| Autor |
Zpráva |
zuzka
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2011 03:07
- Nahlásit
Ahoj, naše sedmiletá fenka strakáče má zhruba na lopatkách (ne přesně) po obou stranách "vylínalou" srst, spíš to vypadá jako sedřenou, jakoby "seřízlé" chlupy pár mm nad kůží. Svědí ji to a zřejmě i jinde na hřbětě (jinde je srst normální), břicho si nijak nedrbe. Kůži má, přijde mi, normální.
Byli jsme na veterině, paraziti to prý nejsou, odčervili jsme i tak, myli spešl šamponem, pak zas nemyli, co to šlo, mazali, dávali vitamíny, načínáme třetí pytel osvědčených granulí, žlázky jsou ok, lehává na měkkém... a nelepší se to, sice se to ani nehorší, nerozlízá, na nás se taky nic divného nepřeneslo, ale už mě nenapadá co s tím
Nesetkal jste se s tím už někdo?
Ještě mě napadlo, kdyby to hrálo roli: je dva roky kastrovaná, předtím každé hárání zánět dělohy, faleška - ale to se snad hormony srovnaly tou kastrací???
díky z.
|
haji
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2011 03:56 - Změnil/a: haji
- Nahlásit
Něco podobného měl můj pes.Začalo to svěděním pak vypadáním srsti na bocích na veterině se nic nezjistilo ani když se vzal vzorek kůže a poslal do Brna na Jaggy.V létě vypadal jak naháč ,ale jenom na těch bocích.Koupali jsme v šamponu,měnili stravu ,jedli nějaké tablety,dávali vitamíny,brala se krev na test na štítnou žlázu............ a nic.
Když jsem měla kupovat obojek proti klíštatům místo Kiltixu ,který normálně kupuju ,jsem koupila Preventic a hle ho pes začal zarůstat.Nepřestalo ho to svědit,občas se mu v srsti udělá takový malý strup,který následně i s chlupama vypadne,ale to je prý normální.V létě se mu občas na břichu zespodu udělá strup,namažeme Bactrobanem a stratí se.Takže nám částečně pomohl Preventic, jenom nevím proč,protože demodikozu určitě nemá.Kastrovaný v té době nebyl.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2011 04:04
- Nahlásit
Co dravčík nebo alergie (třeba na bleší kousnutí?).
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2011 10:19
- Nahlásit
Začněte frontlinem combo nebo advantixem ( co 2 týdny,) bez debaty, parazity nebudou, až je vyloučíme... Pokud se to po měsíci aplikace nezlepší, tak jděte na dematologii...jinak hormony vylučuje, mozek, pankreas, nadledviny i třeba štítná žláza...ne jen pohlavní orgány...takže hormonální onemocnění stále připadá v úvahu...
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2011 14:16
- Nahlásit
Nechala bych udělat kultivaci, alergologické vyšetření, citlivost na léky. Může se jednat mmj. o alergii (na cokoliv), o hormonální problém či např. o dermatofyty atd. Nutno řešit prim. zvláště svědivost.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2011 19:59
- Nahlásit
díky všem za tipy
advantix jsme dali, u nás už je jaro, tak ten další dáme už po dvou týdnech a uvidíme, nebo spíš zkusit jiný spot???
stačí v té době načasovat praní všech pelíšků nebo je na místě větší zásah (prát vše v něčem extra, vystříkat zbytek)?
různé parazity a fotky napadení jsem gůglila a nic nevypadá podobně, jednak je to spíš menší plocha, nešíří se to a jednak není úplně bez srsti
že jsou v těle i jiné hormony samozřejmě vím, myslela jsem ve vztahu k těm předchozím problémům a kastraci ;)
svědění - ono to není tak, že by se "mohla udrbat", to zas ne, ale drbe se víc než jindy
dá se vyřešit alespoň to svědění samotné? dětem se dávají fenistil kapky, co psům?
díky
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2011 20:18 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
zuzka
Může se jednat mmj. o alergii (na cokoliv)
U nás to byla u jedné fenky alergie na protiparazitní spoty. Také vylínaná kůže na hřbetě, přes zimu lepší, ale na jaře se problém opět vrátil... XY vyšetření, a nic...
Přišla jsem na to náhodou. Spoty totiž vadily mě (natejkání, dušnost), a se 4 psama už to bylo dost neúnosný.
Zkusila jsem tedy už minulý rok vyrobit antiparazit. obojky tak, že jsem obyčejné textilní obojky namočila v roztoku lihu s esenciálními oleji.
Od té doby nemá fenka problém se srstí, a já s natejkáním .
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 21 Bře 2011 22:56
- Nahlásit
já myslím, že když přípravky prostřídáte nic se nestane (klidně advocat, stronghold, exspot...)...pelíšky je důležité vyprat na 60 čím - to je vcelku jedno...vytřít hlavně rohy savem...nic extra...u fenistilu a ostatních antihistaminik je problémen to, že u psů nemají často téměř žádný efekt a snadno se předávkují...už jsem se taky setkala s alergií na spot-ony...ale byli to spíše lokální reakce vázané striktně na podání...ale vše je možné...
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 14:17
- Nahlásit
zuzkafenistil
psům lidská antihistaminika většinou nepomáhají,někdy mírně na otoky, např. zyrtec, zodac, nutná konzultace s vet.
|
belinda
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 16:18
- Nahlásit
zuzka
Četla jsem stránky nějakého psíka, který měl podobné potíže.Bohužel už nevím odkaz.
Taky se dlouho trápili s léčbou a nakonec zabralo každodenní podávání vývaru z lněných semínek.Panička prý už na len nedá dopustit.
Možná by to stálo za zkoušku.
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2011 23:20 - Změnil/a: petra b
- Nahlásit
hlavně, aby na lněný semínko pes nebyl alergickej. U alergiků je mmj. nutno dost opatrně přistupovat ke všem bylinám.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 16:28
- Nahlásit
tak abych dodala nějakou zpětnou vazbu ;) :
zkusili jsme advantix po dvou týdnech, pak stronghold, časté praní pelíšků, mezitím se objevil další flek nad ocasem, takže odběry, seškrab (říká se tomu tak?), paraziti ani alergie se neukázala, ale zánět (čeho prý těžko říct)
teď po atb kúře to vypadá lépe, tak doufám, že to bylo ono a už budeme mít pokoj
jinak ten flek nad ocasem vypadal o dost hůř, protože si tam dosáhla zubama, na to nakonec pomohlo mazání oliv. olejem s pár kapkami TTO a levadule - nevím, jestli to zmírnilo svědění, nebo to bylo dostatečně hnusné, ale pak si to nekousala
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2011 15:39
- Nahlásit
zuzkaV případě, že by se problém vrátil, nech udělat alergologické vyšetření - krevní a kožní a zkuz zjistit, zda-li není alergická na něco, čemu se lze vyhnout. Atb bys poté měla podávat cíleně - tedy po kultivaci -seškrabu - po zjištění konkrétní bakterie, která se v kůži sekundárně uvelebila a dle citlivosti na atb. Velmi vhodné je podávat atb dvakrát tak dlouho, než co došlo k naprostému vyhojení kůže a pes je bez příznaků. Tzn. např. - po 3 týdnech užívání atb je kůže naprosto zhojena, podávat ještě 3 týdny. Během atb i po můžeš podávat něco na posílení imunity - např. betaglukan - poradí Ti veterinář. Hodně štěstí.
|