| Autor |
Zpráva |
impact
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2013 22:03 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Máte někdo doma pejska s nemocným srdcem? Asi jen potřebuji slyšet pár rozumných slov, pár zkušeností. A tak jdu sem, protože je tu hodně zkušených..
V kostce: Fena xJRT, narozena (pravděpodobně) 1. 7. 2008, z množírny. Má jen tři nohy, tu čtvrtou jí údajně ukousala buldočka v množírně. Faktem je, že je to rána neošetřená, zahojilo se to nějak samo, má ještě hlezenní kloub. Dva veti, nezávisle na sobě, byli poměrně dost v šoku, když nohu viděli. Měli jsme info, že je po několika císařích. Chtěli jsme ji dát do adopce a tak jsme ji nechali vykastrovat. Byla to chyba, to už vím.. Poté, co ji vetka otevřela, nastalo zděšení. Císaře totiž prováděl nějaký velmi šikovný řezník, vše bylo srostlé ke všemu, děloha byla otočená snad čelem vzad.. Vetce dalo poměrně dost práce to dát všechno relativně do pořádku.
Každopádně se narkózou odstartovaly záchvaty kašle. Popraskaly jí stehy, museli jsme ji nechat přešít. Až to došlo tak daleko, že jsme v pátek skončili na pohotovosti a na rentgenu se zjistilo zvětšené a velmi unavené srdíčko.
Na akutní stav dostala v pátek Furosemid do kanyly (3* denně 1ml), celý víkend. S tím, že ji v pondělí zkusí přešít. Hop nebo trop... Rána však byla v sobotu tak ošklivá, že šla na stůl hned. Pravděpodobně by bez ní nepřežila, nebo by už nebylo co sešívat, ptž by tkáň znekrotizovala. Momentálně je fenka opět po přešití stehů (které v pátek opět popraskaly), zatím se jeví relativně stabilizovaně.
Sobota a neděle brala Furosemid dvakrát denně, dnes k tomu bere Vetmedil (1/4-0-1/4) a od zítra najíždíme na Verospiron (místo Fur.) a to 0-0-1/4 obden.
Podle veterinářů (dva nezávisle na sobě) budou léky pouze udržovací stav. Má před sebou rok, možná dva života.
Osobně to celý ještě moc nepobírám. Jsem nevyspaná, fenku mám už tři týdny prakticky neustále u sebe.
A tak se ptám - máte někdo podobné zkušenosti? Pro mě je to stále španělská vesnice, ale co jsem se ráno trochu probrala z komatu (a neustálého stresu, zda zemře nebo přežije), snažím se zjišťovat a mapovat, jaké máme možnosti. Adopce byla zastavena, ač už měla vybranou rodinu a fenka výhledově zůstane natrvalo u mě. Jediné plus zatím vidím v tom, že je naštěstí docela lenora a velmi jí vyhovuje nechat se všude nosit a opečovávat.
Plán je prozatím takový, že počkáme, zda jí zaberou léky, případně výhledově zkusíme EKG a podle toho se budeme řídit.
Ještě mě dodatek - Furosemid bere proto, že jí velmi rychle (do deseti minut) odvodní a pomůže od kašle, ač to není zrovna ten ideál na odvodnění. Ale je teď hodně důležité ji od kašle udržet, aby se konečně zahojily stehy.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 01:02
- Nahlásit
impact
Zjistili jste co konkrétně srdíčku je? Z RTG se zjistí zvětšení srdce, ale to je asi tak všechno. Až se dají do kupy ty stehy, vezměte ji na sono srdce - dopplera. Pak budete znát konkrétní vadu a můžete zahájit přesnější léčbu.
Mám psa, který má nejspíše dilatační kardiomyopatii (špatně se určuje i dopplerem, pokud je v počátku), bere vetmedin (přes rok) a enap (asi 2 roky) a je v pořádku. Byli jsme u veterináře kardiologa. Nekašle, nezadýchává se, není unavený, neomdlívá, vypadá jako zdravý pes. Taky jsem myslela, že tu dlouho nebude, ale pořád tady straší a nezdá se, že by to chtěl zabalit Bude mu za pár dní 10 let.
