Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Pes a léky pro lidi
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
bord
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:17
- Nahlásit

Jaký máte názor na jejich podávání psům v rámci laické diagnózy?
Včera jsem vytáhla psovi mezi prsty zapíchlou osinu,má to červené,ale nijak drasticky,nicméně měl v noci horkej čenich,ráno byl zas normál,tak jsem na vážkách,jestli to spolu souvisí...no a dostalo se mi rady,abych mu lupla Brufein nebo Acylpiryn,že bude pokoj.Což bych si tedy nedovolila dát ani náhodou.Jak to vidíte,případně s čím máte dobré zkušenosti?

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:21
- Nahlásit

My pouzivame len ludsku Smectu a Chondrosulf. Avsak bolo mi povedane, ze napr. rozdiel medzi Alavisom a Proenzi je v tom, ze v Alavise su latky, ktore pomozu rozlozit a vstrebat latky u psa lepsie. Je to logicke, pes a clovek ma ine vnutorne prostredie, inu kyslost zaludocnych stiav a pod. Ine ludske lieky by som asi nepodavala.

wami
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:28
- Nahlásit

Pri lehke chripce jsem davala psovi pulku paralenu 2x denne (rano a na noc), po trech dnech prestal kychat a byl v pohode.

Ale ten paralen jsem musela pouzit jen 1x za jeho zivot.

Jinak pro ruzne strevni potize u psu (myslim ridsi hovnouse, ne vylozeny prujem) pouzivam zivocisne uhli, to zabira v pohode. Jo a taky kdyz uz musim pouzit nejakou dezinfekci na rany, tak to bezne taky "lidskou"...

Ibuprofen bych psovi nikdy nedala, je to svinstvo i pro lidi, strasne to zatezuje zaludek a jatra. Mam s nim hromadu osobnich zkusenosti, v poslednich letech bohuzel musim brat analgetika casto, a na ibuprofen uz mam rezistenci (nezabira mi na nic) a pokazde, kdyz jsem nucena si ho vzit, je mi po nem blbe. Natoz psovi s citlivejsim zaludkem!!!

Acylpyrin - nevim, nemam zkusenost...

Maya
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:29
- Nahlásit

Acylpiryn nevím, ale Brufen (Ibuprofen) nám doporučil veterinář na artrotické bolesti, pejsa to nepravidelně občas bral asi 2 roky a nic mu nebylo. A pomáhalo mu to.

jana33
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:31
- Nahlásit

No já osobně bych to vždycky předem konzultovala alespoň telefonicky s vetem, hlavně dávkování.

fromeli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:35
- Nahlásit

My používáme - živočišné uhlí při střevních potížích, při nachlazení krátkodobě céčko, béčko, jitrocelový sirup, bromhexin, dětské kapky do nosu (mám potvrzeno vetem).

Jinak nic jiného sem zatím nepoužila.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:38
- Nahlásit

Dá se použít leccos,v dávkování upraveném podle hmotnosti,ale stejně je lepší se poradit s veterinářem,něco je hrubě nevhodné a někde je úplně jiné dávkování.

haha
# Zasláno: 25 Říj 2005 12:54
- Nahlásit

já jsem z lidských léků použila jenom živošišné uhlí -ale nepomohlo ipobrufen se v nouzi použít může ale vet říkal že to není pro psy dobrý, lepší je něco pro něj určený, do očí dávám lidský kapky evercil ale ty jsem dostala od veta,b -komplex jsme taky dávali a panthenol na problémy sex srstí jednomu ze psů taky hysteps na zklidnění ale bez předepsání veta bych sama nic nedávala

Anonymní
# Zasláno: 25 Říj 2005 13:44
- Nahlásit

Zajímalo by mě, zda např. homeopatické léky jsou totožné pro lidi i pro zvířata? Zda ta, která se volně prodávají v lékárně se dají na podobné problémy využít pro psy. Nám například homeopatický lék na cestovní nevolnost pro lidi zabírá 100% na psa. Bere ho můj syn i čokl, když jedeme daleko a na psa dokonce zabírá lépe než na kluka.

fromeli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 13:46
- Nahlásit

Já dávám homeopatika, ale používám monokomponenty a ty jsou stejný pro lidi i pejsky. Myslím, že i ty připravený míchanice lze bez problémů užít u psů.

Filipes
# Zasláno: 25 Říj 2005 13:47
- Nahlásit

Tak my z lidských léků taky používáme hlavně živočišné uhlí, na bolest půlku ibalginu 200 , při očních problémech ophtalmoseptonex - mast i kapky, na alergii na píchnutí hmyzem dithiaden a na rány betadine mast nebo roztok (vše doporučeno vetem).

fromeli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 13:49
- Nahlásit

No jo, já zapomněla na bodnutí včelou - claritin, zyrtec, dithiaden ne, ten oblbuje.

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 13:54
- Nahlásit

Ano, pridavam sa, na oci Ophtalmoframykoin a OphtalmoAzulen a tiez na dezinfekciu Betadine, pretoze nestipe. Vsetko doporucene veterinarom (framykoin nam dal na predpis).

Anonymní
# Zasláno: 25 Říj 2005 14:00
- Nahlásit

Používáme lidské léky, které jsou vhodné pro děti do 3 let. U štěňatek do 3 měsíců, jen ty léky určetné pro kojence a novorozence.

bord
# Zasláno: 25 Říj 2005 14:06
- Nahlásit

Jak to čtu možná jsem zbytečně opatrná,nebojím se použít jakékoliv bylinné masti,dezinfekci taky dávám běžně,ale třeba ten Acylpyrin ,který je hlavně na pocení ( což pes nemůže) a navíc je kyselej,si myslím,že moc dobře neudělá...ale určitě je užitečná rada při bodnutí hmyzem dát třeba claritin nebo ten zyrtec.
fromeli Jak kapeš psovi do nosu?Nebo spíš jak ho donutíš,aby to nasál,aby se to dostalo kam má?

fromeli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 14:08
- Nahlásit

bord
namočím vatovou tyčinku do kapek a pak jemně vytřu čenich, prostě jako malému děcku, než začali dělat ty stříkací "kapky"

bord
# Zasláno: 25 Říj 2005 14:11
- Nahlásit

fromeli
dík - taky mě to mohlo napadnout,ale to víš - konec prac.doby = v hlavě pusto a prázdno

filipes
# Zasláno: 25 Říj 2005 14:13
- Nahlásit

My máme feňuli na včelí a vosí píchnutí hodně alergickou a rychle zabírá právě ten Dithiaden. Sice je po něm trochu ospalá, ale aspoň na chvíli dá hmyzákům pokoj.

fromeli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 14:17
- Nahlásit

filipes
Já myslím, že i ten claritin je silnější než zyrtec. Ale myslím, že ta ospalost je ten nejmenší problém, když se reakce zmákne pilulkou

joli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 20:35
- Nahlásit

My jsme po bodnutí dali Zyrtec, ustoupilo to, ale pomalu, asi by bylo dobré něco silnějšího. Jinak Brufen a tomu podobné jsem fence dávala od bolesti a moc ji to pomáhalo

jeje
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 21:17
- Nahlásit

Ibuprofen, paralen a podobne veci su pre psy toxicke..., existuju pre ne specialne vyvinute lieky s rovnakym ucinkom, ale podstatne bezpecnejsie. Existuje ale fura liekov, ktore sa nicim nelisia v ich humannej a veterinarnej verzii (az na cenu - ta je zvacsa u veterinarnych liekov vyssia, i ked existuje dost vyrazna vynimka - Cabergolinum a kvalitu, to hadam vysvetlovat netreba) a medzi ne patri aj Alavis a Proenzi (zlozenie je predsa zname aj u jednoho aj u druheho).

joli
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:31
- Nahlásit

jeje

to jsem teď nepochopila , tvrdíš, že Proenzi pes může anebo nemůže ?

wami
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:39
- Nahlásit

jeje
v tom clanku ale neni o paralenu ani slovo...?
A taky se v clanku pise mimo jine i o tom, ze i takove leky se daji davat, ale v davkovani doporucenem veterinarem, protoze na psy ucinkuji jinak...

Evik
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 14:49
- Nahlásit

já mám s podáváním lidských léků psovi taky špatnou zkušenost. Já osobně z lidské medicíny používám jen některé sirupy (např.Echinacea či jitrocelový sirup) a z mastiček framykoin, opthalmochloramfenycol a opthalmoframykoin, infadolan.....Z perorálné podávaných léků bych já nepoužila nic, ale moje máti (MUDr.) dala jednou v mé nepřítomnosti pejsovi proti bolesti lidský diclofenac. Pejsovi sice od bolesti skutečně pomohl, ale pak měl ve stolici krev - podráždilo mu to střevní stěnu. Spravilo se to po 4 dnech "šlemovité" rýžové kaše - střívka se zas obalila a dobrý. Dneska už i moje mamka ví, že lidské léky proti bolesti pejskům ne.
Jinak je spousta léků společných pro lidi i pro zvířata, ale určitě by to měl vždy stanovit vet.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 15:03
- Nahlásit

Evik
Jj, neco jineho jsou leky proti bolesti a neco jineho ostatni... S tim se neda nez souhlasit. A opatrne s davkovanim, to taky u vseho...

Jumi
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 17:44
- Nahlásit

Právě řeším analgetika pro psa a přišla řeč na brufen a paralen, už dva vet mi řekli, že tyto léky v žádném případě!

Jumi - Ibuprofen, Aspirin a podobné věci psovi rozhodně ne. Způsobijí zánět žaludku, žaludeční vředy, zhoršují srážlivost krve a ibuprofen může způsobit i selhání ledvin!

wami
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 19:00
- Nahlásit

Jumi
Ibuprofen vim, ze ne...

...ale zarazil me ten paralen. Nedavala jsem ho jako analgetikum, ale pri chripce (psa), a zabral. Davala jsem ho ve velmi nizkem davkovani a na radu veta. Navic nepatri do stejne skupiny s brufenem, tak nevim

jeje
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 19:49
- Nahlásit

joli

Proenzi je obchodna znacka istej skupiny konkretnych vyrobkov, taktiez Alavis. Tam, kde nie su ine ucinne latky, ako tie, ktore som spomenul, ale asi niekde inde, alebo to zmizlo?Lebo to tu nevidim, proste chondroitin sulfat, glukosamin sulfat a MSM, mozes davat Proenzi (Proenzi 3 v tabletach moze, ale netvrdim, ze moze kazdy vyrobok, co bude oznaceny napisom Proenzi)...

jeje
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 19:56 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit

wami

Viem, ze nie je ani slovo, je fura clankov na internete, kde to najdes (ale hladaj Peracetamol Dog Poison).

Ono da sa jedno aj druhe v spravnej davke u psa pouzit, ale ta spravna davka je pomerne blizo k smrtelnej davke, navyse tieto lieky pes velmi pomaly odburava a aj ta jednorazova spravna davka, ak sa zacne podavat z vlastnej iniciativy majitela psa psovi opakovane cca 5-10 dni, moze to znamenat, ze mu odidu ladviny (a toho konecnym dosledkom je smrt).

Asi je vhodnejsie podavat im ucinkom ekvivalentle lieky, vyvinute priamo pre psy, ktore sa mozu podavat dlhodobo...

Jumi
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 20:06
- Nahlásit

No, když se protčte tahle diskuze, tak člověk nakonec zjistí, že ani jednotliví lékaři se neshodnou, třeba ten Ibuprofen Maya píše, že ho brali na radu veta a mě na to 2 veti řekli to co jsem psala výš

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání