| Autor |
Zpráva |
Vladka
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 17:19
- Nahlásit
Vzala jsem si fenku z utulku a pri preventivnim vysetreni u ni nasli giardie. Dostala uzivat na 10 dni Entizol. Dneska jsem dala udelat kontrolni rozbor, pro jistotu i u meho druheho psa a zjistila, ze uz to maji oba
Mate s tim nekdo zkusenost ?
|
haha
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 19:22
- Nahlásit
jo taky jsem koupila dost zanedbanýho psa a měl je ale Entizol zabírá spolehlivě
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:03
- Nahlásit
Naše zkušenost je taková, že psina měla pozitivní nálezy několikrát za sebou - tedy i několikrát brala různá antibiotika. Asi po měsíci skončila na klinice - zvracela a měla průjmy - vůbec se jim to nedařilo zastavit - tak si jí tam museli nechat úplně dehydratovanou na kapačkách. Zřejmě to bylo tak, že ten výskyt giardií (nakonec jsme došli k závěru, že si je přinesla už od chovatelů, takže je měla už víc než rok předtím než jsem na to přišli) ji oslabil, takže pak chytla nějakou infekci, na kterou neměla ani ve spojení s "obyčejnýma" lékama dost síly. Nakonec ty mrchy zmizely - asi po 3 měsících, ale od té doby necháváme rozbor znovu provést zhruba každého půl roku. Nic méně musím tedy konstatovat, že na naší psici entizol 100% rozhodně nezabral. Jako prevenci jsme po ní velmi pečlivě uklízeli, teoreticky by neměla k jiným psům, ale to se nám zdálo příliš a i když byla hodně se šťendou mojich rodičů, tak ta se nenakazila. Přeju větší štěstí
|
Vladka
|
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:32
- Nahlásit
Asi to budou opravdu pekne neodbytne potvory, protoze jsem po nemocne peclive uklizela kazdyho bobika a preci to druha dostala. Snad jsme to podchytili v pocatku, protoze priznaky nemoci se zatim na druhe neprojevily. Diky za prispevky.
|
šíša
|
# Zasláno: 8 Dub 2005 18:24
- Nahlásit
GIARDIASIS (GIARDIÓZA)
Giardiasis je onemocnění způsobené bičíkatým prvokem. Parazitem, který je morfologicky identický u všech postižených druhů. Postupně byl pojmenován GIARDIA INTENSTINALIS, GIARDIA LAMBLIA a GIARDIA DUODENALIS. Postiženo tímto parazitem bývá 1 – 33% psí populace. Tímto onemocněním bývají více postižena mláďata, která jsou navíc oslabena či napadena jinými parazity. Druh Guardia napadá hlavně dvanáctník, ale může postihnout i jiné části střevního traktu. Postižení střev může být místní nebo celkové.
Cyklus parazita je přímý bez mezihostitelů. Rozšíření parazitózy ovlivňují různé faktory, zahrnující užívání léčiv, potlačení imunitní odpovědi a dietetické faktory. Infekce ústí v různý stupeň poruch trávení, způsobených ztrátou enzymů kartáčového lemu střeva, vzájemným působením na žlučové kyseliny a lipázu a narušení transportního mechanismu. Některé z těchto změn jsou způsobeny působením parazita a další imunitní odpovědí zvířete.
Klasickým příznakem je krátkodobé průjmové onemocnění, které zaniká bez léčby. Může též vznikat chronický, či opakovaný průjem, nebo se příznaky v počátku onemocnění nemusí objevit vůbec. Klinické příznaky závisejí na tom, která část střeva je postižena.
Existuje pět různých diagnostických testů k určení Giardiázy. Počet testů je tak vysoký z důvodu obtížnosti stanovení přesného umístění působení parazita a také skutečnosti, že cysty jsou vylučovány ve výkalech nepravidelně. Léčba závisí na závažnosti klinických příznaků a bývá obvykle následující : nitrožilní dehydratace, úprava diety a léková terapie. Doporučováno je několik léčiv jako jsou metronidazol, quinakrin, furazolidon, fenbendazol a albendazol. Vzhledem ke vznikající odolnosti parazita je výběru léčiva nutno věnovat zvýšenou pozornost. Giardiasis je parazitóza, která se velmi často objevuje v chovech s větší koncentrací zvířat. Součástí jakékoliv léčby by měla být též preventivní chovatelská opatrnost, zahrnující vhodnou dezinfekci a kontrolní programy. Není zcela jasné, zdali je giardiáza onemocněním přenosným na člověka, ale majitel zvířete by měl být na tuto možnost upozorněn.
|