| Autor |
Zpráva |
Claríta
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2010 14:06
- Nahlásit
Mám kokříka s diagnozou selhání ledvin. Jeden den nám nežral a ani nepil a jenom chtěl jíst sníh. Tak jsme jeli na veterinu, kde řekli, že má selhání ledvin. Močovinu má 30 a kratin 283. Kokřík nám ten samý den začal malinko jíst. Druhý den jsme po dohodě nasadili infuze. Tak tedy je doma, kde je podáváme. Jinak kokřík jí piškoty, včera si je dokonce sám stáhl ze stolu, trochu pije a už nejí tolik sněhu. Na veterině nám bylo řečeno, že máme nasadit ledvinovou dietu. Máte nějaké typy co může jíst? Prosím o rady, názory a hlavně zkušenosti těch, co mají s tímto onemocněním zkušenosti. Děkuji všem.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2010 15:52
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_10825_0.html
|
ajunka
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2010 17:44
- Nahlásit
www.santaconny.com
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2010 16:37
- Nahlásit
nám doporučili konzervu Purina renal (ledvinová dieta), jinak rýži s vařeným libovým kuřecím masem. bohužel, náš pes to nepřekonal, přestal žrát i pít a to byl konec. takže dokud má kokřík chuť a pije, tak to bude po infuzích určitě dobré. My jsme měli kreatin 750. Takže v klidu, přeju hodně pevné nervy, hlavně teplíčko, hlídat, aby jedl a pil a bude to určitě ok.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2010 06:39 - Změnil/a: Evey
- Nahlásit
Claríta
Pokud má chuť k jídlu a pití, tak je to dobré znamení.
Jak vypadá celkově? Tlustý, normální váha, hubený, vyzáblý? Nehrbí se? Jak je starý? Tušíte nějakou příčinu - stáří, nachlazení, otrava, genetika...? Játra má dle krevních testů v pořádku?
Podívejte se na dásně, jsou bledé? Páchne mu z tlamy? Nemá na dásních, u zubů nějaké boláky?
Tak jak už psala Yves teplo, pravidelné jídlo a dostatek tekutin, aby se ledviny proplachovaly, také klid, stav zhoršuje i stres.
A k tomu jídlu, nejdřív dokud se hodnoty kreatininu a močoviny nevrátí k normálu, tak bych sáhla po veterinární dietě, o vhodné se poraďte se svým veterinářem , já jsem měla Specific CKD (http://www.svetkrmiv.cz/ledviny-a-mocove-cesty/). Je pravda, že všechny ty dietní granule pesanům moc nelezou, ono to složení není taky nic moc... že.
V případě kokra se snad dají finančně ustát na chvíli i ty konzervy (Hills, Royal Canin, Specific, Trovet - např. [ http://www.svetkrmiv.cz/ledviny-a-mocove-cesty-2/ ] to by mu mohlo šmakovat lépe. Pokud to nebude chtít, tak domácí strava, dle receptur (viz. odkaz na diskusi výše).
Držím palce ať je to jen přechodné.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 08:04
- Nahlásit
a nevíte někdo hodnoty jaké by měly být?
kreatininu, fosforu a močoviny?
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 08:25
- Nahlásit
Monty
a nevíte někdo hodnoty jaké by měly být?
http://www.irskyvlkodav.cz/zdraviapece/162-zdravy- vlkodav
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 08:34
- Nahlásit
Evey
díky moc
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 10:35
- Nahlásit
My máme dobrou zkušenost s granulemi Hill´s ledvinová dieta, kupodivu to psi i celkem s chutí jedli.
Jinak se při selhávání ledvin doporučuje méně bílkovin, takže pokud třeba vaříte, tak míň masa, hlavně červeného (hovězí, zvěřina, játra atd.)
Jinak držím palce ať je pes ok.
|
Oggytta
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2012 18:07
- Nahlásit
Dnes jsem přijela se svou 8-letou fenkou bulteriera na veterinu,protože dostala průjem,občas i zvracela,nejedla a málo pila. Z tlamy jí páchlo a celkově byla unavená a taková bezduchá.. Přikláněla jsem to,že je dehydrovaná z toho průjmu,který trval dva dny a proto je tak vyčerpaná. Dostala infuzi a čekalo se na testy. Kreatinin jenž má dolní mez 35- horní mez 159: výsledek mé fenky byl 2106 Urea u které je dolní mez 2,87 a horní mez 9,6 měla výsledek 55,11 fosfor dolní mez 0,84 horní mez 1,81 měla výsledek 7,30. Ortel byl víc než jasný-euthanázie..... Pořád tomu nemohu uvěřit,vždyt jsme přijely jen léčit průjem?! Autem zpět domů jedu sama jen s vodítkem a obojkem. Nikomu tu bolest nepřeji zažít.. Nepodceňujte kontrolní krevní testy vašeho mazlíčka, chronické nebo akutní selhání ledvin se projeví,až, když už je většinou pozdě,kdy 70-80 % ledviny nefungují a zbylých 20% nestíhá ten odpad filtrovat
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2012 18:12
- Nahlásit
Oggytta
Pořád tomu nemohu uvěřit,vždyt jsme přijely jen léčit průjem?! Autem zpět domů jedu sama jen s vodítkem a obojkem
tak to je naprosto strašný...upřímnou soustrast
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2012 18:25
- Nahlásit
Oggytta
upřímnou soustrast ((( bohužel to znám až příliš dobře, také jsme přijeli jen léčit průjem... od té doby dělám krve každý rok
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2012 18:33
- Nahlásit
Oggytta
To je fakt příšerný (
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 06:23
- Nahlásit
Oggytta
Autem zpět domů jedu sama jen s vodítkem a obojkem. Ortel byl víc než jasný-euthanázie.. Je mi to líto. Vzhledem k naměřeným hodnotám a předchozím příznakům jste neměli jinou možnost.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 06:25
- Nahlásit
Oggytta
Upřímnou soustrast.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 07:53
- Nahlásit
Oggytta
upřímnou soustrast, s ledvinama máme bohužel taky zkušenost a taky se špětným koncem
bonc
jo to já taky, už nic neodceňuju
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 08:19
- Nahlásit
ALL
Jsou nějaký jasný příznaky tohohle onemocnění, nebo to nejde nikdy hned poznat?
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 11:33
- Nahlásit
jak tu někdo psal, přesně s tímhle jsme to měli taky: ledviny pořád jedou, jedou, a přestanou a začne se pes zhoršovat až když už je nevratně velká část poškozená..
náš hodně zhubnul a byl unavený, ale poznat to jen tak od oka a říct: tohle je selhání ledvin.. to asi ne no..
taky už nebudu podceňovat krevní testy..
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 11:34
- Nahlásit
Yves
taky už nebudu podceňovat krevní testy
A jak často myslíš že je dobrý je udělat? Jako pravidelně každý rok?
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 11:42
- Nahlásit
Sízra Milanová
my jsme dostali doporučený každej rok, uvidíme, jak to bude vypadat teď. rok krmím masem a tak jsem toho využila když měl pes teď ten hematom na uchu, tak včera při čistění uší v klidovým režimu mu vzala i krev a ve čtvrtek budu vědět, jak na tom jsme. doufám, že dobře. jinak rozbor mám za 200.. kdybych to měla dělat každej čtvrtrok, tak mě to myslím nezruinuje a za to, že včas odhalím nějakou chorobu na kterou pes může umřít, mi za to stojí. ale zeptám se vetky, jak často by se to mělo a mohlo dělat.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 12:18
- Nahlásit
Oggytta
Autem zpět domů jedu sama jen s vodítkem a obojkem
Hrozná představa upřímnou soustrast ...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 13:13
- Nahlásit
Yves
tak včera při čistění uší v klidovým režimu mu vzala i krev a ve čtvrtek budu vědět, jak na tom jsme. doufám, že dobře. jinak rozbor mám za 200.. kdybych to měla dělat každej čtvrtrok, tak mě to myslím nezruinuje a za to, že včas odhalím nějakou chorobu na kterou pes může umřít, mi za to stojí. ale zeptám se vetky, jak často by se to mělo a mohlo dělat.
tak to každopádně,to se vyplatí,díky! Taky to tak budu dělat do budoucna, čuba měla jednou průjmy atd, to jsem jí měla nechat udělat tenkrát, i mi to říkali, že když nenajdou ten virus ve vzorku stolice,tak udělají testy,nakonec to bylo ve střevě zánět...ale stejně až příště půjdem k vetovi nechám to udělat určitě!
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 13:27
- Nahlásit
Sízra Milanová
moje mamka měla cca před třemi roky takovou malou fenečku, ťuntíka si vzala, když sousedka kámošky umřela a pes zůstal bezprizorní sám doma a neměl co jíst a rodina se na psíka vykašlala, i když věděli, že jej maminka měla. Tak se dostala k mamce a ta s ní chodila k nějakýmu místnímu "felčarovi", když bylo třeba a fenka měla nějaký potíže, podobný jak je tady popisováno, ale vet-felčar byl furt v klidu. Když jsem ji poslal ke svýmu vetovi, tak už bylo pozdě, selhání ledvin - konec. Neustála to, ale bylo jí hrozně moc let, byla stařičká, ale i tak jí bylo škoda, třeba by se dalo něco dělat
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 14:16
- Nahlásit
no ony jsou ty ledviny hodně zákeřné... já to zjístila u svého desetiletého pejska (neměl žádné problémy, ani na něm něšlo vidět, že je nemocný) jen tak jsem si řekla, už nejsi nejmladší uděláme rozbor, a hodnoty ukázaly nemocné ledviny a slinivku... všichni, kdo ho znali, nechtěli uvěřit, že takový pejsek aktivní a v kondičce je nemocný, neznámí mi ani nechtěli věřit, že má Monty 10 let, vždycky se smáli a říkali, že si z nich dělám srandu. Hubnout a pít začal po nasazení léku, hodnoty se mu jednu dobu zlepšovaly, pak zhoršovaly, bojovali jsme s tím asi 3/4 roku, pak dostal v lednu svůj první ledvinový záchvat u kterého už jsem myslela, že mi Monty umře, dosta se z něj, ale už šlo na něm vidět, že nemá tolik sil a radosti jako předtím, pak dostal svůj druhý led. záchvat v únoru a z toho už se nedostal, nechtěl jíst, krmila jsem ho kašičkama, ty hned vyzvracel, žízeň měl, ale nebylo to nic platné, protože vyzvracel i vodu, ikdyž jsem mu vodu odměřovala, aby se nepřepil a ledviny neutopil, byl slabý a pak muselo přijít moje nejtěžší rozhodnutí...
Takže pes třeba nemusí mít asi žádné příznaky, je to fakt onemocnění nevyzpitatelné...
Sophi už pro jistotu jednou na krev byla a ke konci tohoto nebo začátkem příštího roku nechám udělat všem třem, už se bojím, takže budeme chodit raději každý rok, aby jsme když tak nějaké onemocnění podchytili, třeba tady Monty mohl žít déle, kdyby se na to přišlo dřív...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 14:40
- Nahlásit
Monty
Takže pes třeba nemusí mít asi žádné příznaky, je to fakt onemocnění nevyzpitatelné...
Sophi už pro jistotu jednou na krev byla a ke konci tohoto nebo začátkem příštího roku nechám udělat všem třem, už se bojím, takže budeme chodit raději každý rok, aby jsme když tak nějaké onemocnění podchytili, třeba tady Monty mohl žít déle, kdyby se na to přišlo dřív...
to je asi nejrozumější no....ať má člověk klid
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 15:06
- Nahlásit
U těch krevních testů doporučuju odebrat vždy i štítnou žlázu. Není součástí běžnýho krevního vyšetření, přitom je to poměrně důležitý parametr.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 15:14
- Nahlásit
Gerda
Není součástí běžnýho krevního vyšetření,
neni tam ani když děláš biochemku i krevní obraz? Musíš jí žádat ještě extra navíc?
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 15:17
- Nahlásit
Gerda
to jsem nevěděla, já jsem nechávala dělat kompletní, s tím, že u Montyho jsme pak dělali, jen na ledviny a tu slinivku a myslím, že poslední odběr zase kompletní
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 15:18
- Nahlásit
bonc
Musíš jí žádat ještě extra navíc?
mě jí nenabídli ani jednou, ale je fakt, že ze tří zkušeností z toho nemůžu udělat pravidlo, takže opravuji - raději se pozeptat, jestli u vašeho veta je štítka součástí běžnýho krevního vyšetření.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2012 20:38
- Nahlásit
může být příznakem třeba hubnutí?
|