Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Vyhřezlá ploténka - prosím radu.
Autor Zpráva
Serifus
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2008 01:40
- Nahlásit

Zdravím!

Mám 11-i letého pejska "jezevčíkovitého typu", tzn. s poněkud klenutější stavbou těla. Pejsek zřejmě špatně skočil a utrpěl úraz ploténky, resp. její vyhřeznutí v oblasti bederní páteře. Počátek místní veterinář léčil medikamenty, pejsek musel být v klidu, nesměl prochladnout apod. Stav se však zhoršil a pejsek se přestal držet na zadních nohách a při chůzi (tak po dvou krocích) padal na "zadek". Okamžitě jsem proto vyhledal seznam odborníků na tuto problematiku, mezi nimiž byl i pan MVDr. Hečík z Horoměřic. Neváhal jsem ani chvíli a jel do Horoměřic. Dorazil jsem v 22:00, kdy pan doktor zrovna končil směnu. Přijala nás paní doktorka Chvojková a po chvíli přišel i pan doktor Herčík, který jakmile viděl pejska, doporučil okamžitý chirurgický zákrok. Pejsek šel ihned na sál a po nezbytném kontrastním rentgenu začala operace, kterou prováděl právě pan doktor Hečík. Z Horoměřic jsme odjížděli v cca 1:20.

Začátky po operaci byly velmi těžké, ale po asi 2 měsících pejsek chodí téměř, jako předtím. Říkám "téměř", protože neustále při chůzi kulhá (vypadá to jako by měl jednu zadní nohu kratší), někdy ztratí rovnováhu a upadne. Při běhu to není tak znatelné, protože při něm pejsek využívá odrazu obou zadních pacek najednou, takže případné nedostatky se skrývají.

Cca 14 dní užívá přípravky Alavis, které by mohly jeho stav případně zlepšit a působit jako prevence. Bohužel o pana doktora Herčíka je obrovský zájem a od operace jsem jej neviděl. Paní doktorka Chvojková, která pejska přebírala před operací, mi při poslední kontrole řekla, že se jeho stav už nemusí zlepšit.

A teď přichází můj dotaz: Proč se stav nevrátí do původního? Co pro to mohu udělat? Slyšel jsem o léčbě akupunkturou, či co... Nemáte někdo prosím zkušenosti? Je velmi smutné, když po kratší procházce začne pejsek padat na jednu zadní nohu a nemůže v klidu dojít ani domů... Pokud jde o mě, pak potud mohu poskytnout jakékoliv rady týkající se tohoto postižení. Kdyby někdo snad potřeboval pomoc, či poradit, ať neváhá a zeptá se mě.

V návaznosti na dotaz: Nejsem neurochirurg, ale když dojde v důsledku výhřezu ke stlačení míchy v páteřním kanálku, chápu, že motorické schopnosti jsou velice ztížené. Proč se tedy po odstranění přiškrcujícího elementu nevrátí původní průchodnost míchy? Vždyť nedojde k přerušení nervových zakončení, nebo snad ano? Tohle nedokážu pochopit... K přerušení nedojde, tak v čem je chyba?

Závěrem bych snad chtěl poděkovat všem v Horoměřicích za péči o mého pejska a zejména panu doktorovi Herčíkovi, který operaci provedl a zároveň je doporučit.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2008 06:45
- Nahlásit

Zkus kontaktovat MVDr.Duchka, víc hlav víc ví. Už jsem viděla několik zachráněných jezevců se stejným problémem jako popisuješ, kteří mu prošli rukama.

Minnie
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 19:35
- Nahlásit

Ahoj.
Nasmu psikovi sa stalo to iste. Kedze operovany bol az dakych 12 dni od ochrnutia, tak jeho chodza juz nie je to co byvala. Musi chodit pomaly a ked sa rozbehne, tak sa sucha. Taktiez pouzivame vozicek, je to dobra vec, hlavne na dlhsie prechadzky.
K tvojej otazke... ja si myslim, ze nenavratenie sa spät do povodneho stavu je sposobene odumretymi nervami v mieste vyskocenia platnicky. Kedze stare nervy sa neobnovuju, tak dosledkom vyhrezu je, ze pes nedostava do mozgu signal ako ma chodit.
Pozorujem to u nasho psa v tom... ako som uz spominala, ked sa rozbehne, akoby zabudol, ze ma zadne nohy. Do mozgu sa proste nestihne dostat informacia o zvyseni rychlosti. Alebo, na druhej strane, mozog dostane informaciu o zvyseni rychlosti, no nedokaze ju vyhodnotit a uviest do praxe (samotny beh).
Tiez som sa na to pytala veterinara. Povedal mi, ze vyhrezom bolo narusene centrum pohybu.