Držím palce!
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 10:22
- Nahlásit
WhiteWolf
Zatím to nevíme přesně, ptž jak říkáš - napřed musíme zahojit stehy, další sešívání by už nebylo možný. A ona se při natahování na rentgen a vůbec manipulaci v ordinaci dost vzpírá. A to je to, co potřebujeme nejméně.
Díky moc!
Ráno jsem mluvila s vetkou (i mi včera volal vet z kliniky) a doufáme, že zareaguje na ten Vetmedin. Zatím to vypadá nadějně, i když si sem tam odkašle. Další vyšetření budeme dělat určitě. Už si mě ta malá potvora tak omotala kolem prstu, že prostě budeme bojovat jako lvi. Akorát mám dalšího psa, no...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 10:43
- Nahlásit
do hajzlu do hajzlu do hajzlu!!!!!!!!!!!!
promiň impact, vim že to není ani trochu konstruktivní rada, ale prostě jsem si musela ulevit, čím vším si musí jedno zvíře projít"""". Tak to zvládněte nejlíp, jak to jde. Držím aspoň palce.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 12:11
- Nahlásit
PetraK
Díky!
Mě fascinuje, kolik toho všeho dokázala už zvládnout. A vím, že jsme si to taky podělali sami, neměla jít vůbec na kastraci.. Ale ona pořád bojuje, pořád dokola se zvedá a zdrhá hrobníkovi z lopaty. Tak doufám, že se s tím poperem a bude mě tu buzerovat dalších deset let. Začíná mít totiž velmi vymakaný systém povelů, podle kterých já skáču.
A chtěla bych se podívat do tváře tomu veterináři, který dělal opakovaně císaře třínohé feně!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 12:19
- Nahlásit
impact
chůdě malý!!!! bože, jak může bejt člověk takovej, takovej xindl!!!!!!!
Já bych opravdu vraždila! A tomu pseudveterináři bych nejdřív taky dopřála několikrát císaře a pak ještě navrch kastraci dobytek jeden.
Začíná mít totiž velmi vymakaný systém povelů, podle kterých já skáču.
to zní slibně, moc slibně
, že jsme si to taky podělali sami, neměla jít vůbec na kastraci..
ale kdo to mohl vědět?Já kastrace moc nemusím, nicméně chápu, že tady se tím chtělo předejít dalšímu případnýmu trápení.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 12:23 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit
impact
Čau paní, to je teda chuděra, držíme pěsti, ať to zvládne!
Jinak těžkého kardiaka má Majka stafbulíka Beníka, třeba se ti tu ozve, byli i na tom dopplerovi. Stránky má http://www.benstafbulik.estranky.cz/, zkus jí napsat přes ně třeba, nechci tu dávat jejího maila. Třeba v něčem poradí.
Edit: článek tu URL
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 13:42
- Nahlásit
impact
Teď to nemyslím jako rýpání, ale jako podnět k vážnějšímu zamyšlení (protože si pamatuju, že to není první problém s katrací u vás).
Nebylo by lepší se ve spoustě případů na tu kastraci prostě vyprdnout???
Je to velká operace, záhul pro organismus, a stačí že pes není v ideálním stavu (a to pes z množírny, ještě třínohý, fakt není) a končí to průserem...
Ani v případě adopcí tu posedlost kastracemi prostě nechápu .
Fenky je mi líto, ať to zvládne co nejlíp.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 14:27 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
LucieS
Od tebe už po několik let neslýchám nic jiného, než rytí a kritiku, leckdy neoprávněnou. Takže se nezlob, ale ať napíšeš cokoliv, prostě s tebou nehodlám diskutovat. Nevidíš pozadí toho všeho a já ti to nehodlám vysvětlovat, protože ať řeknu cokoliv, budeš stále proti tomu, co řeknu. A na to fakt nemám náladu, čas a ani energii.
Dáška
A jo, Majka. Já se večer snažila vylovit v hlavě, kdo to byl. Dík.
