| Autor |
Zpráva |
corin
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 11:42
- Nahlásit
Mám psa NO - 15 let, myslím, že na svůj věk je na tom ještě docela dobře : vidí, slyší hůř, než kdysi, ale slyší, do třetího patra vyjde sám , nemá ani žádnou stařeckou demenci.
Problém je v tom , že před měsícem měl problé se srstí a začal špatně žrát.Krevní testy měl v pořádku. Srst se dává do kupy po tbl. od veta, to je OK, s tím žrádlem jsem to nejdřív přisuzovala háravé feně od vedle, ale už je to čtvrtý týden a on to žrádlo odmítá skoro úplně. Před tím si trošku z misky zobl, teď ji ráno odnáším netknutou. A je jedno , co mu do ní dám: vařené kuřecí stehno, vařená srdíčka, makrelu s rýží... Zatím mu dávám z ruky, to si trochu vezme, ale včera byl tak zesláblý, že jsem mu zkusila koupit NUTRIDRINK pro lidi, rozmíchala s teplou paštikou (kupodivu to sežral(, pomohlo to, byl více vitálnější a tolik nespal, ale večer zas odmítl jíst (libové kuřecí maso s minimem rýže, rozmíchaná paštika na ovonění)Bolesti asi nemá - nekňučí, chodí, vítá mě, když jdu okolo něj, tak na mně zvedá tlapku a láká mně, abych ho škrabala na hrudníku, večer se přijde pomazlit před spaním... Prostě normální chování, jako dřív, jen
jen ta únava a nechuť, až odpor k jídlu....?
Co myslíte ,- je možné, že to vzdává a že se prostě rozhodl umřít ?
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 11:45
- Nahlásit
corinja si myslim,ze kdyby chtel umrit,tak nebude mit zajem o pomazleni a patnact let je u ovcaka vysostny vek,ja bych ho nechala,pokud se netrapi,jen bych ho teda hlidala s tim jidlem,klidne ten nutridrink bych tam michala dal.to je muj nazor,nemusite se s nim ztotoznovat.
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 11:45
- Nahlásit
Napadá mě - nemá něco se zuby? Když odmítá tuhou stravu a tekutou snědl...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 11:47 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
corin
pohled laika - problém tam bude, ale nemusí to znamenat, že to vzdává - aspoň podle tohodle
nekňučí, chodí, vítá mě, když jdu okolo něj, tak na mně zvedá tlapku a láká mně, abych ho škrabala na hrudníku, večer se přijde pomazlit před spaním...
takže bych šla k veterináři a pokusila se zjistit příčinu.
Držím palce
Jo a třeba můj první pesan do posledního dne i když už odcházel, žral jako nezavřenej, podle toho se to nutně brát nedá. Ale zdrav. problém tam bude.
Baysha
Napadá mě - nemá něco se zuby? Když odmítá tuhou stravu a tekutou snědl.
a vida - hnedle možná příčina
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 11:53
- Nahlásit
corintreba ma zanet v tlame,boli ho zuby,ja fakt nevim,ale taky bych to nevzdaval,ocividne,jde videt,ze je to spokojeny psi starec.
|
corin
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 12:04
- Nahlásit
Můj předešlý NO žral taky, až do poslední chvíle, ale to byl velmi žravý pes, tento od mládí špatně baští a "nic pro něj není dost dobré". Když pře půl rokem umírala fenka RTW, kterou jsem měla v péči, taky žrala normálně, až poslední dva dny, co se jí začaly zvětšovat nádory v břišní dutině, - odmítla úplně všechno.
Mému NO se, ale břicho nijak nezvětšuje. Spíš hubne, tím, že čtvrtý týden žere, jak kočka. Zuby má OK, dívala jsem se mu do tlamy. Francouzský rohlík klidně rozcupuje na kousky, aby z něj vypreparoval tu slaninu (rohlík vyplivne).
Už jsem z něho docela zoufalá...
Díky za reakce, další uvítám.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 12:08
- Nahlásit
corin
možná bych mu ještě nechala udělat sono břicha
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 12:13 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
corin
Francouzský rohlík klidně rozcupuje na kousky, aby z něj vypreparoval tu slaninu (rohlík vyplivne).
no to na umírání fakt nevypadá, když ho baví tohle. Ale těžko takhle můžeme na dálku odhalit. Ty zuby bych ale asi nechala prohlídnout. A sono třeba udělat, nebo i RTG, aby se zjistilo. No napadá mě, píšeš o srsti..... vzpomněla jsem si na synovcovu NO, taky měla špatnou srst, pak se ukázalo, že to mohlo mít (už si nevzpomenu jakou) spojitost s játry. Nellča taky pak moc nechtěla jíst. Nech mu fakt udělat rozbory a sono. Kdyby to byla třeba ta játra, chce to co nejdřív nasadit dietu, aby nedostávala zápřah.
Edit - ha makrel mě předběhla
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 12:15 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
corin
a co tohle?
http://www.veterinarniobchod.cz/2113-calopet-pasta -120g
něco dělá i Gimborn - ty zooobchody v tescu treba, třeba to bude levnější
|
corin
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 13:21
- Nahlásit
Děkuju, na penězích, až tak moc nesejde, vzhledem k tomu, kolik investuju do jeho stravy... (a pak to ještě vyhodím).
Krev jsme dělali před 14ti dny. Myslíte, že znovu? Na sono se doktorky zeptám, ale představa holení břicha a kurtování, aby se nehýbal, čili obrovský stres pro něj ve stavu, kdy je takto zesláblý ,- je hrozná!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 13:22
- Nahlásit
corin
Moje fenečka má taky na pohled a pohmat zoubky OK. A najednou přestala jíst celou dávku. Vždy jen třetinu nebo polovinu. Od té doby, co jsem jí granule namáčela vodou, snědla vždy vše.
Na RTG nemá žádný problém se žaludkem.
Jdi se psem k veterináři. Třeba má někde rakovinu - v žaludku nebo jícnu nebo někde.
|
Taktrochukynolog
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 13:29
- Nahlásit
Pije normálně? U starých psů je někdy problém s dehydratací . Já to pozoruji u své fenky , pije čím dál míň, ale zatím je dobrá, dáváme jí granule namočené ve vývaru a to vždycky zabere.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:04
- Nahlásit
Než jsem začala číst příspěvky,napadly mě zuby taky- nebo i afty- pokud je mají hafani taky........to bolí taky jako sfiňa (
|
corin
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:25
- Nahlásit
Taktrochukynolog : pije normálně ,- v tomhle žádná změna.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:47
- Nahlásit
corin
břicha a kurtování, aby se nehýbal, čili obrovský stres pro něj ve stavu, kdy je takto zesláblý ,
hele, furt lepší chvilku štréz, než abys pak zjistila, že stačilo takhle málo. Věř mi, mně u Nelly taky nechtěl nikdo věřit, že není všechno v cajku, když jsem to říkala (páč ona taky byla vždycky na jídlo vybíravá), jenže jak to byl pro ty játra záhul,tak prostě žrát nechtěla, kdyby mě poslechli a šli dřív, byla možná ještě šance. Sono nebolí.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:51
- Nahlásit
corin
u sona nemusí ležet úplně nehybně celou dobu, pokud je to pes, který je zvyklý na manipulaci, tak to zvládne. Nevím, proč kurtovat?
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:58
- Nahlásit
corin
tak přidám moje zkušenosti s kompletními krevními testy. Do poslední chvíle je můj pes umírající na rakovinu měl v pořádku. Když je nejhůř, dávám psům glukopur s vodou pomocí stříkačky. Nebo psí paštiku z ruky. Ten nutridrink je fajn nápad, píšu si to do paměti. Hodně štěstí.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:15
- Nahlásit
po operaci nám na vete prodali cosi, co vypadalo jako malá paštika,bylo toho málo,ale údajně to v sobě mělo něco jako je ten nutridrink- prostě aby to pes ,který je po operaci, snědl a neměl pocit hladu......ale název-to netuším
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 19:25
- Nahlásit
corinhele hajanovy vet delal sono bricha normos na zemi,zadny stres sice mu oholil bricho,je to chlupac,ale to dorostlo,jestli je pes v poho,tak ho nech lehnout na zem a at se normos vyvali a v klidu,ja psa kurtovat nemusela,to ma deset let.
|
corin
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 22:37
- Nahlásit
V práci mi umřel počítač
Nutridrink je asi zázračně nabušen ,- pes je po mém návratu z práce o 70% lepší. Už nemá ten výraz "prdím na vás,-dneska umřu". Na přivítanou mi donesl i svou opelichanou oblíbenou kačenu a jak se tak při tom vítání motal, zapletla se mu zadní noha do odložené papuče, takže si ji nechtě obul na zadní a šel s ní kus, jenže je velká a než to vbrejkoval, ležel na zemi. To se může stát asi jenom nám... Naštěstí mu nic není.
Gabifi: právě si to taky myslím o těch krevních testech, že se to může na hodnotách projevit, až je to nezvratné, nebo i vůbec.
makrel: tím kurtováním jsem myslela, že bychom ho museli držet alespoň dva, aby ho doktorka mohla vůbec vyšetřit. U něho veterina = maxi stres a rozhodně si dobrovolně nelehne a nevyvalí břicho. Ve stavu, v jakém byl včera si to vůbec nedokážu představit.
Volala jsem vetce, abych se poradila ohledně toho Vámi doporučovaného sona a bylo mi rozumně vysvětleno, že, když ho udělá a nic tam nebude (nádor), tak jsme tam, kde jsme byli, páč má krevní testy v pořádku a kdyby tam ten nádor byl, tak s tím v 15ti letech těžko něco dělat. Tak mám koupit PANGAMIN na podpoření chuti k jídlu a dál podávat NUTRIDRINK.15ti let se prý dožije 1 pes velkého plemene ze sta a nemůžu po něm v tomto věku chtít, aby všechno fungovalo, jako dřív...
No jo, to se lehko řekne...ale smířit se s tou bezmocí vůči stáří je sakra těžké...
Každopádně ten NUTRIDRINK ho (prozatím) úplně problal, takže ho všem vřele doporučuju, kdyby byl podobný problém.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 23:33
- Nahlásit
corinno vsak jsem to tu psala,ze je to fakt uctyhodny vek,patnact let na ovcaka!s tim vyvalenim to jsem psala ja,muj pes lezi v pohode,i kdyz je mu to zrovna nemile,tak drzime pesti,at tady ten patek jeste nejakou dobu vydrzi.
|
corin
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 00:07
- Nahlásit
nemethova5 : a jo...no, vlastně mi řekla totéž, co jsi psala hned na začátku.
Když se jedná o cizího psa, tak jsem tak nějak nad věcí a dokážu asi docela dobře reagovat, ale u toho vlastního mi , přiznávám "tak nějak zůstává docela rozum stát". Asi ho někdy i zbytečně pozoruju, jenže to vysoké stáří je už o permanentním předcházení možným problémům a kolikrát mě už i napadlo, jestli z toho života ještě něco má...? Pořád je doma, žádné dlouhé výlety, jen spí...
Tak když přestával i žrát, říkala jsem si, že už to chce dobrovolně vzdát...? Vy nikdo tuhle zkušenost nemáte, tak se asi mýlím...
Každopádně díky za příspěvky ,- jsem ráda, že jsem se mohla poradit.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 01:35
- Nahlásit
corinja tu zkusenost bohuzel mela a prozila jsem si ji se vsim vsudy!akorat muj prvni pes ajax mel skoro jedenact a mel rakovinu v kloubech a ja naivni nana ho nechala rok mordovat na veterine,prisaham,ze uz bych to nikdy neudelala!!!!!jenze ten pes nemohl chodit a ja si furt naivne myslela,ze to bude v poradku,coz bohuzel nebylo,to je normalni,ze clovek furt pozoruje sveho psa,aby predchazel problemum,ale jak pises,ze je aktivni,je vesely,tak ma zajem tu byt a urco to nevzdava,akorat to stari je takove vrtosive no.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 10:10
- Nahlásit
Další tip - konzerva a/d od Hill´su. Je to taková energetická "paštika", dá se dobře rozmíchat s vodou (a podávat třeba i stříkačkou) většinou psům chutná, rozkrmujou se tím i nežeroucí kočky.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 11:41
- Nahlásit
corin
aha, no to jsem nevěděla, že je to pro něj takový stres, vycházela jsem z toho, že sono nebolí a není nijak nepříjemné.jinak držím palce
|
Host_Lidka
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 12:59
- Nahlásit
Radecha :
jaký to je prosím Vás typ konzervy (jeho název)?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 13:04
- Nahlásit
Host_Lidka
typ konzervy (jeho název)?
To A/D je název Neboli "Hill's Canine + Feline A/D konzerva"
|
Host_Lidka
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 13:19
- Nahlásit
corgi
Díky
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 15:03
- Nahlásit
JOJO, to je ta konzerva,co jsme měli po operaci- pesan říkal, že chutná skvěle )
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 18:44
- Nahlásit
Přesně tak, dává se pacientům v rekonvalescenci, kachektickejm, anorektickejm, je dobrá - i chutná i výživná. A výhoda je i to, že je to spíš taková "pasta", která se dá naředit s vodou v jakémkoliv poměru uplně homogenně, takže se dá podávat od skoro ovoněný vody až po normoš koncentrát, podle stavu pacienta a jeho schopnosti přijímat/trávit potravu.
|