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 07:15
- Nahlásit

WhiteWolf
Serifus
taky bych se obrátila Duchka... A co zkusit kontaktovat někoho z Českého klubu jezevčíků? Nějakého většího chovatele?...

jeje
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 07:53
- Nahlásit

Serifus

u psov sa na rozdiel od cloveka nervove drahy neregeneruju. Da sa ale predpokladat, ze problem sposobuje sekundarna kompresia vplyvom zapalu a zvacsenia objemu blan v ktorych su tie nervy zabalene. Porad sa s vetom, mozes skusit docasne Rimadyl alebo ine nesteroidne antiflogistikum, to ale nie je vhodne na dlhodobe uzivanie. Aky alavis dostava? Nie vsetky su na toto vhodne. Lacnejsia a kvalitnejsia varianta toho spravneho Alavisu je humanny "Proenzi 3". Najucinnejsim riesenim je impulzna magnetoterapia, alebo elektroliecba (nesmie mat ale onkologicky problem) alebo akupunktura (existuje aj tzv. trvala akupunktura, do aktivnych bodov sa zavedu pozlatene gulicky - alebo cosi podobne.

leosek
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2008 11:56
- Nahlásit

Mám obdobný problém.Mému labradorovi je 11 let.Má epilepsii,hypofci štítné žlázy.V posl.době začal dost kulhat na zadní nohy.Nechala jsem ho vyšetřit v Brně na Jaggy-dg.nějaká špatná plotýnka mezi 6.-7.krčním obratlem,artroza skoro na všech kloubech.Operace se nebojí vzhledem k věku ,ale celk.stavu,že by se mohl celý zhroutit.Ale asi by do toho šli.Já mám strach,sice kulhá,ale chodí.Bere už 2.rokem Alavis.Teď jsme přešli na Nutradyl a Gelacan fast.Objevila jsem v Praze Animal clinic,kde mají rehabilitace včetně bazénu.Tak jsem se objednala.To je i moje rade pro jezevčíka po operaci.Můj pes má následkem té špatné plotýnky zúžený míšní kanálek a proto kulhá.Víte někdo co by mu ještě mohlo pomoct?Léčitel,homeopatika.

leosek
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2008 11:18
- Nahlásit

Serifus
Stále zvažuji operaci na mém labradorovi.Chodí dost špatně,na zadní nohy podklesává a na přední pravou nožku kulhá.Můžete mi popsat jak to vypadalo s Vaším pejskem po operaci ,pry se s ním má každé 3 hodiny cvičit,plavat atd.Za jak dlouho byl schopen se vyvenčit sám?Možná mi to usnadní rozhodování.V pátek 18.4. jdu s ním plavat do toho bazénu na Bílé hoře.Podle mě měsíc po operaci je krátká doba na rehabilitaci,bude to lepší asi až za delší dobu.Budu ráda za každou Vaši radu.Dík.

radkah
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2008 22:27
- Nahlásit

Měla jsem podobný problém. Akupunktura se většinou aplikuje před operací..to, že se stav nezmění je asi důsledkem nějakého menšího poškození té míchy, která byla "utlačovaná". Ale rehabilitace trvá déle a může se to ještě zlepšit.
Byla jsem u doktora Duchka a pejsek se operace nedožil, neboť po několika infuzích zkolabovaly ledviny. Pokud je ten pes menšího vzrůstu, což jezevčík je, tak je to lepší ...u obřích plemen, se většinou od operace ustoupí

jeje
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2008 08:12
- Nahlásit

radkah

operaciou sa riesia staticke problemy, fyzicky sa odstranuje to co na miechu tlaci, alebo sa odstrani zo stavca vonkajsi obluk, o ktory je miecha pritlacana spravidla z vnutornej strany tela, alebo sa zafixuju spolu stavce, ak je medzistavcovy klb nestabilny. Akupunktura, elektroliecba, impulzna magnetoterapia riesi dynamicke problemy, zapalove procesy a podporuje regeneraciu tkaniv a rovnako dobre sa uplatnuje pred i po operacii, ak je ta operacia nutna...

jerrynko
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2008 11:15
- Nahlásit

Já bych akupunkturu doporučovala. Náš jezevčík v červnu 2005
ochrnul na zadní nohy. Vzhledem k véku 12,5 roku nám už veterináři operaci nedoporučovali. Asi v srpnu jsme s ním začali chodit na akupunkturu k jednomu veterináři do Stupavy a jeho stav se podstatně zlepšoval a jerry chodil úplně normálně. 26.10.2005 mu znova vyhřezla ploténka, Jerry měl velké bolesti, , byl soustŕedéný sám do sebe, pŕestal čurat a tak jsme ho 29.10.2005 museli nechat utratit. Držím vám palečky, abyste dopadli lépe.

leosek
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2008 17:06
- Nahlásit

V Brně na Jaggy jsou jednoznačně pro operaci.Musím si to ale rozmyslet sama i s těmi riziky,prognoza opatrná,viděla jsem v paírech je něco kolem 60-70 procent.Dnes jsem byla na Bílé hoře v Animal clinic a tam dr.Hnízdo nedoporučuje operaci vzhledem k možnému dominovému efektu páteře,doporučil kortikoidy na 14 dní a že takto nějak budeme psa léčit.Myslela jsem,že mají krytý bazén a bude plavat.Nemají,stejně by doporučil pouze chození v něm a nějaké cviky.Jdu se objednat k p.Sychrovi.Pes dostává Gelacan fast,Nutradyl,z Phytovetu bylina na mobilitu a vyčištění organizmu a pupalku.S kortikoidy zatím vyčkávám,pokud se nerozhodnu zavrhnout operaci.Už nevím ,co bych ještě mohla pro svého labradůrka udělat.Pokud máte někdo zkušenost s operací u 11letého labradora s krční páteří ,napište.

jeje
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2008 17:27
- Nahlásit

leosek

preposli lekarsku spravu z Jaggy... Takto nie je jasny nalez, ani navrhovane riesenie.

misenka1
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2008 21:44
- Nahlásit

Serifus
ahoj,
mam dotaz.Kolko si platil za operaciu?

leosek
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2008 10:42
- Nahlásit

misenka1
i s týdenní hospitalizaci by stála 25 000.

leosek
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2008 11:06
- Nahlásit

jeje
moc mě těší Váš zájem,ale já tu zprávu mám na mailu a umím to ,bohužel poslat z mailu na mail.Potřebovala bych znát Váš mail. Můj je t.pacesna@seznam.cz

jeje
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2008 15:04
- Nahlásit

leosek

poslal som mailom

Serifus
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2008 19:53
- Nahlásit

misenka1

15 000,-

Serifus
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2008 20:05
- Nahlásit

Ale to bylo včetně rentgenu. Ten byl za 5000...

Pejsek jinak chodí jako mimochodník, ale podle všeho mu to nevadí. Do schodů a ze schodů chodí normálně (prý se musí opatrně, ale zatěžovat pejska jak to jen jde - samozřejmě rozumně). Dostává spoustu podpůrných prostředků na klouby apod. Alavis, Nutradyl...

Rehabilitace probíhala následovně... Ručník do třísel a chodili jsme po pokoji. Potom jsem jej třeba chytil za zadní nožky a někdo ho pobízel aby šel. A on vstal a tím cvičil nožky a stabilitu. Byla to dost mravenčí práce. Kam se hrabou děti Už bych to ale zažít nechtěl. Byl jsem s ním vzhůru třeba 3 dny v kuse a hlídal ho. To hlavně po operaci. Dost náročné. Ale co bych pro svýho nejlepšího přítele neudělal, ne?

Žádné plavání nebylo. Nebylo to možné realizovat. Navíc pejsek nerad vodu.

Hlavně to bylo na něm. Nevzdal to a bojoval, jak mohl. Nějaký kulhání už neřeším. Zlepšilo se to a vidět to není. Jako mimochodník chodí dost zvláštně, ale nikdo to nepozná )

Bohužel sem nechodím moc často. Pokud máte konkrétní dotaz, neváhejte mě kontaktovat na serifus@seznam.cz

Hodně štěstí pokud to musíte řešit. Ale spíš přeju, abyste to řešit nemuseli.

baška
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2008 14:57
- Nahlásit

serifus

buď rád, že chodí. Náš po operácii v Jaggy v brne už nechodil.

denisa benes
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2008 10:43
- Nahlásit

náš 3-letý jack russell byl operován 11.října u MVDr. Marady v Mělníce. Prognozu neměl moc dobrou, vezli jsme ho již ochrnutého na zadní nožky, bez hluboké citlivosti. Za 3 dny po zákroku nám ho pustili do dom.ošetření. Ty první 4 dny byly náročné - 5x denně jsem s ním cvičila a 3x denně cévkovala, protože sám močit nemohl, jak byl na zadní nožky ochrnutý. [u]Nyní už 3 dny sám chodí a dokonce si sám čůrá . Hurá! Sice na zadních natažených nožkách, ale to nevadí, to vypilujeme . Sem tam i popoběhne. Cvičím s ním stále a to takto: položit na bok, masírovat obě nohy ve stehnech, pak ty zadní procvičovat ve všech kloubech, masírovat celé tělíčko, kartáčkem přejíždět po zadních a jemně popichovat vidličkou , pak totéž na druhém boku. Pak ručník pod třísla a pérujeme (na to jsme si vyrobili speciální závěs, neb vás brzo bolí záda, jak nad ním stojíte). Velmi ho motivuje cvičení venku na trávě a také návštěvy, protože je to "vítací tip". Věřím, že už to bude jen a jen lepší.

denisa benes
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2008 10:53
- Nahlásit

ještě k mému předchozímu příspěvku - Dnes dobral antibiotika, tak od zítřka ještě přidáme plavání ve vaně a cvičení na menším míči kvůli stabilitě zadních noh. A taky dostává Bkomplex. Veterinář na kontrole při vytahování stehů byl sám příjemně překvapen, jaké pokroky u našeho pejska jsou. Operace celkem vč. vyšetření, hospitalizace a léků byla do 20tis Kč. No, za tu cenu mohl mít doma fenečku napořád - tak jsme si z něj pak dělali legraci . Minulý týden jsem sama serfovala netem, zoufalá z jeho stavu, tak bych bývala uvítala i pozitivní zprávy, proto vám to zde píši..

baška
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2008 07:18
- Nahlásit

denisa benes
predpokladám, že nechodíš do práce, ak si sa mu mohla /a ešte budeš musieť/ venovať. Ak chodíš do práce, tak ste doma asi viacerí, aby ste si rozdelili úlohy.Tým nezmenšujem tvoju obetavosť. Ibaže nie vždy sa dá venovať havinovi na plný úväzok.

denisa benes
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2008 14:59
- Nahlásit

dnes je 16.den po operaci a kdo ho neznal předtím, nic by asi nepoznal (teda kromě dorustajících vyholených zad), jizva už také skoro není patrná. Chodí a běhá normálně, jen na dlažbě mu zadní nožky trochu ujíždí do stran, jako štěnátkům. Zatím vůbec neskáče, ale to nám nevadí . Hodně lidí se ptá, zda se náš pes po takovéhle zkušenosti změnil. Zatím pozorujeme, že ano, je z něj ještě větší "mazlíček" . Ano, je klika, že jsem s ním byla doma. Protože těch 14 dní dovolené za to určitě stálo!

Serifus
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2008 17:18
- Nahlásit

denisa benes

To je přesně ono Hodně zdaru.

leosek
Člen
# Zasláno: 23 Lis 2008 13:29
- Nahlásit

denisa benes
Držím Vám všechny palce.

denisa benes
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2008 20:43
- Nahlásit

zdravím náš jack russell je už 1,5 mes po operaci, už na něm není nic poznat... stal se z něj sice více "domácí, postelový" pejsek, takže už nechce sám být na zahradě a také se vyhývá schodům.. apropo, poradíte někdo, čím odstranit tu oranžovou barvu (desinfekce) ze zad? srst mu už pomalu dorůstá, ale barva drží a drží , díky předem za radu...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání