Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Odstranění zubního kamene bez uspání?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Serifus
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 04:01
- Nahlásit

Zdravím! Máte někdo zkušenosti s odstraněním zubního kamene u hafana bez jeho uspání? Proti kamenu bojuji všemi možnými enzymatickými prostředky, ale ten parchant vyhrává

Hafanovi je už dost let, tak jej nechci nechat uspávat. Už si toho užil dost. Je možné tedy ten kámen odstranit bez uspávání? Díky předem.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 10:44
- Nahlásit

Taky to řeším. Myslím, že když je pejsek zvyklej na různé ukony, tak by to dát mohl. Myslim, že to nebolí. A pokud je zvyklý na čištění zubů třeba, tak by to mohl vydržet. Pomohlo by myslim, kdyby vet přijel udělat mu to domů. U nás byla sestřička stříhat drápky a psi byli mnohem klidnější než na veterině, tam vždycky hrozně šílej.

jana33
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 10:46
- Nahlásit

Serifus
zuzanarosakova
Pokud ho má hodně,jinak to nejde. Čistí se ultrazvukem,to pištění je nepříjemný i člověku a pes by to nevydržel. Uspání bych se nebála, není to klasická narkoza,ale sedace,obrý veterinář určitě vybere takový prostředek,aby psa neohrozil

makrel
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 11:17
- Nahlásit

Serifus
Já jsem svému psovi kdysi čistila ultrazvukem zuby bez uspání, ale nedá se pořádně dostat na vnitřní strany stoliček a skoro žádný pes to nesnese.Takže taky doporučuju sedovat a po odstranění čistit každý den a mechanicky odstraňovat ten povlak.

Serifus
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 17:11
- Nahlásit

No.. já jsem si to byl vyzkoušet u zubaře. A mě se to docela líbilo :-D Sice jsem měl hubu plnou krve, ale dalo se to vydržet. Pištění mi nevadilo. U lidí je teď nový způsob na klinikách. Kromě ultrazvuku lze použít i laser. A tam odpadá ono pištění. U veterinářů jsem o tom neslyšel. Právě to pištění si myslím, že psům může vadit. Proto se ptám zde Vás

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 19:27
- Nahlásit

aha, to jsem nevěděla, že se to dělá ultrazvukem. Mně to dělali normílně nějakym škrabátkem a krev mi vůbec netekla. Trvalo to asi 10inut a vůbec to nebolelo, tak jsem myslela, že se to dělá psům stejně..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2010 22:15
- Nahlásit

Ultrazvuk je snad horší, než běžné vrtání, nedivím se, že pes nedrží.
Koupila jsem nástroj od veterináře na ruční čištění. Je to pracné a u toho, který držet nechce, se nedostanu zevnitř. U toho hodnějšího ano, ale špatně. Nástroj je velmi ostrý, takže se nesmí roztrhnout dáseň - vždy se táhne směrem od ní, protože člověk zabere, chvíli velký odpor a pak to většinou povolí nebo sjede po zubu.

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2010 19:32
- Nahlásit

Já mám od kamarádky, jejíž otec je zubar jen lehce upravenou lidskou škrabku na zuby a psům čas od času stoličky a špičáky hlavně seškránu. ne všem se to líbí, ale mají smůlu.

Té sedace bych se taky nebála, je to s uspání i probráním tak dvacet minut max půl hodky myslím a je to jen takové přispání.

corgi
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2010 20:17
- Nahlásit

Vlčáčková zwergpinscher
Ta škrabka na zubní kámen je k dostání i na baron.cz - dokonce ve dvojím provedení, pravá a levá.
Jinak ještě existují různé "zázračné" olejíčky na zubní kámen - např. Hádkův zubní olej nebo cdVet zubní péče. Nemám odzkoušeno, možná někdo poradí, jestli to funguje...

