| Autor |
Zpráva |
martnov
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 13:24
- Nahlásit
Dobrý den,
fenka jezevčíka 3roky stará mi sáňkovala a zakňučela když kadila, šla jsem s ní na veterinu (před 2 týdny) a tam jí doktor vyprázdnil anální váčky, dnes zase zakňučela při vyprázdňování, je možné že to jsou zase anální váčky? Odčervená je, krmím jí granulemi, občas vařeným masem + těstoviny, rýže nebo vločky a mrkev.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 13:46
- Nahlásit
martnov
nepozrala nejake kosti?
alebo neboli vacky panom vetom dobre vyprazdnene...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 13:50
- Nahlásit
martnov
tady jsme to řešili... Ale ty dva týdny, to mi přijde hodně krátká doba, moje jezevčice to měla tak po 3-4 měsících... Vymačkal jí to skutečně pořádně?... U Bˇédi je to vždycky tak na tři - čtyři ubrousky...dokud už nejde nic vymáčknout...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 13:52
- Nahlásit
btw, ako sa prejavuje zapal analnych vackov?
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 14:01
- Nahlásit
blanulinka1
Jedině že by to bylo tím že jí je špatně vymáčkl, vyprzdnil na jedenkrát jeden váček pak druhý a bylo. Byly jsme s tím poprvé. Zajdu s ní dneska ještě jednou, asi na jinou veterinu.
Kosti žádné neměla.
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 17:06
- Nahlásit
Veterinář mi řekl že anaální váčky jsou v pořádku, nemá ani žádný zánět. Říkal že to může mít spojitost s páteří píchl jí injekci od bolesti páteře - Metacam. V tom šoku jsem se ho nezeptala jestli existuje vyšetření páteře. Je něco takového?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 18:33
- Nahlásit
martnov
je...dělá se RTG ... zkus doktora Duchka je na orotpedii opravdu dobrej...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 18:41 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
martnov
našla jsem něco málo na těch stránkách...:
VETERINÁRNÍ PORADNA LÉKAŘE
Odpověď na dotaz
Redakce 19.5.2007
Dobrý den.
Je to problém trochu na delší povídání. Na začátku je třeba říci, že náhlé ochrnutí na pánevní končetiny je u jezevčíků způsobeno v naprosté většině případů protruzí nebo výhřezem meziobratlové ploténky. Rozhodnutí o léčbě závisí na závažnosti ochrnutí. Při mírných příznacích lze pacienta léčit, jak uvádíte, konzervativně, tedy především pohybovým klidem a podáváním léků. Pokud jsou však příznaky závažné, např. se pes nemůže postavit, při chůzi opakovaně padá, nevyprazdňuje se atd., je správné vyšetřit páteřní kanál pomocí kontrastních RTG snímků a v případě stlačení míchy a zúžení kanálu je třeba provést operaci páteře. Pokud se u pacientů se závažnými potížemi volí konzervativní léčba, hrozí vznik závažných trvalých následků. Ve Vašem případě došlo po aplikaci léků ke zlepšení stavu a pes je již schopen pohybu, RTG vyšetření není podle mého názoru v tuto chvíly nutné. Co se RTG vyšetření týče, ve většině případů běžné RTG páteře neodhalí příčinu, jelikož nezobrazuje meziobratlové destičky ani průchodnost páteřního kanálu. Ke stanovení přesné diagnózy slouží RTG vyšetření s náplní páteřního kanálu kontrastní látkou, jak jsem již zmínil. Toto vyšetření se provádí v anestezii a to většinou předoperačně.
Ať Vám pejsek pěkně chodí a kdyby ne s důvěrou se na nás opět obraťte. S pozdravem MVDr. Roman Musálek a MVDr. Lukáš Duchek
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 19:18
- Nahlásit
blanulinka1
Díky moc za odkaz, stránky si pročtu, jsme z Ostravy. Nevím jestli to bude původem z páteře. Uvidím zítra jestli ji kadění bude bolet.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2007 19:46
- Nahlásit
martnov
tak držím pěsti...ať je v pořádku... A dej vědět...
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2007 14:53
- Nahlásit
blanulinka1
Dneska bylo vyprazdňování v pohodě. Ale stejně bych ráda zašla k nějakému ortopedovi.
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2007 14:55
- Nahlásit
Znáte někdo ortopeda v Ostravě? Nebo někde poblíž?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 29 Srp 2007 11:34
- Nahlásit
martnov
Tak to jsem ráda Asi to bude lepší, ujistit se a případně udělat nějaká opatření... Btw Jakou máš jezevčici ? Dlouho, drsno, nebo hladkosrstku? Stand., trpaslík, nebo králík? Jestli chceš tak se koukni na tu moji opičku
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2007 17:50
- Nahlásit
blanulinka1
Ahoj, píšu trošku se zpožděním Dívala jsem se na tvojí opičku, je krásná, s jednou takovou (skoro na chlup stejnou) se kamarádíme
Lilly je kříženec drsňáka, velikostně stand., i když je o něco menší, jestli se mi to podaří, přidám fotečku.
Z análních žlázek se nakonec vyklubal zánět, po dvou týdnech od návštevy veterináře, který nám řekl že to bude ASI páteř, jsme šli znovu k našemu veterináři, protože začala sáňkovat a kňukla při kadění. Dostali jsme antibiotika a mstičku, s tím že by se to do týdne mělo vyléčit a když ne, doporučil nám odstranění anláních váčků. Po 10-ti dnech se to spíš zhoršilo, vypadaly jí i chlupy na ocasu, od konečníku asi 2cm. Takže nakonec jdeme v úterý na operaci. Už ať je to za náma...
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2007 18:51
- Nahlásit
blanulinka1
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2007 19:20
- Nahlásit
martnovTakže nakonec jdeme v úterý na operaci.
fuuha, tak to vam drzim palce, nech vsteko prebehne hladko. ratam, ze to asi neni nejaky komplikovany zakrok, ale predsa...drzte sa
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2007 19:29
- Nahlásit
Bela
Doktor říkal že to není náročný zákrok, ale že se to dlouho hojí, tak 3 týdny, protože stehy se budou pořád roztahovat. Už ať je út odp.
|