| Autor |
Zpráva |
MORIE
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2007 19:43
- Nahlásit
Opravdu nikdo neví? Prosím!
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 07:41
- Nahlásit
MORIE
Tedy moc tomu nerozumím, ale proč musí být platný dle ISO...?
Mám psa s čipem, který dostal ve Finsku, nechala jsem mu udělat pas a po ověření čísla čtečkou (pro jistotu, jestli číslo souhlasí) jsem ho registrovala v národním registru majitelů zvířat (za poplatek, který mi připadá samozřejmý)
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 07:54
- Nahlásit
Lola1
V České republice se používají dva různě technologicky řešené systémy čipů a odečítacích zařízení. Jeden ze systémů je doporučen Komorou veterinárních lékařů ČR a používá ho valná většina kolegů, kteří psy a kočky čipují. Tento systém je kompatibilní i s normami ISO 11784 a 11785, což v podstatě znamená, že je to systém vzájemně kompatibilní. Tento systém reprezentují i registrované typy čipů pod komerčními názvy DATAMARS (Švýcarsko) a INDEXEL (Francie). Doporučeny jsou i výrobky firmy Texas Instruments (USA). Naproti tomu systém EURO I.D. Trovan není Komorou vet. lékařů pro psy a kočky doporučen.
Chovatel, který chce od svého veterináře očipovat psa nebo kočku, by se měl vždy zajímat v jakém systému příslušný kolega čipuje. Použitím Komorou veterinárních lékařů nedoporučovaných čipů se sice očipovanému zvířeti absolutně nic nestane, ale problémy nastanou s možností odečítání čipu. Většina veterinářů totiž pracuje s čipy INDEXEL a DATAMARS a nemají čtecí pistole na odečtení čipu TROVAN. Systém TROVAN lze identifikovat pouze v rámci svého systému. Čtečky systému TROVAN neumí identifikovat čipy INDEXEL, DATAMARS a čipy TEXAS INSTRUMENTS Poněkud jiná je situace s čipováním exotických zvířat. Zde se spíše prosadil systém EURO I.D.Trovan.
Tzn. pokud nebudeš mít čip platný dle ISA 11784 a 11785, tak kód čipu zřejmě čtečka nepřečte a čip je k ničemu. Vetka nám k tomu dala papíry pro registraci v německé databázi IFTA, což je v ČR úplně k ničemu (tehdy jsem vůbec netušila, že jsou nějaký registry a že si můžu vybrat). Takže je mi záhadou, jakým čipem jsme nechali feňulku před 2 roky čipovat, a tudíž ani nevím, jestli je to podle normy ISO.....A jestli nás třeba na hranici nepošlou dom, protože žádnej čip nenajdou.....
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 08:02
- Nahlásit
MORIE
No vidíš, jak jsi v čipech znalá, tak nevím, co potřebuješ ještě vědět. Ani jsem netušila, že jsou čipy na různých "principech" a nekompatibilní. Veterináře jsem požádala, aby mi čip přečetl, extra museli sem na kliniku přivézt čtečku z Písku, čip přečetli a bylo. Jak by ho přečetli na hranicích, netuším, ale myslím, že stejně.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 09:57
- Nahlásit
a ja uz len dodam ze cipy podla ISO 11784 a 11785 su zakotvene v EU smernici a pokial nemate takyto cip tak v zmysle tej istej smernice aby ste zo sebou nosili aj citacie zariadenie, hranicne prechody su vybavene citackami kompatibilnymi s ISO 11784 a 11785
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 10:02
- Nahlásit
slonyhranicne prechody su vybavene citackami
ako ktore. niektore nie su vybavene vobec nicim
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 10:06
- Nahlásit
Lola1
ale proč musí být platný dle ISO...
no, normy ISO slouží k tomu, aby udávaly nějaký standard a kompatibilitu, ne? Tudíž když máš čip, který splňuje ISO normu, máš zaručený, že ti ho přečte (každá?) čtečka.. u čipů, které tu normu nesplňují, se může stát, že ho přečte jenom čtečka toho výrobce, co vyrobil čip. A když budeš cestovat se psem přes hranice a budou ti čip kontrolovat a nepřečtou ho, tak tě asi nepustěj...
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 10:10 - Změnil/a: MORIE
- Nahlásit
Lola1
A když budeš cestovat se psem přes hranice a budou ti čip kontrolovat a nepřečtou ho, tak tě asi nepustěj...
No a to je přesně to, čeho se chci vyvarovat, proto potřebuji vědět, jestli čip který mám jedle normy, chápeš?
A pochybuju, že se se mnou budou na hranicích natolik kakat aby sháněli čtečku, kterou přečtou můj čip
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 10:24
- Nahlásit
MORIE
Ty nevies, co za cip ti dali? Zajdi za vetom, ktory cipoval. Inak sa nedohladas. Ak si odkladas listky od veta, tak tam, ked uctuju zvyknu vypisat typ cipu.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 10:29 - Změnil/a: Baico
- Nahlásit
Tak já mám psa očipovaného čipem od firmy Virbac Back home chip. Do národního registru mi ho zaregistrovali až za poplatek. Ale spoňuje obě normy ISO a najde mi ho i celosvětová vyhledávací síť Petmaxx.Nezačínám sice číslem203, ale na stránkách Virbacu to píšou, že jejich čip pro ČR začína 978.
|
Koko
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 11:28
- Nahlásit
Moje čubina má stejný čip jako Baico , normy splňuje, ale to předčíslí je stejně pouze orientační. Když nechám vrh svých stěňat očipovat - což je v našem klubu povinné a prodám je do různých zemí, tak mají všichni předčíslí ČR i když žijí jinde. A naopak když importuji, tak mám pejska s předčíslím dané země.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:05
- Nahlásit
tak mají všichni předčíslí ČR i když žijí jinde.
Ale alespoń jde zjistit, kde byl ten pes očipovaný. Když je jenom kód výrobce, tak může být pes odkudkoliv. No a když importuješ, tak je potřeba ho zapsat tak, aby byl i v mezinárodní síti.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:07
- Nahlásit
Nezačínám sice číslem203, ale na stránkách Virbacu to píšou, že jejich čip pro ČR začína 978.
978 je kód výrobce a můžou ho prodávat kdekoliv na celém světě, takže není pro ČR. ČR má 203 a je to podle nějaké mezinárodní normy.
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:12
- Nahlásit
Mel
O ISO už jsem slyšela, mám doma dokonce i nějaký certifikát v rámečku nad postelí. Jen by mě ani ve snu nenapadlo, že by nějaká firma vyráběla čipy, které by i bez ISA byly na 2 věci. Tím nechci urazit majitele těchto čipů. Ke Gerryho čipu jsem přišla jak slepý k houslím, tak jsem se o další nikdy nezajímala. Národní registr jsem našla taky jen jeden, dneska jsem si konečně doplnila přehled.
|
PepaZu
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:16
- Nahlásit
Mel
Leda bys měla vlastní čtečtku na ten konkrétní čip (praví Unie).
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:25
- Nahlásit
Lola1
no, já netvrdím, že bez ISA jsou na dvě věci, ani nikde není nařízeno, že čip musí ISO splňovat. Ale pro tvé vlastní dobro je asi lepší mít ten standardizovaný, neb jak tu už bylo psáno, pak si musíš vozit asi svojí čtečku, abys mohla dokázat, že je pes čipovaný... Ale to je spíš info pro člověka, který se chystá svého psa nechat čipovat, u vás už se stalo a myslím, že Gerrymu je to srdečně jedno, co má pod kůží Jen asi kdybyste někam chtěli cestovat, tak se můžete setkat s problémy...
|
PepaZu
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:33
- Nahlásit
nikde není nařízeno, že čip musí ISO splňovat.
no pro vydání pasu to právě nařízené je evropskou unií. A jinak je to taky na nic, známí mají staršího psa z útulku, ještě s nějakým starým čipem a žádný veterinář ho nepřečet. Takže to bylo na nic. Tak ho kvůli pasu nechali přečipovat, protože si nechtěli za několik tisíc kupovat vlastní čtečku.
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:39
- Nahlásit
Mel
nj, to já jsem už "klidně" cestovala loni, Gerry spal na zemi, na hranicích ani nevěděli, že psa máme. Žila jsem v domnění, že finský čip, s kterým před skoro 3 lety přicestoval a který ověřil veterinář u nás čtečkou, je OK. Na další cesty se zatím nechystáme, ale nasadili jste mi brouka do hlavy.
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:40
- Nahlásit
Tak já už jsem to zjistila......mám čip od společnost Mannings, čip je ale prodáván pod značkou Alvic a na český trh ho dodává firma Werfft. Pokud někdo nevíte, od jaké firmy máte čip, stačí napsat mejla na Národní registr majitelů zvířat [info@narodniregistr.cz], kde vám to zodpoví (tedy pouze v případě, že čip obsahuje kód výrobce, což by správně měl).
|
PepaZu
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 13:46
- Nahlásit
MORIE
To je chaos. Má kód země? A ten tvůj čip je někde zaregistrovaný?
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2007 21:06
- Nahlásit
PepaZu
Můj čip má kód země na začátku, tzn. kód začíná na 203. Zatím ho mám zaregistrovaný jen u té pitomé německé IFTY, jak už jsem se tady zmiňovala. Ale už jsem odeslala přihlášku do Národního registru, který spolupracuje s celosvětovou vyhledávací sítí PETMAXX. Takže pak už to bude v pohodě.
Na netu jsem našla, že náš čip je platný dle norem, takže už můžu s klidným srdcem s Tequilou odcestovat
|
diana
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2007 10:49
- Nahlásit
ospravedlnujem sa, ak to tu niekde bolo, nestiham to citat.
mam oba psy cipovane, v rovnaky den, u toho isteho veterinara. skusala som si pasy overit tu https://www.cepsz.sk/index.php?lang=sk&menu=check a oba "su platne" (akurat posledne ockovanie nebolo cez net aktualizovane - je to dolezite?), zaujimalo by ma ale, ci, ak by napr. mojho psa nasli v zahranici, vedia podla cipu dohladat majitela. cislo oboch cipov zacina na 972000000...... ako zistim, aky je to typ? dik za odpovede
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2007 11:40
- Nahlásit
diana
tak tady máš čísla kódů podle země http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1
a tady podle výrobců:
Tvůj čip nemá na prvním místě číslo země, ale číslo výrobce (Planet ID), takže zemi asi dohledají blbě, jedině přes ten registr, jestli funguje tak, jak má...
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 11:59
- Nahlásit
Tvůj čip nemá na prvním místě číslo země
Přesněji, on ten čip nemá číslo země vůbec. Aby se psi našli, musí být registr součástí nějaké mezinárodní sítě. Jinak je to bez šance.
|
diana
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 13:04
- Nahlásit
Mel
RenataL
diky takze kam by ste mi poradili ten cip nahlasit. resp. je taka moznost vobec? alebo to staci tak,ako to teraz je?
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 13:22
- Nahlásit
diana
TO záleží na tom, jak ten registr, kde je to zapsané funguje a co o něm víš. Svoje zvířata mám v Národním registru majitelů zvířat a pokud vím, tak i známí ze Slovenska si tu psa registrovali právě kvůli službám.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 13:23
- Nahlásit
Já byla docela překvapená, když jsem četla, že i pasy mají registr. Mají je tam registrovat veterináři, ale často to prý nedělají, takže doporučují před cestou ven ověřit i pas.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 13:24
- Nahlásit
diana
U nás je Národní registr součástí celosvětové sítě Petmaxx.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 13:26
- Nahlásit
http://www.petmaxx.com/
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2007 13:35
- Nahlásit
Maya
A nevíš na kterým webu bych si mohla ověřit tu registraci pasu zvířete?
|