Janis
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2010 21:46
- Nahlásit

Ultrazvukem, nebo laserem = potom se zubní kámen opakuje daleko rychleji. Skutečně nejlépe je seškrabovat zubním nástrojem (takový háček, více vás to tu popisuje) ručně. Stačí šikovné ruce.

staropramen
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2010 22:56
- Nahlásit

A teď mi ještě řekněte jak psa naučit nechat si pucovat z chrupu kamení:-D

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2010 23:26
- Nahlásit

naši psi by si to asi líbit nechali, ale bojim se, abych jim něco neudělala radši to seškrabání nechám na vetovi..

makrel
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2010 08:44
- Nahlásit

corgi
My máme CdVet Zahnpflege bylinkový olej, ale přesné údaje nevím, krabičku a návod jsem už vyhodila. Fence co má sklony k zubnímu kameni jsme nechali před cca 2 lety odstranit kámen ukltrazvukem a od té doby tak 2x měsíčně natřu na zuby tady ten olej. Dělá u toho scény, smrdí jí to, ale je trošku hysterka. Kámen se od té doby netvoří, krmením to není, žere stejně.

brezen2008
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2010 08:49
- Nahlásit

mě bylo řečeno na vočkování elišky,že by to bylo dobrý to dát dolů,s uspáním za necelý 2 000,- Kč
tak furt váhám,ona se dost škube,když jít na to šáhnu

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2010 10:38
- Nahlásit

zítra mi přijde škrabka, co jsem si objednala, tak to vyzkoušim. Taky jsem si objednala nějakej olej, tak sem pak dám název, až to přijde.

Lola1
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2010 18:03
- Nahlásit

Jednou jsem zažila strhávání zubního kamene ručně nějakou škrabkou či čo, trpasličí pinčová byla neuspaná, pouze oblblá, ale byla to hrůza, už bych to takhle žádnýmu psovi nenechala dělat. Já jsem držela otevřenou tlamču (no u trpaslíka to nebylo tak jednoduché), jednou mě kousla (omylem, jak jsem držela sanice), všude fůra krve, protože se pan doktor taky někdy "netrefil". Fuj, nejradši bych to tomu vetovi byla oplatila. Když s tím neměl zkušenosti, mohl to říct a šla bych k odborníkům.

staropramen
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2010 18:08
- Nahlásit

Tři kila za ten aparát chtějí,na to kašlu,přibrousím malej pilnik a bude,kdo má zájem tak za stopade

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2010 15:18
- Nahlásit

Takže jsem si objednala škrabky na baron.cz a olej Zahnpflege. Kámen jsem oškrabala (pejsi byli zlatí, krásně drželi), šlo to dobře. 1x denně se má mazat ten olej a prej kámen zmizí i bez škrabání. já mažu 2x týdně preventivně.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2010 15:22
- Nahlásit

Lola1
tak to teda byl pěknej debil, já jsme to dělala pomalu a jemně a krev jim netekla, jen jednou když se mi cuknul, že ho druhej ňuchal do nohy

Serifus
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2010 00:12
- Nahlásit

To, že se kámen tvoří po vyčištění ultrazvukem rychleji, je nesmysl. Tvoří se pořád stejně rychle. A navíc ultrazvuk je jistota. Škrabátko je šidítko Navíc při škrabání dochází k poškození skloviny, což je u ultrazvuku vyloučeno. Doporučuje se proto škrábat měkkými kovy. Ale hliník je třeba taky svinstvo. Do toho bych nešel.

Dobré je, když pes hlodá. Třeba kosti (vepřová žebra apod.) Další dobrou věcí jsou gely na zuby. Jako je Orozyme, Dog-A-Dent od Beapharu. Nebo žvýkací plátky Orozyme.

sue
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2010 08:52
- Nahlásit

ahojky..četla jsem vaši diskuzi a asi vás zklamu..jedinej možnej způsob jak odstranit zubní kámen již vytvořenej je zubním ultrazvukem a to za pomoci sedace...není to plná narkoza, jen se pes oblbne...jinak by vás nenechal sáhnout do tlamy a to by pak bylo jak riziko pro vás tak pro něj...dělá se to i starším pesanům a nemají s tim problém...a nevim jak u vašich veterinářů ale u nás se pejsek pak ještě probere a odchází s páníkem dom po svých...jinak bohužel zubní kámen odstranit nelze...na jeho zmírnění se používá dost přípravků možná by nebylo od věci zkusit psíka menších plemen (což mají největší predispozice) krmit nějakým dentálním krmivem což zmírňuje tvorbu zubního kamene..je jich na trhu celkem dost a nebo pak používat pasty či plaquwe off či tak něco ale nebála bych se toho odstraňování

Lucka_Enzo
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2010 09:57
- Nahlásit

Ahoj, nečetla jsem tedy všechny příspěvky, ale proč by nešel sundat zubní kámen bez narkózy? Pokud tedy pejsek drží. Já jsem zrovna sundavala včera, je pravda, že to dělám pravidelně a tak to nemá až tak hrozný a hlavně, je zvyklej, ani se mi nehne.

