| Autor |
Zpráva |
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 09:39
- Nahlásit
Ahoj!
Můj pejsek se jmenuje Max je to boxer (bez PP) poslušný a temperamentí milovník lidí a všech zvířat. Je mu devět měsíců a již po druhé má opravdu velké potíže.
Vše začalo když mu bylo 5 měsíců. Nechali jsme ho u přítelkyně doma a staral se o něj její máma a bratr. Zablokoval si krční páteř a nemohl zvednout hlavu, tak ho vzali na veterinu někam na vesnici. Místní vet mu dal kortikoidy a vit. B zlepšil se a vše v pořádku.
Když mu bylo 7měsíců jednoho rána nechtěl vstát z pelíšku bylo mu špatně. Hurá ne veterinu, tam mu píchli Ranisan (na žaludek) a vit. B pak jsme jeli domů, do druhé dne se zhoršil a začal bolestivě reagovat, stále však bez přesné lokalizace. Dali už ATB a vzali krev, jeli jsme domů. Večer volají, že jsou výsledky a je tam masivní záněť. To už mu bylo lépe. Udělal se RTG a našla se spondylodicitida v urovni dolní hrudní páteře. ATB se zněnila na Dalacin a přibyl Rymadil. Bral to 4dni a pak už ani nezvedl hlavu a měl teploty 40ky. Tak jsem šli k jinému vet ten si ho nechal a dával mu po 12hod. amoxicilin druhý den byl mnohem lepší ještě je bral týden a zlepšil se do normálu.
Uběhl měsíc a tuhle neděli večer už zase koukal smutně, mysleli jsem, že to je úpal. Tak dostal Rymadil a cekal jsem až mu spadne teplota a ona spadla, ale začala zase soupat. Tak zase hurá na vet. Diagnóza laryngita, ATB a Vetalgin, kortikoid na otoky. Večer byl zase jak drak. V noci už ale hodně chodil a moc nespal ráno jsem ho vzal na veterinu. Změnili ATB a dnes mám přijít. Ale mezitím veřer už zase byl zchvácený a chodil s pokleslou hlavou a jak prkno. Tak na pohotovost k jinému vet a tam RTG už přesná lokalizace na C5-6 závěr spondylitida. Nějaká analgetika a odvést krev do lab. A dnes na kontrolu a další snímky.
Ale dnes už se přidal pohybový deficit na levé zadní noze přesněji prostření dva prsty jsou paretické (slabé) a když jde tak chodí do strany a nebo se na místě točí jak na ní napadá a snaží se dohnat utíkající těžiště. Tak ho tu hladím a je mi těžko na srdci. A nezbývá než čekat jak to dopadne.
Pokud vás něco napadá, nebo máte obdobnou zkušenost, budu rád za každé slovo.
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 10:04
- Nahlásit
MaxDiego
Nemam bohuzial ziadnu radu, ale je mi to lito znam ten pocit a drzim palce!!!
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 10:13
- Nahlásit
MaxDiego
Nevím, odkud jste. Já mám nejlepší zkušenosti s MVDr. Musilem z Českého Brodu. Jestli to nemáte přes půl republiky, zkuste to s ním.
Moc pejskovi držím palce. Zkus také kontaktovat Sali nebo Tchoře, Sali je sice lidský doktor, ale oba znají hodně dobrých veterinářů.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 11:11
- Nahlásit
MaxDiego
Uz sa zistila pricina? Ci to je plesnova, ci bakterialna infekcia alebo autoimunitna porucha?
|
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 12:35
- Nahlásit
Volal jsem na veterinu. Na výsledky krve a je tam leukocytóza tedy bakteriální zánět a v pondělí či pátek bude specifický test na protilátky boreliózy. Klíště měl a to na krku dvakrát tak nějaká souvislost by tu byla.
Pro autoimunitní onem. to moc nevypadá protože i minule mu zabral amoxicilin a byl bez příznaků měsíc. Pokud to tedy je borelióza tak nezbývá než tam dát cefalosporin, protože na amoxicilin bude už ten kmen co má v sobě nejspíš rezistentní.
Je zvláštní jen jak běhám od jednoho vet k druhému a jen platím a Maxík má stále ten smutný a velké bolesti. No snad bude diagnóza už jasná a bude se léčit příčina a né je příznak.
Jsme od Příbrami a žijeme v Plzni já studuji, přítelkyně pracuje. A Maxík je naše chlupaté dítě o to je to víc vše emotivní.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 15:22
- Nahlásit
Kedze teda zrejme ide o infekciu v kostiach (stavcoch), minimalna dlzka terapie sa udava 6 tyzdnov, typicka niekolko mesiacov (ukoncuje sa na zaklade vyhodnocovania pravidelne robenych radiogramov), cefalosporin neviem ci je spravna volba, kedze psom poskodzuje kostnu dren:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retri eve&db=PubMed&list_uids=3394212&dopt=Abstract
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 16:36
- Nahlásit
MaxDiego
moc me to mrzi....
zkus vet Stodulky...
duchek je sice ortopek..ale kouzelnik....ale i vsichni ostatni jeho kolegove..
http://www.firmy.cz/detail/723312-vetcentrum-duche k-praha-stodulky.html
|
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2007 19:40
- Nahlásit
Tak to vypadá na tu boreliózu. Uvidíme jak dopadnou protilátky. S tím dřeňovým útlumem bych to viděl na delší lokte.
Měl clindamicine.. ani si neškrt a horšil se pak dostal amoxicilin s kys. klavulovou ale měl ho tam píchaný jen 4dni a orální další 2dni pak byl OK měsíc což odpovídá průběhu boreliózy. A je tu vážné riziko rezistence na Amoxicilin s kys. klavulovou. Nicméně samotný amoxicilin co dostal do kožichu v pondělí bez augmentace mu také nepomohl. Ale díky za info určitě budu chtít KO v průběhu léčby.
Už je lepší, ale jednu nohu má slabou a občas plete všema a někdy zase je OK dost to kolísá. Ale snad už se dostává z nejhoršího. Snad se vyspíme...
|
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 10:51
- Nahlásit
Stav se zhoršil v 5:30 měl 39,7 a v 8 už 40,1 na veterině 41,1. Dnes ráno jsem ho vezl a dostal jiná ATB on dostával cefalosporin 1.generace, který na boreliózu nefunguje. Zase analgetika a pro změnu Synulox v dvojité dávce. Pokud to půjde dál a bude se to zhoršovat nevím zda ještě s ním pohnu abychom jeli na vet. A zda budu mít srdce ho nachat takto trpět. Poslední záchrana je odkaz na ty Stodůlky a hospitalizace tam.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 11:03
- Nahlásit
MaxDiego
hele jestli to je fakt ta borelioza, tak ta se da lecit....joo ty zacatky jsou hodne tezky a krusny....vim ze to je hrozny pohled..sama mam dva psy...taky jsme meli nejake problemy a bylo to pro me nesnesitelny...
ale kdyz tohle vydrzis, prekonas a hlavne NEVZDAS!! uvidis ze bude lip.
ja se za maxika moc primlouvam, nevzdavejte se.
urcite jedte co nejdriv do stodulek. maji tam spickove zarizeni. a kazdy ti tady potvrdi ze jsou tam i spickovi lekari.
drzime palce a tapky...
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 12:02
- Nahlásit
MaxDiego
Držíme Maxíkovi palečky a tlapičky aby se z toho dostal a tobě,aby jsi to nevzdal.Sama mám dva boxíky a o jedno jsme přišli kvůli nemoci před dvěma měsíci,tak ti rozumím.DRŽTE SE!!!
|
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 14:11
- Nahlásit
Držtička leží, už snědl přes půlku tekuté konzervy. Teplota je dole na 37,8 tak snad už má konečně správnou léčbu. Pokud by to nabaralo jiný směr tak jedem. Už mám cestu naučenou z plzn ěpo dálnici a druhá odbočka za Metropolí Zličín do prava. Snad už nabral dobrý kurz.
Jen leží na boku a nemůže vstát a nechci ho zvedat, hrozbě ho to bolí, když se nezveden sám...
Další pokus a nic... nemá se o co opřít.
To jsou strasti. Díky za podporu. Jdu ho nějak zvednout a dát vyčůrat.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 14:13
- Nahlásit
MaxDiego
Tak teď už to bude snad jen lepší.......
|
Vcelka
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 14:37
- Nahlásit
MaxDiego
tak to my držíme Maxíkovi všechny pěsti a naši dva boxíci všechny tlapky, aby mu to už zabralo a byl na tom čim dál líp
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 15:21
- Nahlásit
Lyme Borreliosis In Dogs (Last Updated: 1-Apr-2000)
R. K Straubinger
Department of Pathobiological Sciences, School of Veterinary Medicine, University of Wisconsin - Madison, Wisconsin, USA.
Treatment
Antibiotics are the treatment of choice for Lyme disease. Tetracyclines (doxycycline), penicillins, (amoxicillin and ceftriaxone), and macrolides (azithromycin) are very effective in improving the clinical status of the patient but fail to eliminate the infection [40, 41]. Antibiotics should be given for 3 or 4 weeks, even though a beneficial effect can be seen after a few days of treatment. The long duration of therapy is warranted because of the very slow multiplication rate of the organism, which takes 12 hours or more to double in number, in contrast to the much shorter times for most other bacteria. Antibiotic therapy reduces the number of organisms in the host, and due to the decreased antigen load, antibody titers drop off. However, positive moderate antibody responses can be expected for years, especially when treatment has been initiated long time after the infection had occurred [40].
Corticosteroids and other anti-inflammatory drugs are sometimes used for treatment of Lyme disease in dogs. These drugs should be applied cautiously and in combination with antibiotics. Our studies have shown that persistent, subclinical infection with B. burgdorferi can be reactivated to clinical Lyme arthritis by a two-week course of prednisone [40].
( http://www.ivis.org/advances/Infect_Dis_Carmichael /straubinger/IVIS.pdf )
40. Straubinger RK, Straubinger AF, Summers BA, Jacobson RH. Status of Borrelia burgdorferi infection after antibiotic treatment and the effects of corticosteroids: an experimental study. J Infect Dis 2000;
181:1069-1081. - PubMed -
41. Straubinger RK, Summers BA, Chang YF, Appel MJG. Persistence of Borrelia burgdorferi in experimentally infected dogs after antibiotic treatment. J Clin Microbiol 1997; 35:111-116. - PubMed -
|
brut
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 17:09
- Nahlásit
jeje
nevím, jestli tady umí všichni anglicky.....takže by to možná chtělo stručný překlad
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 18:02 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
brut
takže by to možná chtělo stručný překlad - spis bych rekla jeje neco jako - dika za odkaz, nez dyndat jeste preklad ..
Ale ve zkratce - jde o zpusob podavani antibiotik jakozto mozneho leku pri lecbe borelky s tim, ze velmi zlepsuji klinicky obraz pacienta, ale na likvidaci infekce nestaci. Podavani cca 3 -4 tydny. Dale je zmineno pouziti kortikoidu a dalsich protizanetlivych leciv spolecne s antibiotiky ..
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 18:47 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
Doxycycline should not
be used in growing dogs...
MaxDiego rezistencia v pripade boreliozy nie je typicka:
Dogs with recurrent infection,
whether due to repeated exposure
or recrudescence of the initial
infection, usually respond well to the
same treatment administered during
the initial episode of infection...
Research in people has indicated
that chronic Lyme arthritis that does
not respond to appropriate antibiotic
therapy may have an immunogenetic
basis.22 It is hypothesized that...
http://www.rottweilerhealth.org/pdfs/august_lyme_n ielssan_02.pdf
|
brut
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 19:22
- Nahlásit
Roxana
spis bych rekla jeje neco jako - dika za odkaz, nez dyndat jeste preklad ..
díky klidně řeknu, ale angličtinu neumím, takže je mi článek na nic bez překladu nebo překladatele ( myslím, že nejsem sama, kdo umí jiný jazyk nebo žádný )
Dík za překlad
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 19:30
- Nahlásit
Roxana- spis bych rekla jeje neco jako - dika za odkaz, nez dyndat jeste preklad ..
Taky si myslím,že většina nás tady anglicky tak dobře neumí,ale přesto by nás zajímalo co je v článku.Mě teda osobně moc,ale nejsem schopná to přelouskat.Takže dík za stručný překlad.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 21:43
- Nahlásit
jablunka
jeje zprostredkoval zajimave info a pokud nekdo nema schopnosti si s tim poradit, tak jeho problem .. cimz se nechci tebe ani nikoho jineho dotknout, tech par radek prelozit neni zas takovy problem, a nerikam, ze kazdy musi mluvit anglicky jako kdyz bicem mrska, jen mi prisel pristup brut mirne zvlastni, to je vsechno
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 21:57
- Nahlásit
Jestli to počká do zítr, požádejte Sali (moderátorku) umí skvěle anglicky a je lékařka. Určitě to přeloží. Jestli souhlasíte, upozorním jí na to.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 22:04
- Nahlásit
Essi
Dík moc,to budeš hodná.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2007 22:11
- Nahlásit
Zítra ráno jí to zavolám.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 07:44
- Nahlásit
Borelioza je jedno z mnohych svinstiev, ake existuju. Zial, zda sa mi, ze v najpouzivanejsej ucebnici/prirucke, asi stale jedinej ucelenej publikacii v cesko-slovenskom jazyku, teda pouzivanou u nas aj u vas o - to ale vyplyva z nazvu Niemand, Suter: "Klinicka prax u psov" je uvedeny nespravny liecebny protokol.
Povodca nakazy sa voci ATB sprava netypicky. ATB ho dokazu rychle utlmit, ak sa nepodavaju neobvykle dlho, reaktivuje sa. Zvycajne sa nevytvori rezistencia na podane ATB a kedze sa zvycajne zacina mensim svinstvom (v zmysle vedlajsich ucinkov ATB) a opakovane infekcie treba liecit dlhsie - velmi dlho ak sa to dostane do kosti, tak moze byt horsie liecit opakovanu infekciu vacsim svinstvom... Ono je to ako: "vyliecili sme psa, ale Spirocheata burkdorferi to prezila o za cas zautoci" alebo "Vyliecili sme L. boreliozu, ale pacient to neprezil".
Proti borelioze je mozne psa vakcinovat, ale podstatne je, ze mechanizmus prenosu z kliesta je pomerne zlozity a dlhodoby. Staci SpotOn, ktory kliesta usmrti aj po zakusnuti sa, ale treba psa vzdy po prechadzke prehmatat a pripadne klieste hned odstranit vhodnym nastrojom (je to zoonoza, teda prenosne na cloveka) a nevytlacit pri tom jeho obsah do psa, ak je to vobec mozne - umelci saalenajdu. Blbe je, ze to ma dlhu inkubacnu dobu, moze byt az skoro pol roka a prve infekcie casto prebiehaju tak, ze si to majitel nevsimne a ak to ma nejaku kliniku, zamiena sa to s kadecim. Blbe je, ze je to medzi psami prenositelne aj mocom - kontaktne...
|
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 08:27
- Nahlásit
Jsem to celé přeložil, ale nebyl jsem přihláíšen tak je to v trapu.
Max nám všera dal co proto. Večer měl silné bolesti nemohl si lehnout a tak stál hodiny a pak byl tak vyčerpaný, že padal a to ho vždy probudila bolset a návrat do stoje s naší asistencí a rozdýchávání pár minut. Vyrazil jsem pro Vetalgin po hodině jen menší úleva. Tak jsme ho naložili a jeli půlku krku měl silně oteklou. Teplota se byla 38,4 a při vyšetření reagoval méně bolestivě na pohmat. Aby se zklidnil a vyspal dostal diazepam, jako když střelí se zlepšil, doma vypil cca 0,5l vody a prásknul sebou na mojí postel a usnul. Teď leží a je lepší,už i ohne hlavu jen se motá jak ještě funguje diazepam.
Sice jsem moc nespal ale už je mi líp, že tý naší tlamičce je lépe a největší odměna je, když mě ten zmordovanej čumák, dá hubana a říká očima páníčku díky!
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 09:40
- Nahlásit
MaxDiego
hlavne se nevzdavat!
ja vim ze to je blbe prirovnani..ale moje mamka mela taky boreliozu.prubeh je skoro stejny jako u zvirete..silne bolesti...nemoznost pohnout napr rukou, nohou atd...
lecba trvala cca 4roky...ted uz je to za nami...
drzime moc palce...pohlad maxika a dej mu pusu na cumacek.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 10:23
- Nahlásit
Sali to sem napíše v průběhu dne přeložené.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 10:44
- Nahlásit
Essi
díky moc
jeje
díky za odkazy a za další vysvětlení
Roxana
zprostredkoval zajimave info a pokud nekdo nema schopnosti si s tim poradit, tak jeho problem .. cimz se nechci tebe ani nikoho jineho dotknout, tech par radek prelozit neni zas takovy problem, a nerikam, ze kazdy musi mluvit anglicky jako kdyz bicem mrska, jen mi prisel pristup brut mirne zvlastni, to je vsechno
vzhledem k tomu, že fakt neumím anglicky, tak si to prostě nepřeložím a problém to teda je.....zkus si někdy přeložit článek, když nerozumíš ani slovu
|
MaxDiego
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 11:01
- Nahlásit
Léčba
Antibiotika jsou lékem volby pro Lymskou nemoc. Tetracykliny (doxycyclin) peniciliny (penicilin G, augmentin no sice také beta-laktamový kruh, ale spíše bych to zařadil samostatně cefalosporiny III.generace ceftriaxon) a makrolidy (azitromicin) jsou velmi efektní k zlepšení klinického stavu pacienta ale selhávají v odstranění infekce ( jako takové tedy původce poz. překl.)[40, 41]. Antibiotika by měla být podávána po 3 až 4 týdny, přestože zlepšení je patrné po několika dnech. Dlouhá doba terapie je oprávněná z důvodu velmi dlouhé generační doby u B. burgoferi, který je více než 12 hodin, v porovnání u jiných bakterií jen desítky minut. Antibiotická terapie redukuje počet mikroorganismů v nosiči a tím snižuje antigenní nálož, titr protilátek může přetrvat po léta, zvláště tam kde byla léčba zahájena dlouho po projevení infekce [40].
Kortikosteroidy a jiné protizáńětlivé látky sjou také někdy užívány k léčbě Lymské nemoci u psů. Tyto látyk by měli být použity opatrně a v kombinaci s antibiotiky. Naše studie ukazují, že subklinická perzistující infekce B.burgoferi může být reaktivována do klinické Lymské artritídy podáváním prednizolu po dva týdny[40].
|