PetraK
Já kastrace moc nemusím, nicméně chápu, že tady se tím chtělo předejít dalšímu případnýmu trápení.
Tohle je věčný dilema, já vím... Sama ho kolikrát mám, ale pořád je ve mě víc pro než proti..
to zní slibně, moc slibně
Tj, to zní na zabití někdy. Jakože - sedne si, významně se na mě podívá, udělá mlask, mlask = mámo, podej misku. Nebo si sedne, významně se na mě podívá, když nechápu, naznačí krok = mámo, ven, vynýst, čůůůrat. Dobře to má vycvičený...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 15:13 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Od tebe už po několik let neslýchám nic jiného, než rytí a kritiku
Protože píšu často tehdy, kdy mě něco nadzvedne, a to je u tebe docela často, promiň .
Ale nediskutuj, vždyť jsem psala, že je to podnět k zamyšlení...
P.S. a joo, tak já si teda i rejpnu, ať dostojím tvému názoru... fenu v tomhle stavu bych nekastrovala, ani kdyby mi za to zaplatili. A fenu pár dní po přivezení z množárny taky ne.
Tak a je to .
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 15:21 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
LucieS
Njn. Neznáš, nevíš.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 18:07 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
impact
Ahoj, Tonička, když k nám přišla, tak taky pokašlávala, rtg bylo zjištěno zvětšené srdce a šelesty (dle veta nejspíš důsledek infekce).
Když zabral Enap, další vyšetření jsem odložila, protože jsem řešila jiné zdravotní problémy.
Po pár měsících přišel zánět dělohy... Při té příležitosti vet. poslechem zjistil, že srdíčko se zdá kupodivu ok. Po operaci jsem jěště nechala natočit kontrolní EKG a pomalu jsme začali pod vet. kontrolou Enap vysazovat. Až do konce života měla srdíčko v pořádku a byla bez léků. Zřejmě, jak se dostala do lepší kondice, upravilo se i srdíčko, i když už byla stará, nejednalo se tedy o vrozenou vadu...
Držím palce , ...je moc krásná...
LucieS
Nebylo by lepší se ve spoustě případů na tu kastraci prostě vyprdnout???
Můj názor je, že by to lepší nebylo.
Předpokládám, že tato konkrétní fenka o které píše impact, se zdála po zdravotní stránce veterinářům celkem ok a chápu, že právě proto, že byla z množárny a měla jít do adopce, ji nechala raději I. kastrovat.
Vím, že jsi odpůrce kastrací, a že ses už dříve zmínila, že kastrovanou fenu by sis neosvojila...
Já s kastrovanými zvířaty udělala zkušenost až v posledních letech a svůj názor, který se dřív blížil tvému, jsem změnila.
U Hipíka a Toničky to bylo nezbytné ze zdravotních důvodů, Žofku už si kastrovanou z útulku vzala máma a Rozinku jsem nechala kastrovat já.
U žádné z fenek jsem nezaznamenala změnu chování, temperamentu, ani změnu chování ostatních psů k nim...
Bohužel neznám starší fenku, která by nezačala trpět buď nádorovým onemocněním mléčné žlázy, reprodukčních orgánů anebo zánětem dělohy.
Proto považuju za menší zlo kastraci a domnívám se, že je lepší nechat kastrovat fenku dřív než je to nezbytné, protože pak je to vzhledem k dalším zdravotním problémům a vyššímu věku mnohem větší a riskantnější zápřah na organizmus.
Nechci tady rozproudit diskuzi kastrace ano, či ne... a nemám v úmyslu ti tvůj názor vyvracet, jen píšu ten svůj...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 19:13
- Nahlásit
impact
Dobře to má vycvičený...
šikovná je, takže doufám, že zabojuje pořádně. Ještě mě napadá - pupalkový olej všude píšou, že je moc dobrý na srdce. Jasně že nepořeší, ale třebas by mohl být podporou, aby se mělo tělo zase o co víc opřít.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 19:22 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Vím, že jsi odpůrce kastrací, a že ses už dříve zmínila, že kastrovanou fenu by sis neosvojila...
Já s kastrovanými zvířaty udělala zkušenost až v posledních letech a svůj názor, který se dřív blížil tvému, jsem změnila.
Vidíš, a moje fenka umřela na něco úplně jiného v 10 letech a tyhle problémy nikdy neměla...
Víš co, já už svůj názor taky lehce změnila - k tomu, že jsou případy, kdy holt tu kastraci tak nějak omluvím, pochopím ty důvody.
Na druhou stranu, co mi hodně moc vadí, je zbytečné utrpení. Pořád to považuju za dost velkou operaci a fakt se mi otvírá kudla v kapse, když se jako na běžícím pásu kastrují fenky, které nejsou 100%ně v pořádku .
Já asi chápu to rozhodování - fena, která nesmí už nikdy rodit, a jak to zařídit. Přesto bych dala přednost hypotetické smrti v budoucnu než poměrně pravděpodobné smrti (či komplikacím) teď. Zvlášť, když blbé zkušenosti s kastracemi už tu jsou .
Ale to je fuk, fence tím nepomůžem.
Doporučila bych třeba MVDr. Karla Najmana z AAvetu, ale je to z ruky, v Praze. No, tak aspoň na konzultaci po telefonu, je to fakt kapacita přes srdce.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 21:30 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Děkuju!
Předpokládám, že tato konkrétní fenka o které píše impact, se zdála po zdravotní stránce veterinářům celkem ok a chápu, že právě proto, že byla z množárny a měla jít do adopce, ji nechala raději I. kastrovat.
Zdála. Nevykazovala žádné příznaky problému. Ani nekašlala.. Jsem si vědoma toho, že je kastrace poměrně dost konfliktní téma. Ale kastrace vs. riziko množení má u nás stále jasno.. A máme dobrou zkušenost. Jen tady se to pos*alo. Každopádně si vezmeme ponaučení a budeme srdíčka hlídat o to víc, než dříve.
PetraK
Pupalkový olej mám doma! Jdu to prozkoumat, co o tom píšou. Kdyžtak nasadíme. Díky za radu!
LucieS
ale je to z ruky, v Praze.
Na tom nezáleží, klidně tam s ní pojedu, pokud jí to pomůže. Děkuju!
Jinak zatím stehy drží, nekašle. Trochu se mi zdá rána nateklá, ale snad je to jen můj stres a moc pozorování. Doufám, že se bříško nezanítilo. Vetmedin zatím zabral dobře. Zítra už musím do práce, ale Pišta se nese se mnou v tašce. Už bych byla ráda, kdyby bylo aspoň 20/2 a my měli za sebou léčbu bříška a mohli se věnovat na plno tomu malému statečnému srdíčku...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 21:38
- Nahlásit
Aby bylo jasno, o kom je řeč.. Naše malá bojovnice.
|
duli
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 21:45
- Nahlásit
impact
impact
Ahoj....cice trosku OT srdce, ale na rany je hodne dobry HEMA gel....je to sice trosku draha sranda ale uplne zazracne to leci stehy a drobne rany....je to nejaka spesl ceska specialita....takze by vam to mohlo urychlit leceni a nepraskani stehu....jestli uz znas tak sry za zbytecnou odpoved
Drzim pesti at se date dokupy
|
impact
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2013 22:02
- Nahlásit
duli
Máme, máme. Díky!
Snažím se pořešit všechno, co by jí mohlo pomoct. V tuto chvíli na financích absolutně nezáleží. Momentálně mažeme otok a stehy jodovou tinkturou. Jakmile to trochu splaskne, nastoupí na jizvu Hemagel.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 08:40
- Nahlásit
impact
zkuste ozařování biolampou - pomáhá hojit rány. místo jodové tinktury bych zkusila betadinu.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 09:33
- Nahlásit
moll
O biolampě už mi někdo říkal. Ona má tu ránu venku pěknou, spíš bychom potřebovali popohnat to vevnitř.
Jinak tinkturu máme záměrně, i na ten otok. Měla by prosakovat až dovnitř a pomáhat tomu..
Včera jsme měli večer nějakou krizi, horečku. Ale už je snad líp.
|
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 10:45
- Nahlásit
impact
spíš bychom potřebovali popohnat to vevnitř.
Jinak tinkturu máme záměrně, i na ten otok. Měla by prosakovat až dovnitř a pomáhat tomu..
To mi připomělo, že Hipíkovi, když byl na operaci abscesu na prostatě, nechal vet záměrně v bříšku díru, do který jsem mu v rámci pooperační péče každej den strkala kanylu a proplachovala ránu vevnitř břicha ředěnou Betadinou (aspoň myslím, že to byla B...), kterou mi vet namíchal, na závěr jsem mu do té dirky vmázla cca 2cm Framykoinu.
Tohle jsem dělala cca 10 dní (přesně si to nepamatuju). Účel byl ten, aby se rána zvenku nezatáhla rychleji než se zhojí uvnitř a různej sajrajt se dostal ven...
Dirka se později sama zatáhla a zarostla.
Rozhodně to neber jako radu nebo návod... Jen mi to přišlo na mysl, když jsem teď četla o malý...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 11:41
- Nahlásit
impact
chůdinka malá! tak ať si to vybojujete!!
s tou kastrací, proč je k adopcím kastrujete? chtějí lidi radši brát kastrovaný fenky? nebo je to opaření, že nikomu nevěříte, že nechce množit?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 11:50
- Nahlásit
Vero
Je to primárně opatření. Ale co máme zatím odezvu, tak každej, co si od nás bere fenu, by kastroval a vítají, že jsou kastrované (i když některé kastrují až noví majitelé, z různých důvodů).
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 11:54
- Nahlásit
impact
každej, co si od nás bere fenu, by kastroval
a z jakých důvodů?
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 11:58
- Nahlásit
Vero
Z různých. Můžeme se o tom pobavit v nějakém vláknu o kastraci. Zde zůstanu u zkušeností ostatních se srdíčkem. Děkuji za pochopení.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 12:01 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
impact
ok. tak každopádně držím pěsti s tím srdíčkem.
edit- jestli se ti chce, tak mi to třebas odpověz co já vím k Ešusové, nebo někde v historii je tady vlákno Pro Vero. Nebo to nech plavat, jak se ti chce, není to zas tak důležitý, jen mě to prostě zajímá, jen tak, fenu nemám.
|
Apollo
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 12:14
- Nahlásit
Hele v předporodním kurzu nám doporučovali toto mýdlo na hojení ran a fakt funguje, odzkoušela jsem ho po porodu na sobe a fakt se to hojí rychleji a manžel po opraci kýly to odzkoušel na sobě taky ta má ty jizvy opravdu hezky zatáhle skoro neviditelné.
http://eshop.nobilis.cz/zbozi/prirodni-glycerinove -mydlo-s-geraniem-255
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 14:51
- Nahlásit
Ježiš, hlavně už žádný dírky do bříška. Ne, jako vážně.. Fuj, minulý týden jí prolezl kousek střevního tuku, jak se jí rozjely stehy. To byla docela kovbojka.
PetraK
Takže pupalka opravdu. To by mě nenapadlo, díkec. Dostane pupalku.
Apollo
Asi zatím zůstaneme u tinktury, případně osvědčeného hemagelu. Ale děkuji.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 14:58
- Nahlásit
impact
Takže pupalka opravdu. To by mě nenapadlo, díkec. Dostane pupalku.
tak ať jí je ku pomoci. Tímhle se škoda nenadělá.
Ještě mě napadá - narazila jsem koloidní stříbro . Jak na hojení, tak na vůbec posílení těla.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2013 20:08
- Nahlásit
PetraK
No s tím stříbrem ti nevím. Četla jsem na to někde něco hnusnýho, mám ten dojem..
Jinak zatím snad dobrý. Dostala Loxicom sirupek a je docela ready. Teď spí teda, rozvalená v ohrádce na gauči. Vetka přmýšlí, že bychom zkusili punkci do toho bříška, má to přecejen nateklý. Ale ona se určitě ta potvůrka bude škubat.
|