| Autor |
Zpráva |
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:46 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
Našla jsem na URL tento článek... O čokoládě vím, ale zaujalo mě kolik gramů a jaké čokošky je pro psa smrtelné.
Ještě jsou prý pro psa jedovatá rajčata...Nevíte ještě o nějakém "lidském" jídle", které by pes rozhodně neměl...(v rámci "tumášpřilepšímti")
Hledala jsem tu podobné téma, ale nic jsem nenašla...
Otrava čokoládou aneb proč nedávat psovi čokoládu.
Mnoho lidí miluje čokoládu, ale málokdo z nich tuší, jaké látky jsou v této delikatese obsaženy. Mnoho lidí také miluje své psy a tak se jim snaží všemožně přilepšovat, což většinou nebývá ku prospěchu psa, ruku na srdce, kolik denně potkáte „šťastných“ obézních psů, kteří se sotva valí. Jsou ale pamlsky, které neohrožují zvíře jen nepřímo obezitou, ale mohou způsobit samy o sobě vážné zdravotní potíže a mnohdy i smrt zvířete. Odměňujete svého miláčka čokoládou? Doufám, že po přečtení tohoto článku přestanete hazardovat s jeho zdravím a životem.
Čokoláda obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Jedná se o alkaloidy – metylxantiny, zejména theobromin a kofein. Jsou to látky působící na srdeční činnost a na centrální nervový systém a rychle se vstřebávají z trávicího traktu.
Theobromin i kofein se vyskytují v kakaových bobech, semenech koly a čajovníkových lístcích. Obě tyto látky mají mutagenní účinek, to znamená, že mění genetickou informaci, obsaženou v buňkách. Mají negativní vliv na rozmnožování, při pokusech na myších a krysách snižovaly tvorby spermií a vysoké dávky u březích samic způsobovaly pokles porodní hmotnosti mláďat a jejich menší životaschopnost.
Stále ještě není mezi chovateli dostatečně známo, jak nebezpečné je podávání čokolády psům. Je i dost případů, kdy zvíře zkonzumuje větší množství čokolády v nestřeženém okamžiku, zejména je to problém u štěňat. Také malé dítě může čokoládu psovi nabídnout.
Pokud pes sní dostatečně velké množství, dochází u něj k projevům otravy: v první fázi je pes žíznivý, má průjem a zrychlenou srdeční činnost, tyto příznaky se zesilují, pes je hyperaktivní, hodně močí, zrychleně dýchá a modrají mu sliznice. Dále nastupují poruchy koordinace pohybů, třes, zvýšení tělesné teploty a křeče – to už jsou projevy velmi těžké otravy. Zvíře může bez pomoci veterináře uhynout v komatu na srdeční a dechovou zástavu. Méně často se otrava projevuje zpomalením srdeční činnosti. Kromě toho může pozření čokolády, díky vysokému obsahu tuků, vyvolat akutní zánět slinivky břišní.
První známky otravy se projevují do 6-12 hodin po pozření. Nejnebezpečnější je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé. Čokoláda na vaření je asi 10x jedovatější než čokoláda mléčná. V testech toxicity byly stanoveny smrtelné dávky pro psa. Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100g hořké čokolády (=1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40g, u mléčné je to asi 250g. Mírné příznaky se mohou objevit už po pozření asi 50g mléčné, 20g hořké a 7g čokolády na vaření. (Uvedená množství jsou pouze orientační, každý pes je jiný, některému stačí mnohem méně, jiný je zase odolnější).
Jak postupovat, když zjistím, že můj pes snědl čokoládu? Není nač čekat, zejména pokud se jedná o větší množství. Čím dřív se s tím začne něco dělat, tím větší je šance, že se podaří Vašeho miláčka zachránit. Pokud to zjistíte nejpozději do 4 hodin po tom, co ji pes snědl, je účinné vyprázdnění žaludku. I když existují způsoby, jak přimět psa ke zvracení různými „domácími“ způsoby, je lépe nechat to na veterináři, protože má k touto účelu účinné preparáty a jen on může posoudit, zda je možné u toho kterého zvířete zvracení vyvolávat, v době, kdy již nastoupily účinky jedu je totiž zvracení nejen neúčinné, ale i velmi nebezpečné (hrozí vdechnutí zvratků). Pokud uplynulo více než 4 hodiny od pozření, je třeba psa neprodleně dopravit k veterináři, který zahájí stabilizaci pacienta, což ve vážnějších případech vyžaduje několikadenní hospitalizaci a nepřetržité sledování (záleží na stavu pacienta).
Na závěr bych ráda podotkla, že smyslem tohoto článku je upozornit na potenciální nebezpečí, ne vyděsit chovatele tak, aby s každým olíznutým drobečkem čokolády běželi k veterináři (i když myslím, že je lepší 4x běžet zbytečně, než si to pak vyčítat).
zdroj: mujpes.cz
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:50
- Nahlásit
Slyšela jsem, že prý cibule, ale nemám to ověřené tak to ber jako "jedna paní povídala" . Jinak je jedovatých spousta pokojových kytek (stačí když se napije z misky pod květináčem), Dejavu má jejich seznam, třeba ho sem hodí.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:52
- Nahlásit
Jo jo, kytky...to je taky něco...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:54
- Nahlásit
Biluška
Základní seznam nejoblíbenějších pokojových rostlin:
Amarylis, hvězdník, zornice (Hippeastrum - amarylkovité)
Hlavně cibule obsahuje nejvyšší koncentraci jedovatých alkaloidů. Příznaky otravy při požití - malátnost a zvracení.
Azalka, pěnišník (Azalea indica, Rhododendron simsii - vřesovcovité)
Celá rostlina je jedovatá. Příznaky otravy při požití - nevolnost, slinění, střevní křeče a dýchací potíže.
Brambořík perský (Cyclamen persicum - prvosenkovité) a jeho kříženci
Jedovaté jsou čerstvé hlízy. Příznaky otravy při pozření - zažívací potíže a křeče. U citlivých jedinců může, při kontaktu s kůží, vyvolat místní podráždění.
Břečťan popínavý (Hedera helix - aralkovité)
Celá rostlina je jedovatá. Příznaky otravy při požití jeho plodů (bobulí) - zvracení. Mladé výhonky a listy mohou při dotyku způsobit kožní vyrážku.
Difenbachie, mramornatka (Dieffenbachia maculata - árónovité)
Zejména její stonek obsahuje největší koncentraci jehlicovitých krystalů šťavelanu vápenatého. Ty při dotyku poškozují pokožku. Příznaky otravy při požití - otoky, zvracení a křeče. Rychlé podráždění (hned v dutině ústní) zabrání v další konzumaci (u psů spíš likvidaci) rostliny. Proto k vážným otravám většinou nedochází.
Kala, kornoutice (Zantedeschia - árónovité)
Obsahuje více jedovatých látek, ale nejvýraznější je šťavelan vápenatý, který při dotyku poškozuje pokožku. Příznaky otravy při požití - pálení v dutině ústní, otoky, zvracení, žaludeční a střevní katar (křeče).
Kroton pestrý, podivec pestrý (Codiaeum variegatum - pryšcovité)
Bezbarvá šťáva, která při poškození vytéká z rostliny, při kontaktu s kůží vyvolává ekzémy. Příznaky otravy při požití - podráždění sliznice a zvracení.
Monstera (Monstera deliciosa - árónovité)
Hlavně stonky a řapíky listů obsahují šťavelan vápenatý. Příznaky otravy při pozření - pálivé podráždění sliznice, otoky, zvracení a křeče.
Oleandr obecný (Nerium oleander - toješťovité)
Jedovaté jsou stonky, listy i květy. Šťáva z listů může vyvolat zánět kůže. Příznaky otravy při požití - zvracení, závratě, křeče, horečky. Zvířata jsou malátná, apatická, mají těžký dech, nepravidelný tep, průjem. Otrava může končit i smrtí. Proto, kromě obecných zásad při otravě, je většinou nutné udržovat oběhový systém - umělé dýchání, masáž srdce.
Pelargónie, muškát (Pelargonium hortorum - kakostovité) a její kříženci
Při dotyku může (u citlivých jedinců) vyvolat svědění, zčervenání, záněty, otoky, vyrážku nebo se objeví puchýře.
Primulka, petrklíč, prvosenka (Primula obconica - prvosenkovité)
Při dotyku mohou jemné chloupky na listech vyvolat kožní vyrážku, puchýřky, zánět kůže.
Pryšec překrásný, poinsettie, vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima - pryšcovité)
Celá rostlina je jedovatá. Mléko, které z poškozené rostliny vytéká, leptá pokožku. Příznaky otravy při požití - tvoří se puchýře, zánět dutiny ústní, zvracení a průjem.
Pryšec trnová koruna (Euphorbia milii - pryšcovité)
Celá rostlina je jedovatá. Příznaky jako u ostatních pryšcovitých.
Řemenatka oranžová, klívie (Clivia miniata - amarylkovité)
Celá rostlina je jedovatá. Příznaky otravy při požití - slinění, zvracení, průjem, při větší dávce - ochrnutí a kolaps.
Tenura páskatá, sansevieria, tchýnin jazyk (Sansevieria trifasciata - liliovité)
Celá rostlina je jedovatá. Příznaky otravy při požití - nevolnost, zvracení, poruchy trávicího ústrojí.
Urginea přímořská, mořská cibule (Urginea maritima - liliovité)
Rostlina je celá jedovatá, nejvíce cibule. Příznaky otravy při požití - zvracení, průjem, bolest při močení. U nás se jako mořská cibule pěstuje více snědek ocasatý.
|
ajunka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:56
- Nahlásit
noslyšela jsme že prej isnad hroznový výno či hrozinky ale taky nevímco je na tom pravdy pač aši psy to žerou a tomco rádi a ještě jimnic nebylo.- ale oni si občas šlohnou i tu čokoládu a taky im nic nebylo zatím )) a to jednou sežraly kus studentský pečetě
|
nels
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:58
- Nahlásit
ajunka
muj pes jednou zdlabnul v ramci "nikdonenidomataktosezeru" celou velikou Toblerone a o tyden si posmaknul asi na 30ks Rafaelo...a ma se moc dobre,sladky zivot,no
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 12:59
- Nahlásit
blanulinka1
rajčata ??? moji psi je žerou s chutí ...no oni s chutí čórli a sežrali i čokoládového zajíčka
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:01
- Nahlásit
a co olivy?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:03
- Nahlásit
isdpch
Třeba ten můj ji žere klidně i s tou síťkou, ve které se prodává
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:04
- Nahlásit
Rajčata taky naši psi žerou,ví to i vet a nevím o tom,že by byli jedovatý. Rozinky jsou,čokoláda taky,ale záleží na velikosti psa a množství. Říká se,že u čokolády stačí tabulka kvalitní hořké! čokolády na usmrcení
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:05
- Nahlásit
nels
v rámci té samé akce sežral můj pes čtvrtkilovku másla i se staniolem , bobky ( normální tuhost) byly zdobeny staniolem )
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:05
- Nahlásit
No s tou cibulí - v knize od Sehnerový - Jak krmit psy se s cibulí moc nerozpakuje
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:08
- Nahlásit
jana33
A neslo o zelena rajcata? ty jedovaty jsou..
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:09
- Nahlásit
jana33
100g hořké čokolády obsahuje v průměru prý (dle tabulek) 468-530 mg theobrominu , silné příznaky otravy prý nastanou po požití 60mg/kg živé váhy psa ( mléčná 150-200 mg/100g čokolády) ....ještě že nemám psí drobečky
|
leon
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:10
- Nahlásit
Mucholabka
Olivy asi nejsou, vzhledem k tomu, že můj starší pes je s chutí žere a ještě se po nich ani nepos...
Fenka ožírá všechno možné na zahradě. Už mi i sežrala několik větví zlatého deště a naštěstí nic.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:12
- Nahlásit
fromeli
Možná syrová ve větším množství,ale taky o tom nevím a Sehnerka to bude mít ozkoušený
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:13 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Uz niekolko krat som kapla na cele zoznamy potravin, ktore su udajne psom skodlive a jedovate. Americania ich vyprodukovali niekolko tuctov. Ale myslim, ze ich treba brat dost s rezervou.
Tu je jeden, ako priklad: http://www.sitstaydogtraining.com/Diet.php
Podla mojho nazoru, niektore veci na tom zozname su bud prehnane alebo dost mimo: paradajky v nezrelom stave a zelene casti rastliny su toxicke, zrele paradajky toxicke nie su, naopak, su velmi zdraviu prospesne (napr. nas ich vyslovene miluje).
Toxicita broskvovych, marhulovych a jablcnych jadierok je zase totalne prehnana. Je sice pravda, ze tieto jadierka obsahuju male mnozstvo kyanidu, ale je to neskodne mnozstvo, to by tych jadierok musel pes zjest strasne vela, aby mu naozaj sposobili nejaku zdravotnu ujmu...
tiez beriem velmi z rezervou varovania o toxicite hrozna a hrozienok.
skor by som si z vlastnej skusnosti davala pozor na konzumaciu vacsieho mnozstva jablk - ale nie kvoli jedovatosti, ako kvoli moznej plynatosti: nas starsi este ako stena zozral v zahrade nekontrolovane neviem ake mnozstvo padaviek, zacalo mu to v zaludku kvasit ("parada", vidiet na sono, co za pohyb sa vtedy deje v zaludku) a v noci sme bezali na pohotovost s nafuknutym tvrdym bruchom a podozrenim na torziu!
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:14
- Nahlásit
mac1
jo jo, to je nahoře... Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100g hořké čokolády (=1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40g, u mléčné je to asi 250g.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:16
- Nahlásit
vzhledem k tomu, že rajčata jsou třeba v Orijenu, tak asi jedovatá pro psy nebudou
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:16
- Nahlásit
leon
olivy miluje aj nas peso, asi kvoli tej soli, takze mu ich davam len obcas a po troske
a okusovanie zlateho dazda a inych vetviciek beriem ako sucast jeho zaluby zahradnickych pracach
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:22
- Nahlásit
Blanulinka
dík za seznam, jdu vyházet polovinu zeleně z bytu
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:23
- Nahlásit
Biluška
no to nemáš zač Pro pejsky cokoliv Já koukala i na ty muškáty jak vrana
|
brut
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:32
- Nahlásit
U nás psi žerou veškerou možnou zeleninu a nikdy jim po ní nic nebylo....včetně cibule. Brut si vezme kousek, ale Denynka jí miluje a je schopná slupnout půlku na posezení.
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:35
- Nahlásit
No, vzhledem k tomu, že pes je všežravec jako člověk, tak vycházím z toho, co je jedovaté pro mě, to je jedovaté i pro psa. Samozřejmě s tou rezervou, že pes je víc masožravec a drobné odchylky tam jsou.
Jinak rajčata, cibuli, hroznové víno a podobné jedovatiny krmíme pravidelně.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:40
- Nahlásit
Já se také pořád snažím, aby měl můj 12ti letej pejs tu nejlepší a vyváženou stravu, dostatek vitamínů, správný poměr fosforu a vápníku, a kdoví co jěště... Je fakt, že je ve výborné kondici a to nedávno prodělal operaci...
Akorát mne trošku mate, že jeden venkovský voříšek, kterého jsem znala byl živ o zbytcích z kuchyně a protože ho majitelé měli rádi, kupovali mu na přilepšenou párečky a buřtíky... hmmm, ..... a tenhle pejsek se dožil 22ti let...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 13:59
- Nahlásit
cibule ani hroznové víno se dávat nesmí - je to prý pes od psa,kolik toho snese, ale i málo muže bejt dost jedovatý - má to nějaký látky,který psí organismus nějako neto...
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 14:06
- Nahlásit
all
pokud vím, tak seznam rostlin platí pro lidi (a tím i pro psy) zelená rajčata jsou jedovatá (pro lidi určitě) stejně jako zelené brambory (obsahují hodně solaninu). Jak je to s hroznem a cibulí nevím, ale moc tomu nevěřím. Jo a otrava z jader meruněk u lidí se dá přivodit relativně bez problému, ale vážně neznám psa, který by si louskal jádra broskví a meruněk
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 14:07 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
Takže já vím o čokoládě, cibuli, hroznovém víně i rozinkách. Samozřejmě záleží pes od psa, některýmu stačí trocha hořké čokolády a je zle. Těch hroznů musí být docela dost, když dáte pár zrníček, s největší pravděpodobností se nic nestane, při vekých dávkách může dojít k selhávání ledvin. U té cibule nevím, kolik toho musí být.
O rajčatech jsem nikdy neslyšela.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 14:12
- Nahlásit
Hafina
já o těch hroznech četla,že to je pes od psa -že jednomu se muže "zadařit" s těma ledvinama po pár zrníčkách, jinýmu klidně až po kile
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2007 14:13
- Nahlásit
Hafina
O rajčatech jsem nikdy neslyšela.
Já akorát někde četla, že v nezralejch rajčatech jsou toxiny, které škodí lidem, a tím taky i psům, toxická je prý i zelená nať...
|