| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:28
- Nahlásit
Jak už víte, má ségra malou fenečku setra. Od začátku si občas zakulhala na pravou přední nožku, ale po pár vteřinkách zase běhala jak čečetka. Jenže v sobotu u nás začala z ničeho nic kulhat, po chvíli, když seděla, tak držela pacinku ve vzduchu. Jinak žádný otok nebo horkost jsme nikde nenašly. V neděli ráno to bylo ze začátku dobré, ale postupně se potíže objevovaly čím dál víc. Ve chvíli, kdy od nás odjížděly, tak jsme se domlouvaly na vyšetření u veta. Tam šly hned v pondělí. Malá dostala inijekci proti bolesti a vitamínový preparát. Taky chondroprotetika domů. Měly přijít na kontrolu za týden a v případě, že by se stav nezlepšil, tak vet by dělal RTG.
Jenže feňulka v úterý přestala na packu chodit úplně. Takže včera opět navštívily veterináře s dotazem co dál. Ten hned domluvil termín RTG na dnešní poledne s tím, že se mu packa vůbec nelíbí a přesto, že je malinká, tak pár snímků jí nic neudělá a hlavně bude jistota, že nejde o dysplazii nebo o něco podobného.
Před chvílí mi ségra volala a povídá: "Veterinář nám řekl, že snímky musí poslat na konzultaci dr. Musilovi a dr. Navrátilovi. Jedná se o cystu v celé hlavici loketního kloubu. Nelze z RTG zjistit, jestli je cysta dutá nebo vyplněná ( nádorem, tukem...).Tento vetrinář se ještě s takovýmto případem u malého štěněte nesetkal. Zřejmě se jedná o vrozenou dispozici nebo po úrazový stav. To on nedokáže říct. Výsledek konzultace bude nejdřív za 10dní."
A můj dotaz zní :
Máte někdo zkušenosti s těmito veterináři - ortopedy?
A ještě jeden....setkali jste se někdo s něčím podobným u štěněte?
U dospělého psa se tento problém občas vyskytuje, to vím, ale o štěňatech jsem nikdy dřív nic neslyšela.
Budu ráda za každou zprávu. Díky
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:04
- Nahlásit
Jestli jde o Musila z Brodu, tak o tom můžu říct jen dobré.
Po roční anabázi po vetech s kulhajícím psem jako jediný poznal o co jde a psa odoperoval.
Pak jsme tam byli ještě jednou s boulí na kloubu a hned poznal, že to je (řekl asi) vyteklá kloubní tekutina, což laboratoř za týden potvrdila.
Je fakt skvělý ortoped.
O cystě v kloubu jsem nikdy neslyšela, tak k tomu nemůžu nic říct.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:12
- Nahlásit
budu drzet palce at je Balinka zase brzy fit!!!!!!!!
|
Puna
|
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:20
- Nahlásit
brut
jéžišimarja, chudinka, to snad není možný...
jinak nic konkrétního o tom taky nevím, je pravda, že jsem slyšela, že po nárazu vzniká někdy cysta v kosti, ale to by bylo dobře celkem léčitelný...
Tak držím palečky, ať to dopadne co nejlíp a pevný nervy při čekání...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:28
- Nahlásit
Maya
Díky, opravdu jde o Musila z Brodu. Už jsem o něco klidnější.
Puna
Myslím, že to bude na dlouho. V každém případě se bude ještě dělat punkce....teda podle toho, co oba ortopedi řeknou.
Nejhorší bude to čekání a taky hlídání mrňavky.....běhat smí, chodit na delší procházky taky, může si hrát s pejskama, ale opatrně. Tak tam ani teď nepojedu s Brutem, aby jí něco ještě neudělal.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:08
- Nahlásit
brut
Punkce nic není, je to tedy docela tlustou jehlou, ale pejsa jen kníknul, a to je docela citlivka.
Tak ať vám to dobře dopadne.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:23
- Nahlásit
Maya
Děkuji, spíš než z punkce mám strach z výsledné diagnózy.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:25
- Nahlásit
brut
ahoj....jak uz sem tu kdysi psala i jimmy kulhal...a pri sedu si nohu odlehcil tim ze ji zvednul....byli sme na vet klinice ve stodulkach u ortopeda Duchka....
je super...
nakonec mu ma rtg nic nenasli....takze zrejme to bylo(ted sem zapomnlea ten nazev) ale je to steneci...z ceho vyroste...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:29
- Nahlásit
nika00
Balinka ale má tu cystuna RTG vidět. Ségra říkala, že je přes celý kloub. Tak jen doufám, že bude nějaká metoda, kterou by se cysta vyléčila....a taky doufám, že to není nádor
Ach jo....
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:32
- Nahlásit
brut
to me fakt moc mrzi...jinak jestli muzu doporucit toho mvdr duchka..jezdi za nim lidi i z olomouce a chvali ho....ja si taky nemuzu stezovat...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:34
- Nahlásit
nika00
Na konzultaci s ním taky dojde......zatím to vet posílá do Brna a do Brodu. Pak se uvidí..Těch skoro 14 dní byde k nepřečkání.
|
Puna
|
# Zasláno: 3 Srp 2006 17:42
- Nahlásit
brut
umíš anglicky? vygooglila jsem takovej článek o kostních cystách u psů, jsou tam i nějaký rentgeny vyfocený, dám sem odkaz
|
Puna
|
# Zasláno: 3 Srp 2006 17:44
- Nahlásit
tady to je:
URL
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 18:47
- Nahlásit
Puna
Děkuji moc, anglicky sice neumím, ale ségra velmi dobře, takže jsem jí odkaz přeposlala ( a budu chtít překlad...to aby taky něco dělala )
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 08:42
- Nahlásit
brut
To se nedivím, že jsi nervózní z toho čekání. Nám taky tenkrát řekl, že je to nejspíš kloubní tekutina, ale mohla by to být prý rakovina. Těch 10 dní čekání na výsledky bylo k nepřečkáné.
Stejně ale, vůbec jsem netušila, že něco takového jako cysta v kloubu existuje.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 09:16
- Nahlásit
Maya
Existuje, ale vyskytuje se u dospělých psů většinou po úrazu. Dá se pokud je bez rakovinotvor. buněk vyplnit kostními štěpy. U štěňat je to zřejmě málo časté ( a většinou asi i nádorové). To čekání je šílené
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 10:07
- Nahlásit
brut
Vyplní se štěpy? To jsou věci, já myslela, že se to vyoperuje.
Čekání je hrozné naštěstí jen pro lidi, fenečka si žije spokojeně dál, o ničem neví a to je důležité.
Určitě to bude dobré, držím palce.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 11:27
- Nahlásit
Maya
Díky moc
Cysta se z kloubu nedá ve velké většině vyoperovat, protože jde vlastně o dutý ( nebo téměř dutý prostor), takže se jen vyplní štěpy. Ale to se dělá u dospělých a ve valné většině při menších cystách.
Mrňavka opravdu nic neví, lumpačí a lítá jak torpédo ( když to nejde po všech čtyřech, tak alespoň po třech)
|
Puna
|
# Zasláno: 6 Srp 2006 13:25
- Nahlásit
brut
co Balinka? jak to jde? já na ni musím pořád myslet, je to náš jedinej známej setr, i když jen virtuálně
A jak to zvládá ségra, no vy všichni vlastně, asi nic moc, že se ptám vůbec...
Opravdu věřím, že to nebude tak zlý nakonec...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 13:37
- Nahlásit
Puna
Balinka je zatím v pohodě. Včera jsem u nich byla. Radostně mně vítala, umyla mi celou hlavu a ještě skoro počůrala. Sice pajdá na tu packu, ale zatím to nevypadá, že by jí to nějak víc omezovalo. S pejskama si hraje bez problémů ( teda musí se hlídat, ale to není to nejhorší).
Za to my jsme z toho dost hotový. Stále jí hlídáme a kontrolujeme...vypadá to, že budeme daleko větší blázni než ona. To čekání je ze všeho nejhorší.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 13:49
- Nahlásit
brut
ježiš - to je mi hrozně líto....a ještě se teď budu o to víc bát o to naše mrně - také nám pokulhává!
Ale proč píšu - pan dr. Musil je naprostá špička a odborník na slovo vzatý...uvidíte co vám řekne za diagnózu, ale asi bych se domluvila s vaším vetem a příště už šla rovnou k němu...Český Brod je kousek a budete tam v nejlepších rukách!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 15:03
- Nahlásit
Jumi
Děkuji, přesně tohle jsem potřebovala číst. Už jsem se lekla, že kromě Maya nikdo jiný tyto vetrináře nezná.
My to máme do Brodu i do Brna dost daleko, ale pokud by existovala nějaká léčba a prováděli jí jen v těchto městech, tak samozřejmě budeme s Balinkou dojíždět.
Držím palce, ať to vaše kulhání není nic hrozného. Ona stačí kolikrát únava. To byla prvotní diagnoza Balinky....někdy v červenci
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 20:00
- Nahlásit
brut
jéé já jsem hloupá - nějak jsem si myslela, že jste z Prahy, teda nějak mě ani nenapadlo, že by někdo byl odjinud - jsem ostuda
já mám s panem doktorem Musilem osobní zkušenost, takže vím o čem mluvím...
stejně tak moje velmi dobrá kamarádka se kterou chodíme skoro denně léčit má pejska po operaci obou loktů u pana doktora a dopadlo to skvěle - ani nekulhne, stejně tak labrador naproti z ulice...
Já už bych jinam nešla a i ceny jsou poměrně slušné a klinika velmi dobře vybavená...pan doktor má velmi rozumný přístup - tzn. netlačí do zbytečných vyšetření a operací - dále bych pro vás viděla jako stěžejní dr. Baránka a prof. Nečase - kapacity české veterinární ortopedie...
A odkud vlastně jste?
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 20:04
- Nahlásit
www.vetnem.cz - tady pracuje pan doktor Musil, moc informací tam není, ale alespoň pro představu jinak jestli jsem to pochopila správně, Musil je žákem prof. Nečase
|
brut
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2006 21:56
- Nahlásit
Jumi
Děkuji , ségra opravdu bydlí v Praze, to si pamatuješ dobře, jen já jsem ještě o kousek dál na západ. Za ty další jsem moc ráda, hned je předám ségře. Ona má naštěstí hodně rozumného veterináře, který jí sám radil, aby počkala na výsledek konzultace a v případě potřeby jí domluví termín vyšetření a vše zařídí.
Jsem ráda i za informace o úspěšných léčbách.....hned je mi líp a věřím, že Balinka bude fit.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 10:44
- Nahlásit
Tak už přišly výsledky. Ségra jede zítra s Balinkou do Brna na další vyšetření k prof. Nečasovi, který se o její packu bude starat. Jediné, co se dozvěděla, že se tento problém občas u štěňat objeví a v určité fázy je i léčitelný. Víc se bude vědět po zítřejším vyšetření.
Tak držte palce, já se bojím už teď....na mně je to nějak moc narychlo...kdovíco se zjistí....a když se jí přímo ozval profesor....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 10:48
- Nahlásit
brut
ja palecky teda drzim...
|
Puna
|
# Zasláno: 10 Srp 2006 10:50
- Nahlásit
brut
tak palečky držet budem, to je jasný, určitě to dobře dopadne, musí prostě...
prof. Nečas je tady z VFU a je to určitě největší kapacita, znám pejska, kterýho operoval a moc mu pomohl
Jinak třeba je to fakt dost vzácný a chce o tom třeba napsat něco, nebo i pro studenty, aby to viděli, ji nafotit, nevím tak mně to napadlo...
Tak hlavu vzhůru, dobře to dopadne!
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 10:52
- Nahlásit
brut
taky drzime palce a i vsechny packy co mame!!!! hodne stesti!!
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 11:15
- Nahlásit
brut
tak to držíme moc palce ať je vše brzo v pořádku!
jak píše Puna prof. Nečas je největší kapacita v ČR, lepšího ortopéda už tu opravdu nemáme, takže je v těch nejlepších rukách a bude mít tu nejkvalifikovanější péči!
|