Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Panostitida
Autor Zpráva
LuckaM
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 12:11
- Nahlásit

Právě jsme se vrátili s naším 4měsíčním berňákem z veteriny, kde nám byla diagnostikována panostitida. Máte s touto nemocí někdo zkušenosti? Budu ráda, když se se mnou o ně podělíte. Pejsek mi kulhá jak blázen

Martinna
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 12:16
- Nahlásit

Tady se to řešilo:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_7234_0.html

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 18:42
- Nahlásit

LuckaMto je ted velky problem skoro vsech stenat velkych plemen,ja mam zkusenost,nebylo to sice tak hrozny,ale bohuzel,pesan musi mit klidovy rezim,podotykam klidovy,nesmi skakat ani blbnout se psama,nejlepe chodit na voditku,jinak se dava proti bolestem rimadyl,jinak co jeste vim,tak to muze skakat z nohy na nohu do dvou let,coz je fakt hrozny,bo se ze psem do te doby neda nic delat.

LuckaM
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 08:48
- Nahlásit

nemethova5
a Vám se to vracelo až do dospělosti, nebo jste měli třeba po měsíci pokoj? Já z toho mam teď celkem strach, protože koukat na kulhající štěně mi úplně rve srdce. Je vidět, že ho to dost bolí, po injekci se trochu zlepšil, ale včera byl každý krok utrpením. Myslíte, že se dá s panostitidou zvládnout cvičák? Jsme přihlášení, teď tedy veterinář doporučil minimálně měsíc počkat, takže se tam budu muset nějak domluvit co a jak.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 08:55
- Nahlásit

LuckaM

já měla na panostitidu jen podezření, nakonec to bylo DLK
ale díky tomu jsem si o tom hodně zjišťovala, četla. průběh může být měsíc, ale taky rok. psa je potřeba držet v klidu! tedy cvičák rozhodně nehrozí. venčení na vodítku, pod dohledem. nesmí skákat, sprintovat, lítat. zanícené dlouhé kosti by pod námahou mohli prasknout a to asi rozhodně nechcete. chodit na krátké, ale častější prochajdy, dokud to neodezní. nevím k jakému vetovi chodíte, ale rozhodně bych se podívala po dobrém ortopedovi, který by vás hlídal.
rimadyl je zázračný lék, bolest dokáže odtlumit hodně moc. ale pozor, odtlumí bolest, pes třeba nekulhá, ale zánět v kostech pořád je! fakt opatrně. je to hrůza, znám to. taky jsem koukala na půlroční štěndo, jak nemůže vstát z pelechu chce to notnou dávku trpělivosti, fakt omezit pohyb a čekat

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 08:57
- Nahlásit

LuckaM
nám to začlo u NO cca kolem 8 měsíce a konec úplnej byl po 18. měsíci!Mazec,byla sem na prášky,vracelo se to a stěhovalo různě po nohách,v mezičase ale byl klid.Myslim,že sme neměli ještě tu silnou formu,prostě průběžně pajdala.Po prvním vyšetření sme vyfásli Rimadyl na cca tejden.Ten je drahej jak kráva,tak mi to jinej vet pak nahradil movalisem.Dávala jsem jí vždy čtvrku jak začly potíže,tak 5 dní max. ,ona kulhat obvykle přestala do tý doby.Když byly potíže ,chodily jsme jen na krátký prochajdy.Na cvičák jsme taky chodily,ale jen v mezičase kdy nepajdala.Po zkušenostech co nejvíc jí vadí a začne většinou kulhat jsem vynechala divoký honičky se psama páč byla a vlastně furt je,kopyto,každou chvíli sebou flákla na mokrý trávě a byl problém.Taky prudký votočky a skoky a vůbec rizikový pohyby jsem eliminovala pokud možno.Dost jsme couraly,třá i 2 hodiny,ale samy a pomalu v klidu po lese aby prostě nelítala,ale spíš chodila nebo poklusávala.Sem myslela,že mi jebne takže vim jak ti je..

LuckaM
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 09:38
- Nahlásit

Panostitidu diagnostikoval pan MVDr. Bedrník v Jablonci. Nevím, jestli je to přímo ortoped, ale podle zákroků, které se na klinice provádí bych řekla, že s ortopedií mají zkušenosti. Dostali jsme injekci a 4 tablety Onsior na 4 dny(prý slabší a šetrnější než Rimadyl) a za týden se mám ozvat, jak se stav vyvíjí.
S tím cvičákem je to problém no. Nerada bych ho zrušila úplně, protože Barney je náš první pes a nechceme podcenit výchovu a výcvik. Na druhou stranu zas zdraví psa je přednější. Doufám, že to půjde nějak zkombinovat, jak píše Renata.

jana33
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 09:58
- Nahlásit

Naše nejmladší Fanča měla panostitidu od pěti měsíců,vrátila se asi třikrát,naposled při druhém hárání asi v 14 měsících. Ale ona měla lehčí formu - kulhala,ale nijak jí to nevadilo a i při pohmatu jen malinko kvikla,když se hodně zmáčklo přímo to konkrétní místo. Je to totál hyperaktiv a i ortoped nám řekl,že takovýho magůrka nemá cenu držet na vodítku - takže vycházky jsme absolvovali, jen zkrátili cca na hodinu, a když zabrali léky,chodili jsme i opatrně cvičit (nejlíp zabral Metacam, Rimadyl vůbec). Vzhledem k tomu,že mám doma smečku,tak i společně řádili,ale trochu jsem je umravňovala,aby tolik nelítali a hlavně přes sebe neskákali.Kdyby měla mít absolut klid,tak bych jí musela zavírat do klece,protože jinak platila úměra,čím kratší procházky,tím víc vymýšlím blbostí doma. Každopádně jak jsem psala,jí to nijak neomezovalo a až na slabé kulhání neprojevovala žádnou bolest nebo nepohodu - to je hodně individuální,někteří psi mají takové bolesti,že odmítají i chodit.

worick
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:04
- Nahlásit

LuckaM
Čau Lucy, to je pěkně naprdlajz Jak má člověk pejska socializovat, když vlastně mezi další pejsky nemůže, kvůli běhání Ale je o pravda, s tou školičkou to asi nepůjde To bylo stejné u nás: kluci byli dva, takže nějaký klidový režim byl nemožný a taky kulhali oba, každý asi třikrát. Byli jsme na veterině jen jednou, když jsme zjistili co a jak, tak jsme to pak řešili jen vynecháním dlouhých prochajd a omezit jim alespoň honění. Jednoho udržíš v klidu snáz, jen to seznamování s pejskama bude problematické...V době, kdy se nemoc uklidní, doporučuju pomalou chůzi do kopce(já jinak ani kopec nevylezu ) - kvůli dobrému nasvalení.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:05
- Nahlásit

LuckaM
Nerada bych ho zrušila úplně, protože Barney je náš první pes a nechceme podcenit výchovu a výcvik.
hele výchovu uděláš v pohodě i bez cvičáku,to neni problém a spustu cviků též..krom překážek a obrany v poho skoro všechny,a s tim můžeš klidně počkat,nějaký obraty,chůzi u nohy ,přivolání atd. zvládneš sama,můžeš se tam jít kouknout bez psa se poradit nebo kouknout na ostatní..

LuckaM
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:24
- Nahlásit

worick
Tak tys mě tady vypátrala
No už je to tak, máme panostitidu, ale zaplať pán bůh, že se na rtg nezjistilo nic horšího...zatím.

LuckaM
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:39
- Nahlásit

davidkova renata
O obrany nejde, ty ani dělat nechci, spíš o tu poslušnost. No uvidím, příští týden se tam stavím domluvit, myslím, že nebudu první případ, u kterého tohle museli řešit, tak snad něco rozumného vymyslíme.

Radecha
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2010 15:40
- Nahlásit

S tím cvičákem - na cvičáku se stejně pes nevycvičí. Tam ti vysvětlej, ukážou, poraděj co a jak, ale cvičit se psem musíš stejně ty, doma, denně... Záleží, jak mají školku koncipovanou, jestli jako hromadný lítání štěňátek a do toho sem tam občas nějaká informace, tak bych se zašla spíš bez psa podívat, co a jak, co zhruba v tomle věku se štěňátkem zkoušet a jakou formou (hodně se dá odkoukat z chyb druhejch a reakce instruktora), jestli jako individuálnější kurzík, tak by třeba šlo i s pejskem, samozřejmě pokud by zrovna nekulhal a nebyl bolestivý (jde o to, aby ho to bavilo a maximálně si to užíval. Cviky poslušnosti nejsou na fyzickej pohyb až tak náročný a u štěňátka jde spíš o to, aby se naučilo postupně soustředit a spolupracovat a to pak můžeš klidně trénovat při běžnejch prochajdách a doma, když budeš vědět, jak na to. I s velmi málo pohyblivým psem se dá cvičit spousta věcí, spíš na přemýšlení, ale psa to taky unaví...

nemethova5
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2010 16:10
- Nahlásit

LuckaMahojky,amin to mel v daleko lehci forme,sice mu to ctrnact dni skakalo z nohy na nohu,jednou predni,pak zadni,tak asi cca mesic!jak pise davidkova,je treba se vyvarovat prudkych pohybu,skakani,litani,prudky otocky atd.,courat se maximalne na voditko pomalu,jinak,rimadyl je fakt moc drahy,tak mam levnejsi variantu movalis,jinak jak pise radecha,cvicak je od toho,aby ty jsi jim ukazala,co jste tra za tyden zvladli,tam se fakt pes nevycvici,cvicis si ho prakticky sama,socializovat muzes dle libosti vsude,ve meste mezi lidma,psama atd.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2010 18:25
- Nahlásit