sue
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2010 20:00
- Nahlásit

Lucka_Enzo

právě proto že pokud tam má ,,skalní údolí,, tak to normálně neuděláš..zaprvé ten zvuk jim vadí zadruhé ta voda co teče z nástavce a zatřetí se musíš dostat i pod dáseň a většina psů co přijde tak je dosti citlivých na zuby protože většinou už mají zánět dásně a docela je to bolí natože se jim tam vrtat a kort třeba půl hoďky pokud to mají hodně..v zájmu bezpečnosti jak člověka co to odstraňuje tak zvířete si myslim že sedace je nejschůdnější řešení pro obě strany...

nefritt
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2012 12:58
- Nahlásit

Nezkoušel jste někdo ty přípravky Platinum na čištění zubů - gel nebo sprej?

blaba
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2012 08:36 - Změnil/a: blaba
- Nahlásit

Ahoj, mě na zubní kámen vždycky pomohla velká hovězí sušená kost. Pes kost nerozkouše (je moc velká), ale je na ní dost masa. Jak jí ohlodává, tak se mu kámen ze zubů obrousí a pak už stačí jen přečistit kartáčkem. Jinak používám pastu Dog-a-dent.

sadlos
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 10:51
- Nahlásit

Přesně tak anesteziologie se dneska neboj, ta už je bezpečná. Navíc to nedělá žádný podomácky vyučený řezník.

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 11:13
- Nahlásit

sadlos
anesteziologie se dneska neboj, ta už je bezpečná
Každý dobrý veterinář vás upozorní, že pravděpodobnost průšvihu při anestezii je sice jedna ku nevímkolika tisícům, ale stále je!!! Bohužel mluvím z vlastní zkušenosti a dala bych cokoliv, abych tu zkušenost nikdy nezískala. Jsem ráda, že můj pes banální čištění zubů přežil, bez prvotřídní péče na klinice by tu už nebyl. Takže ano, anestezie je dnes už poměrně bezpečná, drtivá většina případů je naprosto bezproblémová, ale stále tu je ta malinká pravděpodobnost komplikací!

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 00:34
- Nahlásit

sadlos
anesteziologie se dneska neboj, ta už je bezpečná
Přesně, jak píše corgy.
Anestezie je dnes mnohem bezpečnější než dřív, u zdravého psa (i tady je vždy riziko, že se něco zvrtne). Pokud máte třeba psa se skrytou srdeční nebo jinou vadou a neví o tom váš veterinář ani vy... Také mluvím z vlastní zkušenosti. Od jisté operace si nás na veterině všichni pamatují a ještě dnes, po roce, se diví, že to ten pes vůbec přežil.

A k zubnímu kameni - u svých psů sundavám mechanicky sama. Jeden neměl zuby čištěné celý svůj život (13 let) a pořád dobré, dalšímu čistím celkem často a mladý taky vypadá, že na kámen trpí. Všichni žerou stejně.

Gerda
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 09:13
- Nahlásit

WhiteWolf
čistíš normálním kartáčkem a pastou? Taky už budu muset začít čubce čistit, zoubky měla vždycky krásný, bílý, až do loňska, je jí 11, už se jí kámen začíná dělat, na jedný stoličce ho má docela hodně, to jsem seškrábla, ale už ty zoubky bělounký samozřejmě nejsou. Tak bych jí je chtěla trošku začít udržovat, aby byly fajný co nejdýl. Kosti si hlodá, ale kámen tim nemizí, asi to chce konkrétní zásah. A narkózu na čištění krz bradykardii (jen slabounkou naštěstí) dávat nechci.

corgi
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 10:26
- Nahlásit

Gerda
Já čistím enzymatickou pastou a občas seškrábnu, oba psi žerou stejně, jeden má zuby OK, druhý (ten nešťastník, co to málem odnesl) to má horší. Navíc teď nesmí "normální" pamslky, takže dostává piškoty a ty to hrozně zhoršujou - dělá se mu úplně tmavě oranžový plak. Vetka nám doporučila ty řasy Plaque off, asi to zkusím, ale těžko říct, jak to bude fungovat. Ten zubní olej od Hádka (viz výše) by měl po několika týdnech pravidelného užívání rozpustit i kámen, stejně by měl fungovat přípravek Oral Care od Platinum (má v sobě ty oleje), ale dejte 1200,- za 120ml, že ano...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání