě všimli nového hrobu a přišli se zeptat, který pes umřel
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 09:45
- Nahlásit
u nás šéfuje krysařice šerina, pak bývala Axa, ale Goša to ted´ zkouší být nad ní, myslím, že Axa se podřídí protže už na ni Goša má, a obě to vědí, neservaly se to ne, a nevím zda k tomu někdy dojde, Kyra je hodně nad věcí neřeší nikoho pokud se do ní nikdo nevysírá a pak je to jedno, zatím mi neumřel nikdo, že by rozházel pořadí ve smečce. Přijde pes, zařatím do smečky a neřeším, ostatní taky neřeší nového psa
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 10:15
- Nahlásit
Mně už odešly takhle dvě šéfové a třetí se na to bohužel chystá. a v obou případech během pár měsícu další fena nastoupila na její místo. Zklidnila se, zvážněla a pak tu svou dominanci samozejmě používala. Žádné šarvátky, v klidu ale jednoznačně
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 10:45
- Nahlásit
stetisek123
během pár měsícu další fena nastoupila na její místo.
U nás byla škoda,že tu nebyla ta fena která by zaujala místo Bůci,jen Cecílije a ta fak šéfuje jen sama sobě.
No a teď je tu Demi,jenže je to mladá pohrkaná a je většinu času jen s Brůsem,kterýho teda ošéfovanýho má,ale zbytek na ní dlabe.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 10:46
- Nahlásit
Máte zase téma takhle při neděli.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 3 Čec 2011 12:59
- Nahlásit
co vsechno si clovek do psi duse nepromitne.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2011 17:01
- Nahlásit
Fifi
U nás není ani tak vůdcovství jako spolupráce. I po začlenění dalšího - starého - psa.
Jestli chceš, pošli mi mail, a já Ti popíšu zajímavé chování mojí starší fenky, které s vůdcovstvím souvisí jen částečně.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2011 17:24
- Nahlásit
argosek
Vy si, pane, nepromitate?
Vlčáčková
Proc bych ti mela psat mail? Dyk to muzes klidne napsat sem, kdyz to je zajimave chovani.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2011 17:30
- Nahlásit
Fifi
Proc bych ti mela psat mail?
Asi to bude tajný.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2011 17:36
- Nahlásit
Fifi
Fifanče, vidím, že je na čase propůjčit Ti k pořádku neřádku pana Zorrase, ten by si s feňulema poradil
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2011 17:51
- Nahlásit
Terri
Nech si sveho Zorráska knísráčka Fenule nepotrebuji, aby jim cerny oslizly fous radil. Spis furt este cekam na nejaky ty fotky, zeano..
jablunka
Asi to bude tajný.
Zrejme.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2011 22:44
- Nahlásit
Fifi
třeba nemá promítačku.
Ale zase, když to není úplně v pohodě, tak se člověk naučí vážit si chvil, kdy to v pohodě je
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2011 20:30
- Nahlásit
kachna_
třeba nemá promítačku.
Zabilas to.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2011 18:30
- Nahlásit
Chybi... lidem... prvni vanoce bez ni, prvni tabor bez ni..
Pozitri to bude 7 mesicu a tak me napadlo neco zase sepsat, promitnout si? - z pohledu sledovace souziti domaci 3 fen, nemluvim o venceni ci vycviku, jen o jejich chovani v dome ci na zahrade. To voyersky sleduji nenapadne, potajmu, pres futra ci pres okno venku.
Cuby jsou uvolnenejsi, ozuzlavaji se vice navzajem, vice si hrajou - nekontroluje je drsny vedouci. Chrni si i v jednom chumlu, dokonce i Ag s mrucenim pokazde neodchazi, kdyz se k ni nekdo prituli. Takove to prostorove teritorium v ramci "uvnitr" domu zmizelo, stridaji si navzajem spaci mista bez usurpovani.
Pravidla jakasi mezi sebou maji nastaveny nova, sama se v nich moc nevyznam, ani neni duvod to zkoumat. Funguje vsechno bezvadne. V necem mladez ustoupi nejstarsi terierce, v necem jinem zase ona jde stranou, z vlastniho rozhodnuti. Vetsinou nejvic radi nejmladsi terierka s Kremylkem, ranni ritualy vitaci vsech ale nemaji chybu. Zmizela takova ta uctivost preuctiva, kam muzu a nesmim, proste je ranooo a jupii a vstavame, kous kous do hlavy, cenichu, nohy, packy, ruky, brady, blemcose pres usi a a slechy a tak nejak se to mele vsechno na jedny hromade a vita se, je novy den, pujde, pujde, PUJDEEE se veeen?
Hezky svatky, vsem smeckam.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2011 19:03
- Nahlásit
Fifi
Pani zlatá předrahá, na počest Sádlíčka vašeho in memoriam pojím dnes cottage sýru a tradici tuto zachovám.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2011 08:52
- Nahlásit
Fifi
Moc krásně jsi to napsala, čék, když má smečku, tak zažívá věci mezi nebem a zemí. , je mi líto, že jsi přišla o vůdčího psa. A jak píšeš, bez něj to už nebude nikdy jako dřív, ale zároveň ne horší, prostě jiné. Moc hezké psaní - pohlazení na duši. Až jsi mě vyprovokovala se taky vypsat...
Máme ( měly jsme ) stejnou smečku - tři feny+pes. U nás je to tak, že on si je srovnal hned v úvodu ( přišel k nám později jako třetí v pořadí ), to byly žně pro mě, kdy jsem denodenně čučela, jak pracuje alfa. Teď už jenom "sedí a mele prsty mlýnek", vše je jak má být. A co mě nejvíc u něj fascinuje, že pro cizí lidi není poznat, kdo je u nás ten první pes. A druhá věc, za kterou mu nikdy nepřestanu být vděčna, že si vzal na starost moji plachou, spíš submisivní fenku a téměř rok ji měl v parádě. Dodal jí sebevědomí až tak, že na konci jeho působení, jsem musela feně ubírat trocha volume. Ale pohoda. Taky bych to chtěla takhle umět.
Hezké svátky, všem smečkám.
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2011 09:51 - Změnil/a: Gi a smečka
- Nahlásit
No, u nás se to začíná taky dobře vyvíjet.. Jen pro představu seznam psů, co tu teď je. Postupně, jak jsou v hierarchii:
Mafián - picbum, kápo
Mamba - russell, jeho pravá ruka (ale trochu magor )
Mercí - russell, Mamby dcera (trochu víc magor - diagnoza ADHD)
Mordor a Monkey - russllíci (dříve týraní, oba kastráti, oba spokojení na ocase smečky)
No a Gara. Thajský ridgeback (Biluška a makrel se nesmějí ). V tom nejlepším věku na průsery - 14 měsíců. Nejvíc to teď drhne mezi Garou a Mambou s Mercí. Pokákla jsem si to já, protože jsem párkrát nesmyslně potrestala Garu za vylítávání po malých fenách. Přitom malý vyletěly po ní. Bylo to v noci a já, vzbuzená vrčením Gary, jsem vylítla automaticky po ní. Což je asi zapříčiněný i tím, jak se mi tu před rokem feny dorvaly. Jsem blbec a posrala jsem to. Myslela jsem si, že se Gara snaží dostat nad ně, ptž jsem to tak nějak pořád očekávala. Ale teď si začínám myslet, že ona po tom vlastně vůbec netouží. Jenže už je tu prostě mnou uměle vyvolanej průser, protože ona se teď díky tomu malejch (Mamby a Mercí) straní, nechce si s nima lehnout.. No a Mamba ji občas zkouší šikanovat, protože jí ohromě zvedlo sebevědomí, že jsem stála jakoby na její straně. Což jí teď teda zase musím vysvětlovat, že tohle ne.
Prostě na posrání. Ale teď už si to pár týdnů hlídám a snad se to trochu srovná. Posledních pár dní i Gara začala spát v posteli s náma všema dohromady.
Také hezké svátky. A hlavně klid ve smečkách..
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 13:48
- Nahlásit
Obdivuju šéfování takovejm smečkám, klobouk dolů, vážně.
Hele a jak často se převlíká postel, ve které spí celá smečka?
|