Mužete mi napsat čím krmíte ?To jest před projevem panostitidy a během léčení docela by mě to zajímalo dík

LuckaM
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2010 19:21
- Nahlásit

KEISSA
Krmíme Brit care junior pro velký plemena. Nic na to ani veterinář nenamítal. Zajímal ho obsah bílkovin, ten je 28 % a to že je prý v normě, víc jak 30 % by už rozmlouval. Když jsme si ho přivezli, byl asi ještě 14 dní na Acaně, ale skoro vůbec nám to nežral, tak jsme přešli. Ničím nedokrmujeme, je čistě na granulích (výjimečně dáme mrkev v celku, rád ji chroupe, tak snad to ničemu nevadí). Dáváme ještě od cca 3 měsíců Caniviton forte plus, ale teď nám byl doporučen víc Aptus apto flex, tak asi zkusíme ten.

Poslušnost samozřejmě trénujeme každý den, ale myslím, že výcvik mezi psy to nenahradí. Jakmile totiž Barney potká psího kamaráda, tak neslyší, nevidí...

KEISSA
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2010 17:46
- Nahlásit

LuckaM

KEISSA
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2010 17:52
- Nahlásit

LuckaM
Dík za odpověd,docela by mě zajímaly zkušenosti i ostatních kteří u psa měly diagnostikovanou panostitidu čím krmily.Z toho co vím na cvičáku ale i jinde a v práci od veta tak je docela zajímavé že většina psu kteří mají problém s panostitidou jsou krmena granulama.
Já třeba krmím masem a mám NO a vlastně jsem u žádného ještě panostitidu neměla ale zas mám známou a ta krmila převážně masem (spíš pouze masem vařeným + vajíčka bez příloh ap.) a ta u psu mívá tyto potíže i když ona je má většinou hodně tlusté .

nemethova5
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2010 18:04
- Nahlásit

KEISSAno,nevim,kamoska krmila jen masem a ovcoun panostitidu mel a teda dost vaznou,rval bolestma!stehovalo se u to z nohy na nohu,skoro celej pul rok,nemohli s nim absolutne nic delat,mozna kazdy jedinec to ma jinak,ale pozoruju,ze vetsinou to maji velky plemena,jako amin ji mel slabou,ale i tak mi stacilo,ja jinak krmim jak granulema,tak masem,tak zeleninou,proste davam vse,at to maji pestre,a nemaji to jednotvarny,jinak krmim granulema chicopee,mladeho all breed jehneci a stareho seniorkou,coz z nej vyjde jeden bobek malej a zatim teda musim zatukat dobre travi.

LuckaM
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2010 11:59
- Nahlásit

Mě dva veterináři nezávisle na sobě upozorňovali jen na obsah bílkovin a nerozhazovat poměr vápníku a fosforu dalšími dobrotami ke granulím (tvaroh, vajíčko atd). Ale ani oni sami neví, jakou má ta nemoc přesnou příčinu, takže asi těžko usuzovat. My dělali vše pro to, aby se nám tyhle problémy vyhnuly a stejně je máme Barník se po práškách dost zlepšil, tak uvidíme jestli to vydrží (včera dobral poslední). Už kulhá jen nepatrně v klusu. Dnes se jdu taky domluvit na cvičák, co a jak, tak snad vymyslíme nějaké schůdné řešení.

LuckaM
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2010 14:49
- Nahlásit

Podávám hlášení, jak jsme na tom, pro případ, že bude někdo další hledat informace a zkušenosti jiných s panostitidou. Po zaléčení prášky proti bolesti a zánětu (4 tablety) se kulhání zmírnilo na minimum a v průběhu 14 dní vymyzelo úplně. Po cca 14 dnech bez příznaků, začal Barney opět mírně kulhat, byli jsme na kontrolním rtg, kde panostitida byla stále patrná, ale už né v takovém rozsahu, jako poprvé. Kost má na dotek stále bolestivou, ale kulhání po týdnu samo opět odeznělo a teď (klep, klep) jsme bez obtíží.

Houšková
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2010 00:06
- Nahlásit

Někdo namítne, že se opakuji, ale vynikající je čínské biokalcium - pro výživu kostí.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2010 11:33 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Houšková
Někdo namítne, že se opakuji, ale vynikající je čínské biokalcium - pro výživu kostí.

Vzhledem k tomu, že je třeba dbát na optimální poměr kalcia a fosforu si myslím, že podávání samotného vápníku by v tomto případě nebylo vhodné.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání